MENU
Χρόνος ανάγνωσης 5’

Τώρα χρειάζεται δύναμη, θέληση και σθένος!

0

Έπεσε στον αγωνιστικό χώρο σφαδάζοντας και έπιασε το γόνατό του. Κατόπιν έκανε το σταυρό του. Κατάλαβε. Ήξερε. Το έχει ξαναπεράσει. Είναι ένας τραυματισμός σοκαριστικός, ο οποίος κρατά τον αθλητή αρκετούς μήνες εκτός αγωνιστικής δράσης. Ταλαιπωρεί το σώμα του, αλλά και το μυαλό του. Χειρουργείο και μετά αποθεραπεία. Κι αν το έχεις πάθει ξανά, χρειάζεται διπλό σθένος, όπως αυτό που θα πρέπει να βρει ο Πέτρος Μάνταλος, ώστε να επιστρέψει υγιής στα γήπεδα.

Η πραγματικότητα είναι σκληρή. Για κάποιους από τους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι υπέστησαν αυτόν τον τραυματισμό, η ρήξη χιαστού σήμανε και... ρήξη της καριέρας τους. Είναι πάντα δύσκολη και επίπονη η διαδικασία της επιστροφής, θέλει θέληση, απαιτεί υπερβάσεις,, είναι μια μάχη την οποία κερδίζουν οι δυνατοί. Ο αρχηγός της ΑΕΚ τα έχει ήδη καταφέρει μια χαρά, ουδείς αμφιβάλει ότι θα είναι και πάλι νικητής.

Eίναι χιλιοειπωμένο κλισέ, αλλά είναι η αλήθεια. Αυτό που δεν σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό, σε κάνει θηρίο, σε γιγαντώνει...

Πόσες, όμως, είναι οι πιθανότητες να πάθεις ρήξη χιαστού και στα δύο πόδια στην διάρκεια της καριέρας σου; Προφανώς όχι πολλές και είναι γεγονός ότι ο Μάνταλος στάθηκε εξαιρετικά άτυχος. Ένας από τους συμπαίκτες του, ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, το έχει πάθει, επίσης. Όπως και ο Ρονάλντο, το «φαινόμενο», ο Τζουζέπε Ρόσι, ο Αρκάντιους Μίλικ.

Η ρήξη χιαστού αποτελεί μία συχνή κάκωση των αθλητών. Συμβαίνει κατά την έντονη στροφική κίνηση του γόνατος και συχνά, συνοδεύεται και από άλλες βλάβες, όπως πχ ρήξη πλάγιων συνδέσμων ή ρήξη μηνίσκων. Η διάγνωση της βλάβης είναι σχετικά εύκολη και προκύπτει, από το ιστορικό του ασθενούς (μηχανισμός κάκωσης) και από τον κατάλληλο απεικονιστικό έλεγχο (ακτινογραφίες και μαγνητική τομογραφία). Η θεραπεία της ρήξης είναι κατά βάση χειρουργική. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις ασθενών που μπορούν να αντιμετωπισθούν συντηρητικά.

Η επιστροφή στην αγωνιστική δράση εκτιμάται ανά περίπτωση. Οι γιατροί δεν συνηθίζουν να δίνουν στερεότυπες απαντήσεις στο αγωνιώδες ερώτημα κάθε αθλητή που έχει υποστεί αυτόν τον σοβαρό τραυματισμό.

«Πότε θα επιστρέψω, γιατρέ;» είναι η ερώτηση. Η απάντηση κρίνεται από τον κάθε αθλητή, θα γυρίσει στα γήπεδα όταν είναι έτοιμος. Μπορεί να περάσουν τέσσερις μήνες, μπορεί να χρειαστούν έξι ή οκτώ, ίσως να είναι μεγαλύτερο το διάστημα.

Σημειώνεται, πάντως, ότι η συνήθης διάρκεια αποκατάστασης, έπειτα από ρήξη χιαστού, είναι οι έξι μήνες, κατά την διάρκεια των οποίων επιτυγχάνεται πλήρης επαναφορά της κίνησης στην άρθρωση του γονάτου, αλλά και ανάκτηση της μυϊκής δύναμης.

Δεν υπάρχει ίσως άλλος ποδοσφαιριστής, ο οποίος να «βασανίστηκε» στην καριέρα του περισσότερο από τραυματισμούς από τον Ρονάλντο. Όσοι τον θαύμασαν να αγωνίζεται θα μείνουν για πάντα με το αναπάντητο ερώτημα τι άλλο θα μπορούσε να έχει κάνει μέσα στα γήπεδα ο σπουδαίος Βραζιλιάνος, αν δεν είχε ευαίσθητα γόνατα. Στις 21 Νοεμβρίου 1999, στο παιχνίδι της Ίντερ με τη Λέτσε, το πόδι του Ρονάλντο κόλλησε στο έδαφος, με αποτέλεσμα να υποστεί μερική ρήξη τένοντα στο δεξί γόνατο. Νυστέρι και επιστροφή στα γήπεδα στις 12 Απριλίου 2000 στην αναμέτρηση με τη Λάτσιο για το Κύπελλο. Μπήκε ως αλλαγή και έξι λεπτά αργότερα το πόδι του ξανακόλλησε στο έδαφος. Ολική ρήξη τένοντα στο δεξί γόνατο ήταν η διάγνωση, το δρομολόγιο για το χειρουργείο γνωστό.

