MENU

Ένας απλός εργάτης, ένας από τους πιο σκληρούς χούλιγκαν της Αργεντινής, ο αρχηγός των κακόφημων «Μπαραμπράβας» θα πάρει τη θέση του στην εξέδρα του «Μπομπονέρα». Ντυμένος με τα κίτρινα και τα μπλε της Μπόκα Τζούνιορς θα επιστρέψει στη θέση που είχε στερηθεί τα τελευταία χρόνια, επειδή ήταν στη φυλακή για δολοφονία. Ο ίδιος είχε παραδοθεί στις αρχές το 2012, μετά από ένα… κρυφτούλι που κράτησε οκτώ ολόκληρα χρόνια. Οι αρχές τον ήξεραν, γνώριζαν που μένει, που κινείται, αλλά πάντα κατάφερνε να διαφύγει. Φήμες τον ήθελαν να τα καταφέρνει, χάρη στα καλά κρυμμένα μυστικά που κρατούσε, αλλά και στο γεγονός ότι είχε στη διάθεσή του και απειλούσε με τον τρόπο του ισχυρά πρόσωπα της ζωής στην Αργεντινή. «Έχει εξαντληθεί από την κατάσταση και το ανθρωποκυνηγητό. Ένιωθε αφόρητη πίεση» δήλωνε ο δικηγόρος του έξω από το αστυνομικό τμήμα, όπου παραδόθηκε ο Ντι Ζέο. 

Δύο χρόνια στη φυλακή και τώρα πια κυκλοφορεί ελεύθερος. Δεν του αρκεί. Δεν είναι ελεύθερος, αν δεν μπορεί να πάει στο «Μπομπονέρα», να φωνάξει για την Μπόκα, να συγκρουστεί, να απειλήσει, να δείρει, να τραμπουκίσει αντιπάλους. Η διοίκηση των «Χεϊνέσες» δεν φοβάται απλά… Τρέμει. Ο Ντι Ζέο, όμως, θα γυρίσει, θα είναι εκεί και πάλι, στις 3 Μαϊου ξανά, στο παιχνίδι κόντρα στη Ρίβερ Πλέιτ. Όσο καιρό ήταν στη φυλακή του είχε αφαιρεθεί η κάρτα μέλους και εισόδου στο γήπεδο. Μετά την αποφυλάκισή του, κινήθηκε δικαστικά εναντίον της Μπόκα και κατάφερε να δικαιωθεί. Η ομάδα πρέπει να του επιστρέψει την κάρτα μέλους και να του επιτρέψει και πάλι την είσοδο στο «Μπομπονέρα». Το υπουργείο εθνικής ασφάλειας της Αργεντινής, σε συνεργασία με το Κογκρέσο, εξετάζουν την δημιουργία νόμου, που θα απαγορεύει την είσοδο σε αγωνιστικούς χώρους ατόμων καταδικασμένων για εγκλήματα. Ο Ντι Ζέο δεν ανησυχεί. Ακόμα και έτσι θα μπορεί να ελέγχει την «Doce» και κατ’ επέκταση και ένα κομμάτι της ομάδας. 

Αυτός ο σύνδεσμος οπαδών με την ονομασία «12» (για να δείξει τον δωδέκατο παίκτη της ομάδας) δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960,  με την ένωση τριών μικρότερων συνδέσμων, και επρόκειτο στο πέρασμα των χρόνων να εξελιχθεί σε  μια διαβόητη ομάδα, που όχι μόνο θα υποστήριζε τη Μπόκα σε κάθε γήπεδο του κόσμου (το πανό με το νούμερο 12 δεν έχει λείψει από κανένα παιχνίδι της ομάδας σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη), αλλά επίσης θα προκαλούσε φοβερά επεισόδια και τα μέλη του θα έφταναν ακόμα και να σκοτώνονται μεταξύ τους για να αναλάβουν την εξουσία, γεγονός που αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη.  

Ο Ραφαέλ Ντι Ζέο ήταν πρόεδρος των «Μπαραμπράβας» από το 1994 που ανέλαβε την ηγετική θέση στη θέση του Χοσέ Μπαρίτα, ο οποίος οδηγήθηκε στη φυλακή για το φόνο δυο οπαδών της Ρίβερ Πλέιτ. Ο σύνδεσμος «Doce» έχει ποτιστεί με αίμα, το «Μπομπονέρα», επίσης. Κατά διαστήματα, η ηγεσία του συνδέσμου πέρασε και σε άλλους, όταν ο Ντι Ζέο χρειαζόταν να κρυφτεί για διάφορα αδικήματα, όπως συνέβη και από το 2007 μέχρι το 2011, επειδή είχε πυροβολήσει εναντίων οπαδών της Ιντεπεντιέντε. Σε αυτό το διάστημα, αρχηγός αναδείχθηκε ο Μάουρο Μαρτίν, από τα αγαπημένα παιδιά του, ο οποίος όμως αρνήθηκε να του παραδώσει τα ηνία. Ένας ακόμα εσωτερικός πόλεμος είχε αρχίσει. Ο Ντι Ζέο, ίσως και χάρη στις υψηλά ιστάμενες γνωριμίες του, τα καταφέρνει πάντα. Θα είναι εκεί ό,τι κι αν γίνει. Θα σηκώσει τα χέρια του, αυτά τα αιματοβαμμένα, και θα δώσει το σύνθημα. Και όλοι θα τον υπακούσουν… 

Ο «αρχιχούλιγκαν» επιστρέφει στο «Μπομπονέρα» (pics, vids)