MENU
ΑΝΑΛΥΣΗ LIVE LIVE
EUROPA LEAGUE
Ολυμπιακός
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
2 1
Arouca
AROUCA
ΔΕΙΤΕ ΤΟ LIVE

Μετά από ένα επεισοδιακό -αγωνιστικά- βράδυ, στο οποίο συνολικά ο Ολυμπιακός ήταν πολύ κακός, ο Τσόρι Ντομίνγκες και οι «μικροί» της ομάδας Ρέτσος και Μανθάτης, ήταν αυτοί που πρόσφεραν τα μέγιστα για να γλιτώσουν οι «ερυθρόλευκοι» και δεύτερο κάζο μέσα στο ίδιο καλοκαίρι...

Το ματς ξεκίνησε με τον Ολυμπιακό να προσπαθεί να μπει δυνατά, πιέζοντας «ψηλά» την άμυνα της Αρούκα στα πρώτα λεπτά. Οι παίκτες του Πάουλο Μπέντο πήραν την κατοχή της μπάλας και είχαν σχετικά καλή κυκλοφορία, με την πορτογαλική ομάδα -από την πλευρά της- να είναι πάντα επικίνδυνη στις αντεπιθέσεις. Η πίεση αυτή των «ερυθρόλευκων» πάντως δεν έφερε άμεσα αποτέλεσμα, αφού οι φιλοξενούμενοι αμύνθηκαν αποτελεσματικά για πολλή ώρα, μέχρι τελικά ο Ολυμπιακός να αρχίσει να δημιουργεί ευκαιρίες.

Αρούκα, η πρώτη που απείλησε

Πρώτη τελική στο ματς ήταν το κακό φάουλ του Φορτούνη στο 11', ενώ η πρώτη καλή φάση ήταν για τους Πορτογάλους στο 23', όταν σε μια από τις ταχύτατες αντεπιθέσεις της Αρούκα ο Ντε Ζεσούς, ευτυχώς για τον Ολυμπιακό, δεν κατάφερε να πιάσει την κεφαλιά μετά από σέντρα κι ενώ οι Μποτία – Ντα Κόστα τον είχαν χάσει εντελώς. Λίγο νωρίτερα, σε μια ακόμη γρήγορη αντεπίθεση, ο Ντε Λα Μπέγια είχε προλάβει να κόψει τελευταία στιγμή τον Ζεκίνια πριν αυτός μπει στην περιοχή. Μετά το 20λεπτο η Αρούκα ισορρόπησε γενικότερα το ματς, κρατώντας περισσότερο τη μπάλα στα πόδια της πλέον και επιτιθέμενη πιο ορθολογικά. Την ίδια ώρα, οι πολλαπλές ζώνες άμυνας δημιουργούσαν προβλήματα στην ανάπτυξη του Ολυμπιακού που μετά από μισή ώρα αγώνα δεν είχε καταφέρει να δημιουργήσει ευκαιρία στο ματς.

Αντίθετα, η ομάδα του Λίτο Βιντιγκάλ είχε γίνει άκρως επικίνδυνη σε δύο ακόμη περιπτώσεις, χάνοντας μεγάλες ευκαιρίες για το 0-1 που θα ισοφάριζε το σκορ του πρώτου αγώνα. Αρχικά, στο 24', ο Γκονζάλες ευνοήθηκε από τις κόντρες στη μεγάλη περιοχή του Ολυμπιακού μετά από εκτέλεση φάουλ και έκανε το σουτ από το ύψος του πέναλτι, όμως η μπάλα πέρασε πάνω από τα δοκάρια του Καπίνο. Έπειτα, στο 32', οι Πορτογάλοι έφτασαν για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα λεπτά κοντά στο γκολ, όταν μετά από εκτέλεση κόρνερ αυτή τη φορά, ο Ιντέγε έχασε τον Βελάσκες και αυτός -ανενόχλητος- έστειλε τη μπάλα ελάχιστα εκατοστά δίπλα από το δοκάρι του Καπίνο με «καρφωτή» κεφαλιά.

Οι ευκαιρίες τον ξύπνησαν

Αυτές οι δύο φάσεις φαίνεται πως ξύπνησαν τόσο την εξέδρα όσο και τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού, αφού το καμπανάκι του κινδύνου είχε ήδη χτυπήσει δις. Μοιραία, οι «ερυθρόλευκοι» ανέβασαν την απόδοσή τους, άρχισαν να κάνουν πιο άμεσες και πιο λογικές κινήσεις -με και χωρίς τη μπάλα- και σαν συνέπεια κατάφεραν να φτάσουν με αξιώσεις κοντά στην εστία του Μπρακάλι.

