MENU
Χρόνος ανάγνωσης 7’

Το ημερολόγιο της μεγάλης επιστροφής της ΑΕΚ!

0

Είχε δει πολλά στη ζωή του. Δεν περίμενε, δεν φανταζόταν και φυσικά δεν ήξερε ότι θα είχε ακόμα περισσότερα να δει. Αγάπησε την ΑΕΚ στην εποχή του Λουκά Μπάρλου. Εύκολο να αγαπήσεις στις νίκες. Έμεινε εκεί στα δύσκολα χρόνια, στη δεκαετία του ’80, στη δεκαετία του Ζαφειρόπουλου, των πέτρινων χρόνων, των χούλιγκαν, των αποτυχημένων προσπαθειών για κατάκτηση ενός τίτλου και ξέσπασε στο γκολ του Τάκη Καραγκιοζόπουλου. Σαν να ξεπέταξε από πάνω του τη μυρωδιά της ναφθαλίνης που έχουν τα μάλλινα ρούχα στα πρώτα κρύα του χειμώνα.

Ποτέ του δεν άλλαξε συνήθειες. Το περίπτερο στην γωνία ήταν για εκείνον η πρώτη στάση της ημέρας. Κάποτε ήταν η στάση του πριν το σχολείο, αργότερα πριν το πανεπιστήμιο, πριν τη δουλειά και τα τελευταία χρόνια πριν το καφενείο. Θα μπορούσες να το πεις και καφενείο στα όρθια. Για εκείνους που οι υπολογιστές και τα smartphone μοιάζουν με ακατανόητα μαραφέτια, ακόμα και σήμερα οι κρεμασμένες εφημερίδες στα περίπτερα είναι μια γλυκιά ρουτίνα, μια αξεπέραστη αμαρτία. Οι λαθραναγνώστες που συχνάζουν στο ίδιο περίπτερο, γνωρίζονται μεταξύ τους με το μικρό όνομα, ξέρουν ο καθένας τι ομάδα υποστηρίζει ο άλλος από την εφημερίδα που στα κρυφά διαβάζουν και συνεννοούνται με ένα απλό κούνημα του κεφαλιού.

Τα χρόνια που ακολούθησαν το γκολ του Καραγκιοζόπουλου, πήγαινε πάντα περήφανος να συναντήσει τους άγνωστους φίλους του. Χαμογελαστός και ενίοτε με έπαρση. Μετά, ήρθε ο θυμός. Αργότερα η απογοήτευση, η αισιοδοξία, η παραίτηση και ξαφνικά το τίποτα. Ανόρεκτος και σχεδόν απελπισμένος πήγαινε στο περίπτερο κάθε πρωί, κοιτούσε τα μαύρα μαντάτα, δεν σήκωνε καν το κεφάλι του… Ήθελε να αποφύγει εκείνη την επαφή με τα μάτια που συνήθως έλεγε την ιστορία. Σχεδόν δέκα χρόνια πέρασαν! Από τον Δεκέμβριο του 2007 στον Δεκέμβριο του 2017.

Οι εφημερίδες στο περίπτερο κρεμάστηκαν και πάλι σε χρώμα κιτρινόμαυρο. Και η ΑΕΚ που πριν δέκα χρόνια έπαιζε για τελευταία φορά Φεβρουάριο στην Ευρώπη, η ΑΕΚ που πριν πέντε χρόνια ήταν στην προτελευταία θέση της Super League, η ΑΕΚ του Κοζώνη και του Βιντιάδη, η ΑΕΚ που πριν τρία χρόνια έπαιζε με την Επισκοπή, αυτή η ΑΕΚ γιόρταζε στις 7 Δεκεμβρίου. Και η διαδρομή προς τη γωνία έγινε πάλι η πιο ευγενής, λαθραία πράξη…

7/12/2007… Η ΑΕΚ ήταν ακόμα μια κανονική, ποδοσφαιρική ομάδα. Με τη νίκη της επί της Μλάντα Μπόλεσλαβ δύο μέρες νωρίτερα, είχε βάλει τις βάσεις για να προκριθεί στην επόμενη φάση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, κάτι που θα κατάφερνε με συνδυασμό αποτελεσμάτων στις 20 Δεκεμβρίου. Ήταν η τελευταία σημαντική πρόκριση που θα πανηγύριζε η Ένωση, σε μια εποχή που όλοι υποκλίνονταν στον Ριβάλντο.

