MENU
ΑΝΑΛΥΣΗ LIVE LIVE
ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ BETSSON
«Γ. Καραϊσκάκης», Cosmote Sport 3HD
Ολυμπιακός
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
1 2
ΑΕΚ
ΑΕΚ
ΔΕΙΤΕ ΤΟ LIVE

Με εξαιρετικές προϋποθέσεις για ένα ματς αντάξιο του ονόματος και της ιστορίας των δύο ομάδων ξεκίνησε αυτός ο πρώτος ημιτελικός Κυπέλλου μεταξύ Ολυμπιακού και ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη. Οι μεν γηπεδούχοι ήταν αυτοί που μπήκαν πιο δυνατά στον αγωνιστικό χώρο, με με πίεση «ψηλά» και διάθεση για γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας, όπως άλλωστε αναμενόταν. Και η «Ένωση» όμως από την πλευρά της θέλησε να πιέσει την «ερυθρόλευκη» άμυνα όποτε της δινόταν η ευκαιρία, σε μια προσπάθεια να κλέψει έτσι μπάλες και να βγουν κάθετες πάσες στην πλάτη των γηπεδούχων.

Φορτσάτο ξεκίνημα Ολυμπιακού και... γκολ η ΑΕΚ

Οι σπουδαίες φάσεις στο ματς μάλιστα προέκυψαν από τα πρώτα δευτερόλεπτά του. Μόλις στο 52'' ο Ολυμπιακός βρήκε πρώτος μια γρήγορη επίθεση από τα αριστερά. Ο Ρέτσος υποδέχθηκε κάθετη μπαλιά και έβγαλε την επικίνδυνη σέντρα που βρήκε στο οριζόντιο δοκάρι του Ανέστη και στρώθηκε στον Μάριν σε πλάγια θέση δεξιά, όμως το σουτ του Γερμανού πέρασε ένα περίπου μέτρο άουτ.

Οι «ερυθρόλευκοι» συνέχισαν να πιέζουν στα επόμενα λεπτά, όμως η ΑΕΚ ήταν αυτή που ευτύχησε να... βάλει φωτιά στο ματς αφού κατάφερε να εκμεταλλευθεί την πρώτη της ευκαιρία και να ανοίξει το σκορ στο Φάληρο. Ήταν η φάση του 6ου λεπτού, όταν ο Μάνταλος εκτέλεσε έξοχα φάουλ λίγα μέτρα κάτω από τη μεσαία γραμμή με κάθετη μπαλιά προς τον Αραούχο, αυτός έκανε κίνηση για να υποδεχθεί τη μπάλα μέσα στην περιοχή και με εξαιρετικό πλασέ στην κίνηση νίκησε τον Καπίνο για το 0-1! Κάκιστη ήταν πάντως η συνολική αντίδραση της άμυνας του Ολυμπιακού στο γκολ της ΑΕΚ, αφού ο Αργεντινός πέρασε... ανενόχλητος μπροστά από τον Καρντόσο που είχε αναλάβει το μαρκάρισμά του, ενώ εκτός θέσης βρέθηκαν και οι «ερυθρόλευκοι» στόπερ.

Κοντά στο 0-2 αλλά... 1-1

Το γκολ των «κιτρινόμαυρων» όπως ήταν λογικό πάγωσε για λίγα λεπτά το Καραϊσκάκη, ενώ εμφανώς επηρεασμένοι ήταν και οι γηπεδούχοι στον αγωνιστικό χώρο, κάνοντας 1-2 μεγάλα λάθη στην άμυνά τους που θα μπορούσαν να είχαν οδηγήσει και σε ένα γρήγορο 0-2 για την ΑΕΚ. Όπως στη φάση του 11ου λεπτού, όταν ο Ανδρούτσος... στρώνει ουσιαστικά τη μπάλα στον Αραούχο, αυτός μπαίνει στην περιοχή και κάνει το γύρισμα, όμως ο Μάνταλος δεν μπορεί να σκοράρει με την προβολή.