Στο 34', μετά από καλή κυκλοφορία της μπάλας, ο Πάρντο μπήκε στην περιοχή, όμως αντί να δώσει στον μόνο Ντε Λα Μπέγια αριστερά, έκανε ένα «χλιαρό» πλασέ που δεν απείλησε τον Μπρακάλι. Δύο λεπτά μετά, ο Ολυμπιακός «βρήκε» και την πρώτη του πραγματικά σπουδαία στιγμή στο ματς, με τον Σεμπά να εκτελεί κόρνερ, τον Ντα Κόστα να παίρνει την πρώτη κεφαλιά και τον Μπρακάλι να σώζει εξ επαφής την προβολή του Ιντέγε. Πέντε λεπτά μετά, ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε το καλύτερο διάστημά του στο πρώτο ημίχρονο με μια ακόμη ευκαιρία, όταν ο Ντε Λα Μπέγια υποδέχθηκε στρώσιμο του Καμπιάσο μετά από οργανωμένη επίθεση, με τον Ισπανό μπακ να στέλνει τη μπάλα ελάχιστα άουτ από το ύψος της περιοχής. Το πρώτο 45λεπτο ολοκληρώθηκε με τις τελικές να είναι 6-3 υπέρ του Ολυμπιακού και την κατοχή μπάλας στο 68%.

Τραγικός στην επανάληψη

Στο δεύτερο ημίχρονο, ωστόσο, ο Ολυμπιακός δεν συνέχισε όπως τελείωσε το πρώτο. Κάτι η κούραση, κάτι το γεγονός πως η Αρούκα άρχισε να πιστεύει όλο και περισσότερο πως μπορεί να πάρει την πρόκριση, κάτι το άγχος που αυξανόταν και από τη -λογική- μουρμούρα στην εξέδρα, οδήγησαν σε μια κάκιστη εικόνα για τους «ερυθρόλευκους». Στην απέναντι όχθη, η πορτογαλική ομάδα ήταν αυτή που προσπαθούσε να παίξει ποδόσφαιρο στο Καραϊσκάκη και αυτή που έχασε τις περισσότερες ευκαιρίες.

Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη...

Στο 47' ο Κριβελάρο βρέθηκε (και πάλι) μόνος στην περιοχή του Καπίνο, όμως το ανάποδο ψαλίδι που δοκίμασε πέρασε ψηλά άουτ. Ίδια κατάληξη είχε και η κεφαλιά του Γκονζάλες στο 57' μετά από κόρνερ, όταν για πολλοστή φορά στο ματς ουδείς από την «ερυθρόλευκη» άμυνα... ασχολήθηκε για να κερδίσει μια κεφαλιά. Τα λεπτά περνούσαν, η Αρούκα συνέχιζε να επιτίθεται και ο Ολυμπιακός συνέχιζε να θυμίζει ομάδα που δεν έχει καν θέση στους ομίλους του Europa League. Σε αυτό το σημείο, τα πάντα στο Καραϊσκάκη... μύριζαν δύσκολο βράδυ.

Στο 65' η Αρούκα χάνει νέα μεγάλη ευκαιρία, όταν μετά από σέντρα που έγινε στην αντεπίθεση ο Καπίνο απέκρουσε ενστικτωδώς την κοντινή κεφαλιά του Γκονζάλες, ο οποίος είχε κάνει κίνηση στο δεύτερο δοκάρι στην πλάτη του Ρέτσου. Ενδεικτικό της εικόνας των Πειραιωτών στο δεύτερο ημίχρονο είναι το ότι η πρώτη τους τελική ήταν ένα σουτ του Σεμπά στο 77' που πέρασε πολύ άουτ.