Ακολουθούσε το παιχνίδι με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς, η ΑΕΚ θα κέρδιζε 4-0 και θα παρέμενε στην κορυφή της βαθμολογίας με τρεις βαθμούς περισσότερους από τον Ολυμπιακό. Η συνέχεια εκείνης της σεζόν, ήταν για πολλούς η αρχή του τέλους. Η ΑΕΚ δε θα μπορούσε ποτέ ξανά να βρεθεί στο ίδιο επίπεδο και ένας κυκεώνας προβλημάτων θα έφερνε σταδιακά την απαξίωση.

7/12/2008… Αν κάποια ομάδα έχει ανακαλύψει την κάψουλα του χρόνου, σίγουρα είναι η ΑΕΚ. Σε κάνει να αναρωτιέσαι αν έχει την ικανότητα να ταξιδεύει στο μέλλον, ενώ αναβιώνει διαρκώς το παρελθόν. Στις 7 Δεκεμβρίου του 2008 τα πρωτοσέλιδα υποδέχονταν το νούμερο 1.652.124 ντεμπούτο του Ντούσαν Μπάγεβιτς στον πάγκο της Ένωσης, ενώ αποκάλυπταν ότι ο Στέλιος Μανωλάς είδε στην Αργεντινή τον Μπρούνο Ζουκουλίνι!

Την 13η αγωνιστική του πρωταθλήματος, το βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου, η Ένωση θα κερδίσει 1-0 τον Πανθρακικό με γκολ του Ίσμαελ Μπλάνκο και θα αναρριχηθεί (!!) στην 6η θέση της βαθμολογίας.

7/12/2009… Τι είχες ΑΕΚ, τι είχα πάντα; Η πρωινή βόλτα στο περίπτερο γεμάτη κατήφεια. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς δεν μπορεί πλέον να προσφέρει αισιοδοξία, καθώς ένα χρόνο μετά το ντεμπούτο του η Ένωση αποκλείεται από την Ευρώπη και χάνει στη Νέα Σμύρνη 3-1 από τον Πανιώνιο. Αυτή τη φορά είναι στην 8η θέση, 15 βαθμούς μακριά από την κορυφή. Η επικαιρότητα είναι γεμάτη σωτήρες.

Ο Μπομπ, ο Κοζώνης θέλει να σώσει την ΑΕΚ και δεν τον αφήνουν οι κακοί. Οι κακοί, οι οποίοι ζητούσαν εγγυήσεις ότι ο ομογενής επιχειρηματίας έχει λεφτά, την ώρα που εκείνος παρουσίαζε συστατικές επιστολές! Μέσα σε όλα, διαβάζουμε ότι ο Εστογιανόφ γρονθοκόπησε τον Αραούχο. Βρε, σίγουρα υπάρχει χρονοκάψουλα.

7/12/2010… Προπονητής της ΑΕΚ είναι πια ο Μανόλο Χιμένεθ. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς είχε παραιτηθεί μετά την αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό Βόλου τον Σεπτέμβριο του 2010 κι έπειτα από ένα υπηρεσιακό διάστημα του Μπλένταρ Κόλα, η Ένωση κατέληξε στον Ισπανό. Στις 7 Δεκεμβρίου, η επικαιρότητα έχει τα παρεπόμενα της ισοπαλίας στο Περιστέρι που έριξε την ΑΕΚ στην τέταρτη θέση και δέκα βαθμούς μακριά από την κορυφή, αλλά και πολλά μεταγραφικά.

