MENU

Η υπόθεση του Ζερ Μπλάτερ και του Μισέλ Πλατινί με τα πειθαρχικά ποδοσφαιρικά όργανα είναι αρκούντως διδακτική. Τους απαγορεύτηκε να ασχολούνται με το ποδόσφαιρο για τους επόμενους 3 μήνες με απόφαση της επιτροπής Δεοντολογίας-Ηθικής της FIFA. Ίσως δεν το γνωρίζουν πολλοί, αλλά τέτοια επιτροπή έχει συσταθεί και στην Ελλάδα με τακτικούς δικαστές.

Προς το παρόν η επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ δεν ασχολήθηκε με τους εισαγγελικά διωκόμενους παράγοντες, όπως ο Γκιρτζίκης και ο Μποροβίλος. Απλώς να πούμε ότι ο Μπλάτερ και ο Πλατινί τιμωρήθηκαν πειθαρχικά χωρίς καν να έχουν εισαγγελική δίωξη.

Υποτίθεται ότι η ΕΠΟ αντέγραψε τον πειθαρχικό κώδικα της FIFA. Άρα θα έπρεπε να ακολουθούνται ακριβώς οι ίδιες διαδικασίες και στις ελληνικές υποθέσεις ποδοσφαιρικών παραγόντων. Και όμως: με βάση τον πειθαρχικό κώδικα ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας δεν μπορεί να παραπέμπει σε δικαιοδοτικά όργανα τους συμβούλους της ΕΠΟ. Αντίθετα, μπορεί να το κάνει για προέδρους ομάδων.

Με δυο λόγια φρόντισαν να κόψουν και να ράψουν τους κανονισμούς στα μέτρα τους και έφτιαξαν ένα πειθαρχικό συνονθύλευμα που παρεμποδίζει την κάθαρση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ήδη δικαστικοί λειτουργοί επισημαίνουν στον υφυπουργό αθλητισμού Σταύρο Κοντονή ότι οι κανονισμοί της ΕΠΟ διέπονται από αλληλοσυγκρουόμενες διατάξεις, οι οποίες καταλήγουν στην ατιμωρησία.

Το θέμα θα λυθεί μόνο αν η ΕΠΟ υποχρεωθεί να στέλνει το καταστατικό και τους κανονισμούς της στη ΓΓΑ, κάτι που αρνείται πεισματικά. Λες και βρίσκεται εκτός συνταγματικών διαδικασιών.

Αλλιώς -ακόμα και με τακτικούς δικαστές- θα έχουμε τα ίδια προβλήματα. Και οι παράγοντες θα ξεφεύγουν κάθε φορά από τη πειθαρχική τσιμπίδα.

ΕΠΟ: Colpo grosso ατιμωρησίας