MENU

Η κυρία Μαρία Γερτρούδη αναγνώρισε αμέσως τον κύριο με τα γυαλάκια που μόλις είχε παρκάρει το πολυτελές γιοτ του στο λιμάνι του Πουέρτο Πορτάλς στην Μαγιόρκα. Χωρίς να καθυστερήσει, άρπαξε από το χέρι τον 9χρονο γιο της και έτρεξε για τις απαραίτητες συστάσεις: «Κύριε πρόεδρε, αυτός είναι ο γιος μου ο Μάρκο και μία μέρα θα παίξει στη Ρεάλ Μαδρίτης».

Δεν ήταν η πρώτη και σίγουρα δεν ήταν η τελευταία φορά που ο Φλορεντίνο Πέρεθ άκουγε την ίδια κουβέντα από κάποιο υπερφίαλο γονέα. Και ποιός γονιός δεν ονειρεύεται να δει τον γιο του να φοράει τη λευκή φανέλα της «βασίλισσας»; Μόνο που αυτή τη φορά, εκείνα τα λόγια αποδείχθηκαν προφητικά.

Με σπασμένη φωνή και ένα κόμπο στο λαιμό ο Μάρκο Ασένσιο προσπαθούσε με πολύ κόπο να συγκρατήσει τα δάκρυα του: «Ξέρω ότι από εκεί ψηλά με βλέπει και με υποστηρίζει», ήταν τα πρώτα του λόγια που διακόπηκαν από ένα μακρόσυρτο χειροκρότημα στην αίθουσα.

Ανάμεσα στο βουρκωμένο ακροατήριο ήταν ο μπαμπάς Ζιλμπέρτο, ο αδερφός Ιβάν, αλλά όχι η κυρία Μαρία Γερτρούδη με τις ρίζες από την Ολλανδία (ο Ασένσιο βαφτίστηκε Μάρκο προς τιμήν του Μάρκο Φαν Μπάστεν) που έφυγε το 2011 χτυπημένη από την επάρατη νόσο, δίχως να προλάβει να καμαρώσει τον γιο της στην επίσημη παρουσίαση του από τη Ρεάλ Μαδρίτης, 10 χρόνια μετά από εκείνη την προφητεία.

Στα 9 του έπαιζε με 15άρηδες και κανείς δεν μπορούσε να του πάρει την μπάλα. Στα 17 ήταν ήδη μέλος της Μαγιόρκα και έπαιζε σαν ώριμος 30άρης.

Αυτή τη φορά, αυτός που ενόχλησε τον Φλορεντίνο Πέρεθ δεν ήταν όποιος κι όποιος αλλά ο Ράφα Ναδάλ, επίσης Μαγιορκινός και δεδηλωμένος οπαδός της Ρεάλ Μαδρίτης: «Πρόεδρε, υπάρχει ένα ταλέντο εδώ στην Μαγιόρκα, που δεν πρέπει να το χάσουμε. Πρέπει με κάθε τρόπο να τον πάρουμε στην Ρεάλ Μαδρίτης. Εμπιστεύσου με». Μέσα σε μερικές ημέρες η δουλειά είχε γίνει και στις 5 Δεκεβρίου του 2014, η «βασίλισσα» ανακοίνωνε στα… μουλωχτά την απόκτηση του 19χρονου Μάρκο Ασένσιο μόλις για 3,7 εκατομμύρια ευρώ.

«Αυτός που τον πρότεινε στην Ρεάλ Μαδρίτης, πρέπει να ξέρει πολύ μπάλα. Πρέπει να του φιλάνε τα χέρια. Ο Ασένσιο είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο ταλέντο στην Ευρώπη», σχολίασε χωρίς φειδώ ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε πιθανώς δίχως να γνωρίζει την ανάμειξη του διάσημου τενίστα. Λίγες ημέρες πριν από τον τελικό του Champions League, οι «μερένγκες» απέρριψαν πρόταση από την Λίβερπουλ ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, με την εξής πρόταση: «Θα πρέπει να αστειεύεστε έτσι;».

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2F189592014784981%2Fvideos%2F265044843906364%2F&show_text=0&width=560

Κάποιοι τυχεροί που έτυχε να βρεθούν στα γήπεδα της Λάρισας, της Βέροιας και της Κομοτηνής για την τελική φάση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος U-19 το καλοκαίρι του 2015, πιθανώς να θυμούνται εκείνον τον αριστεροπόδαρο μάγο με το 10 στην πλάτη από τα πόδια του οποίου περνούσε όλο το παιχνίδι των «φούριας ρόχας», οι οποίοι στο τέλος ανέβηκαν στο κορυφαίο σκαλί του βάθρου. Έκανε «κρα» ότι κάτι μεγάλο υπάρχει εδώ. Μόνο που η πραγματικότητα ξεπέρασε ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις.

Η ηχηρή περσινή του σεζόν με τις 10 ασίστ στην Εσπανιόλ ήταν το διαβατήριο για να ανοίξουν οι πύλες για την μονιμοποίηση στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου». Εξάλλου, αν μπορεί κάποιος να οσμιστεί τα μεγάλα «δεκάρια» καλύτερα από κάθε άλλον, αυτός είναι ο Ζινεντίν Ζιντάν.

