MENU

Δεν ήταν η πρώτη φορά. Συνέβη ξανά στο αμέσως προηγούμενο ευρωπαϊκό ματς των Πειραιωτών. Ανησυχητικό για τους ανθρώπους του Ολυμπιακού; Προφανώς είναι στοιχείο που θα πρέπει να τους προβληματίσει. Το δεδομένο είναι ότι για δεύτερο σερί παιχνίδι στην Ευρώπη υπήρξε μερίδα οπαδών των πρωταθλητών που αποχώρησε από το γήπεδο πριν τη λήξη του αγώνα.

Συνέβη στο παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, στις 9 Δεκεμβρίου με την Άρσεναλ. Ο Ολυμπιακός έπαιζε για... 2,5 αποτελέσματα, αλλά έμελλε να έρθει το βαρύ 0-3 που τον έστειλε στο Γιουρόπα Λιγκ. Το τελικό σκορ είχε ήδη διαμορφωθεί από το 67' και οι "ερυθρόλευκοι" χρειάζονταν τρία γκολ για να μπουν σε τροχιά πρόκρισης. Σχεδόν ουτοπικό για τον χρόνο που απέμενε και φυσικά τον αντίπαλο που είχαν απέναντί τους. Κάπως έτσι ορισμένοι φίλοι της ομάδας άρχισαν να αποχωρούν από το «Καραϊσκάκη» μερικά λεπτά πριν τη λήξη, απογοητευμένοι γι' αυτό που είχαν αντικρίσει νωρίτερα.

Το χθεσινό ήταν το δεύτερο... κρούσμα σε ισάριθμα εντός έδρας ευρωπαϊκά ματς. Ο κόσμος των «ερυθρολεύκων» έφυγε απογοητευμένος από το φαληρικό γήπεδο. Ορισμένοι μάλιστα δεν δίστασαν ακόμα και να γιουχάρουν, αποδοκιμάζοντας για την ήττα από την Άντερλεχτ και τον πικρό ευρωπαϊκό αποκλεισμό. Υπήρξαν βέβαια κι αυτοί που μετά το τελευταίο σφύριγμα από τον Χάντερ έσπευσαν να χειροκροτήσουν την ομάδα τους.

Πέρα, ωστόσο, από τις αποδοκιμασίες που υπήρξαν, ορισμένοι αποχώρησαν αρκετά πριν τη λήξη της αναμέτρησης. Κάποιοι έφυγαν με το γκολ της ισοφάρισης στο 103' που ελαχιστοποίησε τις ελπίδες πρόκρισης (ήθελε δύο γκολ ο Ολυμπιακός), ενώ ακόμα μαζικότερο ήταν το κύμα φυγής μετά το 111', όταν μπήκε οριστική “ταφόπλακα” και η... κηδεία ολοκληρώθηκε με το δεύτερο τέρμα των Βέλγων.

Μπορείτε να δείτε χαρακτηριστικά στο βίντεο που ακολουθεί πως έχει αρχίσει να αραιώνει ο κόσμος στο φινάλε κι ενώ αρχικά το γήπεδο ήταν κατάμεστο:

https://streamable.com/807a

Ο λόγος; Προφανής! Οι οπαδοί του Ολυμπιακού είδαν για μία ακόμα χρονιά την ομάδα τους παρ' ό,τι έχει μακράν τα περισσότερα έσοδα στην Ελλάδα, πολλαπλάσια μάλιστα των αντιπάλων της, τόσο από το «πακέτο» του Τσάμπιονς Λιγκ, όσο κι από πωλήσεις που κάνει, να μην είναι ικανή για την ευρωπαϊκή υπέρβαση. Κι αυτή δε τη φορά, όπως και πέρυσι (Ντνίπρο), αποκλείστηκε από έναν σύλλογο που μόνο φόβητρο δεν αποτελούσε.

Θύμισε τον τελικό με Αστέρα

Κι αν κόντρα στον Ατρόμητο πέρασε σαν γεγονός στα ψιλά, λόγω προφανώς του αποτελέσματος, η χθεσινή αποχώρηση των φίλων του Ολυμπιακού από το “Καραϊσκάκη” προκάλεσε σαφώς περισσότερη αίσθηση. Σε κάποιους μάλιστα έφερε στο μυαλό ένα παρόμοιο περιστατικό πριν από σχεδόν τρία χρόνια, στον τελικό του Κυπέλλου με τον Αστέρα Τρίπολης. Οι Πειραιώτες είχαν επικρατήσει με 3-1 στην παράταση, ωστόσο ήταν αρκετοί αυτοί που έφυγαν από το ΟΑΚΑ απογοητευμένοι και για τη διαιτησία του Γιάχου, αφού δεν ήθελαν να κερδίσει κατ' αυτόν τον τρόπο η ομάδα τους. Σύμφωνα βέβαια με την επίσημη "γραμμή" των “ερυθρολεύκων” εκείνη την περίοδο, η αποχώρηση οφειλόταν στο γεγονός πως ο κόσμος ήθελε να... προλάβει το τρένο.

