MENU

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ είναι ευρύτερα γνωστή για το τμήμα μπάσκετ της, ωστόσο και στο ποδόσφαιρο αποτελεί την κορυφαία ομάδα της χώρας. Με έτος ίδρυσης το 1906 μετράει 111 χρόνια ιστορίας, τερματίζοντας στη δεύτερη θέση στο περσινό πρωτάθλημα, πίσω από την Χάποελ Μπερ Σεβά.

Στο φίλαθλο κόσμο είναι γνωστή με το προσωνύμιο «ομάδα του λαού», λόγω της ευρείας αποδοχής που απολαμβάνει από τον κόσμο του Ισραήλ. Αντίπαλο δέος φυσικά της συμπολίτισσας Χάποελ, η Μακάμπι έχει κατακτήσει 21 πρωταθλήματα και 23 κύπελλα, 2 Asian Champion Club Tournaments, 4 Toto Cup, 5 Σούπερ Καπ και 2 Lilian Cup, όντας η απόλυτη κυρίαρχος εντός των συνόρων.

Δεν έχει κάποια σπουδαία ευρωπαϊκή διάκριση, ωστόσο είναι γνωστή στο φίλαθλο κόσμο στην Ελλάδα. Τόσο για τις αναμετρήσεις της κόντρα στον ΠΑΟΚ το 2004-2005 για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ όπου προκρίθηκε με δύο νίκες (3-0, 1-0), καθώς και απέναντι στον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 2015 όπου απέκλεισε το «τριφύλλι» από το Γιουρόπα Λιγκ (3-0, 0-1). Eπιπλέον, έχει στο «παλμαρέ» της έναν ακόμα αποκλεισμό, με τον Ολυμπιακό το 2011 και πάλι για του Γιουρόπα Λιγκ να μη συνεχίζει στη διοργάνωση λόγω των εκτός έδρα τερμάτων (2-1, 0-1).

Το πιο πρόσφατο δείγμα βέβαια φέρνει θετικές μνήμες, με θύτη τον Αστέρα Τρίπολη που για πρώτη φορά στην ιστορία μπήκε σε ομίλους ευρωπαϊκών διοργανώσεων με συνολικό σκορ 3-3 και πρόκριση χάρη στα εκτός έδρας γκολ (3-1, 0-2).

Για να φτάσει ως εδώ απέκλεισε στον πρώτο προκριματικό με δύο νίκες τα Τίρανα (2-0, 3-0)

Το ρόστερ της Μακάμπι Τελ Αβίβ

Αστέρι της ομάδας ο Ισλανδός Βίνταρ Κγιάρτανσον που πέρσι σε 23 συμμετοχές πέτυχε 15 τέρματα, όντας πρώτος σκόρερ των δευτεραθλητών Ισραήλ, με μεγάλη απώλεια τον διεθνή Ταλ Μπεν Χαΐμ.

Το πάρε δώσε

To φετινό καλοκαίρι απέκτησε τους Ομέρ Ατζιλί από τη Γρανάδα, τον Κριστιάν Μπατόκιο της Μπρεστ, τον Νταβιτζαντά ως δανεικό από τη Γάνδη, καθώς και τον Ισραηλινό μέσο Μπαλτάκσα.

Στις αποχωρήσεις, ξεχώρισε η πώληση του Ταλ Μπεν Χαΐμ στη Σπάρτα Πράγας και η αποχώρηση του κορυφαίου εν ενεργεία Ισραηλινού Γιόσι Μπεναγιούν. Επιπλέον, αποτελούν παρελθόν και οι Άλμπερμαν, Μπεν Χαρούς, Χοζέζ, Λεβί, Γκλαζέρ, Σκαριόνε και Τσιμπότα, με τους δύο τελευταίους να φεύγουν ως δανεικοί. Τέλος, ολοκληρώθηκε ο δανεισμός των Ραμόν και Ρούμπεν Μίκαελ.

Ο προπονητής

Προπονητής της ομάδας είναι ο Ολλανδός Τζόρντι Κρόιφ, γιος του θρυλικού Γιόχαν, ο οποίος βρίσκεται στον πάγκο της ομάδας από το φετινό καλοκαίρι, καθώς μέχρι πρότινος είχε ρόλο αθλητικού διευθυντή. Στο παρελθόν βρέθηκε και στην ΑΕΚ Λάρνακας με ίδιες αρμοδιότητες.

Το γήπεδο

Έδρα της το ιστορικό Μπλούμφιλντ Στάντιουμ του Τελ Αβίβ, χωρητικότητας 14.413 θέσεων, το οποίο πρόσφατα ανακαινίστηκε για να βελτιώσει τις συνθήλες διεξαγωγής αγώνων. Στις αναμετρήσεις του Τσάμπιονς Λιγκ χρησιμοποιεί από το 2015 το Σάμυ Όφερ Στάντιουμ της Χάιφα.

To προφίλ της Μακάμπι Τελ Αβίβ