MENU

Μέρος της λαίλαπας που εδώ και λίγες μέρες εκτυλίσσεται με τις έρευνες των αμερικανικών και ελβετικών αρχών αναφορικά με τα σκάνδαλα στελεχών της ΦΙΦΑ είναι κι ο Μάριος Λευκαρίτης. Ο επί χρόνια πρόεδρος της κυπριακής ομοσπονδίας, πλέον επίτιμος πρόεδρος της, αξιωματούχος σε ΟΥΕΦΑ και ΦΙΦΑ σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις των ελβετικών εισαγγελικών αρχών έχει κληθεί να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την ψηφοφορία της 2ας Δεκεμβρίου του 2010 με την οποία ανατέθηκαν τα Παγκόσμια Κύπελλα του 2018 και 2022 σε Ρωσία και Κατάρ, αντιστοίχως. Τότε, ο Κύπριος αξιωματούχος ήταν μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΦΙΦΑ και πέραν του ίδιου, ανάλογη κλήση έχει δημοσιοποιηθεί πως απευθύνθηκε και για οκτώ ακόμη μέλη της εκτελεστικής επιτροπής, αλλά και τον υπουργό αθλητισμό της Ρωσίας, Βιτάλι Μούτκο.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ο 69χρονος πλέον παράγοντας απασχολεί τη διεθνή ποδοσφαιρική σκηνή. Εδώ και χρόνια, ανά τακτά χρονικά διαστήματα έχει φιλοξενηθεί σε διάφορα διεθνή media. Το ξεκίνημα έγινε μια εβδομάδα μετά την ψηφοφορία του 2010, όταν η αγγλική Sun, αναφέρει πως ο Λευκαρίτης, μαζί με άλλα έξι μέλη της ΦΙΦΑ (τα οποία και κατονομάζει) αθέτησαν την υπόσχεση που είχαν δώσει στον Πρίγκιπα Γουίλιαμ, τον Άγγλο πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον και στον Ντέιβιντ Μπέκαμ και αντί να στηρίξουν την αγγλική υποψηφιότητα, στήριξαν αυτήν της Ρωσίας.Η έρευνα του France Football

Τρία χρόνια αργότερα, τον Οκτώβριο του 2013, το γαλλικό περιοδικό France Football αφιερώνει ένα βασικό του άρθρο στον Μάριο Λευκαρίτη, στο πλαίσιο μας ευρύτερης δωδεκασέλιδης έρευνας με τίτλο Qatarclysme («Κατά-ρ-κλυσμός») σχετική με όλα τα σκιώδη τμήματα της τελικής επικράτησης του Κατάρ στην ψηφοφορία για την ανάθεση του Μουντιάλ του 2002. Χαρακτηριστικά σε αυτό επισημαίνεται η έντονη επιχειρηματική διασύνδεση της οικογένειας Λευκαρίτη, ιδιοκτήτριας της εταιρείας Petrolina Holdings, εταιρεία κυρίαρχος στην κυπριακή αγορά καυσίμων και πετρελαίου και στην οποία διευθύνων σύμβουλος είναι ο Μάριος Λευκαρίτης, με το Κατάρ. Γίνεται λόγος για το επιχειρηματικό άνοιγμα του τέως προέδρου της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια με το αραβικό εμιράτο και τις επενδυτικές δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν στη Μεγαλόνησο μετά το 2008 από τους Καταριανούς. Επισημαίνεται επίσης η σύμπραξη της εταιρείας “Lefkaritis & Hassapis Developers” στην “Business Association of Cyprus-Qatar”, μια κυπρο-καταριανή δηλαδή ένωση επιχειρηματιών, ενώ τέλος, γίνεται λόγος για την πώληση έκτασης ιδιοκτησίας της οικογένειας Λευκαρίτη στην ευρύτερη περιοχή της Λάρνακας στον Εμίρη του Κατάρ μέσω της εταιρείας Qatar Investment Authority,

λίγους μήνες μετά την ανάθεση του Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ, έναντι ποσού 32 εκατ. ευρώ, ποσό που σύμφωνα με την συγκεκριμένη πηγή δεν ανταποκρίνεται στην αξία της έκτασης.

Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του συγκεκριμένου άρθρου, ο Μάριος Λευκαρίτης με δηλώσεις του στα κυπριακά media παραδέχτηκε την αγοραπωλησία, κάνοντας λόγο για ξεχωριστή επιχειρηματική δραστηριότητα, το πλαίσιο της οποίας είναι κατατεθειμένο – ως προβλέπεται – στις αρμόδιες κυπριακές κρατικές αρχές.

