MENU

Ανέλαβε την ΑΕΚ πριν από δύο χρόνια, σε μία ουσιαστικά αποστολή «αυτοκτονίας». Με δύο αγωνιστικές να μένουν για το φινάλε της Σούπερ Λιγκ και το τέλος σχεδόν... προδιαγεγραμμένο. Κόντρα σε Πανθρακικό και Ατρόμητο θα έδινε τα πρώτα παιχνίδια του ως προπονητής στον πάγκο της ομάδας που ταυτίστηκε.

Με τους Θρακιώτες είδε τον κόσμο να μπουκάρει μέσα στο γήπεδο και να παίρνει στο κυνήγι τους παίκτες και στο Περιστέρι... απλώς μπήκε η οριστική «ταφόπλακα» του υποβιβασμού της Ενωσης.

Από τότε έχουν γίνει πολλά, ευχάριστα, αλλά και δυσάρεστα για τον «Τράι». Ηταν εκείνος που τελικά ανέλαβε να επαναφέρει τον Δικέφαλο στη φυσική του θέση και μέσα σε αυτό το ταξίδι των δύο χρόνων ήταν λογικό να υπάρξουν και τρικυμίες. Ως πραγματικός... Κολοσσός όμως, ο Δέλλας κατάφερνε πάντα να βγάζει το καράβι από τα βράχια και μαζί με την ΑΕΚ, να βγαίνει κι ο ίδιος αλώβητος από την κρίση. Θα καταφέρει άραγε το ίδιο και τώρα; Μετά από τέσσερις αγωνιστικές η Ενωση έχει ήδη μείνει πέντε βαθμούς πίσω από τον Ολυμπιακό, έχει αποτύχει να φύγει με διπλό και στις δύο εξόδους της κι ορισμένοι θέλουν την τρίτη -στη Βέροια την προσεχή Δευτέρα- να είναι πιθανώς και η... φαρμακερή. Πιθανώς και για τον ίδιο τον «Τράι».

Από τον καιρό κιόλας που οι «κιτρινόμαυροι» βρίσκονταν στη Γ' Εθνική, υπήρξαν διαστήματα έντονης αμφισβήτησης στο πρόσωπο του 39χρονου τεχνικού, ο οποίος άλλωστε... μεγάλωνε προπονητικά -μέρα με τη μέρα- στο τιμόνι της αγαπημένης του ομάδας και ήταν λογικό να μην είναι συνεχώς όλα ρόδινα. Κι ας ήταν η ΑΕΚ απέναντι σε ομάδες που δεν μπορούσαν... ούτε να την κοιτάξουν. Κι ας είχε ρόστερ πολλά σκαλιά πάνω και φυσικά φανέλα που ζύγιζε... τόνους περισσότερο.

Το πρώτο «αίμα»

Η ΑΕΚ ξεκίνησε το δύσκολο ταξίδι της στα... αλώνια της 3ης κατηγορίας έχοντας στόχο να φτάσει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος μόνο με νίκες. Τα σχέδιά της ωστόσο γκρεμίστηκαν από το ξεκίνημα κιόλας και συγκεκριμένα μόλις από την 3η στροφή του πρωταθλήματος, με την έξοδό της στον ΑΟ Περιστερίου. Το τελικό 0-0 έφερε γκρίνια και σκληρή κριτική για τον Δέλλα και τις επιλογές του στον μεταγραφικό σχεδιασμό της ομάδας. Φυσικά δεν θα μπορούσε όμως να τεθεί θέμα προπονητή τόσο νωρίς στη σεζόν.

Ρήγμα στην Κρήτη

Οι αγωνιστικές στη Γ' Εθνική περνούσαν, η άνοδος φυσικά θεωρούνταν κάτι παραπάνω από δεδομένη για την Ενωση, αλλά πέρα από τα αποτελέσματα, ο κόσμος της ομάδας ήθελε να δει και θέαμα από παίκτες αρκετοί εκ των οποίων ήταν επιπέδου Σούπερ Λιγκ. Παρ' όλα αυτά οι εμφανίσεις δεν ήταν ανάλογες και για να κάνει ένα πραγματικά εντυπωσιακό -κι αντάξιο των προσδοκιών- παιχνίδι η ΑΕΚ έπρεπε να φτάσει στην 7η αγωνιστικές με εκείνο το εκκωφαντικό 7-1 επί του ΠΑΟ Κρουσώνα. Μετά το συγκεκριμένο παιχνίδι ήρθε και η δεύτερη γκέλα στη Βάρη, απέναντι στον Αστέρα, που σκόρπισε εκ νέου προβληματισμό στην ομάδα, πριν ακολουθήσει το... ντέρμπι κορυφής με τον Ηρόδοτο ο οποίος βρισκόταν στο +1 (!), έχοντας μπει πολύ δυνατά στο πρωτάθλημα.

Η έξοδος στο Παγκρήτιο φάνταζε ως η πλέον επικίνδυνη αποστολή της ΑΕΚ στο πρωτάθλημα και η εμφάνισή της τελικά αποδείχτηκε -ξανά- κατώτερη των προσδοκιών. Ακόμα κι έτσι βέβαια βρήκε τον τρόπο για να κάνει την ανατροπή και να φύγει με το διπλό (1-2), χάριν στο γκολ του Πλατέλλα στο 93', κόντρα σε μία ομάδα που έπαιζε με δέκα από το 30'!

