MENU
ΑΝΑΛΥΣΗ LIVE LIVE
EUROPA LEAGUE
«Γ. Καραϊσκάκης» / COSMOTE Sport 3 HD
Ολυμπιακός
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
1 1
Young Boys
YOUNG BOYS
ΔΕΙΤΕ ΤΟ LIVE

Με πίεση «ψηλά» και διάθεση να κυκλοφορήσει γρήγορα τη μπάλα ξεκίνησε το ματς ο Ολυμπιακός, ο οποίος είχε την κατοχή της μπάλας και 2-3 επιθέσεις από τις πτέρυγες στο πρώτο πεντάλεπτο που όμως δεν ολοκληρώθηκαν. Η πρώτη του καλή στιγμή αλλά και μοναδική για αρκετή ώρα, ήταν αυτή του 6ου λεπτού με την ατομική προσπάθεια του Ελιουνούσι από δεξιά που ολοκληρώθηκε όμως με ένα αρκετά άστοχο σουτ. Στην απέναντι περιοχή, η Γιουνγκ Μπόις είχε την πρώτη... υποψία φάσης στο 8' όταν ο Λεάλι έκανε λάθος πάσα και έστρωσε τη μπάλα σε αντίπαλο, όμως ο Μποτία τελικά καθάρισε τη φάση πριν γίνει τελική προσπάθεια.

Ισορρόπησαν και απείλησαν δις οι Ελβετοί

Σε γενικές γραμμές, όσο περνούσαν τα λεπτά, η ελβετική ομάδα ισορροπούσε όλο και περισσότερο το ματς, κλείνοντας σωστά τους χώρους και απειλώντας στην αντεπίθεση, όπως άλλωστε είναι το προσφιλές της παιχνίδι. Στην πρώτη επικίνδυνη κόντρα των φιλοξενούμενων στο 11', ο Ρέτσος ήταν αυτός που έσωσε αυτή τη φορά τον Ολυμπιακό με εξαιρετικό τάκλιν στον Σουλεϊμάνι ο οποίος είχε ήδη αποφύγει τον Μποτία μέσα στην περιοχή. Αυτή ήταν η «εικόνα» του ματς και στη συνέχεια, με τον Ολυμπιακό να έχει την κατοχή της μπάλας και να προσπαθεί να την κυκλοφορήσει γρήγορα -χωρίς όμως αποτέλεσμα- και τη Γιουνγκ Μπόις να απειλεί στον κενό χώρο...

Ανεξήγητα «ψηλά» η άμυνα

Στο 17', οι Ελβετοί βρήκαν νέα μεγάλη ευκαιρία σε ακόμη μια επικίνδυνη αντεπίθεση, με τον Λεάλι να σώζει το τετ-α-τετ του Οαρό ο οποίος βρήκε τη μπάλα στα πόδια του μετά από κεφαλιά του Ντα Κόστα. Όπως συνέβη και στην προηγούμενη φάση, η άμυνα του Ολυμπιακού βρέθηκε πολύ «ψηλά» -σχεδόν πάνω στη μεσαία γραμμή- και μοιραία δεν πρόλαβε τους Ελβετούς που βρήκαν και πάλι τη σωστή πάσα στην κόντρα.

Βεβαίως, όπως ήταν πλέον λογικό, το παιχνίδι κυλούσε σε ένα τέμπο που βόλευε τους φιλοξενούμενους. Η ομάδα του Άντι Χίτερ, όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος ο Αυστριακός τεχνικός, κατέβηκε στο Καραϊσκάκη με σκοπό να δώσει χώρο στον Ολυμπιακό και να διαφυλάξει αντίστοιχα την άμυνά της, αφού είχε διαγνώσει ότι όταν οι «ερυθρόλευκοι» είχαν τη μπάλα στα πόδια τους και προσπαθούσαν να παίξουν ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας, δεν ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικοί.

Τραγική ανάπτυξη

Αυτό αποδείχθηκε στο γήπεδο, αφού η ομάδα του Μπέντο έφτασε να έχει κατοχή μπάλας 60% στο πρώτο ημίχρονο αλλά χωρίς να μπορεί να βρει καν μια σωστή τελική πάσα μέσα από οργανωμένη επίθεση -πόσω μάλλον μια κλασική ευκαιρία. Σα να μην έφτανε αυτό, η άμυνα του Ολυμπιακού βρισκόταν μάλλον ανεξήγητα «ψηλά» και εκτέθηκε σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις που θα μπορούσε να είχε γίνει το 0-1...

