MENU

Κάθε κόντρα των δύο εκ των κορυφαίων ποδοσφαιρικών συλλόγων στον κόσμο είναι ξεχωριστή. Ακόμα και η... μονομαχία των γηπέδων τους για το ποιο θα είναι καλύτερο, πιο σύγχρονο, με τις περισσότερες ανέσεις κλπ «κλέβει» την παράσταση.

Μαδριλένοι και Καταλανοί είναι έτοιμοι για ανακαίνιση. Το «Σαντιάγο Μπερναμπέου» ή το «Καμπ Νου» θα είναι καλύτερο όταν τελειώσουν τα έργα;

Το βασικό είναι ότι οι έδρες των δύο ομάδων θα έχουν πολλές διαφορές...

Η ιστορία τους

Το «Καμπ Νου» είναι ένα από τα ιστορικότερα γήπεδα ποδοσφαίρου της Ευρώπης και έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδας της Μπαρτσελόνα. Αρχικά ονομάστηκε Στάδιο της Μπαρτσελόνα (Estadi del FC Barcelona) ωστόσο σταδιακά υιοθετήθηκε η ονομασία «Καμπ Nου», που στα καταλανικά σημαίνει νέο γήπεδο διότι από την 24η Σεπτεμβρίου 1957 αντικατέστησε το παλιό γήπεδο του Λες Κορτς (Camp de les Corts), το οποίο με 60.000 θέσεις δεν είχε αρκετό χώρο για τους οπαδούς του συλλόγου. Το νέο γήπεδο έχει πάνω από 98.000 θέσεις. Κατά το 1982 επεκτάθηκε με αφορμή τη διεξαγωγή του Μουντιάλ στην Ισπανία και η χωρητικότητά του έφτασε τις 115.000 θέσεις περίπου. Επειδή όμως οι κανονισμοί της FIFA το 1998 επέβαλαν να υπάρχουν υποχρεωτικώς καθίσματα για όλους τους θεατές, η χωρητικότητα έπεσε στις 98.000 θέσεις. Εξακολουθεί όμως να είναι το μεγαλύτερο σε χωρητικότητα στάδιο στην Ευρώπη και το δεύτερο μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γήπεδο στον κόσμο. Στο γήπεδο βρίσκονται και το μουσείο της Μπαρτσελόνα, ένα Μίνι Στάδιο 20.000 θεατών, καθώς και το γήπεδο μπάσκετ του συλλόγου, το Παλάου Μπλαουγκράνα με χωρητικότητα 8.000 θέσεων.

Το «Σαντιάγο Μπερναμπέου» ανεγέρθηκε το 1923 με την ονομασία Νουέβο Εστάδιο Τσαμαρτίν. Το 1947 ανακατασκευάστηκε από τον τότε πρόεδρο της Ρεάλ, Σαντιάγο Μπερναμπέου, και η χωρητικότητά του αυξήθηκε από 22.500 θέσεις σε 90.800. Η σημερινή χωρητικότητα του γηπέδου έχει πέσει στις 81.044 θέσεις. Από το 1955 το γήπεδο έχει τη σημερινή ονομασία του. Σε αυτό διεξήχθη ο τελικός του Μουντιάλ του 1982, ο τελικός του Euro 1964, καθώς και τέσσερις τελικοί του κυπέλλου Πρωταθλητριών (το 1957, το 1969, το 1980 και το 2010).

Αλλαγή στη χωρητικότητα, αλλά και στην... οροφή

Μετά την ολοκλήρωση των έργων το «Καμπ Νου» θα έχει αυξημένη χωρητικότητα από 98.000 σε 105.000 θεατές. Η έδρα της «βασίλισσας» θα μπορεί να φιλοξενεί ίδιο αριθμό θεατών όπως και σήμερα. Σημαντική διαφορά είναι ότι το «Μπερναμπέου» θα αποκτήσει οροφή, η οποία θα μπορεί να κλείνει ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 15 λεπτών. Ωστόσο, δεν θα υπάρχουν οι τέσσερις πύργοι, οι οποίοι σήμερα οδηγούν στα πάνω διαζώματα (που είναι συνολικής χωρητικότητας 20.000 θεατών), ενώ τελικά δεν εγκρίθηκε η κατασκευή ξενοδοχείου και εμπορικού κέντρου.

Το κόστος

Σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες το κόστος ανακαίνισης του «Καμπ Νου» θα φτάσει τα 600 εκατομμύρια ευρώ. Όπως έχει γίνει γνωστό 200 εκατομμύρια ευρώ θα προέρχονται από ίδιους πόρους, άλλα 200 από δανειοδότηση, ενώ τα 200 εκατομμύρια ευρώ που απομένουν θα προέλθουν από την εμπορική πώληση του ονόματος του γηπέδου. Αντίστοιχα, η Ρεάλ Μαδρίτης θα κληθεί να καταβάλει περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ για τα έργα στο δικό της γήπεδο, ποσό που θα προέλθει επίσης από δικά της χρήματα, αλλά και απο χορηγούς, οι οποίοι ακόμα αναζητούνται.

Πότε θα αρχίσουν τα έργα

Όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα, οι εργασίες στην έδρα των Καταλανών αναμένεται να αρχίσουν προς τα τέλη της σεζόν 2017-18 και εκτιμάται ότι το νέο γήπεδο θα παραδοθεί στην τελική μορφή του από την ιαπωνική εταιρεία που έχει αναλάβει το πρότζεκτ τρία χρόνια αργότερα. Η ανακατασκευή θα πραγματοποιηθεί σε φάσεις, ούτως ώστε να μην επηρεαστεί η διεξαγωγή αναμετρήσεων στο γήπεδο, αλλά κι η ομαλή προσέλευση του κόσμου. Την τελική μακέτα ενέκρινε μία κριτική επιτροπή 10 ατόμων, ενώ οι παρουσιάσεις ήταν ανώνυμες προκειμένου να μην υπάρξει επηρεασμός.

Αντίθετα, τα έργα στη Μαδρίτη θα αρχίσουν σε μερικούς μήνες και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν συντομότερα.

Οι μακέτες

Προς το παρόν μια... γεύση για το πως θα είναι τα δύο γήπεδα στην τελική μορφή τους μπορούμε να πάρουμε μόνο από τις μακέτες... Ρίξτε μια ματιά και ζηλέψτε ελεύθερα!

Το νέο «Καμπ Νου»

Το νέο «Σαντιάγο Μπερναμπέου»

Νέο Σαντιάγο Μπερναμπέου εναντίον νέου Καμπ Νου! (pics, vids)