Σε 360 λεπτά, ένα γκολ με πέναλτι-ανακάλυψη

Από εκεί και πέρα ένα άλλο στοιχείο που επίσης δεν περνάει απαρατήρητο είναι η μεγάλη επιθετική δυστοκία του Ολυμπιακού στους τελευταίους ευρωπαϊκούς του αγώνες. Σχεδόν πρωτοφανή θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσει κανείς, αν αναλογιστούμε ότι το μόλις ένα γκολ σε τέσσερα διαδοχικά ευρωπαϊκά παιχνίδια συνιστά τη χειρότερη επίδοση των πρωταθλητών εδώ και σχεδόν μία οκταετία, ενώ στην πιο πρόσφατη ιστορία τους δεν υπάρχει ανάλογη αρνητική επίδοση.

Τότε, στο -ευρωπαϊκό- φινάλε της σεζόν 2007-08, είχε μείνει άσφαιρος στα δύο ματς με την Τσέλσι για τους “16” του Τσάμπιονς Λιγκ (3-0, 0-0) και στα δύο του καλοκαιριού με την Ανόρθωση για τα πλέι οφ της επόμενης διοργάνωσης πέτυχε μόλις ένα γκολ (0-3, 1-0), στη ρεβάνς του “Καραϊσκάκη”. Σε επίπεδο Γιουρόπα Λιγκ δε, οι Πειραιώτες μόλις μία φορά την τελευταία πενταετία, ήτοι στα έντεκα τελευταία τους παιχνίδια, πέτυχαν σε παιχνίδι τους πάνω από ένα γκολ, στο περσινό εντός έδρας 2-2 με τη Ντνίπρο! Ακόμα μία απόδειξη ότι η συγκεκριμένη διοργάνωση δεν τους... πάει.

Κι όχι μόνο αυτό βέβαια, αλλά εν προκειμένω, το χθεσινό -μοναδικό στα τέσσερα τελευταία ευρωπαϊκά ματς- γκολ του Ολυμπιακού ήρθε κι από ένα πέναλτι που μόνο ο Βορειοϊρλανδός ρέφερι Άρνολντ Χάντερ είδε, καθώς η μπάλα αρχικά χτύπησε στο γόνατο κι έπειτα στο κεφάλι του Εμποτζί. Κάπως έτσι... ρέφαρε για το πέναλτι που δεν είχε δοθεί στο πρώτο ματς του Βελγίου υπέρ των “ερυθρολεύκων”, όταν όντως έγινε χέρι, ενώ υπάρχει και η φάση στο 2ο λεπτό της παράτασης που φώναξε για την εσχάτη των ποινών ο Ολυμπιακός.

Όλα αυτά ενώ το πρόβλημα στο σκοράρισμα δεν εμφανίζεται μόνο στην Ευρώπη για τους Πειραιώτες, αλλά είναι γενικότερο το τελευταίο διάστημα. Με εξαίρεση άλλωστε το ματς με τον Ατρόμητο όπου “ξεμπούκωσαν” (4-0), στα υπόλοιπα πέντε παιχνίδια του Φεβρουαρίου δύο φορές έμειναν “άσφαιροι” και στα άλλα τρία αρκέστηκαν στο ένα γκολ (Κύπελλο, Αστέρας 1-1, ΠΑΟΚ 1-0, ΑΕΚ 0-1, Άντερλεχτ 0-1, Άντερλεχτ 1-2)!

Ο ντεφορμέ φορ των 7 εκατ. και μετά το... χάος

Σχετικά με τη δυσκολία του Ολυμπιακού στο σκοράρισμα, τα περισσότερα «βέλη» συγκεντρώνει ο Ιντέγε. Ένας επιθετικός που κόστισε περί τα 7 εκατ. ευρώ το καλοκαίρι για να έρθει από τη Γουέστ Μπρομ, αλλά είναι εμφανώς πως εδώ και καιρό δεν βρίσκεται στα... καλά του. Ακόμα και στις φάσεις που είναι «μέσα» ο Νιγηριανός, δείχνει μία -σχεδόν εκνευριστική- αδυναμία να τις τελειώσει, βλέποντας την αντίπαλη εστία σαν “βελονότρυπα”. Όσο για το back up του; Ένας επιθετικός που επί μήνες βρισκόταν στον «πάγο» και δραστηριοποιήθηκε μόνο το τελευταίο διάστημα. Όσο κι αν ψάξει κανείς στο ρόστερ των πρωταθλητών, δεν πρόκειται να βρει άλλον «καθαρό» επιθετικό κι αυτό είναι επίσης ένα θέμα που σηκώνει συζήτηση...

Ο Ολυμπιακός «διώχνει» τον κόσμο πριν τη λήξη... (vid)