MENU

Μετά τις απίστευτες καταγγελίες του Γκόρντον Σίλντεφελντ, που διαβάσατε χθες στο 1ο μέρος της αποκλειστικής συνέντευξής του στον Θανάση Ασπρούλια και προκάλεσαν σειρά αντιδράσεων, σήμερα το SDNA δημοσιεύει το 2ο μέρος, στο οποίο ο Κροάτης αμυντικός αναφέρεται στις προηγούμενες εν Ελλάδι ομάδες του, τον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ, με νέες αποκαλύψεις που θα συζητηθούν!

Ο Γκόρντον Σίλντεφελντ, έχει άποψη. Και του αρέσει να την εκφράζει και να τη λέει όταν κάποιος τον ρωτάει. Ο Παναθηναϊκός ήταν και θα παραμείνει η μεγάλη αγάπη του. Αυτό που δε θα διαβάσετε πουθενά στη συνέντευξη είναι το γεγονός ότι ο Κροάτης αμυντικός δεν ήθελε για κανένα λόγο να φύγει από την Αθήνα και τον Παναθηναϊκό. Το αφήνει να εννοηθεί, αλλά δεν το αναφέρει κάπου συγκεκριμένα, διότι όπως αντιλαμβάνεστε είναι πλέον παίκτης της Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Στο 2ο μέρος της συνέντευξής του ο Γκόρντον Σίλντεφελντ αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο έφυγε από την αγαπημένη του ομάδα, η οποία του φέρθηκε με έναν παράξενο τρόπο. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον η απάντηση που δίνει για τον Εσιέν και τον Κουτρουμπή και σε γενικές γραμμές ο Σίφο συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε ...χθες!

- Γιατί έφυγες από τον Παναθηναϊκό;

«Νομίζω ότι δεν με ήθελαν τόσο πολύ».

- Ποιος; Ο προπονητής ή καποιος άλλος;

«Δεν ξέρω. Μάλλον ο πρόεδρος. Αν με ήθελαν, θα μπορούσαν να με κρατήσουν! Δεν ζήτησα... θαύματα! Ζήτησα αυτό ακριβώς που έπρεπε για να μείνω στον Παναθηναϊκό. Δεν ήθελαν να μετακινηθούν καθόλου. Στην περίπτωσή μου κινήθηκαν αρκετά αντιεπαγγελματικά».

- Μίλησες εσύ μαζί τους ή ο μανατζέρ σου;

«Μίλησαν με τον μάνατζέρ μου. Αλλά η προσφορά που μου έκαναν ήταν πολύ χαμηλή. Κι επειδή συζητήσαμε για συνεργασία τριών ετών, η προσφορά ήταν πολύ μακριά από αυτό που περίμενα, που επαναλαμβάνω δεν ήταν κάτι εξωπραγματικό. Κάθε άλλο».

- Τι ήταν αυτό που σου χάλασε τη διάθεση σχετικά με την προσφορά που σου έκαναν;

«Θα στο θέσω έτσι. Ας πούμε ότι στο διάστημα που έπαιζα στον Παναθηναϊκό αμειβόμουν με 10 ευρώ. Η προσφορά που μου έκαναν ήταν πολύ μικρότερη ακόμα και από το συμβόλαιο που είχα εκείνη τη στιγμή. Και τους απάντησα. "Συγγνώμη, τι είναι αυτό; Είναι λιγότερα χρήματα ακόμα κι από αυτά που παίρνω τώρα. Μετά από αρκετούς μήνες, επέστρεψαν και μου έκαναν μία πρόταση με το ίδιο ποσό που έπαιρνα εκείνη τη χρονιά. Τους απάντησα: "Πολύ ωραία... Τώρα είμαστε στο σημείο μηδέν. Τώρα μπορούμε να διαπραγματευτούμε. Ήταν η τελευταία πρόταση του Παναθηναϊκού. Δεν το συζήτησαν καν. Και αυτή η στάση δεν ήταν μόνο σε εμένα, αλλά σε πολλούς άλλους παίκτες».