Όπως πάντως συνέβη και για την ΑΕΚ, έτσι και ο Ολυμπιακός κατάφερε να εκμεταλλευθεί νωρίς την καλή επιθετική του δραστηριότητα και να φτάσει νωρίς στην ισοφάριση που του έδωσε άλλον αέρα στη συνέχεια. Αυτό συνέβη στη φάση του 13'. Μετά από γέμισμα του Φορτούνη προς τον Μάριν στα δεξιά, ο Γερμανός συνδυάστηκε με τον Καρντόσο και έκανε τη σέντρα, ο Σεμπά πήρε την κεφαλιά μέσα στην περιοχή με τη μπάλα να στρώνεται στον Φιγκέιρας ο οποίος νίκησε τον Ανέστη με ωραίο φαλτσαριστό σουτ που κόντραρε λίγο και στον Σιμόες.

«Ερυθρόλευκη» υπεροχή με Μάριν, Σεμπά

Με την ψυχολογία και πάλι με το μέρος του, ο Ολυμπιακός άρχισε να «ανεβαίνει» και πάλι μετά το γκολ της ισοφάρισης, κυκλοφορώντας πιο σωστά τη μπάλα και αναγκάζοντας την ΑΕΚ να παραμείνει σε θέση άμυνας για αρκετή ώρα -στο μεγαλύτερο μέρος του πρώτου 45λεπτου. Σταδιακά μάλιστα οι γηπεδούχοι άρχισαν να απειλούν με αξιώσεις την εστία του Ανέστη. Στο 19' ο Γκάλο έκοψε το επικίνδυνο γύρισμα του Σεμπά μετά από ακόμη μια γρήγορη επίθεση από τα δεξιά, ενώ στο 22' οι Πειραιώτες έχασαν κλασική ευκαιρία. Μετά από φάση διαρκείας στα καρέ της ΑΕΚ, η μπάλα έφτασε δεξιά στον Φιγκέιρας αυτός με τη μία τροφοδότησε τον Μάριν που σούταρε στην κίνηση με το δεξί «σημαδεύοντας» όμως το δοκάρι του Ανέστη. Στην εξέλιξη της φάσης, οι «ερυθρόλευκοι» φώναξαν για πέναλτι σε μια πτώση του Φιγκέιρας, όμως τα ριπλέι έδειξαν πως δεν υπάρχει παράβαση.

Σε γενικές γραμμές, το ματς συνεχίστηκε με υψηλό ρυθμό, ένταση και πάθος. Ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που είχε την εδαφική υπεροχή και την κατοχή μπάλας στο μεγαλύτερο μέρος του (60-40 στο μισάωρο), αλλά την ΑΕΚ από την πλευρά της να βρίσκει στην πρώτη της φάση το πολυπόθητο εκτός έδρας γκολ. Οι «ερυθρόλευκοι» ήταν η ομάδα που έψαξε το γκολ με πιο ορθολογικές επιθέσεις, κυρίως από τις δύο πτέρυγες με Σεμπά και Μάριν. Βεβαίως, εν πολλοίς η «Ένωση» είχε πετύχει από νωρίς αυτό που ήθελε σε ένα εκτός έδρας ματς και είχε την πολυτέλεια να κάνει στη συνέχεια ένα πιο προσεκτικό σε τακτικό επίπεδο ματς -ψάχνοντας τις κόντρες ώστε να εκμεταλλευθεί έτσι την ταχύτητα και ποιότητα της επιθετικής γραμμής της.

«Γλίτωσε» το 2-1 ο Ανέστης

Για αρκετή ώρα πάντως δεν υπήρξε άλλη αξιόλογη φάση, με τον Ολυμπιακό να βρίσκει ακόμη μια κλασική ευκαιρία στο 42' πια. Μετά από έξοχη κάθετη του κορυφαίου του γηπέδου Μάρκο Μάριν, ο Ρομαό βρέθηκε τετ-α-τετ με τον Ανέστη, όμως ο γκολκίπερ της ΑΕΚ τον νίκησε με τον πόδι, ενώ στην εξέλιξη της φάσης ο Φορτούνης σούταρε ψηλά άουτ υπό εξαιρετικές προϋποθέσεις. Στο τελευταίο λεπτό του πρώτου μέρους η ΑΕΚ από την πλευρά της είχε μια τελική με το απευθείας φάουλ-άουτ του Χριστοδουλόπουλου, ενώ λίγο μετά ο Μποτία πρόλαβε οριακά τον Μάνταλο καλύπτοντας τον Καπίνο που είχε γλιστρήσει μέσα στην περιοχή του.

