MENU
ΑΝΑΛΥΣΗ LIVE LIVE
Ολλανδία
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
1 2
Ελλάδα
ΕΛΛΑΔΑ
ΔΕΙΤΕ ΤΟ LIVE

Έτοιμη για... Μουντιάλ! Μετά την τελευταία τραγική διετία, η Εθνική Ελλάδος γυρνάει σελίδα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Με μια εμφάνιση βγαλμένη από εποχές 2004, πέτυχε στο «Φίλιπς Στάντιον» του Αϊντχόφεν την πρώτη -έστω και σε φιλικό- νίκη της ιστορίας της επί της Ολλανδίας, στο τελευταίο ματς προετοιμασίας πριν το πρώτο επίσημο ματς της εποχής Σκίμπε στο Γιβραλτάρ (Τρίτη, 6/9/2016) στο Φάρο της Πορτογαλίας.

Πως ξεκίνησαν

Με διάταξη 4-2-3-1 παρέταξε την Εθνική ο Μίχαελ Σκίμπε, με τον Καρνέζη στο τέρμα, Παπασταθόπουλο-Μανωλά στα στόπερ, αριστερά στην άμυνα τον Τζαβέλλα, δεξιά τον Τοροσίδη, κεντρικούς χαφ τους Σάμαρη, Μανιάτη, επιτελικό τον Φορτούνη, αριστερά τον Χολέβα, δεξιά τον Μάνταλο και «κορυφή» τον Μήτρογλου.

Στην αντίπερα όχθη, για τους «οράνιε» και το 4-3-3 του Ντάνι Μπλιντ, ο Ζουτ ξεκίνησε στο τέρμα, Βίλεμς και Φέλτμαν αριστερά και δεξιά στην άμυνα, με τους Μπλιντ και Μπρούμα δίδυμο κεντρικών αμυντικών. Ο Στρόουτμαν ήταν ο αμυντικός μέσος, μπροστά του βρέθηκαν Σνάιντερ και Βαϊνάλντουμ, αριστερά στην επίθεση ο Προμές, δεξιά ο Μπέρχαϊς και σέντερ φορ ήταν ο Γιάνσεν.

Το παιχνίδι στο «Φιλιπς Στάντιον» ξεκίνησε με καλή κυκλοφορία αλλά και μάλλον «φλύαρη» κατοχή μπάλας των Ολλανδών. Από την πλευρά της η Εθνική μας προσπαθούσε να πρεσάρει στη μεσαία γραμμή, με τους παίκτες του Σκίμπε να πέφτουν πρώτοι και δυνατά σε όλες τις προσωπικές μονομαχίες, ενώ παράλληλα επιχειρούσαν να αναπτυχθούν γρήγορα παίζοντας τη μπάλα με τη μία. Σε γενικές γραμμές, η Ελλάδα κατάφερε να διατηρήσει σε αρκετά υψηλό επίπεδο τον ρυθμό της από το ξεκίνημα του αγώνα και κατά διαστήματα να βγάζει στο γήπεδο αυτοματισμούς, την ώρα που περιόρισε και σε μεγάλο βαθμό την επιθετικότητα των αντιπάλων.

Λάθος και 1-0

Οι Ολλανδοί έκαναν την πρώτη τελική προσπάθεια του αγώνα στο 2΄ με το μακρινό σουτ-άουτ του Προμές, ενώ στο 8' ο Σνάιντερ δοκίμασε ένα αδύναμο σουτ στην κίνηση που μπλόκαρε σταθερά ο Καρνέζης. Το ίδιο έκανε και στο επίσης μακρινό σουτ του Βαϊνάλντουμ στο 13', όμως δεν μπόρεσε να κάνει το παραμικρό στην επόμενη φάση, στο 14', όταν η Ολλανδία άνοιξε το σκορ μετά από λάθος γύρισμα του Παπασταθόπουλου. Ο Γιάνσεν έγινε κάτοχος της μπάλας από δεξιά, άδειασε τον Τζαβέλλα με έξοχη κλειστή ντρίμπλα και έκανε το γύρισμα, με τον Βαϊνάλντουμ να σπρώχνει από κοντά τη μπάλα στα δίχτυα για το 1-0.

«Ανέβηκε» και ισοφάρισε

Μετά το ολλανδικό γκολ πάντως η Εθνική όχι μόνο δεν... ξενέρωσε αλλά αντιθέτως ανέβασε και ένα κλικ την απόδοσή της, με πιο γρήγορες κινήσεις με και χωρίς τη μπάλα και πιο καλές μεταβιβάσεις. Στο 21' είχε και την πρώτη της καλή στιγμή, όταν ο Φορτούνης βρήκε χώρο και σούταρε δυνατά εκτός περιοχής και ο Ζουτ απέκρουσε σε κόρνερ. Ένα δίλεπτο μετά, ο Μάνταλος ήταν αυτός που υποδέχθηκε βαθιά μπαλιά χωρίς να είναι σε θέση οφσάιντ και μπήκε στην περιοχή μετά το κοντρόλ, όμως λίγο πριν σουτάρει ο Βίλεμς τον πρόλαβε με τάκλιν.

