MENU
Χρόνος ανάγνωσης 7’

Νύχτες τρόμου για τον Ολυμπιακό της Ευρώπης!

0

10. Η ωραία και ο πρωτάρης!

Ας κάνουμε τα μαθηματικά, προκειμένου να γίνει πιο κατανοητό! Είκοσι χρόνια πριν. Ναι, είκοσι χρόνια πριν. Ο Ολυμπιακός αγωνιζόταν για πρώτη φορά στο Champions League και στη Νορβηγία ήταν το πρώτο εκτός έδρας ματς στους ομίλους, μετά την περήφανη νίκη επί της Πόρτο στην πρεμιέρα. Το ταξίδι στο μακρινό Τρόντχαϊμ θα ήταν πιο εφιαλτικό απ’ όσο οποιοσδήποτε απαισιόδοξος οπαδός του μπορεί να φανταζόταν και παράλληλα σήμα κατατεθέν όσων θα ακολουθούσαν. Οι ερυθρόλευκοι δεν κατάφεραν στιγμή να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και στο 43’ της αναμέτρησης έχαναν, ήδη, με 4-0. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν 5-1, σκορ με το οποίο θα έχανε ο Ολυμπιακός και στη Μαδρίτη είκοσι μέρες αργότερα.

9. Η πρωτάρα και ο κακάσχημος!

Αν βρεθείτε ποτέ στο μαγευτικό Μόλντε με τις χαμηλότατες θερμοκρασίες και πιάσετε κουβέντα για το ποδόσφαιρο, ο Ολυμπιακός σίγουρα θα είναι μια ωραιότατη ανάμνηση για τους οπαδούς της ομάδας! Η Μόλντε έχει παίξει μια φορά στην ιστορία της στους ομίλους του Champions League. Ήταν η σεζόν 1999-2000, η τρίτη συνεχόμενη που έβρισκε τους ερυθρολεύκους στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Στον όμιλο έκανε μόλις μια νίκη. Στις 20 Οκτωβρίου του 1999 επί του Ολυμπιακού και με ονειρική ανατροπή από 0-2 στο ημίχρονο σε 3-2! Δύο γκολ του Λουντ (55’ και 59’) και ένα του Χέσταντ στο 74’ έφεραν μια από τις πιο ντροπιαστικές ήττες στην ευρωπαϊκή ιστορία του Ολυμπιακού και ήταν από τους λόγους που απομακρύνθηκε μετά από λίγο καιρό ο Ντούσαν Μπάγεβιτς.

8. Καρδούλες και φιλάκια!

Η Χέρενβεϊν είναι σήμερα μια γνωστή ολλανδική ομάδα, με συχνές παρουσίες στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Μια ομάδα που έγινε γνωστή στην Ελλάδα από το στοίχημα, από τον Γιώργο Σαμαρά και από τις καρδούλες στην εμφάνιση και στο σήμα της! Το 2000 ήταν κι εκείνη μια πρωτάρα… Οι προηγούμενες εμφανίσεις της στην Ευρώπη ήταν στο κύπελλο Ιντερτότο και δύο γύροι στο Κυπελλούχων του 1999.

Στον όμιλο βρέθηκε με τον Ολυμπιακό, τη Βαλένθια και τη Λυών ως δευτεραθλήτρια Ολλανδίας, ενώ μέχρι και σήμερα εκείνη παραμένει η μοναδική της συμμετοχή στο Champions League. Ως και σήμερα, εκείνη, παραμένει η μοναδική της νίκη στο Champions League. Στις 17 Οκτωβρίου του 2000, στην τέταρτη συνεχόμενη παρουσία των ερυθρολεύκων στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, το γκολ του Γιένσεν στο 83’ έφερε μια ντροπιαστική ήττα που στην εξέλιξη στοίχισε την πρόκριση στην επόμενη φάση.

7. Διπολική διαταραχή!

Μπορούμε να το ξεκινήσουμε διαφορετικά. Πριν φτάσουμε στη Μακάμπι, τότε που θα τηλεοπτικά δικαιώματα ήταν στο «Mega Channel» και η Μεγκ με τον Έγκα το πολύ πετυχημένο σλόγκαν του καναλιού που αργότερα έγινε σύνθημα, υπήρχε η φιναλίστ Μπάγερ Λεβερκούζεν. Μερικούς μήνες πριν στον τελικό του Champions League και από τη Σκωτία πρεμιέρα στη Ριζούπολη. Ένας εκθαμβωτικός Ολυμπιακός θα τη διασύρει με 6-2 και κάπου ανάμεσα σε πανηγυρικούς τίτλους, υπάρχει και αναφορά στο ματς που θα ακολουθούσε. Η Μακάμπι Χάιφα – ναι, σωστά το καταλάβατε – ήταν πρωτάρα στη διοργάνωση.

