MENU

Στο εδώλιο των κατηγορουμένων θα είναι τρία αδέλφια από την Κροατία. Ο Φίλιπ, ο Μίλαν και ο Αντε Σάπινα. Εχουν να αντιμετωπίσουν τις κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό την αλλοίωση αποτελεσμάτων ποδοσφαιρικών αγώνων μέσω του στοιχηματισμού.

Η υπόθεση ξεκινάει το Δεκέμβριο του 2004 όταν ο Πανιώνιος συναντά τη Δυναμό Τιφλίδας στα πλαίσια του Κυπέλλου OYEFA. Στο ημίχρονο οι Γεωργιανοί προηγούνται με 2-1 και το τελικό αποτέλεσμα του αγώνα της Ν. Σμύρνης ήταν 5-2 υπέρ του Πανιωνίου. Διακινούνται φήμες ότι παίχτηκαν 5 εκατομμύρια δολάρια στη συγκεκριμένη ανατροπή του σκορ και δύο χρόνια αργότερα ο τότε πρόεδρος της ΟΥΕFΑ Λέναρντ Γιόχανσον δηλώνει στην τηλεοπτική «Δίκη» ότι ο αγώνας αυτός ήταν στημένος!

Νωρίτερα έχει ξεσπάσει στη Γερμανία το σκάνδαλο Χόιτσερ. Ο Γερμανός διαιτητής Ρόμπερτ Χόιτσερ προφυλακίζεται ομολογώντας ότι έστηνε παιχνίδια του πρωταθλήματος της χώρας του, υποκινούμενος από τους αδελφούς Σάπινα. Ο ένας απ’ αυτούς, ο Αντε, προφυλακίζεται. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» δηλώνει ότι η Ελλάδα είναι ο στοιχηματικός παράδεισος. Μάλιστα κάποια στοιχεία συνδέουν τον αδελφό του Μίλαν με Θεσσαλονικέα παίκτη στοιχήματος, ο οποίος φαίνεται να στήνει αγώνες στην Ελλάδα με τη συμμετοχή ενός μάνατζερ κι ενός πρώην διαιτητή.

Το εντυπωσιακό είναι ότι παρότι ο Γερμανός εισαγγελέας παραδίδει στοιχεία του ελληνικού συνδέσμου των αδελφών Σάπινα στους Ελληνες εισαγγελείς, η δικογραφία μένει στο συρτάρι. Μάλιστα το γερμανικό εισαγγελικό πόρισμα κατονομάζει τον Ελληνα παίκτη του στοιχήματος ως «Κώστα Σ.», ο οποίος εμφανίζεται για μία και μοναδική φορά δίνοντας συνέντευξη με αλλοιωμένη φωνή και κρυμμένο το πρόσωπο.

Κι ενώ η υπόθεση κοντεύει να ξεπεράσει τα όρια του αστικού μύθου, έρχεται ένα ελληνικό δικαστήριο να τη διερευνήσει εξονυχιστικά συγχωνεύοντας τρεις διαφορετικές δικογραφίες. Ισως τελικά δικαιωθεί ο Λέναρντ Γιόχανσον που έλεγε σ’ εκείνη τη μοναδική του συνέντευξη σε ελληνικό μέσο ενημέρωσης ότι την αλήθεια για τον αγώνα Πανιωνίου – Δυναμό Τιφλίδας θα τη μάθετε το 2024.

Εδώλιο για μία ιστορική ανατροπή στο στοίχημα