MENU

Δίνουν και παίρνουν τις τελευταίες ώρες οι εκτιμήσεις για το τι πρόκειται να πράξει τελικά, μέχρι τις 15 Ιουλίου, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΠΟ με την περιβόητη εναρμόνιση του Κώδικα Δεοντολογίας. Αν δηλαδή θα τον εγκρίνει αποφεύγοντας από την ΦΙΦΑ τον ορισμό Διοικούσα Επιτροπή –«στέλνοντας» με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά στην Επιτροπή της κ. Ιωαννίδου τους «4» εμπλεκόμενους στην υπόθεση της «Εγκληματικής Οργάνωσης»- ή αν θα πάνε το καράβι στα... βράχια!

Την άποψη ότι τελικά το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΠΟ δεν πρόκειται να εγκρίνει την εναρμόνιση του Κώδικα Δεοντολογίας, παρά το ξεκάθαρο τελεσίγραφο του Κωστάκη Κουτσοκούμνη πως σε μία τέτοια περίπτωση η ΦΙΦΑ θα προχωρήσει στην ορισμό Διοικούσας Επιτροπής, εκφράζουν πρόσωπα που βρίσκονται στην πλευρά της αντιπολίτευσης της Ομοσπονδίας και δη στους κόλπους των «μεγάλων» ΠΑΕ.

Το σημαντικό όμως, είναι ο λόγος για τον οποίο οι συγκεκριμένοι –όχι μόνο στον Παναθηναϊκό, όπου έχουν αδιαπραγμάτευτη άποψη και ούτως ή άλλως βρίσκονται εδώ και καιρό στα χαρακώματα της αντιπαράθεσης με τη σημερινή διοίκηση της Ομοσπονδίας- εκτιμούν ότι η πλειοψηφία του Συμβουλίου θα πει «όχι» στον... Γκιρτζίκη και στην ΦΙΦΑ. Ο λόγος δεν είναι μόνο ότι αν «περάσει» η εναρμόνιση μετά από λίγο θα παραπεμφθούν-κληθούν στην Επιτροπή Δεοντολογίας οι κ. Προύντζος, Παπακωνσταντίνου, Υφαντής και Παπανικολάου αλλά γιατί θεωρούν ότι θα υπάρξει ΑΜΕΣΑ θέμα ΚΑΙ με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη.

Υποστηρίζουν, λοιπόν, και δεν το κρύβουν στις συζητήσεις τους, ότι αν ενεργοποιηθεί αυτό που προβλέπει ο Κώδικας της ΦΙΦΑ -δηλαδή με την κλήση από την Επιτροπή Δεοντολογίας και όσο διαρκεί η έρευνα, τα άτομα που έχουν παραπεμφθεί θα πρέπει να μείνουν για τρεις μήνες στο «ψυγείο», δηλαδή εκτός ποδοσφαίρου- τότε δεν θα έχουν πρόβλημα μόνο οι «4» προαναφερθέντες της ΕΠΟ αλλά και ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, ο οποίος επίσης βρίσκεται ανάμεσα στα πρόσωπα του πορίσματος Ανδρεάδη, που αφορά την «Εγκληματική Οργάνωση», απολογούμενος για πέντε κακουργήματα.

Όπως είναι γνωστό ο Κώδικας της ΦΙΦΑ προβλέπει διάστημα τριών μηνών «ψυγείου»-εκτός ποδοσφαίρου από τη στιγμή της κλήσης για έρευνα, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής έχει δικαίωμα να προσθέσει επιπλέον 45 ημέρες σε αυτό. Η ΕΠΟ έχει ζητήσει από την Παγκόσμια Συνομοσπονδία να αφαιρεθεί η συγκεκριμένη διάταξη στην εναρμόνιση του καταστατικού-κώδικά της κάτι όμως που πρέπει να θεωρείται απίθανο. Εκείνο το οποίο βρίσκεται υπό συζήτηση, και ίσως τελικά γίνει, είναι η μείωση του τριμήνου, λόγω των ιδιαιτεροτήτων με τις δικαστικές έρευνες σε ό,τι αφορά τον χρονικό ορίζοντα στην Ελλάδα.