Θεωρητικά, ήταν ο τελευταίος τροχός της αμάξης, πολύ πίσω στην ιεραρχία από τον Ίσκο και τον πολύ Χάμες Ροντρίγκες. Στο τέλος της ρούκι σεζόν όμως, ο Μάρκο Ασένσιο τους ξεπέρασε όλους αυτούς με φόρα. Τερμάτισε τη σεζόν με διψήφιο αριθμό τερμάτων (10), πρώτος σκόρερ της «βασίλισσας» από αυτούς που δεν λέγονται... επιθετικοί.

Σκόραρε στο επίσημο ντεμπούτο του με την λευκή φανέλα στον τελικό του Σούπερ Καπ απέναντι στην Σεβίλλη με ένα απίθανο σουτ από τα 25 μέτρα. Σκόραρε στο ντεμπούτο του στο πρωτάθλημα με αντίπαλο την Ρεάλ Σοσιεδάδ. Σκόραρε στο ντεμπούτο του στο Κύπελλο απέναντι στην Κουλτουράλ Λεονέσα. Σκόραρε στον πρώτο τελικό Champions League της ζωής του απέναντι στην Γιουβέντους, αν και αγωνίστηκε ελάχιστα ως αλλαγή, έχοντας όμως καθοριστική συμβολή στην πρόκριση ως εκεί, αφού από δική του ασίστ ο Κριστιάνο Ρονάλντο πέτυχε το καθοριστικό γκολ απέναντι στην Μπάγερν.

Το βράδυ του Σαββάτου, ο Μάρκο Ασένσιο αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος απέναντι στα Σκόπια και έμοιαζε σαν να κατέβηκε από άλλο πλανήτη. Ο 21χρονος μεσοεπιθετικός πέτυχε ένα εντυπωσιακό χατ-τρικ, σε μία ακόμα μαγική εμφάνιση που πιστοποίησε ότι ο τύπος είναι φτιαγμένος για πολύ μεγάλα πράγματα.

http://www.dailymotion.com/embed/video/x5r0stn

Φέτος ήταν η super-sub (η σούπερ-αλλαγή) του «Ζιζού» κάθε φορά που ήθελε να φέρει φρεσκάδα, φαντασία κι ενέργεια στον πάγκο. Η δική του ταχύτατη ωρίμανση είναι αυτή που σπρώχνει άφοβα τον Χάμες Ροντρίγκες στην πόρτα της εξόδου.

Η δική του περίπτωση είναι αυτή που κάνει την Ρεάλ Μαδρίτης να πιστεύει ότι είναι πια σε θέση να αναγνωρίζει και να δημιουργεί τους δικούς της σταρ, μακριά από την λογική των αγορασμένων Zidanes και των δικών της Pavones που διαχρονικά αποτελούσε αντικείμενο χλευασμού.

Η δική του περίπτωση είναι αυτή που επιτρέπει στη διοίκηση της Ρεάλ Μαδρίτης να μην πέφτει στα πόδια του Κριστιάνο Ρονάλντο, ικετεύοντας τον να μείνει, αλλά να αξιολογεί ψύχραιμα την κατάσταση και να έχει εναλλακτικά σενάρια για όλα τα ενδεχόμενα.

Αν ο Κριστιάνο θέλει να μείνει, καλώς. Διαφορετικά, θα παραχωρηθεί με το μέγιστο δυνατό αντίτιμο και η «βασίλισσα» θα προχωρήσει παρακάτω. Το μεγαλύτερο κατόρθωμα του «Ζιζού» δεν είναι τα δύο Champions League που κατέκτησε (εντάξει, δεν το λες και λίγο), αλλά το γεγονός ότι απέδειξε ότι γίνεται κι αλλιώς.

Γίνεται με τον Κριστιάνο Ρονάλντο ενεργό μέλος του rotation, με τους πιτσιρικάδες (Μάρκο Ασένσιο, Λούκας Βάθκεθ, Νάτσο) σε ενεργό ρόλο και με την ενδεκάδα να επιλέγεται με βάση την (υπερ)αξία και όχι το συμβόλαιο ή το βαρύ όνομα.

Η ώρα που ο Μάρκο Ασένσιο θα αναλάβει τα κλειδιά της «βασίλισσας» -νομοτελειακά- δεν θα αργήσει. Ναι, Κριστιάνο δεν υπάρχει δεύτερος και πιθανώς δεν βρίσκεται στην πιάτσα, όμως η «βασίλισσα» δείχνει ότι μετά από δεκαετίες αρχίζει να ενεργεί βάζοντας πάνω από όλα την ποδοσφαιρική σκέψη.

Στο πρόσωπο του πιτσιρικά από την Μαγιόρκα απεικονίζεται η Ρεάλ Μαδρίτης της επόμενης ημέρας, αυτή που δεν θα μπαίνει πια στην εντατική κάθε φορά που φταρνίζεται ο καλομαθημένος της σούπερ-σταρ…

https://t.co/vSJts37sZY
Η Ρεάλ Μαδρίτης δεν έχει πια ανάγκη τον Κριστιάνο!