MENU

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

ΤΙ ΠΗΡΕ: Και τι δεν πήρε; Όπως σχεδόν κάθε καλοκαίρι ο Ολυμπιακός ξεσάλωσε στις αγορές και γέμισε με νέα πρόσωπα. Ας τους κατηγοριοποιήσουμε για να μην μπερδευτούμε. Καταρχήν υπήρχαν αυτοί από την εγχώρια αγορά που ο Ολυμπιακός είχε κλείσει από νωρίς (Γιαννιώτας, Λόρια, Τζανδάρης, Μπεν, Μαρτίνες, Καραμάνος), αυτοί που γύρισαν από δανεισμούς (Κολοβός, Βλαχοδήμος, Ζντιέλαρ, Γιαταμπαρέ), ο Μιλιβόγεβιτς για τον οποίο ενεργοποιήθηκε η οψιόν αγοράς, ο Πουλίδο που είναι μία κατηγορία μόνος του, ο δανεικός Φινμπόγκασον, τα «στοιχήματα» (Σεμπά, Ντα Κόστα) για τα οποία εγγυάται ο Μάρκο Σίλβα, οι γνώριμοι στο ελληνικό κοινό (Καπίνο, Γούτας), ο πυραυλοκίνητος Πάρντο και το μεγάλο όνομα Εστέμπαν Καμπιάσο. Κοσμογονία…ΤΙ ΕΔΩΣΕ: Ας τους χωρίσουμε ξανά σε κατηγορίες, διότι κι εδώ χάνεται η μπάλα. Υπάρχουν αυτοί που έφυγαν δανεικοί και κάποια στιγμή θα γυρίσουν όπως οι: Κάται (Ερυθρός Αστέρας), Διαμαντάκος (Καρλσρούη), Ολαϊτάν (Τβέντε), Στσέποβιτς (Μουσκρόν), Τζανακάκης (Ανόρθωση), Μαρτίνες (Ανόρθωση) Μπενίτες (Κρουζ Αζούλ). Υπάρχουν αυτοί που κούνησαν οριστικά μαντίλι και έφυγαν σε άλλες πολιτείες όπως οι Μέγιερι, Γιαννούλης, Καραγκούνης, Λεάντρο, Χαλκιαδάκης, Καθάριος, Ανέν, Λυκογιάννης, υπάρχει ο Φελίπε Σαντάνα που επέστρεψε στην Γερμανία κι ένα σωρό παίκτες που ανήκουν στο ρόστερ (Κολοβός, Γιαννιώτας, Τζανδάρης, Ιμπραΐμ, Γιαταμπαρέ, Καραμάνος, Μπεν, Πελέ, Βλαχοδήμος, Λόρια, Γιάνκοβιτς) και κανείς δεν ξέρει που θα παίζουν του χρόνου. Για να μην μιλήσουμε για τους Μαζουακού, Ντουρμάζ, Κασάμι για τους οποίος ακούγεται κάθε μέρα ότι φέρνουν προτάσεις για να φύγουν. ΠΟΣΟ ΑΛΛΑΞΕ: Αν αυτό δεν λέγεται σαρωτική αλλαγή, τότε τι λέγεται; Ο Μάρκο Σίλβα υπόσχεται πιο μοντέρνο, επιθετικό, πιεστικό ποδόσφαιρο, όμως ο Ολυμπιακός χρειάζεται μοντάρισμα, ισορροπία και ξεκαθάρισμα για το ποιοί θα μείνουν και ποιοι θα φύγουν. Ένα μόνο δεν αλλάζει. Οι στόχοι…ΤΙ ΨΑΧΝΕΙ: Θεωρητικά τίποτα. Η ίδια η ΠΑΕ ξεκαθάρισε ότι «μεταγραφές τέλος». Ωστόσο το ρόστερ φωνάζει ότι θα χρειαζόταν ένας ηγετικός στόπερ ή ένας ακόμα επιθετικός να πλαισιώσει Φινμπόγκασον και Χάρα.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