Όπως κι αν έχει όμως, στην αντιπολίτευση της ΕΠΟ αρκετοί είναι αυτοί που εκτιμούν σχεδόν με βεβαιότητα ότι η εναρμόνιση του Κώδικα Δεοντολογίας δεν θα περάσει από το ΔΣ της Ομοσπονδίας. Όχι μόνο επειδή «οι κ. Παπακωνσταντίνου και Προύντζος δεν πρόκειται να ψηφίσουν για να στείλουν τον εαυτό τους στην Επιτροπή Δεοντολογίας» αλλά και γιατί το Διοικητικό Συμβούλιο -το οποίο δεν «ελέγχεται» από τον Γιώργο Γκιρτζίκη αλλά από τους κ. Τοπολιάτη, Παπανικολάου, Υφαντή κ.λ.π.- «δεν θα «ανοίξει» την πόρτα ούτε για τους «4» πολύ δε περισσότερο για να υπάρξει καταγγελία στην Επιτροπή Δεοντολογίας για τον Βαγγέλη Μαρινάκη, με κίνδυνο ο τελευταίος να μην μπορεί άμεσα να ασχολείται με το ποδόσφαιρο για όσο διαρκέσει η έρευνα»!

Σε ό,τι αφορά δε το ερώτημα «μα τι πρόκειται σε αυτή την περίπτωση να αλλάξει για τον Βαγγέλη Μαρινάκη αφού ήδη του έχει επιβληθεί από τον ανακριτή Γιώργο Ανδρεάδη ο περιοριστικός όρος ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο;», η απάντηση είναι ότι «ουδείς γνωρίζει αν η Επιτροπή Δεοντολογίας θα επιτρέψει την παραμονή του στην προεδρία της ΠΑΕ, όπως συμβαίνει τώρα, ή αν θα το «παγώσει» κι αυτό για το χρονικό διάστημα που θα προβλέπεται βάση της εναρμόνισης».

Η αντίθετη εκτίμηση

Υπάρχει όμως και η αντίθετη εκτίμηση, η οποία επίσης εκφράζεται και από κόλπους της αντιπολίτευσης. Για παράδειγμα πιο κοντά σε αυτή βρίσκεται ο ΠΑΟΚ.

Σύμφωνα με την συγκεκριμένη εκτίμηση, το ΔΣ της ΕΠΟ «δεν θα ρισκάρει» μη εναρμόνιση του Κώδικα και άρα διοικούσα επιτροπή. Θεωρούν ότι με κάποιες αλλαγές θα προχωρήσουν τελικά στην εναρμόνιση θέλοντας με αυτό τον τρόπο να παρουσιάσουν προς τα έξω ότι «δεν είναι ένοχοι, δεν έχουν τίποτα να κρύψουν αν παραπεμφθούν στην Επιτροπή Δεοντολογίας». Ενώ προσθέτουν ότι ακόμη και σε περίπτωση παραπομπής του Βαγγέλη Μαρινάκη στην Επιτροπή δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα επί της ουσίας «στην ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο, όπως συμβαίνει και σήμερα».

Υπάρχει βέβαια και η πληροφορία από την πλευρά του Ολυμπιακού, σύμφωνα με την οποία οι πρωταθλητές θεωρούν ότι δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα για τον κ. Μαρινάκη αν εναρμονιστεί ο Κώδικας Δεοντολογίας της ΕΠΟ με εκείνον της ΦΙΦΑ.

Μάλιστα πηγές υποστήριζαν ότι η πλευρά του Ολυμπιακού είναι σύμφωνη με τον Γιώργο Γκιρτζίκη ώστε να εγκριθεί από το ΔΣ της ΕΠΟ η εναρμόνιση του Κώδικα Δεοντολογίας και να μην υπάρξει κανένας κίνδυνος για ορισμό Διοικούσας Επιτροπής στην Ομοσπονδία.

Για όλα αυτά... κοντή γιορτή όπως συνηθίζει να λέει ο λάος. Σήμερα είναι πολύ πιθανό να μάθουμε την εξέλιξη των συζητήσεων μεταξύ ΦΙΦΑ και ΕΠΟ για τον χρόνο που θα συμφωνηθεί ως «ψυγείο» στον Κώδικα και μέχρι τις 15 Ιουλίου είναι υποχρεωμένη η Ομοσπονδία να εγκρίνει την εναρμόνιση. Αν δεν το πράξει, τότε η Δευτέρα 18 Ιουλίου θα... ξημερώσει με την ΦΙΦΑ να προχωράει σε ορισμό Διοικούσας Επιτροπής και τον Γιώργο Γκιρτζίκη να επιβεβαιώνεται για την ατάκα που είχε πει στον Κωστάκη Κουτσοκούμνη για να τον πείσει να έρθει στην Αθήνα και να μιλήσει στα μέλη του ΔΣ της ΕΠΟ: «Σίγουρη ψήφο στο Συμβούλιο έχεις μόνο τη δική μου».

«Δεν θα το περάσουν και λόγω Μαρινάκη»!