MENU

Είναι παίκτης μιας ομάδας. Σπάνιο στις μέρες μας. Πήγε στο Γκέτεμποργκ 16 ετών παιδάκι το 2007 από την Τρολχέτεν και στέριωσε. Δεν ήταν όλα εύκολα. Στα πρώτα χρόνια της καριέρας του, ο Γιάκουμπ Γιόχανσον έγινε αντικείμενο σκληρής κριτικής από την εξέδρα. Ενίοτε, άδικης. Με πολλή δουλειά, όμως το γύρισε το χαρτί και έγινε ο αγαπημένος των οπαδών. Αυτοί ήταν που δυσανασχέτησαν, όταν το έμαθαν πως ο Γιόχανσον είχε επισκεφτεί πρόσφατα το Μπράιτον για να συζητήσει με την ομάδα της Τσάμπιονσιπ. Δεν είχαν πρόβλημα να φύγει. Δέχθηκαν το αίτημα του να δοκιμάσει στο εξωτερικό μετά από σχεδόν 8 χρόνια προσφοράς στην Γκέτεμποργκ. Τον είχαν όμως και τον έχουν για πολύ ψηλά. Για μεγάλα πράγματα. 

Υπάρχουν πράγματα που τον συνδέουν με τον Κώστα Κατσουράνη. Το scouting report λέει πως είναι ένας box-to-box κεντρικός χαφ, ένας πλήρης και μοντέρνος μέσος. Το παρουσιαστικό του θυμίζει… πεζοναύτη και όντως το κύριο στοιχείο του παιχνιδιού του είναι το ασταμάτητο τρέξιμο και τα πατήματα του σε όλο το γήπεδο. Με σερί 30+ σεζόν στο σουηδικό πρωτάθλημα, μετρά πάνω από 200 επίσημα ματς με την σουηδική ομάδα (203 για την ακρίβεια) μόλις στα 24 του χρόνια και μετρά 26 γκολ αφού ξέρει να πατάει και στις δύο περιοχές. 

Στην πραγματικότητα όμως (όπως και ο «Κατσούρ») ο Σουηδός μέσος είναι δύο σε ένα, αφού σε πολλές περιπτώσεις κυρίως τα τελευταία δύο χρόνια, έπαιξε όταν υπήρχε ανάγκη και σαν κεντρικός αμυντικός (εξάλλου έχει μπόι 1,87) δίπλα στον πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού, Ματίας Μπιέρσμιρ: «Υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στις δύο θέσεις. Απαιτούν διαφορετικού είδους… επιθετικότητα. Ως στόπερ πρέπει να είσαι σίγουρος στις επεμβάσεις σου και να πέφτεις για τάκλιν μόνο όταν είσαι σίγουρος. Στα χαφ, που είναι η πιο φυσική μου θέση, μπορώ να είμαι πιο επιθετικός και να βγάζω την δύναμη μου πιο έντονα, με άλλο τρόπο. Αυτή η χρονιά με έκανε να σκέφτομαι περισσότερο ως κεντρικός αμυντικός και να γίνω πιο πλήρης ως παίκτης», έλεγε σε περσινή του συνέντευξη. 

Ο Γιόχανσον έχει φάει με το κουτάλι όλες τις μικρές εθνικές ομάδες της Σουηδίας (30 συμμετοχές σε όλα τα επίπεδα με 9 γκολ) και έχει χριστεί 3 φορές διεθνής με την Εθνική ανδρών, κυρίως σε φιλικά προετοιμασίας στα οποία δεν καλούνται οι λεγεωνάριοι. Από το καλοκαίρι, όταν διακόπηκε η συνεργασία της Γκέτεμποργκ με τον Μίκαελ Στάρε (πρώην τεχνικός του Πανιωνίου) προετοίμασε το έδαφος για την μεγάλη του φυγή και αρνήθηκε να ανανεώσει το συμβόλαιο του, παρότι δέχθηκε μεγάλες πιέσεις από τον κόσμο και την διοίκηση του σουηδικού συλλόγου, με την Μακάμπι Τελ-Αβίβ μαζί με την Μπράιτον να είναι οι πρώτες ομάδες που τον προσέγγισαν χωρίς επιτυχία. 

Θέλετε ακόμα μία σύμπτωση με τον Κώστα Κατσουράνη; Ο Πατρινός μέσος πήγε στην Ένωση σε παρόμοια ηλικία (23) με τον Σουηδό που σε ηλικία 24 ετών κάνει το μεγάλο βήμα προς το εξωτερικό. Θέλετε ακόμα μία (τεράστια) σύμπτωση; Αμφότεροι έχουν γενέθλια στις 21 Ιουνίου! Εκεί που η ΑΕΚ έκανε συζήτηση να πάρει τον 35χρονο αυθεντικό Κατσουράνη (δείχνει να) παίρνει τον 24χρονο Σουηδό «κλώνο» του. Πολλές συμπτώσεις μαζεμένες…

Κατσούρ από την Σουηδία!