- Ποια ήταν η επόμενη κίνησή σου;

«Κοίτα, νομίζω ότι δεν πίστεψαν ποτέ ότι θα φύγω. Δεν πίστεψαν ποτέ ότι θα έρθει μία πολύ καλή προσφορά για εμένα. Τους ενημέρωσα πολύ νωρίς για την πρόταση που είχα και όταν τελικά κατάλαβαν ότι το εννοούσα, προσπάθησαν να ανέβουν λίγο πιο πάνω. Τότε ήταν που τους είπα. "Συγγνώμη παιδιά. Τώρα είναι αργά!"».

Στεναχωρήθηκες που έφυγες;

«(Γελάει). Φυσικά και στεναχωρήθηκα. Αλλά είμαι πολύ χαρούμενος εδώ στο Ζάγκρεμπ. Είναι τα παιδιά μου εδώ, βρίσκομαι κοντά τους, για αυτά γύρισα. Κι επίσης η ομάδα μου, η Ντιναμό, παίζει στο Champions League. Πέρασα απίστευτα στην Αθήνα».

Προσπάθησα να του απευθύνω την επόμενη ερώτηση, αλλά με διέκοψε.

«Ξέρεις τι; Μάλλον ήταν δικό μου το λάθος του χειρισμού, διότι τους έδωσα να καταλάβουν ότι ήθελα πολύ να μείνω. Και θεώρησαν ότι είμαι δεδομένος για αυτούς. Οτι θα έμενα στον Παναθηναϊκό, ό,τι κι αν γινόταν. ΟK. Επιλογή τους! Δεν ξέρω πόσα χρήματα έδωσαν για να πάρουν αυτό το παιδί που ήρθε, αυτό που ξέρω είναι ότι έπρεπε να μου κάνουν μία καλύτερη προσφορά για να με κρατήσουν».

- Πότε αποφάσισες ότι φεύγεις;

«Όταν κατάλαβα ότι δεν έχουν καμία διάθεση να με κρατήσουν με βάση τις απαιτήσεις μου. Ήξεραν τα πάντα για εμένα και τις προσφορές που είχα. Υπέγραψα στην Ντιναμό ένα μήνα πριν τελειώσει η σεζόν. Και το ήξεραν φυσικά. Οι συζητήσεις μας είχαν ξεκινήσει από τον Ιανουάριο».

- Ποια είναι η γνώμη σου για τον Αναστασίου;

«Δεν είχαμε ποτέ πρόβλημα. Στην αρχή ίσως να είχαμε κάποιες διαφορές μέχρι να προσαρμοστώ στο σύστημά του, αλλά μετά ήταν όλα μία χαρά. Για αυτό ήθελα και να μείνω. Αλλιώς, θα ήθελα να αποχωρήσω».

- Έπαιξες στον Παναθηναϊκό, έπαιξες στον ΠΑΟΚ, αλλά με τον Παναθηναϊκό συνδέθηκες σε υπερθετικό βαθμό. Γιατί; Γιατί όχι με τον ΠΑΟΚ;

«Ήταν εντελώς διαφορετικές οι φιλοσοφίες των δύο ομάδων. Στον Παναθηναϊκό τα πάντα ήταν πιο δεμένα. Πιο συναισθηματικά ίσως. Ήμασταν όλοι μαζί. Η ομάδα προερχόταν από κάποιες δύσκολες στιγμές, δεν υπήρχαν τα χρήματα του παρελθόντος κι αυτό μας είχε φέρει όλους πιο κοντά μεταξύ μας. Στον ΠΑΟΚ υπήρχαν 6-7 άνθρωποι που είχαν ισχύ και δύναμη μέσα στην ομάδα και το πράγματα μπερδευόταν. Ο ένας έφερνε τον δικό του παίκτη. Ο άλλος κάποιον διαφορετικό. Δεν υπήρχε σωστό επίπεδο συνεννόησης και στο τέλος στελεχωνόταν μία ομάδα από το ...πουθενά. Χωρίς ουσιαστικό πλάνο. Και φυσικά ο κόσμος είχε απαιτήσεις. Κοίτα, όταν στο ελληνικό πρωτάθλημα υπάρχει παίκτης που αμείβεται με ένα εκατομμύριο, τότε το ελάχιστο που πρέπει να κάνει είναι να παίρνει τη μπάλα, να περνάει και τους 11 αντιπάλους και να σκοράρει μόνος του».