Ολα τα ρεπορτάζ εκείνη την περίοδο έφερναν τον Τραϊανό Δέλλα σε πολύ δύσκολη θέση, σημειώνοντας δε πως εφόσον δεν υπήρχε άμεση βελτίωση η διοίκηση της ομάδας θα... έπαιρνε κεφάλια. Εκείνο που λεγόταν μάλιστα εκείνο το διάστημα είναι πως είχαν ήδη ξεκινήσει κάποιες επαφές για τον αντικαταστάτη του, αλλά το σερί νικών (8/8 μαζί με τον Ηρόδοτο) που ακολούθησε, εν τέλει κράτησε τη σκόνη... σχετικά χαμηλά. Σε αυτό το διάστημα βέβαια είχε προλάβει να δεχτεί το πιο ηχηρό ίσως «χαστούκι» της στη Γ' Εθνική, τον αποκλεισμό στο Κύπελλο από τον Αγροτικό Αστέρα, που ήταν λογικό να εντείνει ξανά τη μουρμούρα για τον «Τράι», χωρίς ωστόσο να σημειωθούν εξελίξεις.

Ξανά με Ηρόδοτο οι «καμπάνες»

Ο Τραϊανός Δέλλας είχε βρει τον μπελά του με τον Ηρόδοτο. Στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος της Γ' Εθνικής νίκησε στο Ηράκλειο, αλλά έβλεπε τη θέση του αρκετά επισφαλή και στο ματς του β' γύρου η ΑΕΚ νίκησε ξανά τους σκληροτράχηλους Κρητικούς, με το ίδιο μάλιστα σκορ, αλλά η νέα μετριότατη εμφάνισή της, έφερνε εκ νέου τον νεαρό τεχνικό σε δύσκολη θέση.

Δύο αγωνιστικές νωρίτερα εξάλλου είχε έρθει η πρώτη ήττα της το πρωτάθλημα, με το ντροπιαστικό 1-0 από τη Θύελλα Ραφήνας. Ολα αυτά τον Μάρτιο του '14. Ο «Τράι» είχε κάνει ένα ραντεβού με τους Μπάγεβιτς και Μελισσανίδη για να αναλυθούν τα αίτημα της κακής εικόνας της ΑΕΚ κι εκείνο που προέκυπτε είναι πως η θέση του στον πάγκο της Ενωσης τη νέα χρονιά, στη Football League ήταν εξαιρετικά επισφαλής. Για εκείνη το φινάλε εκείνης της χρονιάς άλλωστε δεν υπήρχε πλέον θέμα, μιας και η ΑΕΚ είχε σχεδόν "κλειδώσει" την άνοδο ξεφεύγοντας πολύ από τους αντιπάλους της. Η συνέχεια γνωστή, καθώς αποφασίστηκε τελικά να πορευτεί η ομάδα με τον Δέλλα και την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

«Σύννεφα» στο φινάλε και απόφαση παραμονής

Η ΑΕΚ ολοκλήρωσε όπως... έπρεπε την περασμένη χρονιά, ως πρωταθλήτρια δηλαδή στη Football League, παίρνοντας το εισιτήριο για την πολυαναμενόμενη επιστροφή της στα «σαλόνια» της Σούπερ Λιγκ. Παρ' όλα αυτά η χρονιά δεν κύλησε αναίμακτα. Οι εμφανίσεις της δεν ήταν και πάλι αυτές που θα περίμενε ο κόσμος της σε πολλά παιχνίδια, αλλά η πρώτη μεγάλη τρικυμία έμελλε να έρθει στο φινάλε της σεζόν κι αφορούσε βέβαια τη νέα χρονιά. Συγκεκριμένα μετά τη νίκη επί του Ολυμπιακού Βόλου τον περασμένο Μάιο, με αφορμή τον αποκλεισμό των Ρόβα, Πεταυράκη και Ντούνη που έγινε πειθαρχικά παραπτώματα, ο Δέλλας βγήκε στην... κόντρα με τη διοίκηση της ομάδας, με αποτέλεσμα να προκύπτει ξεκάθαρα θέμα προπονητή.

Οι μέρες βέβαια περνούσαν χωρίς να έχει παρθεί οριστική απόφαση για το μέλλον του «Κολοσσού» και μάλιστα ορισμένες πληροφορίες τον ήθελαν στο... 50-50 για την επόμενη σεζόν. Εν τέλει Στις 11 Ιουνίου μετά τη συνάντηση που είχε με τους Μπάγεβιτς και Μελισσανίδη, πάρθηκε η οριστική απόφαση για την παραμονή του στην ΑΕΚ, συνεκτιμώντας τη συνολική του προσφορά στην ομάδα αυτή τη δύσκολη διετία.

Τρίτη (Κατηγορία) και φαρμακερή;

Κοουτσάροντας την ΑΕΚ σε τρίτη διαδοχική κατηγορία σε τρία χρόνια, μετά τη Football League 2 και τη Football League, ο Δέλλας βλέπει και πάλι την καρέκλα του να τρίζει με το καλημέρα της χρονιάς. Οπως δηλαδή συνέβη και πριν δύο χρόνια στη Γ' Εθνική. Με την "ψαλίδα" από τον Ολυμπιακό να έχει ανοίξει από νωρίς, με αποτέλεσμα τους χωρίζουν πλέον πέντε βαθμοί, το προσεχές παιχνίδι στη Βέροια έχει αποκτήσει -κατά κάποιους- χαρακτήρα «τελικού» για την Ενωση. Κι αυτό μετά από μία απογοητευτική εμφάνιση στην Τούμπα που έφερε την πρώτη φετινή ήττα, για την οποία -κατά γενική ομολογία- έχει και ο «Κολοσσός» σοβαρές ευθύνες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως σε ενδεχόμενο μη νίκης θα υπάρξουν άμεσες εξελίξεις, οι ψίθυροι όμως δεδομένα υπάρχουν και κανείς δεν αποκλείει να γίνουν... φωνές μετά το βράδυ της Δευτέρας.

Όταν ο Κολοσσός εκπέμπει ...SOS!