Ο Πέτερ Λουσέν έρχεται στην Αθήνα, δοκιμάζεται, αφήνει – λένε – καλές εντυπώσεις αλλά δεν ακούμε το όνομά του ξανά (σ.σ. σταμάτησε το ποδόσφαιρο το 2014, έχοντας παίξει μόλις 22 ματς από το 2009), αλλά δοκιμάζεται και αποκτάται ο Ντίνο Ντρπιτς και η γυναίκα του! Τέλος και για να μην ξεχνάμε το συνεχές ταξίδι της ΑΕΚ στον χρονοχώρο, ξεκινάνε τα έργα για το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια!

7/12/2011… Κάθε πέρυσι και καλύτερα. Βρισκόμαστε στην τελευταία σεζόν της ΑΕΚ στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Ενδεχομένως να μην είναι συμπτωματικό ότι τελείωσε με το διπλό στην Αυστρία (επί της Σάλτσμπουργκ), όπου τώρα υπογράφηκε η ευρωπαϊκή επιστροφή της Ένωσης. Η κορυφή απέχει τώρα 14 βαθμούς και η εσωστρέφεια μαζί με την γκρίνια είναι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Τα πρωτοσέλιδα της 7ης Δεκεμβρίου αναμασάνε τις ίδιες ειδήσεις, ενώ φιλοξενούν την ανακοίνωση των ποδοσφαιριστών του δικεφάλου.

«Οι αντοχές μας εξαντλούνται. Κάναμε μεγάλη υπομονή, μέσα σε ένα κλίμα αβεβαιότητας, περιμένοντας το αποτέλεσμα της Γενικής Συνέλευσης της προηγούμενης εβδομάδας. Τελικά, λύση δεν βρέθηκε. Αντί αυτού μας ζητήθηκε για πολλοστή φορά κι άλλη υπομονή.

Δυστυχώς αρκετοί ποδοσφαιριστές αντιμετωπίζουν πλέον βιοποριστικό πρόβλημα. Παρόλα αυτά η προσπάθειά μας συνεχίζεται και θα συνεχιστεί με γνώμονα το καλό της ΑΕΚ και μόνο. Απαιτούμε άμεση και βιώσιμη λύση για την αγαπημένη μας ομάδα. Αυτή είναι μια πρώτη αντίδραση και ευχόμαστε να είναι η τελευταία. Καλούμε όλους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, όπως αρμόζει στην ιστορία και το όνομα αυτής της ομάδας».

7/12/2012… Η χρονιά που ακόμα και η βόλτα μέχρι το γωνιακό περίπτερο έμοιαζε αδύνατη. Κοπιαστική. Ψυχοφθόρα. Η ΑΕΚ ήταν στην προτελευταία θέση της βαθμολογίας. Είχε μόλις κερδίσει 2-1 τον ΠΑΣ Γιάννινα στο ΟΑΚΑ, μπροστά σε 5.263 θεατές. Ο Έβαλντ Λίνεν ήταν προπονητής, ο Φούντας και ο Σταματής οι σκόρερ. Το διοικητικό παραμένει στο προσκήνιο, με τον Δημήτρη Βιντιάδη αυτή τη φορά να θέλει διακαώς να βοηθήσει την ΑΕΚ, αλλά πάλι κάποιες άγνωστες δυνάμεις τον εμπόδιζαν.

Ο Λίνεν είχε τη δική του καθημερινότητα να αντιμετωπίσει. Ο Κατίδης είχε επεισόδιο με τον Πήδουλα και κατάστρωνε το πλάνο για την Κομοτηνή και το ματς με τον Πανθρακικό, όπου η ΑΕΚ θα ξεκινούσε με τον Κοτσαρίδη και τον Αρκούδα.

