MENU

Ακόμα και ο ετοιμόλογος και εύστροφος Ζοσέ Μουρίνιο δυσκολεύτηκε να βρει λόγια όταν τον ρώτησαν τι είναι αυτό που έκανε τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, στα γεράματα, να αλλάξει το καλοκαίρι γειτονιά και συνήθειες: «Ο Ζλάταν είναι… ο Ζλάταν», είπε με ένα μειλίχιο χαμόγελο αμηχανίας. Αρκούσε μία ασύνακτη πρόταση, με ελάχιστες λέξεις για να πει την μεγαλύτερη αλήθεια. Ο Ζλάταν είναι ο… Ζλάταν. Τελεία.

Θεωρητικά δεν είχε λόγο να αφήσει το Παρίσι και να ψάξει για νέες προκλήσεις. Στην πόλη του φωτός ήταν το ίδιο λαμπερός με τον… Πύργο του Αϊφελ. Είχε γίνει trademark της γαλλικής πρωτεύουσας. Ήταν το icon της μυθικής επένδυσης που κάνουν στην Παρί Σεν Ζερμέν οι Άραβες ιδιοκτήτες της, προσπαθώντας να την επιβάλλουν στο γκρουπ των ισχυρών. Είχε ότι ήθελε. Η κυριαρχία του στο γήπεδο ήταν αδιαπραγμάτευτη. Στα 34 του είχε κάνει την πιο παραγωγική σεζόν της ζωής του με 38 γκολ στην Ligue 1 και έμοιαζε με τον Μέγα Ναπολέωντα στις δόξες του, όταν ουδείς μπορούσε να αρθρώσει έστω και μία αντιπολιτευτική λέξη για την ηγεμονία του.

Ωστόσο, αυτό που διαχωρίζει αυτούς που αισθάνονται ακόμα νέοι, από τους γέρους είναι η φιλοδοξία. Αυτή ανανεώνει τα κύτταρα και κάνει τον αριθμό της ηλικίας, ένα απλό νούμερο στην ταυτότητα. Αυτό που κάνει τους 35χρονους Φέντερερ και Σερένα Γουίλιαμς να κατακτούν το Australian Open και τον 39χρονο Τομ Μπρέιντι να κατακτά το Superbowl του NFL. Ο Μουρίνιο είπε πως: «το βιογραφικό του μιλάει από μόνο του. Έχει κερδίσει το δικαίωμα να επιλέγει, όχι να τον επιλέγουν» και χαρακτήρισε την απόφαση του να ενταχθεί στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ως την μεγαλύτερη πρόκληση στην καριέρα του.

Χρειάζεται γερά κότσια για να παρατήσεις μία στρωμένη ζωή, σε ένα πρωτάθλημα που οι αντίπαλοι σε κοιτούν με δέος και τρέμουν να σε ακουμπήσουν για να ξεκινήσεις από το μηδέν στην δυσκολότερη λίγκα του πλανήτη, σε μία χώρα που κανείς δεν χαρίζει κάστανα σε κανέναν.

Η δήλωση του: «έρχομαι για να γίνω ο Θεός του Μάντσεστερ» ήταν μία ακόμα μεγαλόστομη… Ζλατανιά, από αυτές που δεν φοβάται να εκστομίσει. Μόνο που ο τύπος μέσα σε μερικούς μήνες πάει να το κάνει πράξη.

Οι οπαδοί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον υποδέχθηκαν με ένα inside joke, θέλοντας να πικάρουν τους οπαδούς της συμπολίτισσας Σίτι, μα ουδείς έβαζε το χέρι του στην φωτιά ότι ο γέρο - Ζλάταν θα μπορούσε να κάνει μόνος του την διαφορά.

Έτος γέννησης: 1981

Τρόπαια: 33

Μάντσεστερ Σίτι

Έτος ίδρυσης: 1881

Τρόπαια: 26

Ένας από τους πιο χαρισματικούς σκόρερ στο νησί την δεκαετία του ’80, ο Τόνι Κασκαρίνο σε μία μεγάλη συνέντευξη του δήλωσε ότι ο Ζλάταν θα δυσκολευτεί πολύ, θα ιδρώσει, θα υποφέρει για να βάλει 20 γκολ στην Αγγλία. Κι αυτά ΑΝ τα βάλει. Μερικούς μήνες μετά ο Ιρλανδός κανονιέρης διαπιστώνει ότι θα ήταν καλύτερο να μασούσε, παρά να εκστομίσει μία τέτοια ατάκα που εφεξής θα τον κυνηγάει. Το Σάββατο, απέναντι στην Λέστερ, σε ηλικία 35 ετών και 125 ημερών ο Ζλάταν έγινε ο γηραιότερος παίκτης που πετυχαίνει 15 γκολ σε μία σεζόν στην Premier League! Και το ημερολόγιο δείχνει ακόμα 6 Φεβρουαρίου!