«Κλειδωμένο» το 0-0...

Αντίθετα, η πρώτη και μοναδική κλασική ευκαιρία για τον Ολυμπιακό στο πρώτο ημίχρονο, ήρθε από στημένη μπάλα στη φάση του 23', όταν η δυνατή κεφαλιά του Μποτία μετά από κόρνερ του Φορτούνη πέρασε μισό περίπου μέτρο άουτ. Μετά μάλιστα τη φάση αυτή, το πρώτο 45λεπτο «έσβησε», αφού όσο οι «ερυθρόλευκοι» δεν μπορούσαν να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν από τη μεσαία γραμμή και μπροστά, τόσο η ελβετική ομάδα δεν είχε λόγο να πιέσει καταστάσεις και απλώς διαχειριζόταν με άνεση αυτό το 0-0 που έδειχνε να είναι τόσο δίκαιο όσο και απολύτως δικαιολογημένο αποτέλεσμα...

Φυσικά, το ίδιο το αποτέλεσμα βόλευε τον Ολυμπιακό, όχι όμως και η συνολικά προβληματική «εικόνα» του, με το όποιο ρίσκο για ένα γκολ των Ελβετών που θα έμπλεκε τα πράγματα. Το ημίχρονο ολοκληρώθηκε με ένα σουτ του Σεμπά στην κόντρα, το οποίο μπλόκαρε σταθερά ο Εμβογκό.

«Άλλος» Ολυμπιακός και... παραδοσιακή άμυνα

Σε αντίθεση με ότι συνέβη στο πρώτο ημίχρονο, εξαιρετικό ήταν το ξεκίνημα του Ολυμπιακού στην επανάληψη, που σα να... μεταμορφώθηκε στα αποδυτήρια βρίσκοντας τον καλό εαυτό της. Στο πρώτο λεπτό, ο Σεμπά χάνει την πρώτη κλασική ευκαιρία των γηπεδούχων, όταν υποδέχθηκε μπαλιά του Μαρτίνς, βγήκε τετ-α-τετ από κάπως πλάγια θέση, όμως νικήθηκε από τον Εμβογκό.

Δύο μόλις λεπτά μετά όμως, ο Ολυμπιακός ευτύχησε να βρει το πολυπόθητο γκολ που θεωρητικά θα απλοποιούσε το ματς. Ο Κώστας Φορτούνης ανέλαβε να εκτελέσει απευθείας ένα φάουλ από δύσκολη θέση, με το χτύπημά του να είναι καταπληκτικό, στέλνοντας τη μπάλα σε σημείο που ο Εμβογκό δεν κατάφερε να αντιδράσει για το 1-0.

Η επιθετικότητα του Ολυμπιακού διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα και μετά το γκολ, αρχικά με τον Σεμπά να στέλνει ελάχιστα άουτ τη μπάλα στο 50' και έπειτα, πέντε λεπτά μετά, τον Φορτούνη να εκτελεί απευθείας νέο φάουλ και τη μπάλα να φεύγει επίσης ελάχιστα πάνω από τα δοκάρια της Γιουνγκ Μπόις.

Αποτελεσματικός μεν, με τα ίδια κουσούρια δε...

Παρά την δεδομένη βελτίωσή του στο δημιουργικό και επιθετικό κομμάτι, για ένα ακόμη ματς ο Ολυμπιακός εμφάνισε τα παραδοσιακά κουσούρια του στην άμυνα. Στη φάση του 58', ο Οαρό υποδέχθηκε ανενόχλητος μια κάθετη μπαλιά που έκοψε στη μέση μια εντελώς στατική «ερυθρόλευκη» τετράδα, μπήκε στην περιοχή και από τη στιγμή που και το μαρκάρισμα του Μποτία ήταν... διακριτικό, νίκησε τον Λεάλι με ένα δυνατό δεξί σουτ στην κίνηση για το 1-1. Το γκολ αυτό σήμανε ότι οι Πειραιώτες δέχθηκαν γκολ για όγδοο σερί εντός έδρας ευρωπαϊκό ματς...

