MENU

Λονδίνο, Άμστερνταμ ή Βερολίνο; Έχεις ξεχάσει που ακριβώς θέλεις να πας. Όσα κι αν έχω δανεικά πια δε σου δίνω, να κάνεις βόλτες με το magic bus. Άγνωστο αν οι Τρύπες ανήκουν στα μουσικά ακούσματα του Αλέξανδρου Τζιόλη, όμως δεδομένα πρόκειται για μία «Ταξιδιάρα ψυχή». Όχι, ακριβώς με την έννοια που ενέπνευσε τον Γιάννη Αγγελάκα να γράψει το συγκεκριμένο κομμάτι, αλλά με την κυριολεκτική.

Μπορεί στην Ελλάδα να μην απέκτησε ποτέ φανατικούς θαυμαστές των ποδοσφαιρικών του ικανοτήτων, αλλά με αφετηρία το Λιτόχωρο και μέσω της… μπαλίτσας, ο Κατερινώτης μέσος γύρισε όλο τον κόσμο. Είδε, άκουσε, διδάχθηκε, έγινε ώριμος, σοφότερος κι έλυσε φυσικά και το βιοποριστικό του πρόβλημα.

Για να τον συμπαθήσεις ποδοσφαιρικά, θα έπρεπε να τον καταλάβεις. Διότι ο Αλέξανδρος Τζιόλης είναι σαν τον βασιλιά στο σκάκι. Μπορεί να πάει σε όποια κατεύθυνση θέλει, αλλά είναι καταδικασμένος να κινείται μόνο ένα τετραγωνάκι τη φορά!

Ο 32χρονος χαφ συμφώνησε με την Αλ-Φαϊσάλ για διετές συμβόλαιο με συνολικές απολαβές 1,4 εκατομμύρια ευρώ και θα βγει για πρώτη φορά εκτός Ευρώπης για να δει πως είναι η ζωή, το ποδόσφαιρο, τα πράγματα στην Σαουδική Αραβία.

Ένας πραγματικός νομάς του ποδοσφαίρου, μία ασυνήθιστη περίπτωση Έλληνα αθλητή που δυσκολεύεται να αποχωριστεί τον ήλιο, τον φραπέ (τον φρέντο τώρα πια), τη θάλασσα και την dolce vita που προσφέρει σε ένα επαγγελματία αθλητή η χώρα μας.

Αν κάποια στιγμή αποφασίσει να μοιραστεί τα απομνημονεύματα του, το βιβλίο θα μοιάζει περισσότερο με έναν ταξιδιωτικό οδηγό παρά με μία αμιγώς ποδοσφαιριστή βιογραφία…

Πανιώνιος: Τα χρόνια της αθωότητας

Στα 17 του αφήνει τον Απόλλωνα Λιτοχώρου και κάνει το μεγάλο βήμα για την πρωτεύουσα. Τα λαγωνικά του Πανιωνίου τον ανακαλύπτουν και το καλοκαίρι του 2002 ο Τζιόλης γίνεται κάτοικος Νέας Σμύρνης επί ηγεσίας Αχιλλέα Μπέου. Στην πλατεία περνάει τρία υπέροχα χρόνια (αποκορύφωμα τα ματς με τη Μπαρτσελόνα, όπου βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής από το είδωλο του, τον Ροναλντίνιο) και το 2005 μετά από 68 συμμετοχές με τους «κυανέρυθρους» πάει πακέτο με τον Βαγγέλη Μάντζιο στον Παναθηναϊκό με την μεταγραφή του να αγγίζει τα 650.000 ευρώ.

Παναθηναϊκός: Μονίμως αμφισβητούμενος

Στο τριφύλλι πέφτει σε περίεργη χρονική συγκυρία. Αντικαθιστά τον Ιγκόρ Μπίσκαν, αλλά από νωρίς μπαίνει στο στόχαστρο της πράσινης εξέδρας, που δεν τον είδε ποτέ με καλό μάτι. Στα 5 χρόνια που κάθισε στο τριφύλλι γνώρισε αμέτρητους προπονητές (Μαλεζάνι, Μπάκε, Μουνιόθ, Πεσέιρο, Τεν-Κάτε, Νιόπλιας) και παρότι ποτέ δεν θεωρήθηκε αναντικατάστατος έγραψε στο κοντέρ του 122 συμμετοχές με 7 γκολ και 8 ασίστ και μερικά εντυπωσιακά ματς στο Champions League της σεζόν 2008-09.

Βέρντερ Βρέμης: Ο τελικός του ΟΥΕΦΑ και το πρώτο τρόπαιο

Ο γερμανικός σύλλογος τον είχε νιώσει στο πετσί του από εκείνο το ηχηρό Βέρντερ Βρέμης - Παναθηναϊκός 0-3 και όταν έμαθε ότι έχει πάνω του την ετικέτα «παραχωρείται» έκανε την κίνηση του αποκτώντας τον δανεικό (έναντι 300.000 ευρώ) με οψιόν αγοράς. Μιλάμε για μία από τις καλύτερες Βέρντερ όλων των εποχών (με Οζίλ, Ντιέγκο και δεν συμμαζεύεται) με την οποία ο Τζιόλης έκανε 15 συμμετοχές στο ονειρεμένο δεύτερο εξάμηνο της σεζόν 2008-09! Έγινε ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε σε τελικό Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ (στην ήττα με 2-1 από την Σαχτάρ Ντόνετσκ), αλλά κατέκτησε και το κύπελλο Γερμανίας (το πρώτο τρόπαιο της καριέρας του) χάρη στο 1-0 επί της Μπάγερ Λεβερκούζεν!

