MENU
Χρόνος ανάγνωσης 10’

Αλέφαντος, τα πάντα όλα!

0

Είναι η πιο εκκεντρική φυσιογνωμία που έχει υπάρξει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η πιο γραφική, η λιγότερο αδιάφορη και εκείνη που πάντα θα βγάλει τίτλο! Ο Νίκος Αλέφαντος έχει σήμερα γενέθλια κι αντί για μια εορταστική βιογραφία, ετοιμάσαμε ένα κουίζ για δυνατούς λύτες. Εσείς πόσα πράγματα γνωρίζετε για τον Νίκο Αλέφαντο;

1. Ποια ήταν η πρώτη ομάδα που προπόνησε ο Νίκος Αλέφαντος;

Α) Αστέρας Εξαρχείων

Β) Ολυμπιακός

Γ) Ρουφ

Δ) Μεικτή μαιευτηρίου

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Παρότι είναι βέβαιο ότι η πρώτη ενδεκάδα που έφτιαξε ήταν με πάνες το 1939 όταν και γεννήθηκε, επίσημα η πρώτη του ομάδα ήταν ο Αστέρας Εξαρχείων. Στα Εξάρχεια μεγάλωσε, άλλωστε, ο Νίκος Αλέφαντος.

2. Πόσο ήταν το πιο σύντομο πέρασμά του από πάγκο ομάδας;

Α) Τρεις μήνες

Β) Δώδεκα μέρες

Γ) Τρεις ώρες

Δ) Όσο διαρκεί μια εκπομπή της Έλλης Στάη!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το Γ και το Δ είναι παγίδα, αφού είναι περίπου το ίδιο διάστημα. Ωστόσο, παρότι στο βιογραφικό του Νίκου Αλέφαντου υπάρχουν οι δώδεκα μέρες που έμεινε στον Απόλλωνα Καλαμαριάς το 1990, οι 13 στους Λύκους το 1998 και οι 15 στον Εθνικό το 1998, το ρεκόρ του είναι το 2003. Κατάφερε να μείνει προπονητής της ομάδας του Ταύρου μόλις για τρεις ώρες!!

3. Πόσες (και ποιες) ομάδες της Α' Εθνικής έχει προπονήσει;

Α) Όλες

Β) 10 (ΟΦΗ, Κόρινθος, Ολυμπιακός, Πανιώνιος, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Ηρακλής, Απόλλων Καλαμαριάς, Λάρισα, Προοδευτική).

Γ) 18 (ΟΦΗ, Καστοριά, Γιάννινα, Κόρινθος, Δόξα Δράμας, Ολυμπιακός, Πανιώνιος, Ηρακλής, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Απόλλων Καλαμαριάς, Λάρισα, Ιωνικός, Ξάνθη, Εθνικός, Προοδευτική, Παναχαϊκή, Εθνικός Αστέρας)

Δ) 21 (ΟΦΗ, Καστοριά, Γιάννινα, Κόρινθος, Δόξα Δράμας, Ολυμπιακός, Πανιώνιος, Ατρόμητος, Ηρακλής, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Απόλλων Καλαμαριάς, Παναθηναϊκός, Λάρισα, Ιωνικός, Ξάνθη, Εθνικός, Εδεσσαϊκός, Προοδευτική, Παναχαϊκή, Εθνικός Αστέρας)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το πρέπον θα ήταν το Α! Το σωστό, όμως, είναι το Γ με τον Νίκο Αλέφαντο να έχει προπονήσει στην καριέρα του 18 διαφορετικές ομάδες Α’ Εθνικής. Από δύο φορές και πάνω έχει κάτσει στον πάγκο του Ολυμπιακού, της Δόξας Δράμας, του ΟΦΗ, του Πανιωνίου, του Ηρακλή και του Απόλλων Καλαμαριάς.