ΤΙ ΠΗΡΕ: Η μοναδική ομάδα που από τα μέσα Ιουλίου είχε τελειώσει με τα ψώνια της, αφού ήξερε τι ήθελε, που θα το έβρισκε και πως θα το έπαιρνε. Είχε κλείσει από νωρίς τον Νίκο Καλτσά (Βέροι), έκανε νωρίς το μεγάλο μπαμ με τον Μάικλ Εσιέν, συνέχισε με τους «ψαγμένους» Βέμερ, Λουντ, Τελάντερ, ξόδεψε πολλά για να φέρει με τετραετές συμβόλαιο τον νέο ηγέτη των μετόπισθεν Σέρχιο Σάντσεθ και στο τέλος μπάλωσε ότι τρύπα υπήρχε. Εναλλακτικός τερματοφύλακας (Γιαννακόπουλος) και grande finale με τον αγαπημένο των οπαδών Μεχντί Αμπέντ, που ήταν ο μόνος παίκτης για τον οποίο οι πράσινοι έδωσαν λεφτά σε ομάδα.ΤΙ ΕΔΩΣΕ: Στην πραγματικότητα δεν έβαλε ούτε ένα ευρώ στα ταμεία του από πωλήσεις, αφού όσοι έφυγαν είτε έληγαν τα συμβόλαια τους είτε ο δανεισμός τους. Κανείς δεν θα θυμάται σε λίγο ότι πέρασαν από τον Παναθηναϊκό οι Μπούι, Μπερίσα, δεν είχαν μέλλον στον Παναθηναϊκό Ρισβάνης και Ντίνας, δεν γινόταν να επεκταθεί ο δανεισμός του Μαυρία, ενώ η αποχώρηση που πόνεσε πραγματικά ήταν αυτή του Γκόραν Σίλντενφελντ, που είχε δεθεί με το σύνολο. ΠΟΣΟ ΑΛΛΑΞΕ: Ίδιος προπονητής, ίδια φιλοσοφία και ποιοτικές προσθήκες που δίνουν ηγέτες (Εσιέν όταν θα είναι έτοιμος, Σέρχιο Σάντσεθ, Αμπέντ), αλλά και βάθος στο ρόστερ. Το πρόσημα μοιάζει θετικό, χωρίς να έχει πειραχτεί πολύ ο κορμός και η λογική που έχει περάσει ο Αναστασίου. ΤΙ ΨΑΧΝΕΙ: Θα ήθελε ένα καλύτερο δεξί μπακ, θα ήθελε να επιστέψει άμεσα ο Εσιέν, να αποθεραπευτεί ο Νάνο και να μην πονάει ο Στιλ, αλλά και να μην πουληθεί κανένας εκ των Μπεργκ, Καρέλη που έχουν γυαλίσει σε πολλές ευρωπαϊκές ομάδες.

ΠΑΟΚ

ΤΙ ΠΗΡΕ: Και τι δεν πήρε; Ο Φρανκ Άρνεσεν σήκωσε μανίκια και από τα τέλη Ιουλίου και μετά πάτησε γκάζι, σαρώνοντας την αγορά. Μέχρι στιγμής ο ΠΑΟΚ έχει κάνει 10 μεταγραφές, με μέσο όρο ηλικίας των νεοφερμένων τα 24 χρόνια! Από την εγχώρια αγορά ήρθαν οι Κοροβέσης, Χαρίσης, Μαλεζάς, ενώ επέστρεψαν από δανεισμό Πέλκας και Μυστακίδης. Από την Σλοβακία κατέφθασαν Σάμπο και Ζάιρο, από την Ριέκα ο αριστερός μπακ Λέοβατς, από την Μάλμε ο Σουηδός τερματοφύλακας Όλσεν, με εμπειρία Πριμέρα ο γρήγορος εξτρέμ Γκάρι Ροντρίγκες, ενώ κερασάκι στην τούρτα ήταν ο Βόσνιος μέσος Τσίμιροτ και ο Ελληνοαυστραλός Τέρι Αντώνης. Χοντρικά ο ΠΑΟΚ έδωσε πάνω από 4 εκατομμύρια ευρώ (μόνο σε ομάδες) για να φέρει στην Τούμπα όλα αυτά τα νέα πρόσωπα…ΤΙ ΕΔΩΣΕ: Αληθινό ξεσκαρτάρισμα στην Τούμπα, αφού ο Άρνεσεν ξήλωσε όλη την περσινή ομάδα. Δεν ανανέωσαν και αποχώρησαν οι Τζανδάρης, Κατσικάς, Παπαδόπουλος εξοστρακίστηκαν οι Χακόμπο, Σπυρόπουλος, Ιτάνζ, Παπαγιαννόπουλος, Μάρτενς ενώ τα λεφτά στα ταμεία ήρθαν από τις πωλήσεις των Νομπόα (Ροστόφ) και Λούκας (Λα Κορούνια). Έτοιμος για Ράγιο Βαγεκάνο είναι ο Ρατς, ενώ στο «ψυγείο» μέχρι να βρουν νέα ομάδα βρίσκονται οι Γκολάσα και Περέιρα.ΠΟΣΟ ΑΛΛΑΞΕ: Στην Τούμπα δεν έμεινε τίποτα όρθιο! Νέος προπονητής (Ίγκορ Τούντορ), νέος αθλητικός διευθυντής (Φρανκ Άρνεσεν), μία ντουζίνα νέα πρόσωπα κι ακόμα περισσότερες αποχωρήσεις. Ο ΠΑΟΚ γκρέμισε το παλιό σαθρό οικοδόμημα και χτίζει ξανά από τα θεμέλια, πάνω σε νέα λογική.ΤΙ ΨΑΧΝΕΙ: Ψάχνει δεδομένα για ένα ακόμα στόπερ και ένα βαρύ όνομα στην θέση του επιθετικού. Αυτά στα φανερά. Διότι αθόρυβα ψάχνει και για επιπλέον λύσεις, αν τυχόν αποδεσμευτούν / πουληθούν κι άλλοι παίκτες που ουδείς περιμένει αυτή τη στιγμή ότι θα αποχωρήσουν!

