MENU

Η Interpol εκδίδει κάθε εβδομάδα μια επισκόπηση για όλα τα ζητήματα διαφθοράς που απασχολούν τον αθλητισμό παγκοσμίως, βασισμένη κυρίως σε δημοσιεύματα του Τύπου.

Βασικό θέμα στην τελευταία εβδομαδιαία επισκόπηση της Interpol (30 Νοεμβρίου – 6 Δεκεμβρίου) είναι η υπόθεση των δικαστικών λειτουργών Γιάννη Τζιμπλάκη και Παναγιώτη Πούλιου, οι οποίοι τελούν υπό έρευνα έπειτα από μηνυτήρια αναφορά του Αχιλλέα Μπέου, σχετικά με τους χειρισμούς τους στην υπόθεση των στημένων αγώνων του 2011, ή αλλιώς Koriopolis.

Η αναφορά βασίζεται σε δημοσίευμα του World Soccer στις 2 Δεκεμβρίου και αναφέρει τα εξής:

«Οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές, που αποφάσισαν να μην απαγγείλουν κατηγορίες εναντίον του Ολυμπιακού στο λεγόμενο σκάνδαλο Koriopolis για τα στημένα παιχνίδια, κατηγορούνται για δωροδοκία.

Ο δήμαρχος του Βόλου και ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού Βόλου, Αχιλλέας Μπέος -ο οποίος είναι ένας από τους 85 κατηγορούμενους στη δίκη- ισχυρίζεται ότι ο Παναγιώτης Πούλιος, Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών και ο Γιάννης Τζιμπλάκης, ο οποίος προήδρευσε του τριμελούς συμβουλίου των δικαστών που καθόρισαν ποιος θα πρέπει να διωχθεί, δωροδοκήθηκαν.

Ο Μπέος ισχυρίζεται ότι ο σκοπός των δωροδοκιών, που καταβλήθηκαν, λέει, από μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Παναθηναϊκού, ήταν να εξασφαλιστεί ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης δεν θα παραπεμφθεί στη δίκη, ο οποίος παρά την εξέχουσα θέση που κατείχε στα αποδεικτικά στοιχεία, δεν είχε κατηγορηθεί επίσημα.

“Υπάρχουν σημαντικές υποψίες στα γεγονότα που μπορούν εύλογα και σαφώς να δικαιολογήσουν μια προκατάληψη υπέρ ενός εκ των συγκατηγορούμενών μου, ο οποίος τελικά αθωώθηκε”, ισχυρίστηκε ο Μπέος και πρόσθεσε: “Σύμφωνα με το άρθρο 237 του Ποινικού Κώδικα, αν κάποιος που καλείται από το νόμο να εκτελέσει δικαστικά καθήκοντα ... ζητήσει ή έχει λάβει, άμεσα ή μέσω τρίτου, για τον εαυτό του ή για κάποιον άλλο, κάθε είδους αθέμιτου οφέλους για πράξη ή παράλειψη, στο μέλλον ή έχει ήδη ολοκληρωθεί, σχετικά με την εκτέλεση των καθηκόντων του στην απονομή της δικαιοσύνης ή για την επίλυση μιας διαφοράς, τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή 15.000 – 150.000 ευρώ”.

Οι Πούλιος και Τζιμπλάκης δεν έχουν σχολιάσει τους ισχυρισμούς Μπέου. Υπήρξαν ανεπιβεβαίωτες αναφορές στην Ελλάδα ότι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, έχει ξεκινήσει μια έρευνα για την υπόθεση, βάσει των ισχυρισμών Μπέου. Η δίκη για το Koriopolis έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα τον Απρίλιο του 2016».

*Η εβδομαδιαία επισκόπηση της Interpol:

http://www.lawinsport.com/blog/interpol-integrity-in-sport/item/weekly-integrity-in-sport-update-from-interpol-30-november-2015-6-december-2015

*Το άρθρο του World Soccer:

http://www.worldsoccer.com/news/judges-accused-of-taking-bribes-in-greek-match-fixing-scandal-366178

Αναφορά της Interpol στις καταγγελίες κατά Τζιμπλάκη, Πούλιου