Ανεβασμένη, ψυχωμένη ΑΕΚ και 1-2

Από τα πρώτα λεπτά του δεύτερου ημιχρόνου, το ματς είχε διαφορετική εικόνα. Η ΑΕΚ αυτή τη φορά ήταν η ομάδα που είχε τον έλεγχο της μπάλας, με καλύτερη κυκλοφορία της μπάλας, πιο σωστές και ψύχραιμες πάσες και με σαφώς λιγότερα λάθη στη μεσαία γραμμή. Γενικά ολόκληρη η «Ένωση» έδειξε πιο συμπαγής και αποφασιστική στις κινήσεις τις σε όλες τις γραμμές και δίκαια κατάφερε να πάρει και πάλι κεφάλι στο σκορ.

Στο 48' και το 49' οι φιλοξενούμενοι έφτασαν κοντά στην εστία του Καπίνο, όμως το σουτ του Γιόχανσον αρχικά πέρασε άουτ, ενώ στη δεύτερη φάση ο γκολκίπερ των Πειραιωτών πρόλαβε με γρήγορη έξοδο τον Μάνταλο. Στο 56' η ΑΕΚ έφτασε ξανά κοντά στο γκολ στην αντεπίθεση, όμως ο Χριστοδουλόπουλος την σπατάλησε με μια πολύ κακή πάσα που αν είχε βρει στόχο στον κενό χώρο θα έβγαζε τετ-α-τετ τον Μάνταλο.

Μετά τις 2-3 αυτές προειδοποιήσεις, η ΑΕΚ τελικά έφτασε στο δεύτερο γκολ της από μια στημένη μπάλα. Ήταν το 64ο λεπτό, όταν ο Γκάλο εκτέλεσε κόρνερ από τα δεξιά, ο Βράνιες πήδηξε ψηλότερα από όλους και πήρε την κεφαλιά, με τον Πατίτο να κοντρολάρει ανενόχλητος στο ύψος της μικρής περιοχής και με δυνατό σουτ να «εκτελεί» τον Καπίνο για το 1-2. Υπάρχει υποψία για χέρι στο κοντρόλ, όμως κανένα ριπλέι δεν δείχνει να υπάρχει κάτι τέτοιο.

Άψογη διαχείριση, δίκαιη νίκη

Μετά από αυτό το δεύτερο γκολ, η ΑΕΚ ουσιαστικά έβγαλε... νοκ άουτ τον Ολυμπιακό σε τακτικό επίπεδο. Οι φιλοξενούμενοι διαχειρίστηκαν άψογα το παιχνίδι και ουσιαστικά κράτησαν μακριά από την εστία του Ανέστη τον αντίπαλο. Μοναδική εξαίρεση ήταν η ευκαιρία του 66' για τους «ερυθρόλευκους» στην κόντρα, με τον Φορτούνη να κάνει τη σέντρα, τη μπάλα να περνάει από όλους και τον Σεμπά να πλασάρει άουτ.

Ως το φινάλε του αγώνα, ο ρυθμός του αγώνα έπεφτε όλο και περισσότερο, με την ΑΕΚ να έχει δύο τελικές με Μάνταλο και Αραούχο που όμως έλεγξε ο Καπίνο και τον Ολυμπιακό δύο ακόμη με Ντα Κόστα και Ρομαό σε στημένες φάσεις που ωστόσο δεν απείλησαν.

Το ματς ολοκληρώθηκε χωρίς κάτι περισσότερο, με την ΑΕΚ να παίρνει μια σπουδαία νίκη-μισή πρόκριση με μια εμφάνιση αντάξια και ανάλογη της ημέρας, αφού συμπληρώνει 93 χρόνια «ζωής».

Τα γκολ του αγώνα

Ο έλεγχος των διαιτητών

Ρεσιτάλ διαιτησίας ευρωπαϊκού επιπέδου από τον Παπαπέτρου και τους βοηθούς του, χωρίς να χάσουν κάποια φάση. Δεν υπάρχει πέναλτι στις δύο φάσεις που το ζητάει ο Ολυμπιακός στο πρώτο ημίχρονο, ενώ στο 1-2 της ΑΕΚ δεν φαίνεται να υπάρχει χέρι σε κανένα ριπλέι παρά τις φωνές των «ερυθρόλευκων».