Την ίδια χρονική περίοδο, η ΦΙΦΑ διεξήγαγε ύστερα από το μπαράζ δημοσιευμάτων και καταγγελιών διαφθοράς την δική της, εσωτερική έρευνα, υπό την διεύθυνση του αμερικανού δικηγορού, Μίκαελ Γκαρσία και του Γερμανού δικαστή και προέδρου της επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας της ΦΙΦΑ, Χανς-Γιόακιμ Εκερτ. Αυτή κράτησε περίπου δύο χρόνια με την σύνοψη των συμπερασμάτων να διαρρέεται τον περασμένο Νοέμβριο, σύνοψη που προκάλεσε εντονότατες αμφισβητήσεις, δριμύτατες διαφορές ακόμη και μεταξύ των δυο υπευθύνων της, με τον Γκαρσία να παραιτείται της συνέχειας της έρευνας θεωρώντας εαυτόν θιγμένο από την παρουσιασθείσα σύνοψη, η οποία ουσιαστικά δεν έβρισκε τίποτα το μεμπτό στην ανάθεση των Μουντιάλ του 2018 και του 2022.Η αγγλική έρευνα

Την ίδια στιγμή, παρουσιάζεται στο αγγλικό κοινοβούλιο μια έρευνα που διεξήγαγαν οι αγγλικές μυστικές υπηρεσίες και φέρνουν στο φως της δημοσιότητας οι Sunday Times. Σε αυτήν, εμφανίζεται και πάλι η δοσοληψία της οικογένειας Λευκαρίτη με τους Καταριανούς.

Αναλυτικά, στην παράγραφο 7.3 σημειώνεται σχετικά: «Μια πηγή από την οργανωτική επιτροπή της αγγλικής υποψηφιότητας για το Μουντιάλ του 2018 κατέθεσε πως δέχτηκε στοιχεία πως το Κατάρ έκανε μια αγοραπωλησία ύψους 32 εκατ. ευρώ με τον Μάριο Λευκαρίτη, Κύπριο μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΦΙΦΑ. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία μια έκταση γης που πιστεύεται πως άνηκε στην οικογένεια Λευκαρίτη πωλήθηκε για το συγκεκριμένο ποσό – ποσό που εκτιμάται πως είναι υψηλότερο της αντικειμενικής αξίας της γης –έναν χρόνο μετά την ψηφοφορία. Η συγκεκριμένη πηγή της οργανωτικής επιτροπής κατέθεσε: «Είναι ένας συναρπαστικός τύπος για έλεγχο. Κι αυτό γιατί δραστηριοποιείται στην πετρελαϊκή βιομηχανία και φαίνεται πως έχει κάνει μια τεράστια συμφωνία με τους Καταριανούς. Κι αυτό το έμαθα από κάποιον που βρίσκεται κοντά στην ΟΥΕΦΑ». Στην ίδια παράγραφο φιλοξενούνται και απαντητικές δηλώσεις του ίδιου Μάριου Λευκαρίτη στους Sunday Times: «Αρνούμαι κατηγορηματικά πως η ψήφος μου για το Μουντιάλ του 2002 επηρεάστηκε καθ’ οποιονδήποτε τρόπο από οποιαδήποτε εμπορική δραστηριότητα και κίνητρο. Ως προς την συγκεκριμένη δοσοληψία, παρακαλώ πληροφορηθείτε πως κάθε σχετική πληροφορία είναι διαφανής και διαθέσιμη για έλεγχο μέσο των αρμόδιων υπηρεσιών και αρχών της Κύπρου».

Τη σκυτάλη πήραν πρόσφατα δύο γερμανικά κανάλια, τα οποία σε ντοκιμαντέρ τους σχετικά με τα σκάνδαλα της ΦΙΦΑ παρουσίασαν και την συγκεκριμένη ιστορία, σε συνδυασμό με κάποιες άλλες παράλληλες εικαζόμενες δράσεις της Petrolina με την Gazprom (κάνοντας σύνδεση και με την ψηφοφορία για το Μουντιάλ του 2018), ισχυρισμούς που διέψευσε κατηγορηματικά ο ίδιος ο Λευκαρίτης, συνεχίζοντας πάντως να επιβεβαιώνει το κτηματικό deal με τους Καταριανούς.

Προφανώς, λόγω όλου αυτού του ντόρου, αλλά και εξαιτίας της θεσμικής του θέσης έχει ζητηθεί από τον Κύπριο παράγοντα, ν’ απαντήσει στις ερωτήσεις των ελβετικών εισαγγελικών αρχών. Κάτι που σε κάθε τόνο και σε κάθε ευκαιρία ο Μάριος Λευκαρίτης έχει διαλαλήσει πως είναι διατεθειμένος να πράξει προκειμένου να συμπράξει στις σχετικές έρευνες και προφανώς αναζητώντας από την πλευρά του ευκαιρία να καταθέσει στοιχειοθετημένα τη δική του απάντηση.

Το ιστορικό της κλήσης Λευκαρίτη