Όπως ήταν λογικό, το γκολ των Ελβετών αποδιοργάνωσε και πάλι τον Ολυμπιακό. Στη φάση του 61' ο Μποτία κάνει ένα σωτήριο τάκλιν στον Οαρό και παρότι έκανε φάουλ και δέχθηκε την κίτρινη κάρτα του Τσέχου ρέφερι, γλίτωσε την ομάδα του πριν ο επιθετικός της Γιουνγκ Μπόις βγει τετ-α-τετ.

Μετά από ένα δεκάλεπτο που κύλησε χωρίς φάσεις, ο Ολυμπιακός βρήκε και πάλι τα πατήματά του αλλά και αρκετούς χώρους στην ελβετική άμυνα πλέον, αφού η Γιουνγκ Μπόις αποφάσισε να βγει μπροστά και να τα παίξει όλα για όλα για τη νίκη που θα την κρατούσε «ζωντανή» για την πρόκριση.

Στο 70' ο Ιντέγε χάνει μεγάλη ευκαιρία αφού δεν πρόλαβε να μπει στην πορεία της μπάλας και να τη σπρώξει στα δίχτυα μετά από γύρισμα του Φιγκέιρας, πέντε λεπτά μετά η Γιουνγκ Μπόις σκοράρει όμως η (πολύ δύσκολη) φάση σταματά ως οφσάιντ, ενώ στο 81' ο Ελιουνούσι χάνει μυθική ευκαιρία στέλνοντας τη μπάλα άουτ από τα δύο μέτρα και προ κενής εστίας μετά το γύρισμα του Φιγκέιρας.

Φινάλε με πρόκριση και... Τσόρι Ντομίνγκες!

Τίποτα δεν άλλαξε μέχρι το φινάλε που βρήκε τον Ολυμπιακό να προκρίνεται στους «32» της διοργάνωσης με μια -τουλάχιστον- προβληματική εμφάνιση και τον κόσμο του να αποδοκιμάζει για την εμφάνιση με το τελευταίο σφύριγμα και παράλληλα να φωνάζει το όνομα του Τσόρι Ντομίνγκες! Πλέον, οι «ερυθρόλευκοι» πάνε στην Κύπρο για να αντιμετωπίσουν τον ΑΠΟΕΛ στην 6η και τελευταία αγωνιστική, θέλοντας μόνο τη νίκη για να τερματίσουν στην πρώτη θέση του ομίλου. Με ισοπαλία ή ήττα, παραμένουν δεύτεροι.

Πως ξεκίνησαν

Με την αναμενόμενη και σταθερή εδώ και καιρό ενδεκάδα, σε σχήμα 4-2-3-1, παρέταξε τον Ολυμπιακό ο Πάουλο Μπέντο. Λεάλι στο τέρμα, Φιγκέιρας δεξιά, Ρέτσος αριστερά και Ντα Κόστα – Μποτία στο κέντρο της άμυνας. Μαρτίνς – Μιλιβόγεβιτς ξεκίνησαν στα αμυντικά χαφ, μπροστά τους ως επιτελικός ο Φορτούνης, αριστερό εξτρέμ ο Σεμπά, δεξί ο Ελιουνούσι και σέντερ φορ ο Ιντέγε.

Από την πλευρά του, ο Άντι Χίτερ παρέταξε τη Γιουνγκ Μπόις με σχήμα 4-4-2 και τον Εμβογκό κάτω από τα δοκάρια, τον Λέγιακς αριστερά και τον Σάτερ δεξιά στην άμυνα, με δίδυμο στόπερ τους Φον Μπέργκεν και Μπενίτο. Ζακάρια και Σανόγκο ήταν οι δύο κεντρικοί χαφ, δεξιά ο Σουλεϊμάνι, αριστερά ο Σικ και στην επίθεση οι Οαρό και Μπερτόνε.

