MENU

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη μέτρηση, το Αζερμπαϊτζάν είναι μόλις στην 160ή θέση σε ότι αφορά τις χώρες που παρέχουν δημοσιογραφική ελευθερία και ελευθεροστομία. Φαίνεται ότι εκεί, πριν κάποιος δημοσιογράφος ανοίξει το στόμα του ή πληκτρολογήσει το enter για να δημοσιεύσει κάτι πρέπει να το έχει σκεφτεί διπλά και τριπλά. Ο 31χρονος ρεπόρτερ Ρασίμ Αλίεφ δεν το έπραξε και σήμερα δεν ζει πλέον, σε μία απίστευτη ιστορία που κάνει τον γύρο του κόσμου και εμπλέκει την Καμπάλα, την προσεχή αντίπαλο του Παναθηναϊκού, Europa League.

Ο Ρασίμ Αλίεφ έφυγε εντελώς αιφνίδια από την ζωή το μεσημέρι της Κυριακής σε νοσοκομείο του Μπακού, όπου νοσηλευόταν από την Παρασκευή, μετά την επίθεση ξυλοδαρμού που δέχθηκε από αγνώστους. Το ιατρικό ανακοινωθέν μιλάει για θάνατο από εσωτερική αιμορραγία, ωστόσο στην ιστορία υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτηματικά, τόσο για την δολοφονική ενέδρα που δέχθηκε, όσο και για το γεγονός ότι χθες έδωσε συνέντευξη, όπου αποκάλυψε τους πιθανούς δράστες!

Τα πάντα ξεκίνησαν λίγο μετά τον επαναληπτικό της Καμπάλα απέναντι στον Απόλλωνα Λεμεσού. Ο αρχηγός της Καμπάλα, Τζαβίντ Χουσεΐνοφ πανηγυρίζει την πρόκριση στα play-off σηκώνοντας μία τουρκική σημαία! Σε ερώτηση Κύπριου δημοσιογράφου γιατί το έκανε αυτό, ο Χουσεΐνοφ απαντά: «επειδή οι Τούρκοι είναι φίλοι μου». Το προκλητικό του ύφος σχολιάστηκε ιδιαίτερα κι έκανε τον Αλίγεφ να γράψει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ότι» δεν θέλω τέτοιοι αγενείς άντρες που δεν ξέρουν πως να συμπεριφερθούν να εκπροσωπούν την χώρα μου στην Ευρώπη». Αυτό φαίνεται πως ήταν το μοιραίο του λάθος…

Όπως κατήγγειλε ο Αλίεφ από το νοσοκομείο λίγο μετά την επίθεση τρόμου: «Το απόγευμα του Σαββάτου δέχθηκα ένα τηλέφωνο από κάποιον που συστήθηκε ως ξάδερφος του Χουσεΐνοφ, ο οποίος άρχισε να με βρίζει και να με απειλεί. Λίγο αργότερα με πήρε ο ίδιος ο Χουσεΐνοφ. Είχαμε μία νορμάλ συζήτηση. Μου είπε ότι η ενέργεια του παρερμηνεύτηκε. Ήθελε να τονίσει ότι το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία είναι φιλικές χώρες. Μετά με πήρε ο άνθρωπος που είπε ότι είναι ο ξάδελφος του Χουσεΐνοφ.

Μιλήσαμε επίσης πολιτισμένα και σε ένδειξη συγνώμης μου πρότεινε να συναντηθούμε για να με κεράσει ένα τσάι. Του είπα ότι δεν χρειαζόταν, αλλά επέμενε. Όταν πήγα στο ραντεβού με περίμεναν 5-6 άνθρωποι, οι οποίοι μου όρμηξαν αμέσως και άρχισαν να με χτυπάνε. Με χτύπησαν παντού, μου πήραν το κινητό και εξαφανίστηκαν. Πήγα μόνο μου σε σταθμό πρώτων βοηθειών και μετά με μετέφεραν στο νοσοκομείο Semashko», ήταν η μαρτυρία του δημοσιογράφου, λίγο πριν εκπνεύσει.

Σύμφωνα με το πρώτο ιατρικό ανακοινωθέν, ο Αλίεφ είχε πολλαπλά κατάγματα σε πλευρά και είχε χάσει την ακοή του από το αριστερό αυτί, ενώ ήταν έτοιμος να καταγγείλει επίσημα την επίθεση στο Υπουργείο Εσωτερικών. Δεν πρόλαβε όμως, αφού ο ξαφνικός του θάνατος γέμισε ακόμα περισσότερα ερωτηματικά μία πολύ σκοτεινή υπόθεση, ενός ρεπόρτερ ο οποίος ήταν πρόεδρος στο Ινστιτούτο για την ελευθερία και ασφάλεια των ρεπόρτερ στο Αζερμπαϊτζάν και είχε στο ενεργητικό του δεκάδες δημοσιεύσεις και παρεμβατικά βίντεο, που ήταν προϊόντα ερευνητικής δημοσιογραφίας.

Για την υπόθεση έχει διαταχθεί επείγουσα έρευνα από το αρμόδιο Υπουργείο, ενώ θέση πήρε και η Καμπάλα, που με επίσημη ανακοίνωση της παύει τον αρχηγό της Τζαβίντ Χουσεΐνοφ από όλες τις δραστηριότητες του συλλόγου, μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση: "Τα νέα του θανάτου του δημοσιογράφου Ρασίμ Αλίεφ σόκαραν την Καμπάλα. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να απειλεί ή να χρησιμοποιεί βία. Το κλαμπ πάντα σέβεται αυτές τις αρχές. Η αναφορά του ονόματος του Τζαβίντ Χουσεΐνοφ πως εμπλέκεται σε αυτή την υπόθεση μας προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση. Παρά το γεγονός πως είναι ένας πολύ σημαντικός παίκτης για την ομάδα μας, αποφασίσουμε να τον απομακρύνουμε από το σύνολο, μέχρι η κατάσταση να ξεκαθαρίσει", ήταν η επίσημη ανακοίνωση του συλλόγου. 

Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμα, υπάρχει ήδη και μία σύλληψη ενός υπόπτου, ο οποίος πιθανότατα είναι ο ανιψιός του Τζαβίντ Χουσεΐνοφ, ενώ οι αστυνομικές αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για την σύλληψη και των υπολοίπων δραστών.

Έγκλημα για την Καμπάλα, «εμπλέκεται» ο αρχηγός της! (pics)