- Και στον Παναθηναϊκό; Ποιες ήταν οι διαφορές;

«Στον Παναθηναϊκό τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Είχαμε λιγότερα χρήματα, αλλά περισσότερο ρομαντισμό. Οι άνθρωποι της ομάδας ενδιαφέρονταν περισσότερο για τους παίκτες. Να περάσουν καλά, να μην τους λείψει τίποτα και να αισθάνονται όμορφα. Κάναμε πάρα πολλά πράγματα ως ομάδα. Όλοι μαζί. Από τα πιο απλά μέχρι και τα πιο εξεζητημένα. Και μας άρεσε. Περνούσαμε καλά. Στο ΠΑΟΚ τα πράγματα ήταν αλλιώς. Έμοιαζαν πολύ με τον τρόπο σκέψης που έχουμε εμείς, εδώ, στην Κροατία. Όταν κερδίζεις όλα είναι όμορφα. Όταν χάνεις, καταστροφή! Όλοι θέλουν να πέσουν και να σε κατασπαράξουν».

- Έχεις δει τα παιχνίδια του Παναθηναϊκού φέτος;

«Ναι, όλα τα ευρωπαϊκά».

- Τέλεια. Για πες τη γνώμη σου, τι νομίζεις ότι έχει πάει στραβά;

«Πρώτον και κύριον, προσπάθησαν να βάλουν όλους τους παίκτες που υπέγραψαν το καλοκαίρι μονομιάς στην ομάδα. Δε γίνεται αυτό! Και μάλιστα παίκτες που παίζουν σε νευραλγικές θέσεις της ενδεκάδας. Τους έβαλαν αμέσως στη φωτιά. Κι όταν κάποιος έρχεται από μία άλλη χώρα με διαφορετική κουλτούρα, δεν είναι εύκολο να συνηθίσει στην ατμόσφαιρα των ελληνικών γηπέδων. Χρειάζεται χρόνος. Εγώ με τον Ταυλαρίδη χρειαστήκαμε 6 μήνες για να βρεθούμε ο ένας με τον άλλον. Δεν μπορεί κανείς να σου δώσει το 100% από την πρώτη μέρα. Επίσης κάποιοι παίκτες έπαιξαν σε λάθος θέσεις. Οπως ο Κουτρομπής, που για εμένα είναι ένα τεράστιο ταλέντο. Ακόμα κι αν αγοράσεις τον ρονάλντο, θα χρειαστεί ένα χρόνο για να προσαρμοστεί. Εδώ δεν καταλαβαίνεις τις βρισιές, θα καταλάβει το παιχνίδι και τη φιλοσοφία; Ακόμα κι εγώ θα χρειαστώ χρόνο για να προσαρμοστώ στην Ντιναμό».

- Κάτσε, ρε φίλε. Με την Καμπάλα έπαιζε...

«Τι σημαίνει Καμπάλα; Μήπως είδες το Αζερμπαϊτζάν με την Κροατία. 0-0!!! Ε; Μην μπερδεύεσαι. Αυτές οι ομάδες παίζουν σαν να έχουν απέναντί τους τη Ρεάλ Μαδρίτης σε κάθε ματς. Πήραν κάποιους παίκτες που είναι καλοί και τελείωσε».

- Γιατί είπες οτι ο Κουτρουμπής είναι το μεγαλύτερο ταλέντο, αλλά είναι μαλάκας;

«Ξέρει αυτός! (Παύση). Κοίτα, είναι νέος! Όταν ήμουν κι εγώ στην ηλικία του, τα ίδια έκανα. Δεν είναι ότι δεν ενδιαφερόμουν για το ποδόσφαιρο, το αγαπούσα και το διασκέδαζα. Απλά μία μέρα συνειδητοποιείς ότι πρέπει να δουλέψεις κιόλας. Είναι ακριβώς όπως εγώ. Θα δεχόμουν τη μπάλα στα πέντε μέτρα από την εστία και θα έκανα ντρίμπλες. Θα σκοράρουν φυσικά οι αντίπαλοι. Όταν καταλάβει ότι πρέπει να διώχνει τη μπάλα θα γίνει σπουδαίος».

- Πες μου για τον Εσιέν. Είπες ότι δεν είναι καλή ιδέα να τον αποκτήσει...