Το ταμείο του αγώνα

Μια δίκαιη νίκη για την ΑΕΚ που έκανε στον αγωνιστικό χώρο του Καραϊσκάκη ότι είχε σχεδιάσει ο Μανόλο Χιμένεθ. Η «Ένωση» εκμεταλλεύθηκε δύο από τις ευκαιρίες τις σε αντίθεση με τους «ερυθρόλευκους» που έχασαν τις δικές τους 2-3 κλασικές πέρα από το γκολ της ισοφάρισης. Ο Ολυμπιακός από την πλευρά του στο δεύτερο ημίχρονο δεν ήταν καλός συνολικά, ενώ όσο περνούσε η ώρα έμενε από δυνάμεις αλλά και από... ψυχραιμία, αφού μετά το δεύτερο γκολ της ΑΕΚ ουσιαστικά κατέρρευσε. Όπως είναι λογικό, αυτό το 1-2 καθιστά τους «κιτρινόμαυρους» το απόλυτο φαβορί για την πρόκριση στον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης.

Αυτοί που έκριναν το ματς

Αραούχο και Πατίτο έκαναν τη διαφορά για την ΑΕΚ, η οποία είχε επίσης σε πολύ καλή μέρα Μάνταλο, Γιόχανσον και Σιμόες. Για τον Ολυμπιακό, Σεμπά και Μάριν ήταν οι κορυφαίοι, με τον σκόρερ Φιγκέιρας να έχει επίσης αρκετά καλή απόδοση.

Ο χειρότερος του αγώνα

Κώστας Φορτούνης. Πλήρως άφαντος από τον αγωνιστικό χώρο, σε ένα ματς που ο Ολυμπιακός θα περίμενε πολλά περισσότερα από τον -θεωρητικό- ηγέτη του.

Πως ξεκίνησαν

Ενδεκάδα με 2-3 εκπλήξεις επέλεξε ο Τάκης Λεμονής για τον Ολυμπιακό. Κάτω από τα δοκάρια ξεκίνησε ο Καπίνο, δεξί μπακ ο Φιγκέιρας και αριστερό ο Ρέτσος αντί του Ντε Λα Μπέγια. Δίδυμο στα στόπερ ήταν οι Ντα Κόστα και Μποτία, ενώ μπροστά τους ξεκίνησε ο Ρομαό με τον Ανδρούτσο να βρίσκεται δίπλα του ως αντι-Καμπιάσο. Σε θέση επιτελικού ξεκίνησε ο Φορτούνης, αριστερά στα εξτρέμ ο Σεμπά, δεξιά ο Μάριν και σέντερ φορ ο Καρντόσο.

Από την πλευρά του και ο Μανόλο Χιμένεθ επέλεξε σχήμα 4-2-3-1, με τον Ανέστη στο τέρμα, στόπερ τους Τσιγκρίνσκι – Βράνιες, αριστερό μπακ τον Ντίντακ και δεξί τον Γκάλο. Στα αμυντικά χαφ της «Ένωσης» ξεκίνησαν Σιμοες και Γιόχανσον, με τον Πατίτο αριστερά, τον Λάζαρο δεξιά, τον Μάνταλο σε ρόλο επιτελικού και τον Αραούχο στην «κορυφή» της επίθεσης.

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Ολυμπιακός (Τάκης Λεμονής): Καπίνο, Φιγκέιρας, Ρέτσος, Ντα Κόστα, Μποτία, Ανδρούτσος (46' Καμπιάσο), Ρομαό, Φορτούνης, Μάριν (79' Μαρτίνς), Σεμπά, Καρντόσο (62' Ανσαριφάρντ).

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Ανέστης, Γκάλο, Ντίντακ, Τσιγκρίνσκι, Βράνιες, Σιμόες, Γιόχανσον, Πατίτο (74' Γαλανόπουλος), Χριστοδουλόπουλος (88' Μπακασέτας), Μάνταλος (81' Αραβίδης), Αραούχο.

Διαιτητής: Αναστάσιος Παπαπέτρου (Αθηνών)

Βοηθοί: Λάζαρος Δημητριάδης (Μακεδονίας), Χασάν Κούλα (Ξάνθης)

Τέταρτος: Δημήτριος Καραντώνης (Ημαθίας)

Ολυμπιακός - ΑΕΚ 1-2