MENU

«Δεν προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας, ότι ο ανωτέρω κατηγορούμενος εγνώριζε την συγκρότηση και την δράση της διευθυνομένης από τον κατηγορούμενο, Αχιλλέα Μπέο προαναφερθείσης εγκληματικής οργανώσεως και ότι, παρείσχε, με πρόθεση, οποιαδήποτε συνδρομή πριν ή κατά την τέλεση των υπό της εγκληματικής οργανώσεως αυτής τελεσθεισών αξιοποίνων πράξεων».

Με αυτές τις 48 λέξεις περιέγραψε ο εισαγγελέας Εφετών, Παναγιώτης Πούλιος το σκεπτικό της απαλλακτικής πρότασης του για τον Βαγγέλη Μαρινάκη στην εισήγηση του προς Συμβούλιο Εφετών Αθηνών. Η πρόταση του κ.Πούλιου προκάλεσε έκπληξη, πολλές απορίες και μεγάλη σύγχυση. Το SDNA.gr διερεύνησε την υπόθεση, αξιολόγησε τα δεδομένα και καταθέτει τα ερωτήματα του.

Καταρχήν να τονιστεί κάτι για όσους ενδεχομένως εξακολουθούν να βρίσκονται σε σύγχυση, ύστερα από 15 ημέρες και όσα ακολούθησαν με την επόμενη (χρονολογικά) βρομερή υπόθεση στο χώρο του ποδοσφαίρου. Άλλο η «εγκληματική οργάνωση» όπου φέρονται να εμπλέκονται 26 άτομα με αρχηγό τον Βαγγέλη Μαρινάκη κι άλλο η υπόθεση «Koriopolis», για την οποία ο Εισαγγελέας Εφετών, Παναγιώτης Πούλιος, πρότεινε την απαλλαγή του προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Τούτος ο διαχωρισμός ξεδιαλύνει τη σύγχυση, αλλά δημιουργεί απορίες. Πρώτη από όλες; Πώς γίνεται ο ίδιος άνθρωπος, το 2011 να μην έχει ουδεμία σχέση με τη διαφθορά και τη διαπλοκή στο χώρο του ποδοσφαίρου κι έναν χρόνο μετά, το 2012, να φέρεται, σύμφωνα με το πόρισμα Κορέα, ως αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης που φέρεται να δρούσε στο ποδόσφαιρο; Για να μην παρεξηγηθούμε αυτό έχει διπλή ανάγνωση, σίγουρα όμως αποτελεί μια λογική απορία!

Ωστόσο μεγαλύτερη έκπληξη και περισσότερα ερωτηματικά δημιουργεί η απουσία, από την πρόταση του κ.Πούλιου, των διαλόγων-φωτιά μεταξύ των Βαγγέλη Μαρινάκη, Αχιλλέα Μπέου και Αθανάσιου Κανελλόπουλου αναφορικά με το ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 2-1, που έγινε στις 19-1-2011 στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» όπου έγιναν διαιτητικά εγκλήματα σε βαθμό που μπορεί να ειπωθεί πως σημειώθηκε αλλοίωση αποτελέσματος. Κυρίως λόγω του πέναλτι Τοροσίδη, του διάσημου ως «κάλυπτα κι εγώ τον Κατσουράνη» οφσάιντ, αλλά και του γκολ που σημείωσε ο Τζιμπούρ.

Η πρόταση Πούλιου είναι εξαιρετικά αναλυτική και εμπεριστατωμένη. Ξεπερνά τις 3.000 σελίδες με τον Εισαγγελέα να έχει κάνει αυτούσια παράθεση εκατοντάδων συνομιλιών και sms των 93 κατηγορούμενων! Ακόμα και κάποιων που αφορούν στοιχηματισμό μερικών δεκάδων ευρώ!

Αντίθετα από την εισαγγελική πρόταση απουσιάζουν εντελώς οι συνομιλίες φωτιά για το ντέρμπι της 19ης Ιανουαρίου 2011, μεταξύ Βαγγέλη Μαρινάκη, Αχιλλέα Μπέου και Αθανάσιου Κανελλόπουλου οι οποίες όχι μόνο αποτελούν μέρος της δικογραφίας αλλά είχαν γεμίσει σελίδες εφημερίδων, αναρτήσεις σε sites και είχαν γίνει γνωστές σε όλη τη χώρα, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο «Koriopolis». Για παράδειγμα ο κ. Πούλιος εκτίμησε πως δεν χρειάζεται να συμπεριεληφθεί το τηλεφώνημα που έκανε ο Βαγγέλης Μαρινάκης (Β) στον Αχιλλέα Μπέο (Α) από το κινητό τηλέφωνο του Αθανάσιου Κανελλόπουλου, αμέσως μετά τον αγώνα Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 2-1 (19/1/2011):

