MENU

Από το γραφείο του δικηγόρου κ. Σοφού, εστάλη σήμερα το πρωί ένας πάκος με χαρτιά. Είχα και σοβαρότερες δουλειές να κάνω, αλλά 51 σελίδες Α4 κάθισαν και έγραψαν, θα ήταν άδικο να μην τους ρίξω μια ματιά.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης κατέθεσε αγωγή λοιπόν, και ζητάει 300 χιλιάρικα από τον υπογράφοντα ως Διευθυντή Σύνταξης, άλλα τόσα από τον Άρη Ασβεστά και άλλα τόσα από το SDNA. Το σύνολο, εννιά κατοστάρικα. Σε αυτή την αγωγή. Σε άλλη ζητάει άλλα ποσά, σε επόμενη μπορεί περισσότερα. Ξύθηκα αρκετή ώρα προβληματισμένος, σε σημείο κνησμού, μέχρι που άρχισα να διαβάζω. Κι από το ξύσιμο πέρασα στο τρίψιμο. Των ματιών.

Γιατί λέτε ότι κατέθεσε αγωγή ο Μαρινάκης στο SDNA; Γιατί αναφέραμε το όνομά του ως κατηγορούμενος της εγκληματικής οργάνωσης. Γιατί δημοσιεύσαμε τη φωτογραφία του. Γιατί αναφέραμε περιεχόμενο των καταθέσεων μαρτύρων ή κατηγορουμένων.

Γιατί «θίγουν βαρύτατα την τιμή και την υπόληψή μου και προσβάλλουν την προσωπικότητά μου, πλήττοντας παράλληλα το κύρος που απολαμβάνω σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο, τόσο ως άνθρωπος και οικογενειάρχης, όσο δε και ως επαγγελματίας…».

Προσέξτε τώρα: Δύο μέρες πριν ο Βαγγέλης Μαρινάκης προσέλθει στο ανακριτικό γραφείο του κ. Ανδρεάδη προκειμένου να απολογηθεί ως βασικός κατηγορούμενος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, στέλνει αγωγή σε ένα Μέσο Ενημέρωσης επειδή τον αναφέρει ως κατηγορούμενο, επειδή φέρνει στο φως ντοκουμέντα και μόνο.

Δεν υποστηρίζει, ο Μαρινάκης, πως γράφουμε ψέματα, ούτε τα ντοκουμέντα αμφισβητεί. Απλά θεωρεί πως δεν έπρεπε να γράφεται το όνομά του ή να δημοσιεύεται η φωτογραφία του.

Δεν θεωρεί ο πρόεδρος του Ολυμπιακού πως είναι ένα θέμα που απασχολεί την κοινή γνώμη, ούτε είναι αναγκαίο για την εξασφάλιση του δικαιώματος πληροφόρησης επί θεμάτων δημοσίου συμφέροντος.

Και θα έπρεπε να σεβαστούμε το τεκμήριο αθωότητας όπως περιγράφει. Το οποίο προφανώς και σεβόμαστε, ασχέτως της κατάληξης της υπόθεσης. Ουδέποτε άλλωστε, κρίθηκε από το SDNA ένοχος ή υπήρχε τέτοια υποψία. Γεγονότα καταγράφουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, χωρίς συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς, με γνώμονα και μόνο την ελευθεροτυπία και το δημόσιο συμφέρον που επιτάσσει τη δημοσίευση εγγράφων που επηρεάζουν την ζωή του τόπου.

Το θέμα «ελληνικό ποδόσφαιρο» είναι μείζον, αποτελεί κοινωνικό φαινόμενο και δεν αποτελεί ζήτημα επίλυσης προσωπικών διαφορών για να μένουν τα έγγραφα στα δημοσιογραφικά συρτάρια. Αν ο Μαρινάκης δεν έχει καταλάβει πόσο σοβαρά κακουργήματα αντιμετωπίζει και αν δεν αποτελεί λόγο δημοσίου συμφέροντος η πληροφόρηση του κοινού, τότε η επιστήμη και η Νομική σηκώνουν τα χέρια ψηλά.

Προφανώς ο Μαρινάκης θα καταθέσει μηνύσεις, αγωγές σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης που έχουν αναφέρει το όνομά του, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα υποχρεωθούμε να στραφούμε εμείς σε νομικές κινήσεις.

Εκτός αν στο κινητό του ή στον υπολογιστή του έχει καρφωμένο στα «αγαπημένα» μόνο το SDNA. Ισχύει άραγε; Ένα site που ακόμα δεν συμπλήρωσε τους έξι μήνες ζωής και θεωρείται από τον Βαγγέλη Μαρινάκη καθοδηγητής των εξελίξεων στην ειδοσεογραφία της χώρας.

Και προφανώς, καμία «επανάσταση» στον χώρο των media δεν μπορεί να είναι «αναίμακτη». Έχει κόστος η δημοσίευση της αλήθειας, η μάχη με το ξεσκέπασμα των εγκληματικών οργανώσεων. Είναι όμως, καθήκον μας η δημοσιοποίηση τόσο σημαντικών θεμάτων/εγγράφων, διότι ουκ ολίγες φορές τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ οδήγησαν στην εξιχνίαση κακουργηματικών υποθέσεων. Το μόνο που επιζητούμε είναι να κριθούν οι ένοχοι και οι αθώοι, να προχωρήσει άμεσα και γρήγορα η υπόθεση που θα αποτελεί λύτρωση για τον χώρο του ποδοσφαίρου η τελική έκβασή της.

Ωστόσο, από τη στιγμή που ο Βαγγέλης Μαρινάκης θεωρεί πως «αδικείται» ή πλήττεται η φήμη του και το αναγνωρισμένο, ανά την Ελλάδα και την Ευρώπη, κύρος του, πήρε τη σωστή απόφαση. Η Δικαιοσύνη πρέπει να λύνει τέτοια ζητήματα. Υπάρχουν επιχειρηματίες σχετιζόμενοι με το ποδόσφαιρο που στο παρελθόν έβαζαν μπράβους να ξυλοκοπήσουν δημοσιογράφους, που απειλούσαν, εκβίαζαν, στοχοποιούσαν ή καμιά φορά απέλυαν κιόλας ανθρώπους των ΜΜΕ.

Είναι δείγμα προόδου (του αθλητισμού και του πολιτισμού…) αν ο Βαγγέλης Μαρινάκης επιχειρεί με τρόπο που αρμόζει σε μια ευνομούμενη κοινωνία να βρει το δίκιο του. Θαρρώ, διαβάζοντας την αγωγή, ότι είναι αβάσιμη και αστήρικτη, τουτέστιν ο Θέμης Σοφός πρέπει να προσπαθήσει περισσότερο την επόμενη φορά στην επιχειρηματολογία για να δικαιολογήσει την εργασία του.

Μέχρι τότε συνεχίζουμε κανονικά. Την Πέμπτη το SDNA θα καλύψει την απολογία του κατηγορούμενου ως «διευθυντή εγκληματικής οργάνωσης», Βαγγέλη Μαρινάκη στην Ευελπίδων με σεβασμό προς τον ίδιο και τους αναγνώστες του, δηλαδή καταγράφοντας με κάθε λεπτομέρεια όσα θα συμβούν στο Ναό της Δικαιοσύνης. Η κάλυψη θα είναι συνεχής. Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερες λεπτομέρειες…

Μια απάντηση στην αγωγή Μαρινάκη