MENU
Χρόνος ανάγνωσης 6’

Μαρίνος στο SDNA: «Με συγκινεί ο κόσμος του Παναθηναϊκού, αλλά δεν μπορεί να σώσει μόνος του την ομάδα»

0

Ο Στέργος Μαρίνος είναι από τους παίκτες του Παναθηναϊκού που πανηγύρισαν το νταμπλ τη σεζόν 2009-2010, στο τελευταίο πρωτάθλημα των «πρασίνων». Ο 30χρονος δεξιός μπακ αποχώρησε από τον Παναθηναϊκό πριν τέσσερα χρόνια για να συνεχίσει την καριέρα του στο βελγικό πρωτάθλημα και στη Σαρλερουά, όπου διανύει πλέον την πέμπτη του σεζόν. Και όπως αποδείχτηκε πήρε τη σωστή απόφαση. Με γεμάτες χρονιές στις «Ζέβρες», αποτελεί βασικό στέλεχος της ομάδας, κάνοντας καριέρα στο εξωτερικό μακριά από τα δεινά του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο 30χρονος δεξιός μπακ παρακολουθεί πλέον από απόσταση τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Παναθηναϊκός, τα οποία όμως δεν θα μπορούσαν να τον αφήνουν αδιάφορο. Κάθε άλλο. Ο Μαρίνος μιλώντας στο SDNA για την καριέρα του στο Βέλγιο και στη Σαρλερουά στάθηκε και στην κατάσταση που επικρατεί στους «πράσινους». Έδωσε τα εύσημα στον κόσμο της ομάδας που δείχνει συσπείρωση σε αυτές τις στιγμές, υπογραμμίζοντας όμως ότι από μόνοι τους οι φίλοι του «τριφυλλιού» δυστυχώς δεν μπορούν να σώσουν τον σύλλογο.

«Διαβάζω στο ίντερνετ για τον Παναθηναϊκό και παρακολουθώ τα παιχνίδια του όσο μπορώ. Είναι λυπηρή η κατάσταση στην ομάδα και βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Κανείς δεν θέλει να πτωχεύσει ένας τόσο ιστορικός σύλλογος ή να πέσει κατηγορία. Έχω ζήσει μεγάλες στιγμές εκεί, ήμουν στην ομάδα που κατέκτησε το νταμπλ και πραγματικά είναι λυπηρό αυτό που συμβαίνει τώρα», υποστήριξε αρχικά ο Μαρίνος και πρόσθεσε:

«Οι προπονητές, οι παίκτες, οι πρόεδροι θα περάσουν. Ο κόσμος είναι αυτός που μένει μαζί με την ομάδα. Θα μπορούσε ο κόσμος του Παναθηναϊκού να σώσει την ομάδα, αλλά αυτό θέλει οργάνωση και ξεκάθαρα στην Ελλάδα δεν θα ήταν εύκολο, καθώς θα χρειαζόταν να βοηθήσει από το υστέρημά του λόγω της οικονομικής κατάστασης. Είδα το παιχνίδι με τον ΠΑΣ Γιάννινα και ήταν συγκινητική η παρουσία του κόσμου στις εξέδρες καθώς έδειξε πως τη δύσκολη στιγμή είναι εκεί κοντά στην ομάδα».

«Τρομερό το ξεκίνημα με τη Σαρλερουά, θέλουμε να βγούμε στο Europa League»

Ο Μαρίνος βρίσκεται στην καλύτερη φάση της καριέρας του. Έχοντας επιστρέψει δριμύτερος από τον περσινό τραυματισμό που τον κράτησε πίσω, ο 30χρονος Έλληνας δεξιός μπακ πραγματοποιεί ένα ιδανικό ξεκίνημα τη φετινή σεζόν με τη Σαρλερουά, το καλύτερο στην ιστορία του συλλόγου. Ίσως κανείς στην ομάδα να μην πίστευε ότι μετά από εννιά αγώνες θα υπήρχε απόσταση μόλις τεσσάρων βαθμών από την πρωτοπόρο Κλαμπ Μπριζ. Μια διαφορά μάλιστα που θα μπορούσε να ήταν ακόμα μικρότερη αν η Σαρλερουά δεν είχε γνωρίσει την ήττα με 2-1 στο πρόσφατο μεταξύ τους παιχνίδι, όπου η ομάδα του Μαρίνου έπαιξε στα ίσια την αντίπαλό της.

