MENU

Ίσως η στιγμή που έρχεται στην μνήμη όλων των φίλων της Ένωσης όταν ακούνε για κόντρα του νυν προπονητή της ομάδας με τον Ολυμπιακό. Στην πρώτη χρονιά του Μπάγεβιτς στον Ολυμπιακό, κάθε επιστροφή στο «Νίκος Γκούμας» ήταν… μαρτύριο για τους «ερυθρόλευκους». Σε ένα λασπωμένο τερέν, γεμάτο πάθος κι ένταση το ντέρμπι, ο Νινιάδης εκμαίευσε φάουλ κι ο Μανωλάς… τρελάθηκε βουτώντας τον από τον λαιμό!

Όταν ως «από μηχανής Θεός» απέτρεψε σίγουρα γκολ

Πρόκειται για μία από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές των αναμετρήσεων του Στέλιου Μανωλά με τον Ολυμπιακό και παράλληλα μία από τις πιο εντυπωσιακές επεμβάσεις αμυντικού στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι αυτή στον αγώνα της σεζόν 1988/89. Ο Μητρόπουλος έκανε την κεφαλιά-πάσα για τον Ντέταρι από αριστερά και εκείνος με καρφωτή κεφαλιά ετοιμάζεται να σκοράρει, όμως ο αμυντικός της Ένωσης έρχεται σαν από μηχανής Θεός και ενώ ο Οικονομόπουλος ήταν εξουδετερωμένος και πάνω στην γραμμή διώχνει εκπληκτικά την μπάλα σε κόρνερ.

Λίγο πριν το φινάλε της αναμέτρησης, μάλιστα, αποβλήθηκε για καθυστέρηση, με τον ίδιο να δηλώνει μετά την λήξη στις κάμερες ότι δεν μπορούσε να καταλάβει τον λόγο αυτής της απόφασης του διαιτητή και να προσθέτει ότι η ομάδα του απέδειξε ότι είχε καλύτερο σύνολο από τον αντίπαλό της. Η ΑΕΚ πήρε την νίκη με 1-0 χάρη σε ένα γκολ του Καραγκιοζόπουλου, μία νίκη που όχι μόνο της έδωσε το πρωτάθλημα μετά από 10 πέτρινα χρόνια αλλά αποτέλεσε και την αρχή της κιτρινόμαυρης κυριαρχίας για τα επόμενα 8 χρόνια.

https://streamable.com/hse1
https://streamable.com/d50x

Δίπλα στην εντυπωσιακή απόκρουση του Στέλιου Μανωλά στην κεφαλιά του Ντέταρι το 1989 πρέπει να μπει και εκείνη στο ισόπαλο (1-1) ντέρμπι της σεζόν 1993/94 όταν σταμάτησε την προσπάθεια του Κρίστενσεν και πάλι πάνω στην γραμμή παραχωρώντας κόρνερ. Πρόκειται για την αναμέτρηση που έμεινε στην ιστορία γιατί διακόπηκε επτά λεπτά πριν το 90’ επειδή έσβησαν τα φώτα στο Νίκος Γκούμας.

https://streamable.com/bsnu

Τα «πάρε βάλε» και το σημάδι στο δοκάρι

Το Σεπτέμβριο του 1985 ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ μπροστά σε 75000 θεατές σε ένα εντυπωσιακό παιχνίδι που κρίθηκε στο τέλος. Τέσσερα λεπτά πριν την λήξη και ενώ οι γηπεδούχοι ήταν μπροστά με 2-1, ο Μανωλάς βρέθηκε μόνος του στην περιοχή των ερυθρολεύκων, με τους αμυντικούς να πιστεύουν ότι βρίσκεται σε θέση οφσάιντ, γύρισε την μπάλα στον Εστερχάζι και εκείνος προ κενής εστίας έγραψε το 2-2 που ήταν και το τελικό σκορ.

https://streamable.com/67kk

Την σεζόν 1986/87 μπορεί ο Ολυμπιακός να κατάφερε να φύγει νικητής από την έδρα της ΑΕΚ όμως ο Μανωλάς λίγο έλειψε να σκοράρει σε ένα ακόμα παιχνίδι ανάμεσα στις δύο ομάδες. Αρχικά όταν ακόμα το σκορ ήταν στο 0-0, μετά από κόρνερ του Εστερχάζι ο Μανωλάς έπιασε στο πρώτο δοκάρι την γυριστή κεφαλιά και η μπάλα πέρασε λίγο άουτ και στην συνέχεια αφού ο Ολυμπιακός είχε προηγηθεί με 1-0 ο Εστερχάζι εξτέλεσε ένα φάουλ από τα δεξιά ο αμυντικός της Ένωσης έπιασε την κεφαλιά όμως έστειλε την μπάλα να χτυπήσει στο οριζόντιο δοκάρι της εστίας των ερυθρολεύκων.

https://streamable.com/9cwh

Στο ντέρμπι της περιόδου 1987/88 η ΑΕΚ επικράτησε του Ολυμπιακού με 2-0 με το πρώτο γκολ της Ένωσης να φέρει την σφραγίδα του Στέλιου Μανώλα καθώς από δική του εντυπωσιακή κούρσα και αφού ξέφυγε από σχεδόν όλη την άμυνα των φιλοξενούμενων έδωσε ασίστ στον Πατίκα και εκείνος προλαβαίνοντας την έξοδο του τερματοφύλακα άνοιξε το σκορ.

