MENU

Η «Μέθοδος Τασιόπουλος» όπως ονομάζεται η τακτική που χρησιμοποιεί για να βοηθήσει τους ποδοσφαιριστές όλων των ηλικιών είναι άγνωστη ακόμα και στις πλέον εξελιγμένες ποδοσφαιρικά χώρες και το γεγονός αυτό είναι που την κάνει ξεχωριστή. Το SDNA βρέθηκε στο «Elevation» και συνομίλησε με τον εμπνευστή αυτής της ιδέας.

Ο ίδιος ο Τάσος Τασιόπουλος έχει αγωνιστεί τόσο στην Α' όσο και στην Β' Εθνική με την φανέλα του ΠΑΟΚ, του Αθηναϊκού και του Πανηλειακού, ενώ στην συνέχεια ασχολήθηκε με την προπονητική κάτι το οποίο συνεχίζει έως και σήμερα καθώς προπονεί τον Αθηναϊκό και είναι έτοιμος να πανηγυρίσει την άνοδο της ομάδας στην Α' Αθηνών. Έχει πάρει τα πτυχία της προπονητικής που απαιτούνται και παράλληλα έχει ασχοληθεί με την αθλητική ψυχολογία αθλητών όλων των ηλικιών. Ακόμα, έχει αποκομίσει πολύ σημαντική εμπειρία πάνω στην κουλτούρα και την οργάνωση του ποδοσφαίρου ταξιδεύοντας σε πάρα πολλές χώρες ως σκάουτερ της ΑΕΚ την εποχή που στο τιμόνι της Ένωσης ήταν ο Ντέμης Νικολαΐδης.

Από που ξεκίνησε αυτή η ιδέα; «Σαν ιδέα έχει ξεκινήσει από πολλά χρόνια γιατί εκτός από την ποδοσφαιρική και την προπονητική μου καριέρα ήμουνα υπεύθυνος και σε ακαδημίες στην Νέα Ιωνία στην Θέρμη Αγίου Δημητρίου. Επιπλέον ως σκάουτερ της ΑΕΚ ταξίδεψα πολύ στο εξωτερικό και είδα πως είναι εκεί τα πράγματα οργανωμένα, όλα αυτά με οδήγησαν να σκεφτώ να βρω κάτι ώστε να βοηθήσω τα νεαρά παιδιά και τα μεγαλύτερα όσον αφορά το σώμα τους και την φυσική τους κατάσταση. Όλα αυτά που βλέπει κανείς και αφορούν την «Μέθοδο Τασιόπουλος» έχει να κάνει με όλα όσα χρειάζεται ένας ποδοσφαιριστής».

Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται για την προπόνηση; «Η προπόνηση είναι 1μιση ώρα. Μετά το ζέσταμα, υπάρχει στον πρώτο χώρο που είδαμε κάτω που είναι από συνθετικό χλοοτάπητα ειδικό για εσωτερικό χώρο, εκπαιδεύουμε όλες τις ιδιότητες φυσικής κατάστασης. Είτε αυτό λέγεται εκρηκτικότητα, είτε ισορροπία, ενδυνάμωση στον κορμό στα πόδια, με εμπόδια, μυική συναρμογή με ειδικές σκάλες, όλα όσα χρειάζονται σε έναν ποδοσφαιριστή. Αυτό διαρκεί μισή ώρα. Όλα αυτά ολοκληρώνονται με ένα τελείωμα με πάσα με πλασέ στο τέρμα με τους στόχους είτε με εντολή χρώματος, είτε με ένα ειδικό σύστημα με κομπιούτερ και με φως που θα πρέπει ο παίκτης να στοχεύσει στο φως. Έτσι βελτιώνεται η πάσα και το σουτ. Η άποψη μου είναι ότι ποτέ δεν θα κάνεις κάποια κίνηση φυσικής κατάστασης χωρίς αυτή να ακολουθηθεί από κάποια ποδοσφαιρική κίνηση όπως ένα σουτ ή μία πάσα.