4. Πόσες φορές έχει περάσει από τον πάγκο του Ολυμπιακού;

Α) Μία

Β) Είναι πάντα στον πάγκο του Ολυμπιακού

Γ) Πέντε

Δ) Τρεις

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο νόμος των δεκαετιών που πλανιόταν πάνω από το Στάδιο Καραϊσκάκη το 2014! Ο Νίκος Αλέφαντος ήταν προπονητής του Ολυμπιακού το 1984 (12 ματς), το 1994 (13+5 το 1995 ματς), και το 2004 (10 ματς). Το ρεκόρ του στον πάγκο των ερυθρολεύκων είναι 25 νίκες, εννέα ισοπαλίες και έξι ήττες.

5. Ποια Εθνική ομάδα έχει προπονήσει ο Νίκος Αλέφαντος;

Α) Την Εθνική κεφτέδων

Β) Την Εθνική Ελλάδας

Γ) Την Εθνική γυναικών

Δ) Την Εθνική Ενόπλων

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Παρά τις παράδοξες επιλογές που έχουν γίνει κατά καιρούς για την Εθνική Αντρών, ο Νίκος Αλέφαντος δεν πέρασε από τον πάγκο του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. Ήταν, όμως, για έξι μήνες προπονητής της Εθνικής Ενόπλων το 1985, μετά τον Πανιώνιο.

6. Πώς λέγεται η βιογραφία του Νίκου Αλέφαντου, που κυκλοφόρησε το 2013;

Α) Τα πάντα όλα

Β) Καλώς τα παιδιά

Γ) Μάθε μπαλίτσα από τον άρχοντα

Β) Γιατί δεν βγαίνει ο Δούρος στο τηλέφωνο

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Παρότι και οι τέσσερις θα μπορούσαν να είναι προτεινόμενοι τίτλοι, καθότι πρόκειται για μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές του ατάκες, η επιλογή του εκδοτικού οίκου ήταν το «Α». Η βιογραφία του «Τα πάντα όλα» κυκλοφόρησε το 2013 και στην παρουσίασε την προλόγισε ο Σωκράτης Κόκκαλης.

7. Τι χαρακτηριστικό έκανε στον τελικό κυπέλλου του 2004 με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό;

Α) Πήρε τηλέφωνο τον Σωκράτη Κόκκαλη στο ημίχρονο;

Β) Δεν πήγε στη συνέντευξη Τύπου;

Γ) Έκανε δύο αλλαγές σε είκοσι λεπτά και αλλαγή στην αλλαγή;

Δ) Ζήτησε από την ομάδα του να αποσυρθεί στο ημίχρονο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το γρήγορο γκολ που πέτυχε ο Παναθηναϊκός στο ματς, ξεδίπλωσε όλες τις ιδιοτροπίες του Νίκου Αλέφαντου στον τελικό του κυπέλλου. Ο Έλληνας τεχνικός απέσυρε από το ματς στο 15’ τον Γρηγόρη Γεωργάτο, στο 22’ τον Σπύρο Βάλλα, ενώ στο 53’ έβγαλε τον Λάμπρο Χούτο που είχε μπει αλλαγή στη θέση του Γεωργάτου.

8. Ποια ήταν η τελευταία ομάδα που εμπιστεύτηκε τον Νίκο Αλέφαντο;

Α) Ο Ολυμπιακός

Β) Το Αιγάλεω

Γ) Η Καλαμάτα

Δ) Ο Φωστήρας

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Φαίνεται πως όσα ακολούθησαν την απώλεια του πρωταθλήματος το 2004 δεν διορθώθηκαν ποτέ, με αποτέλεσμα να μην βρει δουλειά έκτοτε ο Νίκος Αλέφαντος. Ο Ολυμπιακός ήταν η τελευταία ομάδα που εργάστηκε και ρέκβιεμ στην προπονητική του καριέρα ήταν το ματς με το Αιγάλεω στις 22 Μαΐου του 2004.