ΜΠΕΟΣ: «Συγχαρητήρια ρε παιδάκι μου λέμε, τελείωσε τώρα το πανηγύρι. Άκου τι θέλω να σου πω τώρα. Επειδή πήρα κι ένα μήνυμα έτσι; Πρέπει να τους προστατέψεις καμιά εβδομάδα, 10 μέρες»

Στις 22:46, ο Αχιλλέας Μπέος τηλεφωνεί στον Βαγγέλη Μαρινάκη και τον συμβουλεύει να προστατεύσει τον Καλόπουλο και τον βοηθό του, Τρύφωνα, γιατί θεωρεί πως θα υπάρξουν αντιδράσεις. Λέει χαρακτηριστικά: «πρέπει οπωσδήποτε να βάλεις το μαχαίρι στο λαιμό του Πιλάβιου την Κυριακή να τον βάλει (εννοεί τον Καλόπουλο) έστω και τέταρτο..., να μην τους περάσει ρε παιδάκι μου, είναι σημαντικό για σένα αυτό».

Α: «Μετά, ρε παιδί μου, είναι και μ... οι άνθρωποι, βάζει γκολ ο Μιραλάς, βγάζει τη φανέλα του, είναι ο ορισμός της κίτρινης και δεν του δίνει κίτρινη, Δείχ’ τη ρε μ..., γιατί να εκτεθείς εσύ; Μ... έκανε ο παίκτης, μπορεί να σου πει κανείς τίποτα; Είναι ζώα οι άνθρωποι ρε π..., στο πέναλτι ήθελες να βοηθήσεις, το έδειξες, εκεί όμως ευθύνεται ο παίκτης, άι γ... θα μου πάρουν εμένα τη σφυρίχτρα γιατί εσύ έκανες μ…; Δηλαδή είναι βαρύ αυτό, αυτός είναι ο ορισμός της κίτρινης. Βγάζεις τη φανέλα σου, δείχνει κίτρινη παγκοσμίως, κατάλαβες;»

Σε άλλο απόσπασμα των συνομιλιών που είχαν διαρρεύσει στον Τύπο, ο Θανάσης Κανελλόπουλος τηλεφωνεί στις 23.07 εκείνης της νύχτας στον Αχιλλέα Μπέο και αναφέρουν τα εξής:

Α: «Αυτό που έγινε σήμερα έχεις υπόψη σου είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο που έχει γίνει μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα. Αλλοίωση αποτελέσματος. Εν πάση περιπτώσει εμείς καλώς έγινε, με το φίλο μας έγινε, αλλά από κει και πέρα πρέπει να πάρει τα μέτρα του. Τώρα δηλαδή πρέπει να τους προστατέψει και τους δύο. Να στείλει δύο παιδιά στη Θεσσαλονίκη και δύο παιδιά στην Κέρκυρα για τις επόμενες 10-15 μέρες να ξεχαστεί. Θα τους κοπανήσουν να ξέρεις, άμα δεν το κάνει αυτό»

Και λίγο πιο μετά έχει καταγραφεί να λέει ο Αχιλλέας Μπέος: «Αν γίνει αυτό γ...το, γιατί δεν μπορεί κύριε να παίρνεις κάποιον να σε βοηθήσει και μετά να τον στέλνεις... δεν θα σε βοηθήσει κανένας μετά ξανά. Κατάλαβες;»

Αυτά τα αποσπάσματα δεν εμπεριέχονται στην πρόταση Πούλιου και είναι απορίας άξιο το γιατί! Από τη συνομιλία δίνεται η εντύπωση πως έχει επιχειρηθεί μέσω τρίτου (ποιου άραγε και με ποιο όφελος; Μήπως το αποτέλεσμα ενός αγώνα που έκρινε τελικά το πρωτάθλημα;) να επηρεασθούν οι διαιτητές του αγώνα με σκοπό να βοηθήσουν την ομάδα.

Ο Αχιλλέας Μπέος, φαίνεται να ανησυχεί πως συμβεί κάτι τέτοιο, οι διαιτητές στο μέλλον οι διαιτητές να προσφέρουν ξανά τις υπηρεσίες τους στους κ.κ. Μαρινάκη, Κανελλόπουλο και εκείνον, φοβούμενοι μήπως μείνουν απροστάτευτοι. Για αυτό το λόγο ο Αχιλλέας Μπέος ακούγεται να προσπαθεί να πείσει τον Βαγγέλη Μαρινάκη να τους προστατέψει τόσο με σωματοφύλακες όσο και διαιτητικά μέσω της Ε.Π.Ο. την οποία σύμφωνα με τα όσα έχουν καταγραφεί από την συνομιλία φαίνεται πως μπορούν να την ελέγχουν.