ΑΕΚ
ΤΙ ΠΗΡΕ: Το αγαπημένος της ρήμα «ερχόμαστε», φρόντισε να το φωνάξει και μέσω των μεταγραφών της, αφού πήρε σχεδόν μία καινούργια (βασική) ενδεκάδα. Πιο ηχηρό όνομα ο Ντιέγκο Μπουονανότε, από κοντά και οι Βάργκας, Ντιντάκ Βιλά. Επιστροφή για τον «τρομοκράτη» Τζεμπούρ, πολύ ψαγμένες οι αγορές των Αντρέ Σιμόες, Μπαρόχα, Γκάλο, ενώ βάθος στο ρόστερ θα δώσουν οι Θέσαρ Άρθο, Ανδρεόπουλος και Βασιλαντωνόπουλος.

ΤΙ ΕΔΩΣΕ: Στην πραγματικότητα δεν άφησε ούτε ψίχουλο να πέσει κάτω. Απλώς αποχώρησε ο Πεταυράκης που δεν κολλούσε πια και ο Ντακόλ που δεν ήταν για αυτό το επίπεδο.ΠΟΣΟ ΑΛΛΑΞΕ: Ο Τραϊανός Δέλλας έχει την δύσκολη αποστολή να μοντάρει για ακόμα μία χρονιά μία ουσιαστικά νέα ομάδα, γεμάτη καινούργια πρόσωπα που αναζητούν ρόλους, χημεία, στιλ. Η ΑΕΚ είναι work in progress που θέλει χρόνο για να φτάσει εκεί που την ονειρεύονται οι οπαδοί της… ΤΙ ΨΑΧΝΕΙ: Περιμένει να κλείσει την υπόθεση του βραζιλιάνου χαφ Λούκα (εξτρέμ) και διακριτικά εξακολουθεί να χτενίζει την αγορά για κάποιο σέντερ-φορ ευκαιρία που θα μπορεί να γίνει το νέο της βασικό εννιάρι.

ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

ΤΙ ΠΗΡΕ: Το πιο ηχηρό όνομα είναι ο διεθνής Αργεντινός οργανωτής Φακούντο Μπερτόλιο, ο έρχεται με πολύ βαρύ βιογραφικό για να αναλάβει άμεσα ηγετικό ρόλο. Πολύ αξιόπιστες οι μεταγραφές από την ελληνική αγορά παικτών που μπορούν να καπαρώσουν θέση στην ενδεκάδα (Γιαννούλης, Φούντας, Δημούτσος, Γιάννου), μαζί τους και δύο-τρία στοιχήματα από το εξωτερικό (Χαμντανί, Ντουντού, Λανθαρότε, Γουάτο).ΤΙ ΕΔΩΣΕ: Στο φινάλε των μεταγραφών γέμισε τα ταμεία του από την πώληση του Χερόνιμο Μπαράλες (Σίβασπορ), αλλά χάνει στο γήπεδο τον πρώτο σκόρερ του περσινού πρωταθλήματος. Μαζί του έφυγε ο περσινός οργανωτής Μάρτιν Ρόλε και οι πολύτιμοι Αργεντινοί Πάρα και Ουσέρο. Δεν έδειξαν τίποτα στην Τρίπολη οι Μπαντιμπανγκά, Τιέ Μπι που ήρθαν με τυμπανοκρουσίες, όπως και ο Ισπανός Λομπάτο.ΠΟΣΟ ΑΛΛΑΞΕ: Μόνο και μόνο η αποχώρηση του τανκ που λεγόταν Μπαράλες αλλάζει όλη την λογική της ομάδας. Ο Μπερτόλιο είναι λιγότερο δεκάρι από τον Ρόλε και λογικά ο Βεργέτης θα αλλάξει προσέγγιση παιχνιδιού, με πιο σφιχτό σύνολο και πιο ομαδική λογική.ΤΙ ΨΑΧΝΕΙ: Απαραίτητα ένα ακόμα επιθετικό, αφού η χρονιά δεν βγαίνει μόνο με Γιάννου, Σκούρτη μπροστά.

