MENU

Γεννήθηκε σε ένα χωριό στην καρδιά της Καταλονίας. Μεγάλωσε γαλουχημένος με την ιδέα μιας ανεξάρτητης, από το κεντρικό κράτος της Μαδρίτης, περιοχής και ακόμα και όταν έγινε σπουδαίος ποδοσφαιριστής, αλλά πολύ περισσότερο πιο πρόσφατα, στα χρόνια της προπονητικής καριέρας του, φρόντιζε να χρησιμοποιεί το δημόσιο λόγο του για να... προπαγανδίσει υπέρ της απόσχισης της Καταλονίας. Από το 1993 είναι μέλος του τοπικού εθνικιστικού κόμματος, σε αυτό έγραψε συμβολικά και τα τρία ανήλικα παιδιά του. θέλοντας έτσι να δείξει την υποστήριξη του.

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, το όνομα του Πεπ Γκουαρδιόλα τοποθετήθηκε (συμβολικά) τελευταίο στο ψηφοδέλτιο του κόμματος του Αρτούρ Μας, τότε προέδρου της κοινότητας της Καταλονίας και ηγέτη του εθνικιστικού φιλελεύθερου κόμματος. Η έμπρακτη στήριξη από τον 45χρονο προπονητή θα μπορούσε να δώσει ώθηση στο κόμμα. Ο ίδιος ο Ισπανός (ή μόνο Καταλανός;) τεχνικός είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν τον ενδιέφερε να λάβει οποιοδήποτε αξίωμα ή να εκλεγεί στην τοπική Βουλή.

Όπως, μάλλον, ήταν αναμενόμενο, oι αντιδράσεις ήταν πολλές και έντονες κυρίως από την ίδια την ισπανική κυβέρνηση (της Μαδρίτης, σχολίαζαν ενδεχομένως κάποιοι). «Με την πολιτική μπορεί να ασχοληθεί οποιοσδήποτε πολίτης επιθυμεί. Η περίπτωση του Γκουαρδιόλα, όμως, είναι διαφορετική και θλιβερή» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Χόρχε Φερνάντεθ Ντίαθ. «Προφανώς, θέλει να τα έχει καλά με όλους, όπως έκανε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Όταν έπαιζε ποδόσφαιρο φορούσε τη φανέλα της εθνικής Ισπανίας και εκπροσωπούσε όλη τη χώρα και τώρα υποστηρίζει αυτονομιστικά κινήματα. Κάποιοι παίκτες έχουν μόνο έναν Θεό και αυτός είναι το χρήμα,. Αποδεικνύεται, λοιπόν, τώρα ότι ο Γκουαρδιόλα, ο οποίος έγινε σπουδαίος και με την εθνική ομάδα, δεν το έκανε τότε για πατριωτικούς λόγους, αλλά για να βγάλει λεφτά» συμπλήρωσε ο Ισπανός υπουργός.

«Οι νόμοι μας έλεγαν ότι πρέπει να παίξουμε στην εθνική ομάδα, επειδή δεν υπήρχε νομιμοποίηση της εθνικής ομάδας της Καταλονίας» ήταν τότε η απάντηση του Γκουαρδιόλα. «Εγώ ήμουν χαρούμενος που με καλούσαν στην εθνική Ισπανίας, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι δεν νιώθω περήφανος για τη χώρα μου, την Καταλονία. Αυτή είναι η πατρίδα στην καρδιά και στην ψυχή μου. Kάθε πράξη της ζωής μας είναι πολιτική. Για ποιό λόγο να μην μπορώ να υπερασπιστώ τις ιδέες μου;» είπε, επίσης, ο πρώην προπονητής της Μπαρτσελόνα, ο οποίος έχει ταχθεί με πάθος υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος με ερώτημα την ανεξαρτητοποίηση ή όχι της Καταλονίας, όπως συνέβη και στην περίπτωση της Σκωτίας.

Πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, δοθεισών των ευκαιριών, ο Γκουαρδιόλα μιλούσε για την δική του πατρίδα, όχι την Ισπανία, αλλά την Καταλονία. Όταν, για παράδειγμα, κάποιος διαιτητής αδικούσε τη Μπαρτσελόνα έκανε λόγο για τον πόλεμο που δέχεται η ομάδα της... χώρας του! Άλλες φορές σε συνεντεύξεις Τύπου του Τσάμπιονς Λιγκ προτιμούσε να μιλά στη... μητρική του γλώσσα, τα καταλανικά, και όχι στα καστεγιάνικα (της Μαδρίτης). Τον Απρίλιο του 2014, σε συνέντευξή του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, ήταν κατηγορηματικός: «Η Καταλονία δεν είναι Ισπανία».