Τις συνομιλίες αυτές με θαυμασμό θυμάται όλη η φίλαθλη Ελλάδα ο κ. Πούλιος ξέχασε ή θεώρησε σωστό ότι δεν είναι σκόπιμο να συμπεριληφθούν στην πρότασή του και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για συμμετοχή του Βαγγέλη Μαρινάκη, στην αλλοίωση του αποτελέσματος του αγώνα και ως εκ τούτου ζήτησε την αθώωσή του.

Εξ ου και οι δηλώσεις, δύο φορές τουλάχιστον, του Αχιλλέα Μπέου περί «αθώωσης των ληστών που εισβάλλουν με τα Καλάσνικοφ στην τράπεζα αλλά παραπομπής σε δίκη του τσιλιαδόρου, που κρατούσε τσίλιες, στην γωνία έξω από την τράπεζα». Όταν ζητήθηκε από τον Δήμαρχο Βόλου να εξηγήσει ποια είναι η αντιστοιχία προσώπων στην ιστορία που έφερε ως παράδειγμα, αποκρίθηκε πως κάνει έναν απλό παραλληλισμό! Αυθόρμητα όμως γίνεται η υπόθεση για τον ποιον «φωτογραφίζει» ως ληστής της τράπεζας και ποιον ως «τσιλιαδόρο».

Ωστόσο η πρόταση του Εισαγγελέως, όπως εξηγεί και η ίδια η λέξη που προσδιορίζει την εργασία που κάνει για τη δικαιοσύνη, είναι πρόταση! Είναι εισήγηση προς το Συμβούλιο Εφετών, το οποίο δεν δεσμεύεται να την ακολουθήσει κατά γράμμα. Συνήθως συμβαίνει αυτό, αλλά υπάρχουν πολλές υποθέσεις, σοβαρές όσο η υπόθεση «Koriopolis» που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όλης της χώρας, κατά τις οποίες το Συμβούλιο Εφετών αποφασίζει να προσθέσει (ή να απαλλάξει) πρόσωπα στο κατηγορητήριο.

Τρανό παράδειγμα η υπόθεση «Βατοπεδίου» που συγκλόνισε τη χώρα. Τον Οκτώβριο του 2012, ο εισαγγελέας Παναγιώτης Μαντζούνης πρότεινε στο Συμβούλιο Εφετών Αθηνών την παραπομπή σε δίκη 12 από τους 32 συνολικά κατηγορούμενους. Στην εισήγηση του πρότεινε την απαλλαγή της συμβολαιογράφου, Αικατερίνης Πελέκη και του τότε διευθυντή του γραφείου του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, Γιάννη Αγγέλου!

Ένα χρόνο αργότερα όμως, τον Οκτώβριο του 2013, με το βούλευμα τους οι Εφέτες κρίνουν ότι για την υπόθεση των «ιερών ανταλλαγών» μεταξύ Δημοσίου και Μονής Βατοπεδίου πρέπει να παραπεμφθούν 14 κατηγορούμενοι ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, προσθέτοντας την Αικατερίνη Πελέκη, σύζυγο του πρώην υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη.

Επομένως η πρόταση του εισαγγελέως δεν αθωώνει, όπως επίσης δεν καταδικάζει κανέναν από τους φερόμενους ως κατηγορούμενους της υπόθεσης. Το Συμβούλιο Εφετών καλείται και οφείλει να εξετάσει τα δεδομένα και να εισηγηθεί ποιοι και γιατί θα παραπεμφθούν σε δίκη. Τα συνεχή υπονοούμενα του Αχιλλέα Μπέου που δείχνει διάθεση να «μιλήσει» και οι συνομιλίες που δεν έχουν συμπεριληφθεί στην πρόταση Πούλιου, ίσως προκαλέσουν νέα ανατροπή στην υπόθεση ανάλογη με εκείνη του «Βατοπεδίου». Άλλωστε ποια από τις δύο συγκεντρώνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον; Ποιο θεωρείται μεγαλύτερο σκάνδαλο και έχει απασχολήσει περισσότερο κόσμο; Το «Koriopolis» και φυσικά η «Εγκληματική Οργάνωση», παρά την προσπάθεια που γίνεται να μην πάρει μεγάλη δημοσιότητα και να περάσει αθόρυβα!

Στο μικροσκόπιο η απαλλαγή Μαρινάκη!