Έπαιξε για πρώτη φορά σε όμιλο Champions League τη σεζόν 2002-03, ενώ έπαιξε ξανά το 2009-10. Αυτή τη φορά, ο Ολυμπιακός δεν είναι ο μοναδικός, αφού βρίσκει παρηγοριά και στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Αμφότεροι ηττήθηκαν 3-0 στη Λευκωσία (σ.σ. λόγω πολιτικών γεγονότων δεν γίνονταν τα ματς στο Ισραήλ) στη σεζόν που η Ευρώπη γνώρισε τον Γιακούμπου Αγιεγκμπένι. O 35χρονος σήμερα επιθετικός είχε πετύχει συνολικά τέσσερα γκολ στον Ολυμπιακό. Χατ-τρικ στο 3-0 της Λευκωσίας (24/9/2002) και ένα ακόμα σε μια εξίσου ταπεινωτική βραδιά, στην οποία οι ερυθρόλευκοι έχαναν 1-3 στη Ριζούπολη στο 41’ και το μάζεψαν στο τελικό 3-3.

6. Έτσι τελειώνουν οι καριέρες…

Η μαύρη νύχτα του ρεκόρ. 7-0 στις 10 Δεκεμβρίου του 2003. Κι όμως, τα πρωτοσέλιδα το πρωί εκείνης της Τετάρτης προέτρεπαν και πίστευαν σε μια περήφανη νίκη επί της Γιουβέντους, παρότι ο Ολυμπιακός είχε μόλις μια τέσσερις βαθμούς στον όμιλο. Το αποτέλεσμα ήταν εξουθενωτικό. Οι ερυθρόλευκοι δεν έχασαν απλώς 7-0 στο Τορίνο. Το 7-0 ήταν ένα κολακευτικό σκορ, αν αναλογιστεί κανείς πως πριν συμπληρωθούν 30 λεπτά αγώνα ο δείκτης του σκορ ήταν στο 4-0. Εκείνο το βράδυ, δύο καριέρες στιγματίστηκαν. Ο Όλεγκ Προτάσοφ «κάηκε», αλλά απολύθηκε τέσσερις μήνες αργότερα και ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος – παρότι καλός στο ματς – «τέλειωσε» για τον Ολυμπιακό. Στα 27 του χρόνια, έπαιξε μόλις σε τέσσερα ακόμα παιχνίδια μετά τη Γιουβέντους και αποχώρησε.

5. Η νύχτα των γκαφών!

Θα αφήσουμε πρώτα την εικόνα να μιλήσει. Δείτε το βίντεο από εκείνο το βράδυ στο Στάδιο Καραϊσκάκη.

http://www.youtube.com/embed/uLyAniz_jTk?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1

Κι αφού θυμηθήκαμε με την εικόνα τι έγινε εκείνη την ημέρα στην πρεμιέρα του Champions League, ας γυρίσουμε το χρόνο πίσω για τις λεπτομέρειες. Στην πιο καταστροφική εντός έδρας σεζόν των ερυθρολεύκων στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση υπό την εποπτεία του Τροντ Σόλιντ στο μακρινό 2005. Οι ερυθρόλευκοι θα καταφέρουν να κερδίσουν μόνο τη Ρεάλ στην έδρα τους και να αποσπάσουν λευκή ισοπαλία στη Νορβηγία, με το Νορβηγό να χρεώνεται το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης.

4. Λαϊκή εξέγερση!

Το χειρότερο στη βαριά ήττα από τη Ρόζενμποργκ ήταν πως το χειρότερο δεν είχε έρθει ακόμα. Μια καλή εμφάνιση στη Μαδρίτη, μια τζάμπα ήττα στη Γαλλία, δύο αυτοκτονίες στα τελευταία λεπτά και η χρυσόσκονη έκανε τον Ολυμπιακό να μοιάζει σταχτοπούτα. Την 1η Νοεμβρίου, όμως, το ρολόι χτύπησε μεσάνυχτα και η βραδιά στο Καραϊσκάκη δεν είχε καν γοβάκι. Οι ερυθρόλευκοι ξεκίνησαν εντυπωσιακά με τον Αρούνα Μπαμπανγκίντα να σκοράρει στο 3ο λεπτό, αλλά μετά ήρθε το απίστευτο. Γκολ στο 41’, γκολ στο 43’, δύο ακόμα γκολ στο δεύτερο ημίχρονο και η Λυών φεύγει νικήτρια από το Φάληρο με 4-1!! Ο κόσμος ξεσπάει κατά της διοίκησης και απαιτεί μεταγραφές, ο Σόλιντ είναι και πάλι μια πιο… εύκολη λύση.

