MENU

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Expressen, η Μπρόντμπι θα φτάσει μέχρι τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας με τους Δανούς να αναφέρουν το περιστατικό στην ΟΥΕΦΑ όπως επιβεβαίωσε και ο υπεύθυνος επικοινωνίας της αντιπάλου του Παναθηναϊκού, Κρίστιαν Σουλτζ.

Υπενθυμίζουμε πως ο Νοτιοαφρικανός Λέμπογκανγκ Πίρι της Μπρόντμπι ανέφερε πως ο Μάρκους Μπεργκ κατά τη διάρκεια του χθεσινού αγώνα στη Λεωφόρο τον αποκάλεσε πίθηκο, με τον Σουηδό φορ να το διαψεύσει.

Ο δις σκόρερ του τριφυλλιού είχε έντονο φραστικό επεισόδιο με τον προπονητή της Μπρόντμπι με τον Αλεξάντερ Τσόρνιγκερ μετά τη λήξη του αγώνα.

Αν το δημοσίευμα επιβεβαιωθεί και η Μπρόντμπι προχωρήσει σε επίσημη καταγγελία στην Πειθαρχική Επιτροπή της ΟΥΕΦΑ, τότε ο Σουηδός επιθετικός του Παναθηναϊκού θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον κίνδυνο βαριάς καμπάνας, καθώς ιδιαίτερα σε θέματα ρατσιστικών επιθέσεων η ΟΥΕΦΑ είναι ιδιαίτερα αυστηρή. Σε δύσκολη θέση, βέβαια, θα βρεθούν και οι Δανοί οι οποίοι θα πρέπει να αποδείξουν ενώπιον των πειθαρχικών οργάνων της Ομοσπονδίας τις καταγγελίες τους. Το σίγουρο είναι ότι στον Παναθηναϊκό απέκτησαν έναν πρόσθετο πονοκέφαλο από το πουθενά...

Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται από την ΟΥΕΦΑ σε αντίστοιχες περιπτώσεις;

1) Θα πρέπει αρχικά να υπάρξει έγγραφη καταγγελία ενός συλλόγου (στην προκειμένη περίπτωση της Μπρόντμπι) για περιστατικό ρατσιιστικής επίθεσης.

2) Σε αντίθεση με υποθέσεις που αφορούν άλλου είδους καταγγελίες, και για τις οποίες μπορεί η Πειθαρχική Επιτροπή της ΟΥΕΦΑ να κρίνει ότι δεν συνίσταται καν λόγος να ανοιχτεί φάκελος για την παραιτέρω έρευνα της καταγγελίας, σε υποθέσεις ρατσισμού δεν υπάρχει περίπτωση να μην ανοιχθεί δικαστικός φάκελος.

3) Η ΟΥΕΦΑ θα αποστείλει επίσημη επιστολή στον Παναθηναϊκό με την οποία αφενός θα ενημερώνει την ελληνική ΠΑΕ για το περιεχόμενο της καταγγελίας που έχει γίνει εις βάρος του Μπεργκ και αφετέρου θα ζητά να καταθέσει τη δική της άποψη για την υπεράσπιση του Σουηδού.

Ένα εύλογο ερώτημα που γεννάται είναι «και πως θα κρίνει η ΟΥΕΦΑ αν είναι ένοχος για ρατσιστική επίθεση ένας ποδοσφαιριστής από τη στιγμή που άλλα θα ισχυρίζεται ο ίδιος και άλλα αυτός που θα τον καταγγέλει;» Σ' αυτές τις περιπτώσεις έχει ιδιαίτερη σημασία τι θα καταθέσουν οι επίσημοι εντεταλμένοι της ΟΥΕΦΑ στο παιχνίδι που έλαβε χώρα το περιστατικό (διαιτητές, παρατηρητής κ.λ.π.). Αν κάποιο από τα στελέχη της ΟΥΕΦΑ υποστηρίξει ότι το περιστατικό υπέπεσε στην αντίληψή του, ο κατηγορούμενος ποδοσφαιριστής κινδυνεύει σοβαρά με βαριά καμπάνα που μπορεί να φθάσει ακόμη και σε μονοετή αποκλεισμό απ' όλες τις διοργανώσεις. Αν, αντίθετα, κανένας άνθρωπος της ΟΥΕΦΑ δεν επιβεβαιώνει το περιστατικό, τότε ο ποδοσφαιριστής αθωώνεται και η υπόθεση μπαίνει στο αρχείο.

Η Μπρόντμπι καταγγέλλει τον Μπεργκ στην ΟΥΕΦΑ