MENU
Χρόνος ανάγνωσης 4’

Κωφίδης στο SDNA: «Το ελληνικό ποδόσφαιρο χρειάζεται ριζική αλλαγή, το επίπεδο είναι πολύ χαμηλό»

0

Άφησε το στίγμα του ανεξίτηλο στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Εκκεντρικός, αμετανόητος μεταλάς, με ισχυρή και σταθερή άποψη. Με μια λέξη: Επαναστάτης. Αυτός είναι ο Σάββας Κωφίδης. Ο 57χρονος - σήμερα προπονητής - που αποφεύγει τα «φώτα» της δημοσιότητας, όμως πάντα όταν αποφασίζει να μιλήσει τα όσα πει έχουν βαρύνουσα σημασία.

Ο Σάββας Κωφίδης ουδέποτε ήταν άνθρωπος που μπορούσες να τον βάλεις σε καλούπια. «Aν μου αποδείξεις ότι θα γίνω καλύτερος ποδοσφαιριστής με το να βάλω κουστούμι και να κόψω τα μαλλιά, θα το κάνω», φέρεται να έχει απαντήσει κάποτε σε έναν προπονητή που του είχε ζητήσει να κουρευτεί και να αλλάξει τρόπο ντυσίματος.

Γεννήθηκε στο Καζακστάν, γόνος οικογενείας προσφύγων από τον Πόντο. Στα πέντε του, ήρθε στην Ελλάδα και έκτοτε το ποδόσφαιρο αποτελεί βασικό μέρος της ζωής του. Ένα ακόμη στοιχείο που τον κάνει να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους Έλληνες συναδέλφους του, είναι πως τοποθετείται δημόσια εκφράζοντας αριστερές πολιτικές ιδέες και αυτό έχει τη δική του σημασία.

Ο μέχρι πρότινος τεχνικός διευθυντής των ακαδημιών του Αρη, μίλησε στο SDNA και από την κουβέντα μας δεν θα μπορούσε να λείπει η αναφορά στον μεγάλο Βασίλη Χατζηπαναγή. Αφορμή γι' αυτό στάθηκε η συμπλήρωση 43 χρόνων από το ντεμπούτο του «Βάσια» με την φανέλα του Ηρακλή.

«Ο Βασίλης είναι περίπτωση που δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια. Είναι ανεξήγητο. Είναι ένα φαινόμενο. Το φαινόμενο «Χατζηπαναγής». Ήταν ένας παίκτης που κανένας δεν μπορούσε να εξηγήσει πως μπορεί να κάνει όλα αυτά που έκανε μέσα στο αγωνιστικό χώρο. Για εμένα ήταν ο καλύτερος ποδοσφαιριστής που πέρασε από τα Ελληνικά γήπεδα. Ήταν ευτυχία να συνεργάζομαι μαζί του. Ήμουν από τους τυχερούς ποδοσφαιριστές που είχα για συμπαίκτη μου τον Βασίλη όλα αυτά τα χρόνια.

Γιατί εκτός από καλός ποδοσφαιριστής ήταν και καλός άνθρωπος. Τον να κάνεις προπόνηση μαζί με τον Βασίλη, ήταν ευτυχία και συγκλονιστικό, είναι κάτι που θα μείνει σε όλους μας αξέχαστο για μια ζωή», ανέφερε και συνέχισε λέγοντας: «Η ποδοσφαιρική του ευφυΐα ήταν ασύλληπτη. Είχε αυτό το απρόβλεπτο που μπορούσε να κάνει και μάλιστα μέσα σε πολύ μικρό χώρο, να μπορεί ελίσσεται και να κάνει ντρίμπλα. Ο Βασίλης αδικήθηκε που δεν έπαιξε στην Εθνική Ελλάδος ούτως ώστε να μπορούσε να δείξει το ταλέντο του και στο εξωτερικό καθώς σε εκείνα τα χρόνια η Ελλάδα ήταν άγνωστη στο ποδοσφαιρικό χάρτη».