3. Τα χρόνια της… χολέρας!

Πρόκειται, φυσικά, για μια ατάκα που ουδέποτε θα ξεχαστεί. Το ματς στις 13 Αυγούστου του 2008 παραμένει η «μαύρη τρύπα» του Ερνέστο Βαλβέρδε στον Ολυμπιακό και ήταν η βραδιά που ο Τιμούρ Κετσπάγια έθετε – όσο κι αν τότε δεν τον ένοιαζε – υποψηφιότητα για τον πάγκο των ερυθρολεύκων. Η υπεροψία με την οποία αντιμετώπισε την κλήρωση με την Ανόρθωση είχε τιμωρία. Οι Κύπριοι χωρίς καν να καταλάβουν το πώς οι παίκτες του Ολυμπιακού κέρδιζαν 2-0 πριν συμπληρωθούν είκοσι λεπτά αγώνα. Είχαν το ματς ακριβώς εκεί που το ήθελαν για να το διαχειριστούν. Κι αφού γλίτωσαν στο 77’ από το χαμένο πέναλτι του Κώστα Μήτρογλου, κατάφεραν στο 86’ να δώσουν διαστάσεις θριάμβου στη νίκη τους και διαστάσεις… τραγωδίας στην ήττα του Ολυμπιακού. Ο αποκλεισμός 15 μέρες μετά ήρθε φυσιολογικά.

2. Άγιος Φανούριος!

Ολυμπιακός-Νόρτζιελαντ 5-0. Ολυμπιακός-Μπενφίκα 5-1. Ολυμπιακός- Χέρτα 4-0. Στην κλήρωση των «32» του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, οι ερυθρόλευκοι βρίσκουν στο δρόμο τους την Σεντ Ετιέν. Άγιος ο Θεός, Άγιος ισχυρός και ποιος Άγιος θα έσωζε τη γαλλική ομάδα στο Στάδιο Καραϊσκάκη, που υπήρξε τους προηγούμενους μήνες κατηφορικό (σ.σ. 16 σερί νίκες σε όλες τις διοργανώσεις) για τόσες και τόσες ομάδες. Τελικά, ο μόνος Άγιος που χρειαζόταν στις 18 Φεβρουαρίου ήταν ο Άγιος Φανούριος για να βρει πού είχαν κρυφτεί οι ερυθρόλευκοι. Η Σεντ Ετιέν, ανέλπιστα όπως έλεγε μετά και ο προπονητής της, θα φύγει νικήτρια με 3-1 από την Ελλάδα. Γκολ νωρίς, γκολ λίγο πριν το ημίχρονο, γκολ και στην εκπνοή του αγώνα και φυσικά μηδενικές ελπίδες πρόκρισης για τον επαναληπτικό.

1. Η κακή μέρα…

Να πεις ότι δεν φάνηκε; Φάνηκε από το πρωί ή αν μιλάμε για ευρωπαϊκές διοργανώσεις φάνηκε από τον Αύγουστο. Μια νύχτα τρόμου που δεν κράτησε 90, αλλά 180 λεπτά! Γιατί πρακτικά μιλάμε για δύο μαύρες βραδιές των ερυθρολεύκων, τόσο στο στείρο 0-0 με τη Χάποελ στο Στάδιο Καραϊσκάκη, όσο και στον επαναληπτικό όπου κατάφεραν να ηττηθούν 1-0 και να αποκλειστούν. Το γκολ του Τζέντεκ στο 79’ έκρινε την αναμέτρηση στις 3 Αυγούστου, με τον Ολυμπιακός να είναι ανήμπορος εκείνο το βράδυ να επιδείξει την παραμικρή αντίδραση. Μια νύχτα που ξύπνησε μνήμες από τον επίσης ταπεινωτκό αποκλεισμό από τη Μακάμπι στα προκριματικά του Europa League το καλοκαίρι του 2010 (το 1-0 με το γκολ του Κολαούτι, παίρνει κι αυτό τη δική του ξεχωριστή θέση στη βίβλο των ευρωπαϊκών αναμνήσεων που θέλουν να ξεχάσουν οι «ερυθρόλευκοι»).

Νύχτες τρόμου για τον Ολυμπιακό της Ευρώπης!