MENU

Λίγες ώρες μετά από τον οριστικό αποκλεισμό του Ολυμπιακού από την Ευρώπη, η ΑΕΚ ετοιμάζεται για ένα παιχνίδι που είναι από κάθε άποψη πολύ σημαντικό. Καταρχήν, σενάριο συνδυασμού αποτελεσμάτων που να... αποκλείει την Ένωση από σήμερα, δεν υπάρχει. Ακόμη και στις πιο ακραίες περιπτώσεις, η ομάδα του Μανόλο θα παλέψει για την πρόκριση μέχρι την τελευταία στιγμή, κάτι που της εξασφάλισε η νίκη εκτός με τη Ριέκα και τα δύο αποτελέσματα που πήρε από τη Μίλαν, τα οποία της επέτρεψαν να παραμένει αήττητη στον όμιλο.

Ήδη, λοιπόν, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι η ευρωπαϊκή της επιστροφή ήταν... επιβλητική. Ξεκίνησε με στόχο να μπει για αρχή στον όμιλο, κάτι που είχε να κάνει έξι χρόνια, άνοιξε την όρεξή της με το διπλό στην Κροατία και πλέον έχει μπροστά της τη μεγάλη πρόκληση να πετύχει και την πρόκριση από φάση ομίλων, για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια. Μια ομάδα όπως η ΑΕΚ είναι υποχρεωμένη να κοιτάζει πάντα πιο ψηλά και να αρπάζει τις ευκαιρίες που της παρουσιάζονται.

Στην προκειμένη περίπτωση, έχει μπροστά της την ευκαιρία για πρώτη χρονιά να έρθει ίσα βάρκα ίσα νερά όσον αφορά το «έσοδα – έξοδα» και ενδεχομένως να... βγάλει και κάτι εν όψει μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου. Ταυτόχρονα, της δίνεται η δυνατότητα να βελτιώσει κι άλλο τη θέση της στη βαθμολογία της UEFA, στην οποία ήδη έχει κάνει απίστευτο... σπριντ. Και, φυσικά, να κλέψει πλήρως της εντυπώσεις, μένοντας μόνη εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρώπη με την είσοδο του 2018, προσφέροντας τους περισσότερους βαθμούς και απαντώντας σε αλαζονικά σχόλια αυτών που... είχαν κουραστεί να είναι οι μόνοι που πάλευαν για την ευρωπαϊκή βαθμολογία της χώρας.

Τα κίνητρα, λοιπόν, είναι πολλά και σαφέστατα για την ΑΕΚ εν όψει του αποψινού ματς με τη Ριέκα, στο οποίο θέλει μια νίκη που βάσει λογικής (δηλαδή, αν δεν κάνει διπλό η Αούστρια στο Σαν Σίρο) θα της δώσει από τώρα την πρόκριση. Δεν χρειάζεται καν να ειπωθεί ότι πρέπει η ΑΕΚ να παλέψει για να τα τελειώσει όλα απόψε. Να μην αφήσει την ευκαιρία να της γλιστρήσει από τα χέρια. Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για έναν τελικό, όμως δεν θα πρέπει να τον αντιμετωπίσει έτσι. Θα πρέπει να παίξει με μυαλό.

Οι συνθήκες του αγώνα είναι ιδιαίτερες. Θα έχει απέναντι της μια ομάδα που εκτός έδρας, στο παιχνίδι των αντεπιθέσεων, είναι καλύτερη απ' ότι στην έδρα της. Όμως, απόψε δεν θα έχει πολλά περιθώρια να ακολουθήσει τη δική της τακτική. Ανάμεσα σε ΑΕΚ και Ριέκα, αυτοί που παίζουν το τελευταίο τους χαρτί, που χωρίς τη νίκη χάνονται, είναι οι Κροάτες. Είναι δεδομένο ότι δεν θα μπορούν να περιμένουν... για πάντα.

Δεν υπάρχει, συνεπώς, λόγος η ΑΕΚ να μπει στο γήπεδο σαν να μην υπάρχει «αύριο». Θα πρέπει να κάνει με ηρεμία το παιχνίδι της, να κρατήσει και να κυκλοφορήσει σωστά τη μπάλα και να ψάξει το γκολ με υπομονή. Όσο περνά η ώρα, ο αντίπαλος θα είναι αυτός που θα αγχώνεται και η ΑΕΚ αυτή που λογικά θα βρει πιο εύκολα χώρους. Κι αν, φυσικά, βρει ένα γκολ νωρίς μέσα από αυτό το παιχνίδι της υπομονής, τα πάντα θα είναι στα μέτρα της...

Είναι «τελικός», αλλά... δεν πρέπει να το δει έτσι