«Πέρασα δύσκολα πέρυσι. Ήμουν εκτός μέχρι τον Νοέμβριο λόγω της επέμβασης που είχα κάνει στον Αχίλλειο, αλλά στη συνέχεια μπήκα σε φουλ ρυθμούς και δεν είχα κανένα πρόβλημα, ένιωθα πολύ καλά. Φέτος κάναμε ένα τρομερό ξεκίνημα στο πρωτάθλημα, το καλύτερο στην ιστορία της Σαρλερουά. Ο προπονητής που έχουμε είναι πέμπτο χρόνο στην ομάδα, διαθέτουμε ομοιογένεια καθώς πέντε με έξι παίκτες είμαστε έξι χρόνια στην ενδεκάδα μαζί και υπάρχει καλό κλίμα. Γενικότερα το πλάνο που υπάρχει ακολουθείται και βλέπεις ότι χρόνο με τον χρόνο υπάρχει εξέλιξη στην ομάδα», υπογραμμίζει ο Μαρίνος.

Το ξεκίνημα της Σαρλερουά είναι τόσο καλό που παραδοσιακές δυνάμεις του βελγικού ποδοσφαίρου, όπως η Άντερλεχτ και η Σταντάρ Λιέγης να έχουν μείνει πέντε και 11 βαθμούς πίσω αντίστοιχα. Οι «Ζέβρες», όπως αναφέραμε, απέχουν μόλις τέσσερις βαθμούς από την πρωτοπόρο Κλαμπ Μπριζ. Που λοιπόν στοχεύει και φέτος ο σύλλογος;

«Ο στόχος τα τελευταία χρόνια είναι η εξάδα που οδηγεί στα πλέι οφ και έπειτα μέσα από αυτά η διεκδίκηση της εξόδου στο Europa League. Πριν δύο χρόνια άλλωστε είχαμε παίξει στα προκριματικά της διοργάνωσης απέναντι σε Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ και Ζόρια. Η διεκδίκηση του τίτλου δεν είναι εύκολη για τις ομάδες που δεν έχουν το μπάτζετ της Κλαμπ Μπριζ, της Άντερλεχτ και της Σταντάρ Λιέγης που διαθέτουν βάθος στον πάγκο με 17 - 18 καλούς ποδοσφαιριστές», εξηγεί ο Μαρίνος.

«Το βελγικό πρωτάθλημα ταιριάζει στους Έλληνες»

Τα τελευταία χρόνια την απόφαση του Μαρίνου, να συνεχίσει την καριέρα του στο Βέλγιο, έχουν πάρει αρκετοί Έλληνες ποδοσφαιριστές. Ο ίδιος θεωρεί πως το πρωτάθλημα της χώρας αποτελεί ευκαιρία για κάθε Έλληνα παίκτη και δεν είναι καθόλου τυχαίο που η ελληνική παροικία ολοένα και αυξάνεται. Από τους τελευταίους που πραγματοποίησαν το δρομολόγιο είναι οι Στέλιος Κίτσιου και Χάρης Χαρίσης στη Σιντ Τρούιντεν, τους οποίους ο Μαρίνος αντιμετώπισε την περασμένη αγωνιστική.

«Το βελγικό πρωτάθλημα θεωρώ πως ταιριάζει στους Έλληνες ποδοσφαιριστές. Παίζεται ανοικτό παιχνίδι, υπάρχει φυσικά η τακτική, αλλά είναι ένα πρωτάθλημα που σε βοηθάει να βγάλεις τον καλό σου εαυτό και να παίξεις ελεύθερα. Οι συνθήκες είναι πολύ καλές, τα γήπεδα είναι πάντα γεμάτα και είναι ένα πρωτάθλημα που σε τραβάει, που σε ελκύει να έρθεις και να παίξεις εδώ.

Και ο Χαρίσης και ο Κίτσιου πάνε πολύ καλά στη Σιντ Τρούιντεν. Είναι σε καλή ηλικία και οι δύο για να δοκιμάσουν στο εξωτερικό και ειδικότερα στο Βέλγιο. Μπορούν να έχουν μια καλή εξέλιξη και γιατί όχι να παραμείνουν στο εξωτερικό και εδώ στο Βέλγιο, αφού είναι δανεικοί από τον ΠΑΟΚ», αναφέρει ο Μαρίνος.

«Ο Καρέλης θα γυρίσει ξανά δυνατός»

Ένας από τους Έλληνες που διακρίνονται στο Βέλγιο είναι και ο Νίκος Καρέλης. Μπορεί ένας σοβαρός τραυματισμός από πέρυσι να τον έχει βγάλει νοκ-άουτ, ωστόσο ο επιθετικός της Γκενκ μπαίνει στην τελική ευθεία για την επιστροφή του και ο Στέργος Μαρίνος θεωρεί πως μπορεί να το πιάσει από εκεί που το άφησε, συνεχίζοντας να σκοράρει με τη φανέλα της βελγικής ομάδας.