«Πες μου ένα λόγο για να τον υπογράψει ο Παναθηναϊκός».

- Πες μου έναν λόγο για να μην τον υπογράψει...

«Κοίταξε, είναι καλός παίκτης. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Εκπληκτικός. Αλλά όταν είσαι δύο χρόνια στον Παναθηναϊκό και για οτιδήποτε κι αν σου ζητήσουν οι παίκτες η απάντηση είναι: "Δεν υπάρχουν λεφτά", δεν είναι δυνατόν να ξοδεύεις 1.5 εκ. ευρώ για να παίρνεις έναν παίκτη. Όταν ο επόμενος παίκτης πιο ακριβός παίκτης παίρνει 200 χιλιάδες ευρώ. Ασε που είναι 35 και δεν ξέρεις τι ακριβώς να περιμένεις από αυτόν. Με 1.5 εκ ευρώ θα έφτιαχνα εγώ, εμένα που με βλέπεις, μία ομάδα από την αρχή και θα έβγαινα στο Europa League. Εύκολα! Η Σεβίλλη με αυτό το μικρό μπάτζετ κοιτάξτε τι έχει κάνει. Δύο φορές πήρε το Europa».

- Δεν είναι όμως καλός παίκτης;

«Φυσικά και είναι! Καταπληκτικός! Αλλά δεν μπορείς να ανατρέπεις έτσι την ισορροπία. Για παράδειγμα, αν ήμουν εγώ στον Παναθηναϊκό τώρα και σε ένα ματς χάναμε 1-0, θα του έλεγα. 'Ελα, Εσιέν. Ακου με! Θέλω να πάρεις τη μπάλα, να τους περάσεις όλους, να φτάσεις στον τερματοφύλακα, να τον περάσεις, να κάνεις μία ντρίμπλα και στον εαυτό σου και μετά να σκοράρεις. Αν θέλεις το 1.5 εκ. Αν δεν το θέλεις, θα το κάνουμε μαζί". Όταν έχεις τόσα πολλά παιδιά που σε έχουν βοηθήσει, τον Μπεργκ, τον καλύτερο σκόρερ του πρωταθλήματος, δεν μπορεί να κάνεις κάτι τέτοιο. Κι αυτά τα παιδιά ήταν εκεί, όταν η ομάδα ήταν στα χειρότερά της. Και όλοι μαζί ανεβάσαμε την ομάδα επίπεδο. Δεν το είχε ανάγκη η ομάδα κάτι τέτοιο. Φυσικά όλα τα παιδιά είναι καλά και το δέχτηκαν, αλλά αν ήμουν εγώ δεν προχωρούσα ποτέ σε μία τέτοια επιλογή».

- Μα οι ομάδες δεν έχουν ανάγκη αυτά τα ονόματα, τέτοιους παίκτες για να τους ανεβάσουν επίπεδο; Ο Εσιέν δεν μπορεί, από μόνος του, να ανεβάσει ένα επίπεδο την ομάδα;

«Μπορεί. Φυσικά! Αλλά όχι ανατρέποντας τις ισορροπίες που προανέφερα. Επίσης μην ξεχνάς στο ελληνικό πρωτάθλημα παίζεις. Βάλε τον Κουτρουμπή να παίξει, βάλε τον Λαγό, τα νέα παιδιά για να τους χτίσεις για το μέλλον. Όταν παίρνεις τον Εσιέν, χάνεις 10 εκ. ευρώ. Τα 8.5 από την αξία που δεν δημιουργείς στους δικούς σου παίκτες και το 1.5 του Εσιέν».

- Από τον Παναθηναϊκό πληρώθηκες κανονικά;

«Ναι.Μέχρι τελευταίας δεκάρας. Ήταν πολύ επαγγελματίες σε αυτό. Είχαμε κάποια μικρά προβληματάκια, αλλά δεν έχω απολύτως κανένα παράπονο».

Αν θέλετε να ξαναδιαβάσετε το 1ο μέρος της συνέντευξης του Γκόρντον Σίλντεφελντ στον Θανάση Ασπρούλια, ΚΛΙΚ ΕΔΩ!

«Στον ΠΑΟ μου φέρθηκαν αντιεπαγγελματικά»!