MENU

Δύσκολη δουλειά αυτή του… πρέσβη. Χρειάζεται συνεχώς εξετάσεις. Ο Ολυμπιακός εδώ και δύο δεκαετίες έχει καλομάθει το κοινό του με την εγχώρια κυριαρχία του, όμως στην πραγματικότητα αυτή ποτέ δεν μπόρεσε να μεταφραστεί στο περίφημο βήμα παραπάνω στην Ευρώπη. Μπορεί στο παλμαρέ των «ερυθρολεύκων» να υπάρχουν μερικές εντυπωσιακές βραδιές, με σημαντικές νίκες επί μεγάλων ευρωπαϊκών ονομάτων, αλλά η πολυπόθητη ευρωπαϊκή πορεία (με εξαίρεση την σεζόν 1998-99, όπου ο Ολυμπιακός έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του Champions League) δεν ήρθε ποτέ. Μπορεί οι Πειραιώτες να δείχνουν ότι έχουν αλλάξει επίπεδο, ωστόσο ένα πράγμα δεν έχουν καταφέρει να γιατρέψουν ακόμα. Την ανίατη (όπως τείνει να εξελιχθεί) ασθένεια τους στα διπλά νοκ-άουτ ευρωπαϊκά παιχνίδια.

Τέταρτη και φαρμακερή!

Για 4η συνεχόμενη χρονιά ο Ολυμπιακός αποκλείεται Φλεβάρη μήνα στο πρώτο νοκ-άουτ παιχνίδι μετά τις φάσεις των ομίλων! Το 2013 ήταν η Λεβάντε, το 2014 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, πέρυσι τέτοια εποχή η Ντνίπρο και φέτος η Άντερλεχτ. Τέσσερις σκληροί αποκλεισμοί απέναντι σε αντιπάλους (με εξαίρεση τους «κόκκινους διαβόλους», που ωστόσο δεν διήγαγαν εκείνη την περίοδο την καλύτερη στιγμή της ιστορίας τους) που θεωρήθηκαν -και ήταν- στα μέτρα των Πειραιωτών.

Ποσοστό... αποτυχίας 65%!

Κάπως έτσι, συμπληρώνονται δύο δεκαετίες γεμάτες από μελανές στιγμές στα νοκ-άουτ παιχνίδια, όπου τα πάντα κρίνονται στις λεπτομέρειες. Ο Ολυμπιακός σε αυτά τα 20 χρόνια, έχει κληθεί να παίξει 23 φορές σε διπλά παιχνίδια που έκριναν πρόκριση και έχει αποκλειστεί στις 15 από αυτές, δηλαδή ένα ποσοστό… αποτυχίας που αγγίζει το εντυπωσιακό 65%!

Πιο συγκεκριμένα, από το 1996 μέχρι σήμερα ο Ολυμπιακός έχει αποκλειστεί κατά σειρά σε διπλά ευρωπαϊκά ματς από τις: Φερεντσβάρος (1996-97), Γιουβέντους (1998-99, 1999-2000), Λίβερπουλ (2000-01), Νιουκάστλ (2004-05), Τσέλσι (2007-08), Ανόρθωση (2008-09), Σεντ Ετιέν (2008-09), Μπορντό (2009-10), Μακάμπι Τελ-Αβίβ (2010-11), Μέταλιστ Χάρκιβ (2011-12), Λεβάντε (2012-13), Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (2013-14), Ντνίπρο (2014-15), Άντερλεχτ (2015-16). Οι περισσότερες εξ’ αυτών υπολογίσιμες ευρωπαϊκές δυνάμεις, απέναντι στις οποίες ο Ολυμπιακός, που θεωρητικά λόγω της συνεχόμενης παρουσίας στο Champions League θα έπρεπε να έχει αλλάξει επίπεδο, δεν μπόρεσε να κάνει κάποια υπέρβαση.

Καμία υπέρβαση

Ας δούμε τώρα και τις 8 ομάδες, που απέκλεισε ο Ολυμπιακός στα τελευταία 20 χρόνια σε νοκ-άουτ παιχνίδια. Αυτές είναι κατά σειρά οι: Μοζίρ (1997-98), Ανόρθωση (1998-99), Σοσό (2004-05), Νόρτζελαντ (2008-09), Σέριφ Τίρασπολ (2009-10), Σλόβαν Μπρατισλάβας (2009-10), Μπέσα (2010-11), Ρούμπιν Καζάν (2011-12). Εύκολα δηλαδή προκύπτει το συμπέρασμα ότι με εξαίρεση τον ρωσικό σύλλογο, οι «ερυθρόλευκοι» δεν έχουν καταφέρει να αποκλείσουν κάποιο σημαντικό ευρωπαϊκό όνομα σε νοκ-άουτ παιχνίδια στα τελευταία 20 χρόνια!