9. Τι θέση αγωνιζόταν ως ποδοσφαιριστής ο Νίκος Αλέφαντος;

Α) Σε κάθε θέση

Β) Μέσος

Γ) Επιθετικός

Δ) Βοηθός προπονητή

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Προφανώς και ήταν βοηθός προπονητή, αν όχι προπονητής από τότε που έπαιζε. Η θέση, όμως, που έπαιζε στην ενδεκάδα ήταν μεσοεπιθετικού και γι’ αυτό η αδυναμία που είχε πάντα στους τεχνίτες ποδοσφαιριστές. Οι κακές γλώσσες τον θέλουν να έχει παίξει με τη φανέλα του Παναθηναϊκού για ένα ματς, ενώ ένα παιχνίδι έχει παίξει και με τον Ολυμπιακό. Κατά τα άλλα, αγωνίστηκε σε ΑΕ Χαλανδρίου, ΠΑΟ Ρουφ, Ατρόμητο Πειραιώς, Ολυμπιακό Χαλκίδας, Παναιγιάλειο, Πανελευσινιακό και Βύζαντα Μεγάρων. Η καριέρα του ολοκληρώθηκε το 1969, σε ηλικία 30 ετών.

10. Ποιο μουσικό συγκρότημα έχει βγάλει τραγούδι για τον Νίκο Αλέφαντο;

Α) Οι Backstreet boys

Β) Οι Onirama

Γ) Οι Ζιγκ-Ζαγκ

Δ) Τα παιδιά από την Πάτρα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Την εποχή που ακόμα θεωρούταν κανονικός προπονητής, που απλά απασχολούσε συχνά-πυκνά την κοινή γνώμη με τον ιδιόρρυθμο χαρακτήρα του, ήρθε ένα σουξέ για να αποκαταστήσει τη φήμη του. Το 1983 τα «Παιδιά από την Πάτρα» έγραψαν και κυκλοφόρησαν το τραγούδι «γεια σου Αλέφαντε, είσαι παλικάρι», με τους στίχους να εξυμνούν τον Έλληνα τεχνικό.

«Όταν με δικάζουνε χωρίς να έχω φταίξει

και όταν το δίκιο μου δεν μπορώ να βρω

όταν ένοχοι με βάζουν ν’ απολογηθώ

θυμάμαι τον Αλέφαντο»

11. Για ποιο λόγο έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση ο Νίκος Αλέφαντος;

Α) Για τα ονόματα που βγάζει στους ποδοσφαιριστές

Β) Για συκοφαντική δυσφήμηση στον Γιώργο Δούρο

Γ) Για άσκηση σωματικής βίας σε αντίπαλο προπονητή

Δ) Για κακοποίηση της ελληνικής γλώσσας

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο εκρηκτικός του χαρακτήρας είχε ως αποτέλεσμα πολλές φορές να μην συγκρατήσει τα νεύρα του και να χτυπήσει συνάνθρωπό του, κυρίως δε δημοσιογράφους. Στις 15 Οκτωβρίου του 1986, όμως, έγινε το επεισόδιο που είχε ως αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε 40ημερη φυλάκιση.

12. Ποιον Έλληνα έχει χαρακτηρίσει κομμωτή;

Α) Τον Βαγγέλη Δουκάκο

Β) Τον Τρύφωνα Σαμαρά

Γ) Τον Άγγελο Αναστασιάδη

Δ) Τον Ντούσαν Μπάγεβιτς

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Παρά την… άριστη γνώμη που είχε για τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, άλλος ήταν ο εκλεκτός για τη συγκεκριμένη λέξη. «Καλύτερος Έλληνας προπονητής ο Αναστασιάδης; Έλα μωρέ με τον... κομμωτή. Που μου παίρνει τους παίκτες και τους πάει στους παπάδες. Ρε, στους παπάδες; Να 'χεις δηλαδή το Ραούλ στην ομάδα και να τον πάρεις να τον πας στο Άγιο Όρος, στους παπάδες; Δε γίνονται αυτά, ρε!».

13. Πώς ήταν κατά λέξη η ατάκα του για τον Γιώργο Δούρο;

Α) Να βγει στο τηλέφωνο να μας πει γιατί δεν έδωσε πέναλτι

Β) Να κλείσει το καθαριστήριο και να βγει στο τηλέφωνο

Γ) Γιατί δεν βγαίνει ο Δούρος στο τηλέφωνο κυρία Στάη;