Μετά πηγαίνουμε στον δεύτερο χώρο που είδαμε πάνω. Εκεί εκπαιδεύουμε όλες τις δεξιότητες όπως υποδοχή μπάλας, οδήγημα, προσποίηση αλλαγή κατεύθυνσης. Όλα αυτά καταλήγουμε με ένα σουτ στον στόχο, εκπαιδεύοντας την ταχύτητα αντίδρασης. Πόσο γρήγορα και πόσο σωστά αποφασίζει ο ποδοσφαιριστής. Μετά από ένα 10λεπτο που κάνουμε αποθεραπεία και κοιλιακούς και ραχαίους, υπάρχει η αίθουσα που είδατε και κάνουμε διδασκαλία τακτικής, τόσο αμυντική όσο και επιθετική. Ανάλογα πάντα με την ηλικία επικεντρωνόμαστε στο κατάλληλο πρόγραμμα».

Επειδή ταλέντο υπάρχει αρκετό, τι είναι αυτό που λείπει σήμερα από τους Έλληνες ποδοσφαιριστές; «Κατά την άποψη μου παρά το γεγονός ότι έχει παρατηρηθεί βελτίωση τα τελευταία χρόνια, δεν υπάρχει ανάλογη πίεση και ένταση στην προπόνησή όπως στο εξωτερικό. Υπάρχει πολύ ταλέντο αλλά χρειάζεται περισσότερη εξειδίκευση. Πρέπει να υπάρξει βελτίωση κάποιων συγκεκριμένων δεξιοτήτων».

Σε τι ξεχωρίζει το «Elevation» από άλλες ακαδημίες; «Η σχολή εδώ ουσιαστικά κάνει μία personal προπόνηση με το πολύ έξι άτομα ανα γκρουπ και έτσι αυτό που ξεχωρίζει είναι η μεθοδικότητα και η πλήρης προπόνηση που χρειάζεται ένας αθλητής. Ακόμα, επειδή ο χώρος είναι κλειστός, δεν επηρεαζόμαστε από καιρικές συνθήκες ούτε από ώρα, μπορούμε να δουλεύουμε όλο το 24ωρο. Είμαστε πάνω από τον αθλητή.

Οι ηλικίες είναι από 5 χρονών μέχρι επαγγελματίες. Μπορούμε να ασχοληθούμε με βάση την γνώση που υπάρχει μέσω αρκετών επαναλήψεων ακριβώς αυτό στο οποίο πονάει. Η επανάληψη είναι το πιο σημαντικό πράγμα στο ποδόσφαιρο αλλά στις ακαδημίες υπάρχουν πολλά άτομα και έτσι είναι φυσιολογικό, παρά το γεγονός ότι πλέον γίνεται πολύ καλή δουλειά, να μην μπορεί ένας αθλητής να κάνει κάτι πολλές φορές αφού υπάρχουν πολλά άτομα».

Τι σχέδια έχετε για το μέλλον; «Το ποδόσφαιρο είναι κάτι ζωντανό, εξελίσσεται συνέχεια και εμείς πρέπει να το μελετάμε και να είμαστε πάντα έτοιμοι. Το θετικό είναι ότι το feedback που έχουμε και από τους αθλητές και από τους γονείς είναι ότι αυτό έχει αρχίσει και βγαίνει στο γήπεδο. Μας ενδιαφέρει πολύ οι ποδοσφαιριστές να μπορούν να χρησιμοποιήσουν και τα δύο πόδια. Από εκεί και πέρα μας ενδιαφέρει αν τα πράγματα πάνε καλά να ανοίξουμε και άλλους χώρους ούτως ώστε να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά».

*Το «Elevation Method» βρίσκεται έξω από την στάση του μετρό «Ηλιούπολη», Λ. Βουλιαγμένης 364

Ένα σύγχρονο «σχολείο» ποδοσφαίρου για πρώτη φορά στην Ελλάδα (pics)