Τελευταία ανατροπή με... Νταϊφά!

Το ευρωπαϊκό «μέταλλο» του Ολυμπιακού φαίνεται ότι… λυγίζει κάθε φορά που καλείται να κάνει κάποια ανατροπή, κάτι που επαναλήφθηκε και στον επαναληπτικό με την Άντερλεχτ. Για να βρει κανείς ανατροπή πρόκρισης των «ερυθρόλευκων» (πρόκριση δηλαδή μετά από ήττα ή ισοπαλία στο πρώτο ματς) θα πρέπει να γυρίσει το ρολόι πολλά χρόνια πίσω, στην προ Κόκκαλη εποχή!

Κι αυτό γιατί η τελευταία φορά που ο Ολυμπιακός ανέτρεψε σκορ και προκρίθηκε ήταν στο ξεκίνημα της σεζόν 1992-93, όταν οι Πειραιώτες στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων ηττήθηκαν στον πρώτο ματς από την ουκρανική Τσερνομόρετς με 0-1, όμως η ομάδα του Ουκρανού Ολέγκ Μπλαχίν κατάφερε στην Οδησσό να κερδίσει με 0-3 και να πάρει την πρόκριση.

Για να βρει κανείς ανατροπή του Ολυμπιακού σε επαναληπτικό στο «Καραϊσκάκης» θα πρέπει να πάει ακόμα πιο πίσω και πιο συγκεκριμένα στο μακρινό 1989, όταν οι Πειραιώτες ηττήθηκαν στο Βελιγράδι από την Ραντ με 2-1, όμως με το 2-0 της ρεβάνς είχαν πάρει την πρόκριση για τον δεύτερο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Τώρα αρχίζουν τα ζόρια

Με άλλα λόγια, γίνεται εύκολα αντιληπτό από τα στοιχεία, ότι ο Ολυμπιακός κατάφερε να γεμίσει το ευρωπαϊκό του παλμαρέ, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια ο πρωταθλητής Ελλάδας είχε εξασφαλισμένη θέση στους ομίλους του Champions League και ως εκ τούτου δεδομένα τουλάχιστον 6 ευρωπαϊκά παιχνίδια, αποφεύγοντας καλοκαιρινές κακοτοπιές, πρόωρες προετοιμασίες και ζευγαρώματα με αντιπάλους απέναντι στους οποίους θα είχε μόνο πράγματα να χάσει.

Με δεδομένη την δυσκολία του στα ευρωπαϊκά νοκ-άουτ παιχνίδια (εξάλλου την σεζόν 2008-09 που κλήθηκε να δώσει προκριματικά για να μπει στους ομίλους του Champions League αποκλείστηκε από την Ανόρθωση) ο Ολυμπιακός θα πρέπει να ξεπεράσει τον εαυτό του εφεξής αν θέλει να δίνει το παρόν σε κάτι που θεωρούσε δεδομένο όλα αυτά τα χρόνια, αφού η Ελλάδα χάνει την σίγουρη θέση του πρωταθλητή στους ομίλους.

Ο Ολυμπιακός σε όλα αυτά τα χρόνια της εγχώριας κυριαρχίας του κατάφερε να αυξήσει το ranking του, κατάφερε να πετύχει αρκετές νίκες πρεστίζ, μεγάλωσε σαν κλαμπ, μα στην πραγματικότητα δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει τον εαυτό του, να κάνει κάποια υπέρβαση, να φτιάξει χαρακτήρα νικητή στην Ευρώπη. Οι 15 αποκλεισμοί σε 23 ευρωπαϊκά νοκ-άουτ παιχνίδια τα τελευταία 20 χρόνια της εγχώριας κυριαρχίας του φανερώνουν μία αδυναμία να διαχειριστεί την ετικέτα του πρέσβη που κάποιοι του κόλλησαν και μία στασιμότητα σε ότι αφορά το επόμενο βήμα. Όπως συνηθίζουν να λένε οι οπαδοί του: "η ιστορία γράφεται από τους νικητές" και κακά τα ψέματα, ο Ολυμπιακός διαχρονικά δεν υπήρξε ποτέ τέτοιος σε ματς που έκριναν προκρίσεις στην Ευρώπη.

Ελλάς - Ευρώπη - Ολυμπιακός;