Γκολ, φαντάσματα και... ξέσπασμα

Τελικώς, αυτό που φάνταζε λογικό βάσει της εικόνας του αγώνα, ήρθε στο 80'. Μετά από μια ακόμη κάκιστη αμυντική αντίδραση σε στημένη φάση, οι αμυντικοί του Ολυμπιακού έχασαν ξανά την πρώτη κεφαλιά, η μπάλα στρώθηκε στον Γκέγκε και αυτός με κοντινό πλασέ έστειλε τη μπάλα στην αριστερή γωνία του Καπίνο που δεν θα μπορούσε να αντιδράσει. Το γκολ αυτό, όπως ήταν λογικό, ξύπνησε τα... φαντάσματα του πρόσφατου παρελθόντος που βγαίνουν πάντα μετά από... επίπονους ευρωπαϊκούς αποκλεισμούς, ενώ την ίδια ώρα έφερε και το ξέσπασμα της εξέδρας.

Αυτό το 0-1 δεν άλλαξε ως το φινάλε, αφού ούτε ο Καμπιάσο στο 83', ούτε ο Πάρντο στο 90' κατάφεραν να σημαδέψουν σωστά στις δύο καλές στιγμές των «ερυθρόλευκων». Οι δύο ομάδες θα έλυναν τις διαφορές τους στην παράταση...

Τσόρι ο ηγέτης, Τσόρι ο λυτρωτής

Τη λύση για τον Ολυμπιακό, όπως έχει συμβεί σε πάρα πολλές περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια, την έδωσε ο ποιοτικότερος και πιο αποτελεσματικός ποδοσφαιριστής του. Έστω και στα 35 του, ο Τσόρι Ντομίνγκες έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά -και αυτό ακριβώς έκανε. Λίγα λεπτά μετά την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο, υποδέχθηκε μια πάσα του Πάρντο στη δεξιά γωνία της μεγάλης περιοχής της Αρούκα και με ένα υπέροχο φαλτσαριστό σουτ στην κίνηση -και μάλιστα με το αριστερό πόδι- νίκησε τον Μπρακάλι για το 1-1. Πέρα από το γκολ του, ο Αργεντινός ήταν γενικότερα μια αγωνιστική όαση για τους «ερυθρόλευκους» έστω και στο κομμάτι που αγωνίστηκε, αφού η ομάδα εμφανώς «σουλουπώθηκε» μεσοεπιθετικά.

Η ισοφάριση επανέφερε την ηρεμία στο Καραϊσκάκη και κυρίως στο μυαλό των ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού, που διαχειρίστηκαν πολύ καλύτερα τα επόμενα λεπτά του αγώνα τόσο στο αμυντικό όσο και το επιθετικό κομμάτι. Στο 99' το σουτ του Ιντέγε κόντραρε και πέρασε κόρνερ, ενώ στο 103' ο Καπίνο έσωσε το πολύ καλό μακρινό σουτ του Γκονζάλες, παρότι στη συνέχεια ο βοηθός υπέδειξε άουτ.

Στο δεύτερο μέρος της παράτασης, ο Ολυμπιακός ευτύχησε να πετύχει τελικά και το δεύτερο γκολ του, για να καθαρίσει το παιχνίδι, όταν ο Ιντέγε υποδέχθηκε στο 113' μπαλιά του Μάρτινς και με δυνατό σουτ έγραψε το 2-1. Τίποτα δεν άλλαξε ως το φινάλε, ούτε μετά το δοκάρι του Ντε Ζεσούς, με τον Ολυμπιακό να παίρνει μια μάλλον γλυκόπικρη πρόκριση, αφού ο κόσμος του φρόντισε να δηλώσει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την δυσαρέσκειά του για όσα βλέπει το τελευταίο διάστημα, φωνάζοντας μαζικά με το σφύριγμα της λήξης το σύνθημα «Εεε ωωω αλλιώς ονειρευόμαστε τον Ολυμπιακό»!

ATM: Το ταμείο του αγώνα

Μετά από ένα κάκιστο συνολικά βράδυ του Ολυμπιακού, η πρόκριση στους ομίλους του Europa League ναι μεν ήρθε, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει με σαφήνεια ότι αυτή θα προσφέρει αυτομάτως στην ομάδα την απαραίτητη ηρεμία. Και αυτό γιατί όπως φάνηκε ο... κόμπος έχει φτάσει στο χτένι για τον κόσμο της ομάδας που για πρώτη φορά επί εποχής Μαρινάκη φώναξε ξεκάθαρα το «αλλιώς ονειρευόμαστε τον Ολυμπιακό. Ένα σύνθημα που έχει κάνει την εμφάνισή του σε δύσκολες στιγμές για την ομάδα και το οποίο συνήθως έχει... προαναγγείλει εξελίξεις.