Τον Αύγουστο του 2015 είχε προκαλέσει με ένα... μπλουζάκι. Σε φιλικό της Μπάγερν με τη Ρεάλ (της Μαδρίτης) εμφανίστηκε με μπλούζα που έγραφε «CAT», το όνομα μιας πολιτικής ομάδας, που έχει σύνθημά της «Η Καταλονία είναι η χώρα μου». Ο ίδιος κατάλαβε ότι προκάλεσε (αυτό ήθελε άλλωστε) και κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης άλλαξε μπλουζάκι και αντικατέστησε αυτό που φορούσε αρχικά με ένα πόλο. Η δουλειά (και το σούσουρο) είχε γίνει.

Μετά τις εκλογές του 2015 και την επικράτηση των αυτονομιστών, ο Γκουαρδιόλα εμφανίστηκε ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα και κάλεσε σε συνέχιση του αγώνα.

«Η Καταλονία μίλησε. Η πλειοψηφία στο κοινοβούλιο ανήκει στους αυτονομιστές. Θα δούμε τι θα γίνει. Το σημαντικό είναι ότι ο κόσμος μπόρεσε να ψηφίσει χωρίς προβλήματα και να δείξει την επιθυμία του. Τώρα θα μιλήσουν οι πολιτικοί» ήταν το πρώτο σχόλιο του, ενώ αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο αποχώρησης της Μπαρτσελόνα από το πρωτάθλημα της χώρας.

«Είναι δευτερεύων ζήτημα αν θα μείνει η Μπαρτσελόνα. Ο κόσμος ψήφισε με κριτήρια οικονομικά και προσωπικά και κατά πόσο μπορεί να αλλάξει η καθημερινότητά του. Θα δούμε στη συνέχεια τι θα γίνει με τη Μπαρτσελόνα. Η αποχώρησή της δεν συμφέρει ούτε την ίδια, ούτε το πρωτάθλημα» κατέληξε τότε ο Γκουαρδιόλα.

Την περασμένη Κυριακή χιλιάδες Καταλανοί βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν υπέρ του δικαιώματός τους να κάνουν δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τους την 1η Οκτωβρίου. Ο Γκουαρδιόλα ήταν, φυσικά εκεί. Ανέβηκε στο βήμα και απηύθυνε το δικό του μανιφέστο.

«Είναι ξεκάθαρο ότι τον προσεχή Οκτώβριο θα κάνουμε το δημοψήφισμα για να αποφασίσουμε το μέλλον μας. Θα ψηφίσουμε παρά το γεγονός ότι οτ ισπανικό κράτος δεν το θέλει. Έχουμε προσπαθήσει 18 φορές να κάνουμε δημοψήφισμα και μας συμπεριφέρονται με απαράδεκτο τρόπο. Η ψήφος είναι το όπλο μας. Είμαστε θύματα ενός κράτους το οποίο ασκεί πολιτικές διώξεις. Έχουμε έναν υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος θέλει να καταστρέψει το σύστημα υγείας. Γνωρίζουμε, επίσης, τις πρακτικές που χρησιμοποιούνται για να σταματήσουν τα καταλανικά σχολεία. Είναι ένα πολιτικό σκάνδαλο και κάποιοι εξακολουθούν να μιλούν για δημοκρατία. Ζητάμε και την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας για τις απειλές στην Καταλονία, για την καταστολή της ελευθερίας έκφρασης. Η κυβέρνηση της Καταλονίας πρέπει να γνωρίζει ότι είμαστε στο πλευρό της. Τώρα που απειλούν να καταπνίξουν τη φωνή της δημοκρατίας, θα υπερασπιστούμε τους εκπροσώπους μας. Είμαστε ταγμένοι σε αυτόν τον σκοπό» ανέφερε στο... διάγγελμά του ο Γκουαρδιόλα και αποθεώθηκε.

Αντιδράσεις για την... πολιτική δράση του Ισπανού (;) προπονητή υπήρξαν πολλές. Ουδείς, βέβαια, μπορεί να τον κατηγορήσει για τις πολιτικές απόψεις του σε μια δημοκρατική χώρα ή για το γεγονός ότι, εκτός από διακρίσεις και τρόπαια, ονειρεύεται να δει αυτή τη χώρα, που νιώθει πατρίδα, ανεξάρτητη. Κάποιοι άλλοι, ίσως και ο ίδιος κι ας μην το έχει παραδεχθεί ποτέ δημόσια, βλέπουν στο δικό του πρόσωπο τον μελλοντικό ηγέτη αυτής της χώρας...

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα και το πολιτικό μανιφέστο του για ανεξάρτητη Καταλονία (pics, vids)