MENU

Ο 22χρονος μέσος έχει σε ενάμιση μήνα γενέθλια (26/10/1993) και έχει καταφέρει μέσα σε τρεις μήνες να κάνει τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ να τρίβουν τα μάτια τους, αφού μετά την επιστροφή του από τη Σετούμπαλ βλέπουν έναν άλλον Πέλκα από αυτό που έφυγε για την Πορτογαλία!

Ο ΠΑΟΚ πρόλαβε τον Άρη

Ο Δημήτρης Πέλκας γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Γιαννιτσά μέσα σε ΠΑΟΚτσήδικη οικογένεια, μιας και ο πατέρας του είναι μέλος στο σύνδεσμο φιλάθλων της περιοχής. Ετσι του κόλλησε το μικρόβιο της Τούμπας, αν και είχε κάνει κρούση ο Άρης για να τον αποκτήσει όταν ήταν στην Αθλητική Ακαδημία Γιαννιτσών. Μέχρι την ηλικία των 8 ετών ο Πέλκας έπαιζε στην Ακαδημία της Καλλίπολης του Αντώνη Μήνου, μόλις 20 λεπτά μακριά από το χωριό του. Ομως, από τα 8 και μετά πήγε στην πιο οργανωμένη Ακαδημία των Γιαννιτσών.

Ομως, ο ΠΑΟΚ του Θοδωρή Ζαγοράκη μάζεψε ότι καλύτερο κυκλοφορούσε στην Βόρειο Ελλάδα και μετά από έντονες πιέσεις πήρε τον 14χρονο Δημήτρη Πέλκα στον δικέφαλο το 2008.

Το πρώτο συμβόλαιο, η πρώτη συμμετοχή και το πρώτο γκολ

Στις 20 Ιανουαρίου 2012 υπέγραψε το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο συνεργασίας με το «δικέφαλο» μέχρι το 2015 και προωθήθηκε από την Κ20 στην πρώτη ομάδα υπό τις οδηγίες του Λάζλο Μπόλονι.

Μέσα από τις επιδόσεις του στις Ακαδημίες του ΠΑΟΚ (PAOK Academy) πήρε το βάπτισμα του πυρός με την πρώτη ομάδα στις 2 Αυγούστου του 2012 κόντρα στην Μπνέι Γεχούντα. Ο τότε προπονητής του συλλόγου της Θεσσαλονίκης, Γιώργος Δώνης έβαλε τον μικρό στα βαθιά δίνοντας μάλιστα την φανέλα με το νούμερο 10. Μια πολύ βαριά φανέλα που είχε στην πλάτη ο Γιώργος Κούδας.

Στον επαναληπτικό της Τούμπας με τους Ισραηλινούς (4-1) ο Πέλκας σκόραρε το πρώτο του γκολ με την ασπρόμαυρη φανέλα και έγινε ένας από τους νεότερους σκόρερ του ΠΑΟΚ στα Κύπελλα Ευρώπης και άρχιζαν α τον χαρακτηρίζουν ως ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στην Ελλάδα.

Το αγροτικό στην Καλαμαριά και η Πορτογαλία

Ο Δημητράκης φάνηκε πως δεν άντεξε την πίεση και στο δεύτερο μισό της σεζόν 2013-14 δόθηκε δανεικός στην Απόλλωνα Καλαμαριάς για να κάνει το... αγροτικό του. Στην Καλαμαριά και στο πρωτάθλημα της Football League τα πήγε περίφημα όπου σε 18 συμμετοχές σημείωσε επτά γκολ.

Μετά την Καλαμαριά δεν επέστρεψε στην Τούμπα, αλλά έκανε το βήμα για το εξωτερικό ως δανεικός. Παρότι ήταν πολύ μικρός, η Βιτόρια Σετούμπαλ του εμπιστεύτηκε όχι απλά μια θέση στο ρόστερ της, αλλά και στην βασική ενδεκάδα των Πορτογάλων.

Βέβαια για να κάνει το βήμα στην Πορτογαλία χρειάστηκε ο μάνατζερ, Πολ Κουτσολιάκος που είχε αρκετές διασυνδέσεις στην αγορά. Όπως έχει δηλώσει ο νεαρός μέσος όλα έγιναν ξαφνικά ενώ βρισκόταν στην προετοιμασία. Την Πέμπτη τον πήραν τηλέφωνο, την Παρασκευή έφυγε, το Σάββατο έγιναν οι τελευταίες συζητήσεις και την Κυριακή ήταν στην Πορτογαλία. Στις 7 Ιουλίου 2014 υπέγραψε μονοετές συμβόλαιο με την Σετούμπαλ.