Το 2005 φορά πια τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά η ατυχία τον... ακολουθεί και στη Μαδρίτη. Νέος σοβαρός τραυματισμός, μερική ρήξη χιαστών στο αριστερό γόνατο! Ο Ρονάλντο έχει αρχίσει ήδη τότε να παίρνει κιλά και το αυξημένο βάρος του φέρεται να έχει επιβαρύνει και τα ήδη ταλαιπωρημένα γόνατά του.

Τέσσερις φορές έχει υποστεί ρήξη χιαστών ο Τζουζέπε Ρόσι και πάντα έβρισκε το κουράγιο να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση γερός και δυνατός. Τον περασμένο Απρίλιο ο Ιταλός επιθετικός υπέστη ρήξη χιαστού στο αριστερό γόνατο (το... καλό του) και η επιστροφή του εκτιμάται ότι θα γίνει μέχρι το τέλος του 2017. Δεν ήταν η πρώτη φορά που προδόθηκε από τα γόνατά του ο Ρόσι. Νωρίτερα είχε πάθει τρεις φορές ρήξη χιαστών στο δεξί γόνατο! Η πρώτη ήταν στις 26 Οκτωβρίου 2011 στο εκτός έδρας παιχνίδι της Βιγιαρεάλ με τη Ρεάλ Μαδρίτης, η δεύτερη τον Απρίλιο του 2012 σε προπόνηση, ευρισκόμενος στο τελικό στάδιο της αποθεραπείας του και η τρίτη το 2014, όταν ήταν στη Φιορεντίνα.

Μέσα σε ένα χρόνο ρήξη χιαστών και στα δύο πόδια. Πόσο πιο άτυχος θα μπορούσε να είναι ο Αρκάντιους Μίλικ; Τραυματίστηκε τον Οκτώβριο του 2016 στο αριστερό γόνατο και έμεινε εκτός αγωνιστικής δράσης για τέσσερις μήνες, σε μια περίοδο μάλιστα κατά την οποία ήταν σε εξαιρετική κατάσταση. Όταν επέστρεψε στην αγωνιστική δράση, ο Ντρις Μέρτενς ήταν σε δαιμονιώδη φόρμα και έτσι ο Πολωνός επιθετικός δεν μπόρεσε να πάρει πολλά λεπτά συμμετοχής. Πριν κλείσει χρόνος από τον έναν τραυματισμό, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Μίλικ υπέστη ρήξη χιαστού στο δεξί γόνατο στο παιχνίδι της Νάπολι με τη ΣΠΑΛ! Η επιστροφή του υπολογίζεται σε τέσσερις με πέντε μήνες, αν όλα κυλήσουν ομαλά στην αποθεραπεία του.

Ο Βασίλης Λαμπρόπουλος θα έχει πολλά να πει στον Πέτρο Μάνταλο. Δύο φορές ρήξη χιαστού, από μία σε κάθε γόνατο. Πρώτα η ζημιά στο αριστερό γόνατο, το 2012 όταν φορούσε τη φανέλα του Πανιωνίου σε παιχνίδι με τον Ατρόμητο. Και μετά ο τραυματισμός στο δεξί γόνατο, τον περασμένο Απρίλιο, όταν συγκρούστηκε με τον Βράνιες στην αναμέτρηση της ΑΕΚ με τον Πλατανιά στα Περιβόλια. «Μην φοβάστε για εμένα, εγώ είμαι δυνατός» έλεγε ο 27χρονος αμυντικός στους συμπαίκτες του στην πτήση της επιστροφής από τα Χανιά και μετά από έξι μήνες, αρχές Οκτωβρίου, δήλωσε «παρών» και πάλι... ετοιμοπόλεμος.

Μισή σεζόν θα χάσει ο Λουτσιάνο Νέβες του Παναθηναϊκού, καθώς υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού, ρήξη συνδέσμων και ρήξη έξω μηνίσκου στο αριστερό γόνατο στο παιχνίδι Κυπέλλου με την ΑΕΛ, πριν από περίπου ένα μήνα. Υποβλήθηκε σε επέμβαση και αν όλα κυλήσουν ομαλά, θα είναι και πάλι διαθέσιμος τέλη Φεβρουαρίου 2018. Ο Βραζιλιάνος επιθετικός είχε υποστεί ρήξη χιαστών και τον Αύγουστο του 2015, αλλά τότε στο δεξί γόνατο! Ήταν στο παιχνίδι Σάντος - Κορίνθιανς για το Κύπελλο Βραζιλίας και χρειάστηκαν επτά μήνες για να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση.

Τώρα χρειάζεται δύναμη, θέληση και σθένος!