Δ) Βγες από τον Κόρινθο κύριε Δούρο, γιατί δεν το κάνεις;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: «Να βγει ο Δούρος να μιλήσει. Είναι θέμα ζωής για εμένα. Το ματς αυτό δεν το έχανα με τίποτα και έπαιρνα και το πρωτάθλημα. Εκεί, ή αποβάλεις και τους δύο και δίνεις πέναλτι ή δεν αποβάλεις κανέναν. Αν μου έδινε το πέναλτι, έχω άριστο μπεναλτίστα που δεν το έχανε με τίποτα το 1-3. Αλλά και να το έχανε, είμαι μπροστά στο σκορ και δεν έχω παίκτη λιγότερο στο παιχνίδι. Τους έχω κάνει σκόνη. Τι ψυχή θα παραδώσει ο κύριος Δούρος; Έχασα τη δουλειά μου εξαιτίας του. Βγες από την Κόρινθο, κύριε Δούρο, γιατί δεν το κάνεις;»

14. Ποιος ήταν για τον Νίκο Αλέφαντο «τιτίκα»;

Α) Η Στασινοπούλου, γνωστή από το ρόλο της στους δύο ξένους.

Β) Ο Νέρι Καστίγιο

Γ) Ο Όλεγκ Προτάσοφ

Δ) Ο Γκάμπριελ Άλβες

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: «Ο Προτάσοφ; Άντε μωρέ με την Τιτίκα...».

15. Για ποιο λόγο είχε δείξει τακτική με οδοντογλυφίδες;

Α) Είχαν τελειώσει οι κεφτέδες

Β) Ήταν στη διάρκεια του γεύματος

Γ) Δεν είχε άλλο τρόπο

Δ) Ήταν μια αγαπημένη του συνήθεια

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η ιστορία κρατάει από τη σεζόν 1993-94 και την Ξάνθη, όπου ο Νίκος Αλέφαντος ήταν προπονητής για εννέα μέρες. Την ημέρα του αγώνα, ο Έλληνας τεχνικός δείχνει – όπως συνήθιζε – τακτική με οδοντογλυφίδες μπροστά στους άναυδους παίκτες του. «Πάμε από εδώ, βγαίνουμε από εκεί, όλοι μπροστά» και στο «όλοι μπροστά» κάνει μια κίνηση με την παλάμη του να παρασύρει όλες τις οδοντογλυφίδες μπροστά. Μια οδοντογλυφίδα ξεφεύγει απ' την παλάμη του και μένει πίσω. Τότε ο Αλέφαντος γυρίζει στους ποδοσφαιριστές του και λέει: «Ποιος είναι αυτός; Ο Χαλκίδης; Τα πόδια σου δε μπορείς να πάρεις, ρε Χαλκίδη, που μου θες και 11άδα!!!».

16. Τι άποψη είχε για τον Τάκη Λεμονή;

Α) Την καλύτερη, όπως για κάθε προπονητή του Ολυμπιακού

Β) Τον αποκαλούσε «Κωστέα-Γείτονα».

Γ) Τον θεωρούσε καλό, αλλά άπειρο

Δ) Απλά τον προτιμούσε από τον Ντούσαν Μπάγεβιτς

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: «Πού πας ρε Κωστέα-Γείτονα με τις ζώνες-νεροζούμια στην Ευρώπη; Οι ζώνες είναι μόνο για τα παντελόνια».

17. Τι σχέση έχει ο Νίκος Αλέφαντος με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς

Α) Μίσους και ζήλειας

Β) Αδερφική

Γ) Συνήθιζαν να παίζουν ποδοβόλεϊ κάθε Κυριακή

Δ) Ανταλλάσσουν απόψεις για το διεθνές ποδόσφαιρο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το «Α» θα ήταν η ορθότερη απάντηση, μέσα από δεκάδες ατάκες που κατά καιρούς έχει πει ο Νίκος Αλέφαντος για τον Ντούσαν Μπάγεβιτς. Χαρακτηριστική και η παρακάτω, για τον τρόπο που εκμεταλλεύτηκε τη σεζόν 2004-05 τη δουλειά που είχε κάνει ο Αλέφαντος στο τελευταίο τρίμηνο του 2004.