Στο πρωτάθλημα της Πορτογαλίας, ο Πέλκας έβγαλε «μάτια» και σε 24 συμμετοχές σημείωσε 2 τέρματα, αλλά και το πιο σημαντικό ήταν οι εμπειρίες που πήρε και γύρισε πιο δυνατός και πιο έτοιμος στην Τούμπα.

http://rd3.videos.sapo.pt/playhtml?file=http://rd3.videos.sapo.pt/U6ipdyZH9zOmBsSgwneJ/mov/1

Μάλιστα, είχε ακουστεί η φήμη πως τον γλυκοκοίταζε η Σπόρτινγκ Λισαβόνας προσφέροντας ένα εκατομμύριο ευρώ. Κάτι που τελικά δεν έγινε για το καλό του ΠΑΟΚ!

Η επιστροφή στην Τούμπα

Το... αγροτικό στην Πορτογαλία ολοκληρώθηκε και παρότι η Βιτόρια είχε οψιόν αγοράς 350.000 ευρώ δεν την χρησιμοποίησε και ο Δημήτρης Πέλκας στις 27 Ιουλίου 2015 υπέγραψε νέο συμβόλαιο συνεργασίας με τον ΠΑΟΚ που τον κρατάει στην Τούμπα μέχρι το 2018!

Ο Πέλκας, ύστερα από έναν χρόνο στην Πορτογαλία έγινε πιο ώριμος ποδοσφαιριστής, έδειξε πως ξέρει τι θέλει μέσα στο γήπεδο, ενώ στα λίγα έως τώρα παιχνίδια αναλαμβάνει και ρόλο οργανωτή των επιθετικών προσπαθειών του ΠΑΟΚ.

Η εμπιστοσύνη που του έδειξαν οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ φαίνεται πως τον κέρδισε και ξεδιπλώνει όλο το πλούσιο ταλέντο του στον αγωνιστικό χώρο. Αυτή τη φορά δεν τον βαραίνει το νούμερο 10, καθώς προτίμησε το 77!

Τι έχει καταφέρει ήδη φέτος ο «Ινιέστα» του ΠΑΟΚ;

Σε εφτά συμμετοχές και συνολικά 635 λεπτά παρουσίας σε όλες τις διοργανώσεις έχει πετύχει δύο τέρματα, έχει μοιράσει 2 ασίστ και έχει κάνει τον Ντάνιελ Άγγερ να... ξεράσει! Οπως τον βάφτισε και ο Σωτήρης Μήλιος είναι ο «Ινιέστα» του ΠΑΟΚ!

http://www.youtube.com/embed/hk5Wyg8DFtA

MVP του Ιουλίου

Ο Πέλκας ψηφίστηκε από τον κόσμο του ΠΑΟΚ ως ο MVP Ιουλίου με ποσοστό 50,8% και απέσπασε το πρώτο ατομικό βραβείο της σεζόν αφήνοντας στη δεύτερη θέση ένα ακόμα… προϊόν των Τμημάτων Υποδομής, τον Στέλιο Κίτσιου. Οπως ανέφερε και στην ανακοίνωση του ο ΠΑΟΚ:

«Η επιστροφή και η… μεταμόρφωση του Πέλκα μπορεί να χρησιμεύσει κι ως παράδειγμα για τον παραλογισμό της πρόωρης αποθέωσης και της βιαστικής απαξίωσης ενός ποδοσφαιριστή»...

Στην πρώτη του συμμετοχή στην επιστροφή του στον ΠΑΟΚ, στις 23 Ιουλίου κόντρα στη Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ σκόραρε, ενώ το ίδιο έκανε και στις 20 Αυγούστου απέναντι στην Μπρόντμπι.

Ο Πέλκας ήταν χάρμα ιδέσθαι και χθες στη Βέροια προσφέροντας μια ασίστ και κάνοντας πράματα και θαύματα στον αγωνιστικό χώρο...

Ο Τούρσου και ο Πελκίνιο...

Ο Δημήτρης Πέλκας είναι κολλητός με τον Στέφανο Αθανασιάδη, αφού ήταν μαζί και στις Ακαδημίες του ΠΑΟΚ με τον Κλάους να του έχει βγάλει το παρατσούκλι «Τούρσου», ενώ στη Σετούμπαλ λόγω των πολλών Βραζιλιάνων τον φώναζαν Πελκίνιο.

Ο Κλάους τον φωνάζει «Τούρσου» γιατί το σουλούπι του και η ιστορία του μοιάζουν πολύ με το τελευταίο σημαντικό 10άρι που έβγαλε η Ακαδημία του ΠΑΟΚ. Αλλωστε, ο Γιώργος Τουρσουνίδης ως προπονητής των Ακαδημιών έριξε τον Πέλκα στην πρώτη του μάχη στα 14 του με την ομάδα κάτω των 17 στην 28η αγωνιστική του Πρωταθλήματος μέσα στον Πανθρακικό.

Κεφάλαιο Εθνική

«Φυσικά και το έχω το μυαλό μου. Κάθε ποδοσφαιριστής το έχει. Με την πολλή δουλειά, αν συνεχίσω να κάνω καλές εμφανίσεις πιστεύω ότι θα 'ρθει κι αυτό», είπε ο Πέλκας για την πιθανή κλήση του στην Εθνική ομάδα.

Πέλκας: Ο «Ινιέστα» του ΠΑΟΚ (vids)