Τα γκολ του αγώνα

Το ταμείο του αγώνα

Κακή συνολικά εμφάνιση από τον Ολυμπιακό σε όλες τις γραμμές, με λίγους διακριθέντες στον αγωνιστικό χώρο και λίγη βοήθεια από τον πάγκο. Το τελικό 1-1, θα μπορούσε να είναι πολύ... χειρότερο, αφού η Γιουνγκ Μπόις είχε τις 2-3 κλασικές ευκαιρίες για να παγώσει το Καραϊσκάκη και να μπλέξει τον όμιλο. Στο φινάλε, όταν οι Ελβετοί πια είχαν βγει όλοι μπροστά, ο Ολυμπιακός έχασε από την πλευρά του και αυτός δύο κλασικές ευκαιρίες για να πάρει και τη νίκη. Σε κάθε περίπτωση, οι «ερυθρόλευκοι» βρίσκονται στην επόμενη φάση εκεί που όμως θα πρέπει να παρουσιαστούν πολύ πιο βελτιωμένοι και πιθανώς... ενισχυμένοι.

Αυτοί που έκριναν το ματς

Ο Φορτούνης πέτυχε το γκολ που χάρισε στον Ολυμπιακό τον ένα βαθμό και ήταν κατά διαστήματα καλός στον αγωνιστικό χώρο, εξαιρετικό αμυντικά ήταν ο Ρέτσος που έσωσε την ομάδα του σε 1-2 περιπτώσεις, θετικός ο Φιγκέιρας και με εκλάμψεις ο Ελιουνούσι.

Ο χειρότερος του αγώνα

Εδώ, μάλλον ταιριάζει κατ' εξαίρεση το όνομα του Πάουλο Μπέντο, ο οποίος δεν μπορεί να καταφύγει στη δικαιολογία της 18ημερης απραξίας αφού ο ίδιος μια μέρα πριν δήλωνε ότι η ομάδα του είχε τον χρόνο να προετοιμαστεί κατάλληλα για αυτό το ματς. Ο Πορτογάλος γνώριζε ότι ο αντίπαλος θα μπει στο ματς προσεκτικά, δίνοντας στην ομάδα του τη μπάλα και τον χώρο (σ.σ. ο Χίτερ το δήλωσε ξεκάθαρα στη συνέντευξη Τύπου) ωστόσο δεν φρόντισε να βρει τους τρόπους για να εκμεταλλευθεί την κατοχή μπάλας. Τίποτα δεν άλλαξε ούτε στην προβληματική αμυντική λειτουργία παρά τις τρεις εβδομάδες δουλειάς, ενώ αποφάσισε να μην παρέμβει καν από τον πάγκο, με μοναδική αλλαγή αυτή του Μανθάτη στο 84'...

Ο έλεγχος των διαιτητών

Ελάχιστα προβλήματα είχε ο Τσέχος ρέφερι σε αυτό το ματς, έχοντας σωστές αποφάσεις ως επί το πλείστον και δείχνοντας κάρτες όποτε χρειάστηκε. Σε δύο δύσκολες φάσεις για τους βοηθούς του, ακυρώθηκαν ισάριθμα γκολ -από ένα για την κάθε ομάδα. Σωστή η φάση για το γκολ του Ολυμπιακού, πολύ δύσκολη και οριακή αντίστοιχα αυτή της Γιουνγκ Μπόις, χωρίς τα τηλεοπτικά ριπλέι να βοηθούν ιδιαίτερα.

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Ολυμπιακός (Πάουλο Μπέντο): Λεάλι, Ρέτσος, Φιγκέιρας, Ντα Κόστα, Μποτία, Μαρτίνς, Μιλιβόγεβιτς, Φορτούνης, Σεμπά, Ελιουνούσι (84' Μανθάτης), Ιντέγε.

Γιουνγκ Μπόις (Άντι Χίτερ): Εμβογκό, Λέγιακς, Φον Μπέργκεν, Μπενίτο, Σάτερ, Ζακάρια, Σανόγκο (77' Ντουά), Σικ (88' Φρέι), Σουλεϊμάνι (59' Γκερντ), Οαρό, Μπερτόνε.

Διαιτητής: Μίροσλαβ Ζελίνκα (Τσεχία)

Βοηθοί: Οντρέι Πελικάν (Τσεχία), Γιαν Πατάκ (Τσεχία)

Τέταρτος: Γίρι Μολάτσεκ (Τσεχία)

Η βαθμολογία του Β' ομίλου μετά από 5 αγωνιστικές

1. ΑΠΟΕΛ 9 (6-6)

2. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 8 (7-4)

3. ΓΙΟΥΝΓΚ ΜΠΟΪΣ 5 (4-4)

4. ΑΣΤΑΝΑ 5 (5-8)

Ολυμπιακός - Γιουνγκ Μπόις 1-1 (vids)