Τρίτη και καλύτερη

Μετά τις δύο καλές στιγμές που προηγήθηκαν για την Ελλάδα, στην τρίτη «βρήκε» και το γκολ της ισοφάρισης, μετά από μια πολύ ωραία ομαδική προσπάθεια. Οι διεθνείς μας έφυγαν στην αντεπίθεση, ο Σάμαρης άνοιξε τη μπάλα δεξιά για τον Τοροσίδη, με τον αρχηγό να βγάζει μια «γλυκιά» σέντρα για τον Μήτρογλου που είχε κάνει κίνηση ανάμεσα στους Ολλανδούς στόπερ και με δυνατή κεφαλιά στην κίνηση να νικά τον Ζουτ για το 1-1. Ως το τέλος του πρώτου μέρους, οι δύο ομάδες είχαν από μια ακόμη καλή επιθετική προσπάθεια, το τρομερό σουτ του Σνάιντερ λίγο άουτ στο 34' και την ωραία κίνηση και σουτ-άουτ του Μήτρογλου στο 42'.

Αργό τέμπο στην επανάληψη

Με τέσσερις αλλαγές βγήκε από τα αποδυτήρια η Εθνική μας, με τους Καπίνο, Σταφυλίδη, Παπαδόπουλο και Μπακασέτα να παίρνουν τη θέση των Καρνέζη, Χολέβα, Μανωλά και Τοροσίδη.

Το τέμπο του αγώνα συνολικά ήταν εμφανώς πιο αργό και για τις δύο ομάδες από τα πρώτα λεπτά του δεύτερου ημιχρόνου, με την ομάδα του Σκίμπε να προσπαθεί να ελέγξει περισσότερο τους χώρους στη μεσαία γραμμή. Πρώτη -και μοναδική για αρκετά λεπτά- φάση της επανάληψης ήταν το δυνατό, μακρινό σουτ του Γιάνσεν, το οποίο έδιωξε σε κόρνερ ο Καπίνο με τα ακροδάχτυλα.

Γκολ και... φύγαμε για Μουντιάλ

Στο 56' ο Κώστας Φορτούνης αποχώρησε τραυματίας με πρόβλημα στον αστράγαλο μετά από ένα άσχημο μαρκάρισμα που δέχθηκε, ενώ στο 62' ο Κυριάκος Παπαδόπουλος ήταν αυτός που έσωσε την εστία του Καπίνο με σωτήριο τάκλιν σε τετ-α-τετ του Γιάνσεν. Η καλύτερη στιγμή των Ολλανδών και τελευταία για την ομάδα του Μπλιντ ήταν το εξαιρετικό πλασέ του Γιάνσεν στο 66' που πέρασε ελάχιστα άουτ.

Το γκολ που χάρισε μια δίκαιη νίκη για την Ελλάδα, το πέτυχε ο Γιάννης Γιαννιώτας στο 74'. Ο Μάνταλος έκλεψε τη μπάλα στη μεσαία γραμμή, ο Μήτρογλου έγινε κάτοχός της και μετά από κούρσα μπήκε στην περιοχή, σούταρε συρτά και δυνατά, με τον Ζουτ να σώζει εξ' αρχής και τον Γιαννιώτα να γράφει από κοντά το 1-2 παίρνοντας το «ριμπάουντ».

Τίποτα το αξιοσημείωτο δεν συνέβη ως το τέλος, πλην των πολύ δυνατών και σε κάποιες περιπτώσεις αντιαθλητικών μαρκαρισμάτων των Ολλανδών. Η Εθνική μας πήρε μια νίκη σε ένα ματς που το αποτέλεσμα δεν έχει την παραμικρή σημασία αλλά με εμφάνιση που αφήνει άπαντες να αισιοδοξούν για το άμεσο μέλλον της.

Τα γκολ του αγώνα

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Ολλανδία (Ντάνι Μπλιντ): Ζουτ, Φέλτμαν, Μπρούμα, Μπλιντ, Βίλεμς (80' Ντοστ), Βαϊνάλντουμ (72' Κλάασεν), Στρόουτμαν (65' Πρέπερ), Σνάιντερ (65' Χέντριξ), Μπέρχαους, Γιάνσεν, Προμές (72' Νάρσιχ).

Ελλάδα (Μίχαελ Σκίμπε): Καρνέζης (46' Καπίνο), Παπασταθόπουλος, Μανωλάς (46' Κ. Παπαδόπουλος), Τζαβέλλας, Τοροσίδης (46' Σταφυλίδης), Σάμαρης, Μανιάτης, Μάνταλος (83' Καρέλης), Φορτούνης (56' Γιαννιώτας), Χολέμπας (46' Μπακασέτας), Μήτρογλου.

Ολλανδία - Ελλάδα 1-2