Μόνο που δεν ήταν το μόνο ρεκόρ που έσπασε ο 35χρονος… ρούκι στο νησί! Έγινε ο πρώτος παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από την σεζόν 2012-13 και τον Ρόμπιν Φαν Πέρσι που φτάνει τα 20 γκολ σε μία σεζόν με την φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. «Όταν μιλάμε για παίκτη που βάζει 22 γκολ, τότε συνήθως μιλάμε για κάποιον που βάζει 14 γκολ και 8 πέναλτι. Εδώ μιλάμε για κάποιον που έχει σκοράρει 19 γκολ και μόλις ένα πέναλτι», ξεκαθάρισε ο Ζοσέ Μουρίνιο στο μικρόφωνο του MUTV.

Στα αγγλικά έχουν μία φράση για να περιγράψει το απλό, το αναμενόμενο, το εύκολο. It’s a piece of cake. Σαν να τρως ένα κομμάτι κέικ: «Είναι κάτι που κάνω για χρόνια. Το ίδιο κάνω και φέτος. Τα στατιστικά λένε ότι και φέτος σκοράρω με τον ίδιο ρυθμό», είπε ταπεινά (!) ο Σουηδός σταρ. Δεν λέει ψέματα. Τις τελευταίες 13 σεζόν, μόνο μία φορά (2005-06 με την φανέλα της Γιουβέντους) δεν τερμάτισε με διψήφιο αριθμό γκολ στο πρωτάθλημα! Με τον ρυθμό που σκοράρει, τότε τα 30+ γκολ είναι ένας εφικτός αριθμός.

Οι αριθμοί μαρτυρούν κι άλλα πράγματα. Ο Ζλάταν (μετά τον Ζερμέιν Ντεφόε στην Σάντερλαντ) είναι ο πιο επιδραστικός παίκτης στην ομάδα του στην Premier League, αφού έχει σκοράρει το 42% των γκολ μιας ομάδας που έτσι που είναι δομημένη μοιάζει δυσκοίλια στην παραγωγή και το τελείωμα των φάσεων. Είναι δεύτερος (πίσω από τον Αγκουέρο) με 4.1 τελικές ανά παιχνίδι και συχνά πυκνά τα βάζει μόνος του με καλά δομημένες άμυνες που προσαρμόζονται πάνω του είτε με over-play είτε με ασφυκτικά man-to-man.

Περισσότερο από έναν καλό παίκτη κι έναν ηγέτη εντός γηπέδου, ο Ζλάταν αποδεικνύεται το ζωντανό παράδειγμα που ήθελε ο Ζοσέ Μουρίνιο στην καθημερινότητα του κλαμπ, από τα πιο απλά και τα πιο μεγάλα. Στα 35 του ο Σουηδός είναι ένα τέρας φυσικής κατάστασης, με τον χαμηλότερο δείκτη λίπους στο ρόστερ, με ένα τρομακτικό μυϊκό σύστημα που τον κάνει άφθαρτο σε τραυματισμούς, αλλά και μία προσωπικότητα οι φερέλπιδες νέοι του κλαμπ βαράνε προσοχές: «Αν ο Μαρσιάλ θέλει να κάνει κάτι στην ζωή του και στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, θα πρέπει να ακούει ότι του λέει ο Μουρίνιο», ήταν η δημόσια νουθεσία του προς τον Γάλλο επιθετικό, όταν εκείνος άρχισε να γκρινιάζει για τον παραγκωνισμό του.

Οι αριθμοί λένε πως παρά το -14 από την κορυφή, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει ακριβώς τις ίδιες ήττες (3) με την πρωτοπόρο Τσέλσι, πληρώνοντας την αδυναμία της να βρει ποικιλία στο σκοράρισμα και σταθερά σημεία αναφοράς πλην του Ζλάταν. Ωστόσο, είναι η μοναδική αγγλική ομάδα που είναι μέσα σε όλους του στόχους της (Πρωτάθλημα, Kύπελλο, Λιγκ Καπ, Europa League), ενώ έχει ήδη κατακτήσει το καλοκαιρινό Community Shield απέναντι στην Λέστερ: «Έχω ένα στόχο στο κεφάλι μου, αλλά δεν θα τον πω ακόμα, γιατί δεν είμαστε ακόμα εκεί». Κι αν ο αθεόφοβος έχει βάλει στο μάτι να κλείσει την σεζόν με τέσσερα τρόπαια στην παρθενική του σεζόν με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ;

Dare to Zlatan? Μπορεί κανείς να του πάει κόντρα; Τολμά κανείς σήμερα να βάλει στοίχημα ότι στο τέλος δεν θα γίνει το δικό του; Με τον Θεό του Μάντσεστερ δεν είναι να παίζεις…

Ζλάταν, ο… Θεός του Μάντσεστερ!