MENU

Όμως το στοίχημα της νέας διοίκησης της Ομοσπονδίας δεν είναι ούτε οι πειθαρχικές αβλεψίες ούτε τα ζητήματα λειτουργίας. Το στοίχημα εδράζεται στις τρεις μεγάλες δομικές αλλαγές που πρέπει να κάνει και αφορούν στη διαιτησία, στο εκλογικό σύστημα και στις ποδοσφαιρικές Ενώσεις.

Ηδη στο θέμα της διαιτησίας διαφαίνεται μία περίεργη ατολμία, η οποία ενδεχομένως να οδηγήσει σε εσωτερικές συγκρούσεις. Παρότι η διαιτησία ελέγχεται πλήρως από τη FIFA, οι ΕΠΣ έχουν ανοιχτό το θέμα των συνδέσμων διαιτητών, οι οποίοι στην περίοδο των τελευταίων τεσσάρων διοικήσεων της ΕΠΟ είχαν περιθωριοποιηθεί.

Η αιρετή διοίκηση της Ομοσπονδίας δεν μπορεί πλέον να παρακολουθεί ως θεατής τις διαφορετικές αντιλήψεις των προέδρων των Ενώσεων. Θέλετε παράδειγμα; Ο ίδιος ο κ. Γραμμένος, ως πρόεδρος της ΕΠΣ Μακεδονίας, είχε δώσει όλα τα δικαιώματα στο σύνδεσμο διαιτητών Θεσσαλονίκης. Δηλαδή η οργάνωση των σχολών διαιτησίας, τα ποσοστά από τις αμοιβές των διαιτητών και η επιμόρφωσή τους ήταν θέματα που απασχολούσαν αποκλειστικά και μόνο το σύνδεσμο. Η ΕΠΣΜ ούτε ανακατευόταν ούτε είχε κάποιον ιδιαίτερο λόγο επ’ αυτού.

Αντίθετα, ο πρόεδρος της ΕΠΣ Αθηνών και μέλος της Ε.Ε. της ΕΠΟ Παναγιώτης Δημητρίου θέλει να εισπράττει τουλάχιστον το μισό ποσοστό από τις αμοιβές των διαιτητών και το άλλο μισό να το δίνει στον τοπικό σύνδεσμο. Υπάρχουν πρόεδροι Ενώσεων πιο αδηφάγοι. Στον Εβρο για παράδειγμα, ο Χρήστος Καραβασίλης που υπήρξε ταμίας στην ΕΠΟ και ήδη έχει κληθεί ως ύποπτος στον εισαγγελέα, ήθελε η Ενωσή του να λαμβάνει εξ ολοκλήρου τα ποσοστά από τις αμοιβές των διαιτητών. Μέχρι που ο τοπικός ακριτικός σύνδεσμος προσέφυγε στα πολιτικά δικαστήρια και δικαιώθηκε.

Αυτή η ερμαφρόδιτη κατάσταση συμφέρει μόνο στους παράγοντες που θέλουν να ελέγχουν τους ελεγκτές τους. Είναι αυτοί που τόσα χρόνια έψαχναν τρόπους για να καταπνίξουν κάθε σκέψη ανεξαρτητοποίησης της διαιτησίας και ανάγκασαν τη FIFAνα προχωρήσει σε συγκρότηση ΚΕΔ με ξένο αρχιδιαιτητή και μέλη αποκλειστικά διαιτητές. Είναι αυτοί που φρόντισαν να περάσουν στον Κανονισμό Διαιτησίας διάταξη που να επιτρέπει στο μέλλον το διορισμό παράγοντα στην επιτροπή διαιτησίας.

Αν η διοίκηση Γραμμένου δεν επιλέξει στις καθαρές λύσεις, τότε θα εγκλωβιστεί σε μία διελκυστίνδα, η οποία σύντομα θα μεταβληθεί σε γάγγραινα (τουλάχιστον έτσι είχε χαρακτηρίσει τη διαιτησία προ δεκαετίας ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ Βασίλης Γκαγκάτσης).

Ποιους συμφέρει η διελκυστίνδα στη διαιτησία