Ο πρώην τεχνικός του Ηρακλή και της Ξάνθης, μπορεί να απέχει τα τελευταία χρόνια από τους πάγκους των ελληνικών ομάδων, όμως παρακολουθεί το πρωτάθλημα, έχει άποψη την οποία εκφράζει όπως την νιώθει. «Το ελληνικό ποδόσφαιρο χρειάζεται αναβάθμιση, για εμένα το επίπεδο είναι πολύ χαμηλό συγκριτικά με τα πρωταθλήματα του εξωτερικού. Το επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι πολύ χαμηλό και είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει και τις αρχές και τους ανθρώπους που ασχολούνται με τις ομάδες συνολικά», αναφέρει.

Και εξηγεί το γιατί: «Ταλαντούχα παιδιά υπήρχαν και υπάρχουν το θέμα είναι τι μέλλον έχουν αυτά τα παιδιά, έτσι όπως είναι δομημένο το ελληνικό πρωτάθλημα. Πρέπει να αλλάξουν πολλά για να λέμε πως είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε επίπεδο».

Ο Σάββας Κωφίδης, το 1994 ήταν μέλος της Εθνικής που συμμετείχε για πρώτη φορά στα χρονικά σε τελική φάση Μουντιάλ. Τι λέει όμως για την τωρινή Εθνική; Τον Αγγελο Αναστασιάδη; Που υστερεί; Γιατί απουσιάζουν οι επιτυχίες;

«Ένας Έλληνας προπονητής σίγουρα είναι καλύτερη λύση για τον πάγκο της Εθνικής, ελπίζω η ομάδα να βρει τον δρόμο της. Χρειάζεται να αλλάξει όλη η δομή του ποδοσφαίρου μας και μετέπειτα θα αλλάξει η Εθνική ομάδα. Πρέπει να μπουν εκ νέου βάσεις να γίνει ριζική αλλαγή, πρέπει να δώσουμε μια νέα αγωνιστική φιλοσοφία. Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει φιλοσοφία στην Ομοσπονδία, πρέπει να αλλάξει ριζικά όλη η δομή του ποδοσφαίρου μας».

Ο Σάββας Κωφίδης που τα τελευταία χρόνια ασχολείται αποκλειστικά με ακαδημίες και νεαρά παιδιά και δεν θα μπορούσε να αφήσει ασχολίαστη την φετινή πορεία του Παναθηναϊκού, που στηρίζεται εξ' ολοκλήρου σε παίκτες που αναδείχθηκαν από τα τμήματα υποδομής του.

«Ο Παναθηναϊκός το έκανε αναγκαστικά, δεν είναι η φιλοσοφία του και η νοοτροπία του αυτή. Αλλά στην πράξη αποδεικνύεται ότι θα μπορούσε να γίνει και κατόπιν σχεδιασμού. Ευτυχώς που έγινε αυτό και αποδείχτηκε ότι μπορούν οι νέοι ποδοσφαιριστές να πρωταγωνιστήσουν. Αν γίνει συναρτά τότε οι ομάδες θα είναι ακόμα πιο ισχυρές με Έλληνες παίκτες και από αυτό θα ωφεληθεί και η Εθνική ομάδα. Ταλέντα υπάρχουν στην Ελλάδα πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία οι ομάδες για να μπορέσουν να προωθήσουν αυτά τα παιδιά».

Ποια η συμβουλή του όμως προς του νεαρούς αθλητές;

«Η συμβουλή μου είναι αυτό που θέλει το ποδόσφαιρο. Αγάπη, πρέπει να αγαπάνε το ποδόσφαιρο, ο στόχος τους πρέπει να είναι καθαρά το ποδόσφαιρο και όχι αυτά που προσφέρει. Αν έχουν άλλες προτεραιότητες τότε είναι σε λάθος δρόμο και μιλάω για υλικές απολαβές, δόξα και πράγματα που για εμένα είναι σε δεύτερη μοίρα».

Κωφίδης στο SDNA: «Το ελληνικό ποδόσφαιρο χρειάζεται ριζική αλλαγή, το επίπεδο είναι πολύ χαμηλό»