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ

ΤΙ ΠΗΡΕ: Για ένα ακόμα καλοκαίρι δίνει ένα ρεσιτάλ αγορών με παίκτες που έκαναν αίσθηση τα προηγούμενα χρόνια στην Superleague. Παίκτες όπως οι Εμπόου, Ουσέρο, Γοδόι θα έπαιζαν βασικοί σχεδόν σε όλες τις ομάδες, όμως το κάτι παραπάνω ήρθε από τους… άλλους. Φοβερά λόγια ακούγονται για τον Αργεντινό μπακ Μπίτολο, ο Σέρβος εξτρέμ Στόιτσεφ είχε μοιράσει… σακούλες στα περσινά ματς με την Σαράγεβο, ενώ ο 30χρονος Γάλλος Αντονί Λε Ταλέκ που κάποτε στην Λίβερπουλ βαφτίστηκε «νέος Ζιντάν», προσθέτει κύρος, ποιότητα, κλάση.ΤΙ ΕΔΩΣΕ: Στην πραγματικότητα άφησε να φύγουν παίκτες που είχαν κλείσει τον κύκλο τους στο Περιστέρι (Νάστος, Δημούτσος, Καραμάνος, Τσέναμο), παίκτες που δεν είχαν κάτι άλλο να προσφέρουν Παπάζογλου, Φάμπιο, Γεωργίου, Καράσκο, αλλά και τους Αγκουαζί, Κατσουράνη που δεν επιθυμούσαν να παραμείνουν άλλο στον Ατρόμητο. Σχεδόν μία ενδεκάδα…ΠΟΣΟ ΑΛΛΑΞΕ: Άλλαξε αρκετά σε πρόσωπα, λογική, ηλικίες. Άλλαξε και στον πάγκο αφού ο Μιχάλης Γρηγορίου δείχνει με το καλημέρα ότι μπορεί να λύσει το πρόβλημα μονιμότητας στον πάγκο. Εδώ και χρόνια πάντως, ο Ατρόμητος έχει καθιερώσει το δικό του trademark ποδοσφαίρου, που δύσκολα αλλάζει…ΤΙ ΨΑΧΝΕΙ: Μοιάζει (και είναι) έτοιμη ομάδα, όπως έδειξε στα δύο παιχνίδια με την ΑΙΚ. Τώρα αν περάσει την Φενέρ και μπει σε ομίλους Europa League, όλο και κάποιο δώρο θα κάνει ο Γιώργος Σπανός, αφού δύο τέτοια καρπούζια σε μία μασχάλη δεν κρατιούνται εύκολα…

ΞΑΝΘΗ

ΤΙ ΠΗΡΕ: Το πιο ηχηρό όνομα είναι ο Ρουμάνος μέσος Οβίντιου Ερέα που μοιάζει σε εκτελεστική δεινότητα στον Κατσουράνη και τον οποίο ξέρει καλά ο Λουτσέσκου. Εμπειρία προσθέτουν οι Τσέναμο, Ζαραδούκας, όμως οι Ακρίτες παίρνουν πολλά στοχήματα. Δύο άγνωστοι Βραζιλιάνοι (Έλτον Φιγκεϊρέδο, Κρίστοφερ), ένας Βούλγαρος (Ντιμιτρόφ), ένας Σλοβάκος (Φάρκα΅), ένας Σέρβος (Τόμιτς) και αρκετά ερωτηματικά…ΤΙ ΕΔΩΣΕ: Πιθανώς να έχασε τους τέσσερις καλύτερους παίκτες της την περασμένη περίοδο. Δεν μπόρεσε να κρατήσει τον Κλέιτον που έκανε σεζόν καριέρας, τον πολύτιμο Ομπόντο και τον τεχνίτη Κάλβο, όμως γέμισε τα ταμεία με την πώληση του Γούτα στον Ολυμπιακό. Μικρότερης σημασίας οι αποχωρήσεις των Κυριακίδη, Αναστασόπουλου, Κομεσίδη, Μπέλιτς, Τσαμούρη, Γκομσί, Μπαλούφο, Νάκα. Συνολικά, μία ντουζίνα παίκτες!

ΠΟΣΟ ΑΛΛΑΞΕ: Θέλοντας και μη, αλλάζει ολοκληρωτικά σε ότι έχει να κάνει με τα πρόσωπα και γεμίζει ξένους. Παράτολμο το πείραμα, όμως η παρουσία του Ραζβάν Λουτσέσκου στον πάγκο της εγγυάται για την ύπαρξη μιας κανονικής ομάδας στο γήπεδο.ΤΙ ΨΑΧΝΕΙ: Τίποτα άλλο. ΘΑ πορευτεί με αυτούς που έχει και θα κοιτάξει να βγάλει κι άλλους νέους (Τριάδης, Ορφανίδης), κάτι που κάνει με συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια…

