MENU

Σεισμό έχει προκαλέσει η είδηση για την ποινική δίωξη που άσκησε η εισαγγελέας Τζίβα για το Noor 1 στον Βαγγέλη Μαρινάκη και τρεις συνεργάτες του για χρηματοδότηση, εμπορία ναρκωτικών και άλλες βαρύτατες κατηγορίες.

Το SDNA ζήτησε τη γνώμη του έμπειρου ποινικολόγου Χαράλαμπου Αποστολίδη που σχολίασε αρχικά: «Ήταν αναμενόμενη η ποινική δίωξη από όσα στοιχεία είχαν γίνει γνωστά μέχρι τώρα για την υπόθεση».

Εντύπωση πάντως στον Χαράλαμπο Αποστολίδη προκάλεσε η αντιμετώπιση, της οποίας έτυχε η είδηση στα media. «Τι είναι το εμπόριο ναρκωτικών για τα αθηναϊκά μέσα μπροστά στην λαθρεμπορία πείνας και την οπλοφορία; Είδα την είδηση υποβαθμισμένη σε σχέση με άλλες που αφορούν στην οπλοφορία του Ιβάν Σαββίδη που είναι επίσης καταδικαστέο. Τι είναι όμως βαρύτερο; Η οπλοφορία ή χρηματοδότηση για εμπορία ναρκωτικών; Περιμένω αυτή η είδηση να είναι πρώτη στα Μέσα και να συνοδεύεται από καυστικά σχόλια».

Ο γνωστός νομικός εξήγησε πως ο Βαγγέλης Μαρινάκης δεν μπορεί να κριθεί ένοχος, αν δεν υπάρξει σχετική δικαστική απόφαση: «Δεν ξέρω αν είναι αθώος ή ένοχος ο κ. Μαρινάκης. Κάθε άνθρωπος είναι αθώος μέχρι να καταδικαστεί. Η ποινική δίωξη όμως είναι μία συγκλονιστική είδηση. Προς το παρόν όμως δεν μπορούμε να κρίνουμε εμείς ένοχο τον κ. Μαρινάκη. Το θέμα είναι να προλάβουν οι μάρτυρες της υπόθεσης να καταθέσουν».

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στη διαδικασία που ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις: «Εφόσον ασκήθηκε ποινική δίωξη, η διαδικασία δικονομικά είναι καθορισμένη. Όταν ολοκληρωθεί και η κατάθεση των μαρτύρων, θα κληθεί ο κατηγορούμενος σε απολογία και εκεί θα αποφασιστεί η τύχη του.

Για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και χρηματοδότηση εμπορίου ναρκωτικών, η πορεία είναι προδιαγεγραμμένη και η διαδικασία προβλεπόμενη από το νομικό καθεστώς. Για τους απλούς ανθρώπους, υπάρχει προσωρινή κράτηση. Πρέπει να επιληφθούν όμως οι αρμόδιοι δικαστές και εισαγγελείς. Δεν έχω πλήρη γνώση της δικογραφίας, σίγουρα όμως η ποινική δίωξη δεν είναι έργο του ΣΥΡΙΖΑ ή του Τσίπρα».

Όσον αφορά στο τι επιπτώσεις έχει αυτή η εξέλιξη στην ενασχόληση του Βαγγέλη Μαρινάκη με τον Ολυμπιακό και την Νότιγχαμ Φόρεστ, ο Χαράλαμπος Αποστολίδης τόνισε: «Για την Νότιγχαμ, δεν το γνωρίζω, διότι δεν ξέρω το αγγλικό Δίκαιο. Για την Ελλάδα, αν κρίνω την εξέλιξη που είχαν υποθέσεις ήσσονος σημασίας, όπως αυτή του Αχιλλέα Μπέου που εξέπεσε από δήμαρχος στον Βόλο και αφαιρέθηκαν οι μετοχές του σε ΠΑΕ, δεν βλέπω γιατί να υπάρξει διαφορετική οδός. Πρέπει να ξαναπούμε πάντως ότι κανείς δεν είναι ένοχος, αν δεν ακούσουμε μία απόφαση από πρόεδρο δικαστηρίου».

Απαντήσεις που θα συζητηθούν στα καυτά ερωτήματα για Μαρινάκη!