MENU

Το πρωί ενημερωθήκατε για τις σκέψεις συλλόγων, όπως ο Άγιαξ, η PSV, η Φέγενορντ, η Άντερλεχτ, η Μπριζ, η Μπρόντμπι, η Μάλμε, η Ρέιντζερς, η Σέλτικ να δημιουργήσουν την «Ατλαντική Λίγκα» (σε βάθος πενταετίας) αποχωρώντας από τα εθνικά πρωταθλήματα και κατ' επέκταση από τις διοργανώσεις της UEFA!

Την ίδια ώρα, όμως, γίνονται συζητήσεις εντός της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου για τη δημιουργία «Βαλκανικής Λίγκας»! Και σύμφωνα με τις πληροφορίες το όνομα της Ελλάδας, τουλάχιστον την δεδομένη στιγμή, δεν βρίσκεται «εντός πλάνων».

Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει η ιδέα της «Βαλκανικής Λίγκας» ανήκει στον νέο πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Σεφερίν. Ο 49χρονος Σλοβένος πιέζει προς αυτήν την κατεύθυνση και οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις θέλουν τις σκέψεις να υλοποιούνται από τη σεζόν 2018/2019, δίχως όμως να υπάρχει οριστικό deadline.

Ποιο θα είναι, όμως, το «μενού» της νέας Λίγκας; Ποιες ομάδες θα συμμετέχουν; Πότε θα διεξάγεται;

Με βάση τα όσα έχουν κυκλοφορήσει στην «Βαλκανική Λίγκα» θα συμμετέχουν (σίγουρα) ομάδες από την Σλοβενία, την Κροατία, την Σερβία, την Βοσνία και το Μαυροβούνιο. Και ίσως προστεθούν σύλλογοι από τη Ρουμανία, την Βουλγαρία και/ή την Αλβανία. Δυστυχώς ως τώρα το όνομα της Ελλάδας «απουσιάζει» από το τραπέζι των συζητήσεων, άγνωστο για ποιον λόγο.

Σε ό,τι αφορά στις ομάδες που θα έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν θα είναι όσες συμμετείχαν στα προκριματικά του Europa League και του Champions League και δεν κατάφεραν να προκριθούν. Παραμένει αδιευκρίνιστο, βέβαια, αν συμπεριλαμβάνονται όλες οι ομάδες που συμμετέχουν στα προκριματικά των δύο διοργανώσεων ή αν π.χ θα συμπεριλαμβάνονται μόνο οι ομάδες που έφτασαν π.χ ως τα play offs ή τον τρίτο προκριματικό γύρο.

Η νέα διοργάνωση, εφόσον πάρει σάρκα και οστά, θα «τρέχει» παράλληλα με τα εθνικά πρωταθλήματα και τις διοργανώσεις της UEFA.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συζητείται η ιδέα για τη δημιουργία μίας «Βαλκανικής Λίγκας». Και στο παρελθόν έχει γίνει αντικείμενο κουβέντας, αλλά με τη συμμετοχή 13 χωρών, ανάμεσα στις οποίες συμπεριλαμβανόταν η Ελλάδα και η Κύπρος. Από την στιγμή που η συζήτηση είναι σε εξέλιξη, βέβαια, δεν πρέπει να αποκλειστεί να «προστεθούν» και άλλα μέλη.

«Ψήνεται» Bαλκανική Λίγκα – Τα δεδομένα για την Ελλάδα