«Με τον Νίκο μιλήσαμε μετά το παιχνίδι που παίξαμε στην Γκενκ. Εκτός από τον αρχικό τραυματισμό του είχε περάσει και ένα πρόβλημα με τον μηνίσκο του, το οποίο όμως το ξεπέρασε σχετικά γρήγορα. Με καλή αποκατάσταση του τραυματισμού του θα βρει ξανά τον καλό του εαυτό. Έχει αποδείξει την αξία του, διαθέτει στοιχεία καλού επιθετικού με πολύ καλά τελειώματα, έχει αίσθηση του χώρου και θεωρώ ότι μόλις είναι 100% έτοιμος θα βρει και πάλι τον καλό του εαυτό».

Φυσικά, ο Μαρίνος δεν ξεχνάει και τον Ατρόμητο, την ομάδα από την οποία ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα πριν πάρει μεταγραφή στον Παναθηναϊκό. Ειδικά μετά τη μεγάλη νίκη μέσα στο Καραϊσκάκη, η οποία ανέδειξε την καλή δουλειά που γίνεται στο Περιστέρι.

«Είδα το πρώτο ημίχρονο του Ατρομήτου απέναντι στον Ολυμπιακό. Παρότι η κατοχή ήταν υπέρ του Ολυμπιακού, ο Ατρόμητος έδειξε ότι διαθέτει οργάνωση στην άμυνα, έχει κοντά τις γραμμές και είναι μια ομάδα καλά δουλεμένη τακτικά. Παρακολουθώ όσο μπορώ τον Ατρόμητο, άλλωστε από εκεί ξεκίνησα την καριέρα μου πριν τον Παναθηναϊκό».

«Έχω μιλήσει για νέο συμβόλαιο, προτεραιότητα το εξωτερικό»

Παρότι αγωνίζεται βασικός στη Σαρλερουά τα τελευταία χρόνια, ο Μαρίνος δεν βρήκε τον δρόμο προς την Εθνική Ομάδα, κάτι για το οποίο όμως ο ίδιος δεν κρατάει κάποια πικρία.

«Δεν ξέρω αν υπήρχε συγκεκριμένος λόγος που δεν με καλούσαν στην Εθνική. Είναι επιλογή του εκάστοτε προπονητή. Ίσως να μην κοιτούσε τόσο πολύ τους παίκτες που αγωνίζονται στο Βέλγιο. Αλλά δεν έχει σημασία αυτό. Το να αγωνίζεσαι στην Εθνική Ομάδα είναι η ύψιστη τιμή και ας ελπίσουμε πως θα κερδίσουμε τώρα τα δύο τελευταία παιχνίδια στον όμιλο και το Βέλγιο θα κόψει βαθμούς από τη Βοσνία ώστε να είμαστε εμείς αυτοί που θα τερματίσουμε στη δεύτερη θέση για να πάμε στα μπαράζ».

Το συμβόλαιό του στη Σαρλερουά λήγει στο τέλος της σεζόν. Ήδη έχει συζητήσει για ανανέωση, ωστόσο όλα είναι ανοικτά τη δεδομένη στιγμή. Ακόμα και η επιστροφή στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αν και για τον Μαρίνο πρώτη επιλογή αποτελεί το εξωτερικό. Όπως φαίνεται άλλωστε, στο Βέλγιο έχει εγκλιματιστεί απόλυτα.

«Γενικά είμαι ανοικτός. Τώρα είμαι υγιής, η Σαρλερουά πηγαίνει καλά και σκέφτομαι μόνο τα παιχνίδια της ομάδας. Το συμβόλαιό μου τελειώνει το ερχόμενο καλοκαίρι και ήδη κάναμε μια συζήτηση για ανανέωση, αλλά θα δούμε τι θα γίνει. Δεν θα έλεγα όχι στο ενδεχόμενο να γυρίσω στην Ελλάδα κάποια στιγμή, αλλά η αλήθεια είναι πως είμαι ικανοποιημένος εδώ, οπότε το εξωτερικό αποτελεί προτεραιότητα».

Μαρίνος στο SDNA: «Με συγκινεί ο κόσμος του Παναθηναϊκού, αλλά δεν μπορεί να σώσει μόνος του την ομάδα»