«Ποιος Μπάγεβιτς, μωρέ. Έχει τα γιουσουφάκια και τον γλύφουνε. Τι να λέμε τώρα; Με τη δική μου φυσική κατάσταση πήγε και πήρε το νταμπλ. Έτρεχαν οι παίκτες από την προπόνηση που είχαν κάνει μαζί μου. Του έλεγε ο πρόεδρος «ποιους παικταράδες θες να σου φέρω» και αυτός πήγαινε και έφερνε τους δικούς του, Μάριτς και Ρέζιτς. Και σας ρωτάω; Τους έβαλε ποτέ;».

18. Για ποιον έχει πει ότι θα ξυπνήσει Μ. Σάββατο;

Α) Τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο

Β) Τον Γιάτσεκ Γκμοχ

Γ) Τον Φερνάντο Σάντος

Δ) Τον Βασίλη Δανιήλ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αδυναμία μεγάλη και στον Φερνάντο Σάντος. Κάποτε είχε εκφράσει την άποψη πως «ποιος Σάντος και αρχίδια, που μας έγινε και προπονητής ο Σάντος... Δυό γκολάκια του πέταξα με τον Εθνικό Αστέρα, με τον Κοντόπουλο και το Μπερνεάνου», ενώ πιο γνωστή είναι η ατάκα του για το Μεγάλο Σάββατο.

«Θα μπουν οι Τούρκοι στην Θεσσαλονίκη και ο Σάντος θα ξυπνήσει Μεγάλο Σάββατο».

19. Ποιον ποδοσφαιριστή έκλεψαν από τον Νίκο Αλέφαντο στη διάσημη ενδεκάδα με τα κεφτεδάκια;

Α) Το δεξί μπακ

Β) Τον αμυντικό μέσο

Γ) Το αριστερό εξτρέμ

Δ) Το φορ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η ιστορία πάει ως εξής: Σε καφενείο, όπου ο Αλέφαντος καθόταν με την παρέα του παρουσίαζε διάφορα συστήματα χρησιμοποιώντας.... κεφτεδάκια για να δείξει τη θέση των παικτών. Τότε, κάποιος από την παρέα πείνασε και πήρε ένα κεφτεδάκι από την ενδεκάδα! Η αντίδραση του Αλέφαντου ήταν επική: «Φέρε το δεξί μπακ πίσω, ρε».

20. Με ποιο τρόπο ο Νίκος Βαμβακούλας άφησε την ομάδα του με δέκα παίκτες με προπονητή τον Νίκο Αλέφαντο;

Α) Αποβλήθηκε με απευθείας κόκκινη κάρτα

Β) Πήρε δύο κίτρινες κάρτες

Γ) Έκλεψε μια σαγιονάρα

Δ) Αποχώρησε τραυματίας, ενώ δεν υπήρχαν άλλες αλλαγές.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οδοντογλυφίδες, κεφτεδάκια ή το λιγότερο γνωστό, σαγιονάρες. Όλα επιτρέπονται στον έρωτα, στον πόλεμο και στην τακτική του Νίκου Αλέφαντου. Τελευταία ιστορία από τη Νίκαια: Έπαιζε ο Ιωνικός του Νίκου Βαμβακούλα στα Γιάννινα. Η ομιλία για το ματς γινόταν μέσα στα αποδυτήρια, στο πάτωμα και Αλέφαντος χρησιμοποιούσε σαγιονάρες, για να δείχνει τις θέσεις των παικτών μέσα στο γήπεδο. Πάνω στο κρίσιμο σημείο όμως, ο Βαμβακούλας με τρόπο τράβηξε μία από τις ένδεκα σαγιονάρες που χρησιμοποιούσε ο Αλέφαντος.

Όταν ο κυρ-Νίκος αντιλήφθηκε την απουσία της σαγιονάρας, άρχισε να ωρύεται: «Πού είναι η παντόφλα ρε; Εδώ μιλάμε σοβαρά για το πως θα αντιμετωπίσουμε τον εχθρό και εσείς παίζετε; Πού είναι η σαγιονάρα;..»". Οπότε σοβαρός ο Βαμβακούλας του λέει: «Εγώ την πήρα κόουτς... Αλλά πες ότι είχαμε αποβολή στο 10'. Να μην είμαστε προετοιμασμένοι και γι' αυτήν την περίπτωση;».

Αλέφαντος, τα πάντα όλα!