MENU

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο ΠΑΣ θα ταξιδέψει στην Σκανδιναβία. Τώρα το αν θα βγάλει εισιτήρια για Νορβηγία ή Φινλανδία, αυτό θα το κρίνει ο νικητής του πρώτου προκριματικού γύρου του Europa League ανάμεσα στην Οντ και την Μάριεχαμν.

Μετράει 122 χρόνια ιστορίας και οι περισσότεροι θα την έχετε ακουστά ως Οντ Γκρένλαντ, ονομασία που είχε από το 1994 ως το 2012. Μολονότι δεν έχει κατακτήσει κανένα πρωτάθλημα Νορβηγίας, εντούτοις μετρά 12 κύπελλα (το τελευταίο του 2000) και προκρίθηκε στο Europa League, αφού τερμάτισε στην 4η θέση στο περσινό πρωτάθλημα, έχοντας 15 νίκες, 10 ισοπαλίες και 5 ήττες.

Ωστόσο έκανε αρκετό θόρυβο στην Ευρώπη, αφού μόλις στην τρίτη της ευρωπαϊκή παρουσία απέκλεισε διαδοχικά την Σέριφ Τίρασπολ από την Μολδαβία (0-0, 3-0), την Σάμροκ Ρόβερς από την Ιρλανδία (2-0, 2-1), την Έλφσμποργκ από την Σουηδία (1-2, 2-0) κι έφτασε μέχρι τα πλέι-οφ του Europa League, όπου την περίμενε η ξακουστή Μπορούσια Ντόρτμουντ.

Ακόμα κι εκεί όμως έκανε πολύ θόρυβο, αφού στο πρώτο παιχνίδι βρέθηκε να προηγείται με 3-0 στο 22ο λεπτό, όμως τελικά υπέκυψε στην γερμανική ανωτερότητα με 3-4. Ακόμα και η ρεβάνς στην Βεστφαλία είχε πολύ… νταβαντούρι αφού το χορταστικό 7-2 υπέρ της Ντόρτμουντ έκανε αίσθηση στην Ευρώπη.

Η ομάδα εδρεύει στην πόλη Σκίεν μία από τις πιο παλιές πόλεις της Νορβηγίας με πληθυσμό 65.000 κατοίκους και αγωνίζεται στο γήπεδο 12.500 θέσεων «Skagerak Arena», το οποίο όμως σπάνια γεμίζει.

Στο τιμόνι της βρίσκεται από το 2008 ο ισόβιος τεχνικός της Ντάγκ-Έιλεβ Φάγκερμο και στο ρόστερ της διαθέτει μερικά πολύ αξιόλογα ονόματα όπως ο 30χρονος διεθνής στόπερ Στέφεν Χάγκεν, ο επίσης διεθνής μέσος Γιόνε Σάμουελσεν, αλλά και το νέο παιδί θαύμα του νορβηγικού ποδοσφαίρου, ο 19χρονος Μαροκινός… ζογκλέρ Ραφίκ Ζεκνινί, ο οποίος έκανε όργια απέναντι στην Ντόρτμουντ και βρίσκεται στην μεταγραφική λίστα των Βεστφαλών, αλλά και πολλών άλλων ευρωπαϊκών κλάμπ.

Το νορβηγικό πρωτάθλημα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και μετά από 13 αγωνιστικές, η Οντ βρίσκεται στην δεύτερη θέση με 27 βαθμούς (8 νίκες, 3 ισοπαλίες, 2 ήττες, τέρματα 17-9), πέντε βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Ρόζενμποργκ, έχοντας ως πιο φορμαρισμένο παίκτη τον μέσο Φρέντρικ Νορντκβέλε ο οποίος μετρά ήδη 4 γκολ.

​Ιστορική ομάδα με έδρα στην ομώνυμη πόλη, το Μάριεχαμν, πρωτεύουσα των νήσων Άλαντ. Προπονητές είναι ο Πέτερ Λούντμπεργκ και Κάρι Βιρτάνεν, και έδρα της το χωρητικότητας 4.000 θεατών «Wiklöf Holding Arena».

Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1919, αλλά μόλις στα μέσα της δεκαετίας του 1930 απέκτησε ποδοσφαιρική ομάδα. Αρχικά έπαιρνε μέρος σε τοπικά τουρνουά και έδινε κάποια φιλικά παιχνίδια με άλλους φινλανδικούς και σουηδικούς συλλόγους. Για πρώτη φορά πήρε μέρος σε πρωτάθλημα το 1945.

Μέχρι το 1970 συμμετείχε στο πρωτάθλημα της τρίτης και τέταρτης κατηγορίας και έφτασε στο... πικ της το 1975 και το 1976 όταν ανέβηκε αρχικά στη δεύτερη και κατόπιν και στη μεγάλη κατηγορία. Δύο σεζόν έπαιξε στην πρώτη κατηγορία και κατόπιν υποβιβάστηκε στη δεύτερη όπου έμεινε μέχρι τη δεκαετία του 2000.

Όταν πια επέστρεψε στα μεγάλα σαλόνια, το 2005, έμεινε 12η ανάμεσα σε 14 ομάδες τη σεζόν 2005-06. Την αμέσως επόμενη περίοδο,. όμως, τερμάτισε πέμπτη σημειώνοντας ένα καταπληκτικό σερί νικών την άνοιξη του 2007. Από τότε μέχρι σήμερα παίζει στη μεγάλη κατηγορία.

Συμμετείχε για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή διοργάνωση τη σεζόν 2013 -14 όταν έπαιξε στον πρώτο προκριματικό γύρο του Εuropa League κόντρα στην Ίντερ Μπακού και αποκλείστηκε με συνολικό σκορ 3-1. Αυτή ήταν και η μοναδική ευρωπαϊκή εμπειρία της. Πέρυσι κατάκτησε το Κύπελλο στη Φινλανδία επικρατώντας 2-1 της Ίντερ Τούρκου κι έτσι ταξιδεύει και φέτος στην Ευρώπη.

Το πρωτάθλημα είναι σε εξέλιξη και μετά από 15 αγωνιστικές ισοβαθμεί στην πρώτη θέση με την Ελσίνκι έχοντας από 31 πόντους και εννέα νίκες, τέσσερις ισοπαλίες και δύο ήττες.

Στο ρόστερ της οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές είναι Φινλανδοί, ενώ υπάρχουν επίσης τέσσερις Σουηδοί, ένας Αμερικανός, δυο Τζαμαϊκανοί, ένας Κενυάτης, ένας Σκωτσέζος, αλλά και ένας Βραζιλιάνος.

Το προφίλ των υποψήφιων αντιπάλων του ΠΑΣ