https://streamable.com/jfdj

Όταν «κάρφωσε»... εις διπλούν τον Ολυμπιακό με το κεφάλι

Την περίοδο 1987-88 ο Στέλιος Μανωλάς είχε αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδά του στο εντυπωσιακό 2-2 του Ολυμπιακού Σταδίου, σκοράροντας δύο φορές σε διάστημα οκτώ λεπτών. Στο 4’ μετά από φάουλ του Βασιλάκου από τα δεξιά έπιασε την κεφαλιά και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για να γράψει το 1-1. Οκτώ λεπτά αργότερα και πάλι από φάουλ του Βασιλάκου αυτή την φορά από τα αριστερά ο άσος της ΑΕΚ έβαλε την ομάδα του μπροστά στο σκορ με νέα εντυπωσιακή κεφαλιά.

https://streamable.com/vmiz

Στο ντέρμπι της σεζόν 1990/91 ο Ολυμπιακός κέρδισε με 3-1 την ΑΕΚ με σκορ 3-1 όμως ο Στέλιος Μανωλάς προσέθεσε ένα ακόμα γκολ στο ενεργητικό του όταν στο 76’ μετά από κόρνερ του Φαμέλη πετάχτηκε στην καρδιά της ερυθρόλευκης άμυνας και με κεφαλιά μείωσε προσωρινά σε 2-1.

https://streamable.com/evnx

Αποβολές, νεύρα και πέναλτι

Στον αγώνα για το Κύπελλο Ελλάδας τον Φεβρουάριο του 1988 ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό που έληξε με νικητές τους ερυθρόλευκους με 3-1 ο Στέλιος Μανωλάς αποβλήθηκε στο 84’ μαζί με τον Τάσο Μητρόπουλο με δεύτερη κίτρινη κάρτα σε μία σύρραξη ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων μετά από ένα σκληρό μαρκάρισμα του Νίλσεν στον Ξανθόπουλο.

https://streamable.com/fx1q

Στις 13 Ιανουαρίου 1991 το ματς ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό διακόπηκε στο 84’ από τον διαιτητή Ζακεστίδη λόγω ρίψης δακρυγόνου στον αγωνιστικό χώρο. Ωστόσο, λίγο πριν την διακοπή και ενώ το σκορ ήταν 2-1 υπέρ των ερυθρολεύκων ο Μανωλάς ανέτρεψε τον Σάβιτσεφ λίγο έξω από την περιοχή της Ένωσης και όντας ο τελευταίος παίκτης είδε την κόκκινη κάρτα.

https://streamable.com/90q1

Στην νίκη του Ολυμπιακού με 1-0 επί της ΑΕΚ την περιοδό 1995/96 μετά από ένα χέρι του Κετσπάγια ο Στέλιος Μανωλάς δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα νεύρα του και ενώ είχε ήδη δεχθεί κίτρινη κάρτα, έπρωξε τον διαιτητή ο οποίος τον απέβαλε για αυτή την αψυχολόγητη ενέργεια.

https://streamable.com/4l5l

Στις 3 Ιανουαρίου του 1996 η ΑΕΚ αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό στον πρώτο αγώνα της προημιτελικής φάσης του Κυπέλλου και όντας το ξεκάθαρο αφέντικο στο ματς βρίσκεται να προηγείται με 3-0 χάρη σε δύο γκολ του Μπατίστα και ένα του Κωστή. Στο 58’, ωστόσο, η Ένωση θα μείνει με 10 παίκτες καθώς θα αποβληθεί ο Στέλιος Μανωλάς με δεύτερη κίτρινη κάρτα. Τελικώς το μόνο που κατάφερε ο Ολυμπιακός ήταν να μειώσει σε 3-1 με πέναλτι του Ίβιτς.

https://streamable.com/6ymn

Παρόμοια άτυχη στιγμή ο Στέλιος Μανωλάς είχε και στην κόντρα των δύο ομάδων το 1996 και πάλι για το Κύπελλο Ελλάδας όταν αποβλήθηκε και πάλι με δεύτερη κίτρινη κάρτα καθώς χρησιμοποίησε το χέρι του σε διεκδίκηση της μπάλας και ενώ είχε ήδη δεχθεί νωρίτερα την πρώτη παρατήρηση.

https://streamable.com/oo27

Στο 61’ του αγώνα ανάμεσα στις δύο ομάδες την περιόδο 1983/84 ο Στέλιος Μανωλάς έκανε φράγμα στον Νίκο Αναστόπουλο μέσα στην μεγάλη περιοχή της Ένωσης μετά από μία σέντρα από τα αριστερά του Μητρόπουλου και ο διαιτητής υπέδειξε το πέναλτι που μετέτρεψε σε γκολ ο ίδιος δίνοντας προβάδισμα στην ομάδα του. Παρ’ όλα αυτά, η ΑΕΚ κατάφερε να ανατρέψει την κατάσταση και να πάρει την νίκη με 2-1 χάρη σε ένα αυτογκόλ του Σταύρου Παπαδόπουλου και μία εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Μαύρου λίγο πριν το τέλος.

https://streamable.com/xva4
Μανωλάς vs Ολυμπιακός: Ο Νινιάδης, ο Ντέταρι, τα γκολ και οι αποβολές (vids)