Όσον αφορά στο αγωνιστικό κομμάτι, οι «ερυθρόλευκοι» ήταν συνολικά τραγικοί. Πολλά προβλήματα στις ομαδικές αντιδράσεις στις αντεπιθέσεις και τις στημένες μπάλες, αλλά και στη δημιουργία -ειδικά από τη στιγμή που ο Φορτούνης ήταν άφαντος στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα. Ο Τσόρι έκανε ακαριαία τη διαφορά από όταν μπήκε στο ματς, ενώ μάλλον ενδεικτικό για τον Ολυμπιακό είναι ότι είχε καλύτερους παίκτες του τους Ρέτσο και Μανθάτη...

ΕURO GROUP: Αυτοί που έκριναν το ματς

Τσόρι Ντομίνγκες. Μπήκε στο 91', έβαλε το γκολ που ουσιαστικά έδωσε την πρόκριση, προσέφερε ηρεμία και -κυρίως- λογική στη μεσαία γραμμή, όπως επίσης και κάτι άλλο που έλειπε ως εκείνο το σημείο: πάθος.

GREXIT: Ο χειρότερος του αγώνα

Τίποτα το... νέο σε αυτή την κατηγορία. Το δίδυμο κεντρικών αμυντικών του Ολυμπιακού είναι ζήτημα αν κέρδισε 1 στις 3 μονομαχίες με τους αντίπαλους επιθετικούς, οι οποίοι όποτε κατάφερναν να μπουν στην περιοχή του Καπίνο, κατάφερναν να γίνονται επικίνδυνοι.

CAPITAL CONTROL: Ο έλεγχος των διαιτητών

Κανένα πρόβλημα για το ρωσικό τρίο σε αυτό το ματς, με σωστές αποφάσεις στο σύνολό τους.

PLAN B: Η προετοιμασία των προπονητών

Με το παραδοσιακό εδώ και χρόνια για τον Ολυμπιακό, 4-2-3-1, παρέταξε τους «ερυθρόλευκους» ο Πάουλο Μπέντο. Κάτω από τα δοκάρια ξεκίνησε ο Καπίνο, δεξιά στην άμυνα ο Ρέτσος, αριστερά ο Ντε Λα Μπέγια και στα στόπερ οι Ντα Κόστα – Μποτία. Καμπιάσο και Μιλιβόγεβιτς ήταν οι αμυντικοί χαφ, ο Φορτούνης επιτελικός, αριστερά στην επίθεση ο Σεμπά, δεξιά ο Πάρντο και στην «κορυφή» ο Ιντέγε.

Από την πλευρά του, ο Λίτο Βιντιγκάλ κατέβασε την Αρούκα με διάταξη 4-3-3 και τον Μπρακάλι στο τέρμα, Μπάστο αριστερά και Γκεγκέ δεξιά στην άμυνα, με στόπερ τους Ζουμπάλ και Βελάσκες. Αμυντικός μέσος ήταν ο Αντρέ Σάντος, μπροστά του οι Αρτούρ και Κριβελάρο, αριστερό εξτρέμ ο Γκονζάλες, δεξί ο Ζεκίνια και σέντερ φορ ο Ντε Ζεσούς.

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Ολυμπιακός (Πάουλο Μπέντο): Καπίνο, Ρέτσος, Μποτία, Ντα Κόστα, Ντε Λα Μπέγια, Καμπιάσο (91' Ντομίνγκες), Μιλιβόγεβιτς, Φορτούνης (72' Αντρέ Μάρτινς), Πάρντο (99' Μανθάτης), Σεμπά, Ιντέγε.

Αρούκα (Λίτο Βιντιγκάλ): Μπρακάλι, Μπάστο, Βελάσκες, Αρτούρ (90+4 Νουνίνιο), Ντε Ζεσούς, Γκέγκε (112' Μπρούνο Λόπες), Αντρέ Σάντος, Ζουμπάλ, Κριβελάρο, Ζεκίνια (77' Ματέους), Γκονζάλες.

Διαιτητής: Αλεξέι Έσκοφ (Ρωσία)

Βοηθοί: Ντμίτρι Μοσιάκιν (Ρωσία), Ιγκόρ Ντεμέσκο (Ρωσία)

Τέταρτος: Σεργκέι Ιβάνοφ (Ρωσία)

Ολυμπιακός - Αρούκα 2-1 (παρ.)