7/12/2013… Να κλάψεις ή να γελάσεις; Ιλαροτραγικές στιγμές για τους οπαδούς της ΑΕΚ. Πρωτοσέλιδα που κάνουν λόγο για σπουδαία επιστροφή, αμόκ για ένα εισιτήριο και τρέλα για την Ένωση. Αισιόδοξα μηνύματα, θα πεις. Και μετά θα διαβάσεις ότι η αναφορά γίνεται για τον αγώνα Κυανούς Αστέρας Βάρης-ΑΕΚ για το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής! Το ματς θα διεξαγόταν στο Μενίδι και ειρήσθω εν παρόδω να σημειώσουμε ότι η ΑΕΚ δεν νίκησε… Στις 8 Δεκεμβρίου και στο 84ο λεπτό, ο Δημοσθένης Ζώνας ισοφάρισε σε 1-1 το γκολ του Ντ’ Ακόλ από την άσπρη βούλα.

7/12/2014… Δεν υπάρχει πιο γλαφυρός τρόπος να περιγράψεις τη δεκαετία της ΑΕΚ από το πού ήταν και τι έκανε μόλις τρία χρόνια πριν! Η ΑΕΚ ήταν ΑΕΚ. Ερχόταν και είχε μια δυναμική που έφερε τη νίκη της εκείνο το βράδυ πρώτο θέμα στις εφημερίδες. Πάνω από την ισοπαλία του Παναθηναϊκού στην Τρίπολη και την ήττα του ΠΑΟΚ στην Ξάνθη. 7 Δεκεμβρίου του 2014. Τρία χρόνια πριν! 156 εβδομάδες, κάτι παραπάνω από 1.000 μέρες! Μεγάλη γιορτή στο ΟΑΚΑ, μπροστά σε σχεδόν 15.000 οπαδούς. Η ΑΕΚ κερδίζει 7-0 την Επισκοπή. Την Επισκοπή Ρεθύμνου. Τρία χρόνια πριν!

7/12/2015… Η ΑΕΚ, πλέον, έχει επιστρέψει στη Super League. Με τα καλά της και με τα κακά της. Με μια συντριβή από τον Ολυμπιακό να έχει χρεωθεί στην καμπούρα της, με μια διαδικασία επανένταξης να είναι πάντα απαραίτητη, με λάθη και με σωστά… Προπονητής της είναι ο Γκουστάβο Πογιέτ και στις 6 Δεκεμβρίου έχει κερδίσει την Καλλονή 3-0 στο ΟΑΚΑ. Βρίσκεται στη 2η θέση της Super League, δέκα βαθμούς πίσω από τον Ολυμπιακό.

7/12/2016… 365 μέρες πριν. Το όνειρο της Ευρώπης είχε σβήσει πολύ νωρίς στη χρονιά. Τα περίφημα κοντομάνικα δεν κατάφεραν να δώσουν τη θέση τους στα μακρυμάνικα και η Σεντ Ετιέν από τον Αύγουστο είχε κλείσει τα σύνορα για την ΑΕΚ. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι ο εφιάλτης έχει τελειώσει και η Ένωση έχει επιστρέψει. Υπάρχει κανονικότητα στην ομάδα, έστω και με τον Ζοσέ Μοράις προπονητή. Δε βαριέσαι… This too shall pass, που λένε και όντως και αυτό θα περνούσε ένα μήνα αργότερα.

7/12/2017… Η ΑΕΚ είναι στους «32» του Europa League και στην κορυφή της Super League. Κι αν ρωτήσεις τους οπαδούς της ή τον άγνωστο κύριο του προλόγου που νιώθει ξανά περήφανος όταν κοιτάζει (λαθραία πάντα) τα ολοένα και λιγότερα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο περίπτερο, θα συμφωνήσουν πως: Ξέχνα το ταξίδι! Το συγκεκριμένο ταξίδι. Ο προορισμός μετράει! Η επιστροφή μετράει. Και ποιος μπορεί πια να το αμφισβητήσει; Η ΑΕΚ επέστρεψε παντού!

Το ημερολόγιο της μεγάλης επιστροφής της ΑΕΚ!