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

ΤΙ ΠΗΡΕ: Όπως κάθε χρόνο οι μεταγραφές του μυρίζουν έντονα Ελλάδα, με ψαγμένες, φθηνές κινήσεις. Ουδείς από τα 5 νέα πρόσωπα είναι άνω των 25. Ο Περιστερίδης (Πλατανιάς) ως λύση στη θέση του τερματοφύλακα, ο Κοζορώνης ως ποιοτική ενίσχυση στα χαφ, σπουδαία περίπτωση είναι ο ταλαντούχος δεξιός μπακ Καρανίκας (Λάρισα), ενώ ως ταλέντα ήρθαν οι Φερφελής (Τσβόλε) και Κολοφιούκας (Θεσπρωτός)

ΤΙ ΕΔΩΣΕ: Είχε καταλάβει από τον Ιανουάριο ότι δεν μπορεί να υπολογίζει στο δίδυμο Χαρίση-Κοροβέση που μοσχοπουλήθηκε από νωρίς στον ΠΑΟΚ. Υποστολή σημαίας με την αποχώρηση του αρχηγού Γιώργου Ντάσιου, μικρότερης σημασίας οι απώλειες των Σωτηρίου, Σκρέτα, Νάκου.ΠΟΣΟ ΑΛΛΑΞΕ: Σχεδόν καθόλου. Εδώ και τέσσερα χρόνια ο ΠΑΣ έχει καταφέρει να διατηρήσει την ίδια μαγιά, με ένα σπουδαίο κορμό τόσο από Έλληνες (Βελλίδης, Τζημόπουλος, Μιχαήλ, Τσουκαλάς), όσο και από ξένους (Τσάβες, Ίλιτς, Στρούνα) που γνωρίζονται απ’ έξω κι ανακατωτά κι έχουν φοβερή χημεία μεταξύ τους.ΤΙ ΨΑΧΝΕΙ: Όπως όλοι μας, λεφτά. Ο ΠΑΣ είναι στρωμένη ομάδα, ίσως να λείπει κάτι από αριστερά, ίσως κι ένας επιπλέον στόπερ.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ

ΤΙ ΠΗΡΕ: Πενία τέχνας κατεργάζεται. Μετρημένα τα ψώνια, αφού λεφτά δεν υπάρχουν. Κατάφερε να πάρει ως ελεύθερους (!) τους Χαλκιαδάκη και Καθάριο που δεν έπαιξαν λεπτό στον Ολυμπιακό, το ίδιο έκανε με τον Ρισβάνη, σοβαρή ενίσχυση κάτω από τα γκολπόστ με τον Σωκράτη Διούδη, ενώ μεγάλα στοιχήματα είναι ο Ιρανός φορ Ανσαριφάρντ (Οσασούνα) και ο Αργεντινός χαφ Βιγιάλμπα που ήρθε από την Βέλες. ΤΙ ΕΔΩΣΕ: Έχασε τον πρώτο περσινό του σκόρερ (Γιάννου), τον πρώτο του πασέρ (Ιμπαγκάσα), τον πιο δημιουργικό του παίκτη (Κολοβός) και τον βασικό του τερματοφύλακα (Γιαννακόπουλος), όπως και μερικούς πιτσιρικάδες (Μπούζας, Σμυρλής, Πάνος), όμως λεφτά έβαλε στο ταμείο του μόνο από την πώληση του εξαιρετικά υποσχόμενου 17χρονου στόπερ Ευαγγέλου στον Παναθηναϊκό.ΠΟΣΟ ΑΛΛΑΞΕ: Παρότι στα χαρτιά δείχνει αρκετά αλλαγμένος, πάντα βρίσκει τρόπους να επουλώνει εκ των έσω τις πληγές του. Θεωρητικά είναι σε πολύ καλύτερο σημείο από πέρσι ή πρόπερσι τέτοια εποχή, με πολύ πιο γεμάτο ρόστερ.ΤΙ ΨΑΧΝΕΙ: Δεν ψάχνει παίκτες για μεταγραφή, αλλά παίκτες από το παρόν ρόστερ που θα βγουν μπροστά για να καλύψει τα ηγετικά κενά που άφησαν οι Ιμπαγκάσα, Γιάννου, Κολοβός. Από την μέση και πίσω είναι γεμάτος και πολύ καλός μάλιστα…