Σιένα: Σωτήρας Μαλεζάνι

Τον Ιανουάριο του 2010, η περιπέτεια του Παναθηναϊκού τελειώνει. Ο Αλμπέρτο Μαλεζάνι που τον γνωρίζει σαν κάλπικη δεκάρα εισηγείται την απόκτηση του από την Σιένα, που δαπανά 1,4 εκατομμύρια ευρώ για την απόκτηση του.

Ο Έλληνας μέσος προσγειώνεται στην πανέμορφη πόλη της Τοσκάνης, όμως παρά τις 13 συμμετοχές δεν καταφέρνει να σώσει την Σιένα, που με τον υποβιβασμό της στη Serie B, αναγκάζεται να ξεφορτωθεί το βαρύ συμβόλαιο του Τζιόλη.

Σανταντέρ: Επιλογή του Κούπερ

Ο προπονητής της Σανταντέρ Έκτορ Ραούλ Κούπερ τον κυνηγάει μανιωδώς και καταφέρνει να τον πάρει στην Καντάμπρια, όμως ο Τζιόλης σπάει το πόδι του σε αγώνα της Εθνικής Ελλάδας με την Λετονία και μένει 6 μήνες εκτός δράσης.

Αμέσως μετά την αποθεραπεία του, ο ισπανικός σύλλογος τον αποκτά με κανονική μεταγραφή, όμως στον 1,5 χρόνο που μένει στην παρηκμασμένη Σανταντέρ, ο Τζιόλης κάνει μόνο 26 συμμετοχές συνολικά κι αναζητά αλλού την τύχη του.

Μονακό: Η ζωή ως γαλαζοαίματος

Τον Δεκέμβριο του 2011, ο ζάπλουτος Ρώσος επιχειρηματίας Ντμίτρι Ριμπλόβλεφ αγοράζει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Μονακό που όχι μόνο έχει υποβιβαστεί στην Ligue 2, αλλά βρίσκεται και στην μέση της βαθμολογίας. Μία από τις πρώτες μεταγραφές του είναι ο Τζιόλης, που όμως παρότι νιόφερτος, χάνεται στα πολλά μαζεμένα αποκτήματα που σκάνε στο Πριγκιπάτο. Ο Έλληνας μέσος κάθεται μόνο 6 μήνες στο Πριγκιπάτο και φοράει την φανέλα της Μονακό μόλις τρεις φορές.

ΑΠΟΕΛ: Αναγέννηση στην Κύπρο

Το καλοκαίρι του 2012, ο ΑΠΟΕΛ του προσφέρει σανίδα σωτηρίας και ο Έλληνας μέσος αναγεννάται. Αγωνίζεται ως βασικός σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια και κατακτά το πρώτο πρωτάθλημα της καριέρας του. Αναγνωρίζεται καθολικά στην Κύπρο, επιστρέφει στην Εθνική, ωστόσο η θητεία του εκεί δεν θα κρατήσει πάνω από ένα χρόνο.

ΠΑΟΚ: Σχέση στ-οργής

Η σχέση του με τον Δικέφαλο του Βορρά, στον οποίο υπέγραψε για τρία χρόνια το καλοκαίρι του 2013, πέρασε από σαράντα κύματα. Χωρίς να μιλάει ή να δίνει αφορμές ήταν από τα πιο αμφιλεγόμενα πρόσωπα στην «Τούμπα», κυρίως λόγω αγωνιστικού στιλ. Βασικός αρχικά επί Στέφενς, ακρογωνιαίος λίθος επί Άγγελου Αναστασιάδη και ημι-βασικός επί Τούντορ έγραψε 111 συμμετοχές με τον ΠΑΟΚ, με τη φανέλα του οποίου έγραψε τα πιο πολλά αγωνιστικά λεπτά στην καριέρα του ως παίκτης.

Καϊσερίσπορ: Το εισιτήριο για την Βραζιλία

Τον Ιανουάριο του 2014, ο Χουμπ Στέφενς τον κρίνει αργό και φέρνει ως πιο… γρήγορο τον συμπατριώτη του, Χέντβιγκες Μαντούρο. Ο Τζιόλης για να μείνει ενεργός ενόψει Μουντιάλ, επιλέγει να ξενιτευτεί στην Καισάρεια και την Καϊσερίσπορ, που δίνει μάχη για να κρατηθεί στην κατηγορία. Ο Έλληνας μέσος είναι αναντικατάστατος σε όλο το δεύτερο γύρο (15 συμμετοχές). βοηθά την ομάδα του Ντομίνγκος Πασιένσια να πετύχει τον στόχο της και κερδίζει με το σπαθί του μία θέση στην ομάδα του Φερνάντο Σάντος για το Μουντιάλ του 2014.

Χαρτς: Φόρεσε κιλτ, πριν την... κελεμπία!

Μετά από ένα ανενεργό πρώτο εξάμηνο την σεζόν 2016-17, ο Τζιόλης μένει ελεύθερος από τον ΠΑΟΚ και ξενιτεύεται στο πανέμορφο Εδιμβούργο για λογαριασμό της Χαρτς. Μολονότι σκοράρει στο εντός έδρας ντεμπούτο του απέναντι στην Μάδεργουελ, πέφτει σε πολύ προβληματική περίοδο, παρότι το κοντέρ του καταγράφει 18 συμμετοχές με τις «καρδούλες» που δεν ανανέωσαν το εξάμηνο συμβόλαιο μαζί του. Μετά το κιλτ, σειρά είχαν πια οι κελεμπίες...

Αλέξανδρος Τζιόλης: Όπου γης και πατρίς!