ΒΕΡΟΙΑ

ΤΙ ΠΗΡΕ: Πρώτα - πρώτα πήρε τον Ζήση Βρύζα σε ρόλο αφεντικού και αυτός φρόντισε να καλύψει τα τεράστια κενά με παίκτες που έχουν καταθέσει τα διαπιστευτήρια τους στην Ελλάδα, όπως οι Αμπντούν, Γιουσούφ, Μερεμπιασβίλι, Νάστος, Ετζεγκουέλε, Τσουμάνης. Συνολικά αποκτήθηκαν 13 νέα πρόσωπα αφού σε αυτούς προστέθηκαν οι Μαγέφσκι, Κάλα, Λόπεθ, Σεγούντο και οι Έλληνες Καρακώστας, Γιαννούλης, Παπαδόπουλος.ΤΙ ΕΔΩΣΕ: Έσπασε κάθε ρεκόρ αποχωρήσεων, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ αποχώρησαν 17 παίκτες από την περσινή ομάδα! Αποχώρησαν 5 Ισπανοί (Ραούλ Μπράβο, Νταβίδ Βάθκεθ, Εσπάρθα, Καταλά, Καμπαγέρο), άλλοι 7 Έλληνες (Μπαργκάν, Καλτσάς, Μαρκέλης, Αμαραντίδης, Βέρτζος, Μπουζούκης, Χομσιογλου), οι εντυπωσιακοί Μπεν, Ντουμίτρου και οι «περαστικοί» Νέτο, Μαντζέκ, Κάμπορα. Μπορεί να ξεχάσαμε και κάποιον…ΠΟΣΟ ΑΛΛΑΞΕ: Ολοκληρωτική, σαρωτική αλλαγή. Μόνο και μόνο ότι έχασε παίκτες που σημείωσαν τα 36 από τα 45 περσινά της γκολ, αρκεί! Στον πάγκο, ο Γιώργος Γεωργιάδης που πήρε την προπονητική… κρυάδα στον ΠΑΟΚ.ΤΙ ΨΑΧΝΕΙ: Ψάχνει ρόλους, δέσιμο και ταυτότητα. Από τα μεγαλύτερα ερωτηματικά του πρωταθλήματος…

ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ

ΤΙ ΠΗΡΕ: Αρκετές κινήσεις για τους Κρητικούς, που πήγαν στα σίγουρα με τους Ντίνα (Παναθηναϊκός), Ανγκούλο (Απόλλωνας Σμύρνης), ενώ σπουδαία προσθήκη είναι αυτή του Ουκρανού διεθνή στόπερ Σέλιν (δανεικός από Ντιναμό Κιέβου). Άγνωστο τι μπορούν να προσφέρουν οι λεγεωνάριοι Βάντερσον, Ράμος, Τσιμόντζι, Στανισάβλιεβιτς, Γκνιάτιτς που ήρθαν αθόρυβα για να δώσουν βάθος στο ρόστερ.ΤΙ ΕΔΩΣΕ: Η μεγαλύτερη απώλεια ήταν αυτή του Γκανέζου χαφ Αζίζ Τετέ, ο οποίος πουλήθηκε στην Λεχ Πόζναν. Από εκεί και μετά αποχώρησε το ισπανικό τρίο (Νταβίντ Τόρες, Γκαβιλάν, Αγκιλέρα) που δεν πρόσφερε τα αναμενόμενα πέρυσι, όπως και οι Περιστερίδης, Ζαραδούκας, Τσοντάκης, Σούκιας, ενώ από τους ξένους αποχαιρέτισαν και οι Κάσιο, Μπεριάν, Φικγκέιρα. ΠΟΣΟ ΑΛΛΑΞΕ: Όταν φεύγουν 11 πρόσωοα κι έρχονται άλλα τόσα, είναι λογικό να μιλάμε για νέα ομάδα. Ο Πλατανιάς έκανε ένα ισχυρό refresh στο ρόστερ του και θα χρειαστεί χρόνο για να δέσει. ΤΙ ΨΑΧΝΕΙ: Επειγόντως ένα σέντερ-φορ (Καραμάνος;), αφού αυτή είναι η βασική τρύπα που εντόπισε ο Γιώργος Παράσχος στα φιλικά, αλλά και οτιδήποτε άλλο καλό προκύψει, είναι πάντα ευπρόσδεκτο…

ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ

ΤΙ ΠΗΡΕ: Δεν έχει κάνει ακόμα το μεγάλο μπαμ, αν και γλύκανε λίγο τον κόσμο του με την επιστροφή της «σημαίας» Ανρί Καμαρά. Ήρθε από την Βολιβία ο διεθνής μπακ Μπεχαράνο, ενώ έκανε προσεκτικές επιλογές Ελλήνων (Κυριακίδης, Παπάζογλου, Μάκος), που κλειδώνουν θέση στην ενδεκάδα. Άγνωστο τι μπορούν να προσφέρουν οι λάτιν Μάρκος Πάουλο, Ρομέρο και ο Βέλγος στόπερ Κόρστιενς.ΤΙ ΕΔΩΣΕ: Μία ενδεκάδα αποχωρήσεων εκ των οποίων οι μισοί είχαν πολύ σημαντικό ρόλο πέρυσι. Έφυγε ο βασικός τερματοφύλακας (Μπρακάλι), οι δύο βασικοί στόπερ (Μαλεζάς, Εντζεγκουέλε), ο πρώτος πασέρ (Μαρτίνες), ο βασικός κόφτης (Γοδόι) και πολύτιμα γρανάζια, όπως οι Μορένο, Αντρέ Άλβες, Θεοδωρίδης, Φωτάκης, Λάζαρι. Σαν πολλοί δεν αποχώρησαν;ΠΟΣΟ ΑΛΛΑΞΕ: Άλλαξε σε δραματικό βαθμό, αφού εκτός από μία ντουζίνα παίκτες έφυγε και ο Μάκης Χάβος που είχε ριζώσει στο Αγρίνιο, Ο Πορτογάλος Λιονέλ Πόντες έρχεται με καλό βιογραφικό, αλλά μηδενική εμπειρία σε συλλόγους και τα αποτελέσματα στα φιλικά προβληματίζουν πολύ…ΤΙ ΨΑΧΝΕΙ: Ποιοτικές ενέσεις σχεδόν σε κάθε γραμμή. Λείπει ο γκολτζής, λείπει ταχύτητα και δημιουργικότητα στα χαφ. Είναι κοντά στο Σέρβο φορ Μαρκόφσκι και τον Αιγύπτιο εξτρέμ Ουάρντα, όμως ψάχνει κι άλλους…

ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ

ΤΙ ΠΗΡΕ: Κινήθηκε σε πολύ ρηχά νερά και έκανε διστακτικές κινήσεις. Πιο γνωστά αποκτήματα ο Χαβίτο και ο Μπουγαΐδης που έχουν φάει την Superleague με το κουτάλι, ενώ τα υπόλοιπα αποκτήματα (Γαβριηλίδης, Νικόλτσης, Μαρκόπουλος, Μουδούρογλου, Παπαχρήστος) μπαίνουν στην κατηγορία «στοιχήματα». Μαζί τους κι ο Ισπανός χαφ Μπαλούφο που δεν έδειξε τίποτα στην Ξάνθη.ΤΙ ΕΔΩΣΕ: Έχασε τον ηγέτη της άμυνας του (Εμπόου), τον πολύ ποιοτικό Ρομέου στα χαφ, τον έμπειρο Μπαϊκαρά, τον παιχταρά (όταν ήταν υγιής) Χοσέ Μαρία Κάσες, αλλά και κάτι πιτσιρικάδες με μικρή συμμετοχή. Βαρβάτες απώλειες για τα κυβικά της…ΠΟΣΟ ΑΛΛΑΞΕ: Η παραμονή του Χοσέ Ρόκα στον πάγκο του αποτελεί εγγύηση μαχητικού πνεύματος και τακτικής προσήλωσης. Ωστόσο έχασε τέσσερα πολύ βασικά στελέχη, χωρίς να τους αντικαταστήσει με ανάλογο τρόπο. Θεωρητικά, το πρόσημο δεν μοιάζει να είναι θετικό…ΤΙ ΨΑΧΝΕΙ: Έχει δικαίωμα να κάνει άλλη μία μεταγραφή παίκτη άνω των 24 ετών, όμως ακόμα ψάχνει να δει που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη. Ο Ρόκα δεν θα έλεγε όχι σε ένα μπαλαδόρο οργανωτή…

ΚΑΛΛΟΝΗ

ΤΙ ΠΗΡΕ: Από πέρυσι επιλέγει διαφορετική λογική, υπογράφοντας παίκτες με λίγη, ελάχιστη ή καθόλου εμπειρία από Ελλάδα. Από τα 10 νέα αποκτήματα ξεχωρίζει ο Τσέχος μέσος Κλαντρούμπσκι, ο Βόσνιος σέντερ φορ Καϊκούτ (Βέροια), ο εξτρέμ Γεωργίου και ο Πολωνός στόπερ Κνον (με την καλλονή σύντροφό του). Στα «στοιχήματα» συμπεριλμβάνονται οι Ελακόπουλος (δανεικός από Τίγκρε), Ούκα, Μάρκοβιτς, Σάμπα που δεν έχουν αγωνιστεί ξανά στην Ελλάδα.ΤΙ ΕΔΩΣΕ: Ούτε λίγο ούτε πολύ έδιωξε σχεδόν ολόκληρη την περσινή του ομάδα από την οποία αποχώρησαν 14 παίκτες! Το ελληνικό στοιχείο μειώθηκε από τις αποδεσμεύσεις των Κριπιντίρη, Μίνγκα, Χωριανόπουλου, Πετρόπουλου, Αγρίτη, Βλαστέλλη, η ισπανική παροικία μειώθηκε από τις αποχωρήσεις των Γιορέντε, Χουάνμα, Σίμο, Βιδάλ, ενώ σε άλλες πολιτείες τράβηξαν και οι Μαρσέλο, Λεοζίνιο, Στεφάνοβιτς, Αράς.ΠΟΣΟ ΑΛΛΑΞΕ: Σαρωτικό λίφτινγκ για μία ομάδα που πέρυσι είχε πολύ μεγάλα σκαμπανεβάσματα και αστάθεια στην απόδοση της. Με ρούκι προπονητή (Θαλής Θεοδωρίδης) και σαρωτικές αλλαγές στο ρόστερ, προβλέπεται δύσκολη σεζόν…ΤΙ ΨΑΧΝΕΙ: Ψάχνει για κάτι καλύτερο στο δημιουργικό κομμάτι (οργανωτής, περιφερειακός επιθετικός), αφού τα φιλικά έδειξαν πρόβλημα μπροστά.

ΗΡΑΚΛΗΣ

ΤΙ ΠΗΡΕ: Αυτούς ξέρει, αυτούς εμπιστεύεται. Η επιστροφή του Απόστολου Βέλλιου μετά από μερικά χρόνια στην ξενιτιά ήταν το μπαμ του Γηραιού για το καλοκαίρι στην επιστροφή του στα μεγάλα σαλόνια. Ο Ηρακλής «γέμισε» το κέντρο του με τους εκ Κρήτης ορμώμενους Μακρή και Χαντί, επαναπάτρισε τον Κοστίν Λάζαρ και πόνταρε σε σίγουρα χαρτιά κάτω από τα δοκάρια (ήρθε ο Σλοβάκος Πέρνις) και του αριστερού μπακ (Καρλίτος από ΑΕ Λεμεσού). Το μεγάλο αίνιγμα είναι ο Τούρκος επιθετικός Κερέμ Μπουλούτ, η τρέλα του οποίου φτάνει και περισσεύει για όλους…ΤΙ ΕΔΩΣΕ: Στην πραγματικότητα άφησε να αποχωρήσουν παίκτες που δεν έκαναν την διαφορά σε μικρότερες κατηγορίες κι ούτε θα την έκαναν στην Superleague. Κάπως έτσι αποχώρησαν αθόρυβα οι Αγγελούδης, Κουρδάκης, Σιατραβάνης, Βαλεριάνος, Ρουγκάλας, Καρακώστας, Τόσκας. ΠΟΣΟ ΑΛΛΑΞΕ: Ο κορμός από την εντυπωσιακή περσινή ομάδα παρέμεινε ανέγγιχτος, ενώ ο Νίκος Παπαδόπουλος που έχτισε αυτό το σύνολο συνεχίζει στο τιμόνι, βάζοντας τον πήχη αρκετά ψηλά. ΤΙ ΨΑΧΝΕΙ: Στον Ηρακλή υποστηρίζουν ότι πήραν τους παίκτες που ήθελαν. Αν υπήρχαν λεφτά βέβαια, ίσως έπαιρναν κάτι ακόμα πίσω ή στους εξτρέμ…

ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ

ΤΙ ΠΗΡΕ: Τρέχει και δεν φτάνει αφού έμαθε τα χαρμόσυνα μαντάτα περί οριστικής παραμονής στην Superleague μες την εβδομάδα και πρέπει να στήσει ομάδα μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Κλείδωσε την δεξιά του πτέρυγα με τους Τσίμο Ναβάρο, Μουλόπουλο που έχουν φάει την κατηγορία με το κουτάλι, είναι μία ανάσα από τον αρχηγό της Εθνικής Κύπρου, Νικολάου και φλερτάρει με τον σέντερ-φορ Μάρκοβιτς.

ΤΙ ΕΔΩΣΕ: Ένα σωρό κόσμος άφησε τους Βοιωτούς, αφού ουδείς ήθελε να ρισκάρει να παίξει στην Football League. Σχεδόν όλη η βασική ενδεκάδα (Σηφάκης, Τομάς, Πιντέρ, Μπουσταμάντε, Πελέ, Βούκσεβιτς, Γκόμες, Ζίτο, Πουλίδο, Μρντάκοβιτς) τράβηξε σε άλλες πολιτείες και άφησε γυμνό το ρόστερ.ΠΟΣΟ ΑΛΛΑΞΕ: Άλλαξε σαρωτικά και θα αλλάξει κι άλλο. Η ενδεκάδα της πρεμιέρας θα είναι αναγκαστικά υβριδική. ΤΙ ΨΑΧΝΕΙ: Τα πάντα! Παίκτες σε όλες τις θέσεις. Ποιότητα. Εμπειρία. Τα πάντα. Τέλη Αυγούστου δύσκολα χτίζεις νέα ομάδα…

Πόσο άλλαξες, πόσο άλλαξα…