MENU

Το πρωτάθλημα της σεζόν 1963-1964 έχει... κυκλωθεί για πολλούς λόγους, ωστόσο ένας είναι πιο σημαντικός εξ αυτών... Ο Παναθηναϊκός του Στέφαν Μπόμπεκ πανηγύρισε την κατάκτησή του, όντας αήττητος ύστερα από 30 αγωνιστικές. Εν έτει 2016, δηλαδή 52 χρόνια μετά, κανένας άλλος δεν έχει καταφέρει να πανηγυρίσει αήττητο πρωτάθλημα στην Ελλάδα.

Το 7ο πρωτάθλημα της ιστορίας του «τριφυλλιού» το 1964 ήρθε έπειτα από 24 νίκες και έξι ισοπαλίες. Ο τελικός απολογισμός των 84 πόντων ήταν αρκετός (77 πόντους είχε ο Ολυμπιακός, 71 πόντους η ΑΕΚ), ούτως ώστε να δώσει τον τίτλο στους «πράσινους», ο οποίος μέχρι και σήμερα αποτελεί ένα ιστορικό επίτευγμα. Μάλιστα, το αήττητο έγινε ακόμα πιο... γλυκό, όταν οι παίκτες του Μπόμπεκ, που καθιέρωσε το 4-3-3, έφυγαν με το «διπλό» από την έδρα του Ολυμπιακού στην τελευταία «στροφή» του πρωταθλήματος. Να σημειωθεί, δε, πως οι πρωταθλητές είχαν κάνει τον γύρο του θριάμβου μέσα στο «Γ. Καραϊσκάκης».

«Οι ιδέες του χρειάζονταν χρόνο για να αφομοιωθούν και στην αρχή του πρωταθλήματος, οι αναιμικές νίκες του Παναθηναϊκού έφεραν τη συνηθισμένη γκρίνια των πάντα απαιτητικών οπαδών του. Στην πορεία όμως όλα βελτιώθηκαν θεαματικά και η σεζόν έκλεισε με 24 νίκες - 6 ισοπαλίες και το μοναδικό ρεκόρ της κατάκτησης του αήττητου πρωταθλήματος», υπογραμμίζει αφιέρωμα της εφημερίδας «Καθημερινή» στο αήττητο πρωτάθλημα του 1964.

Τα Μέσα της εποχής έγραφαν τότε: «Ο Γίγας Παναθηναϊκός, αήττητος και τροπαιούχος. Δάμασε και τον Ολυμπιακό 1-0 μέσα στο φλογισμένο καμίνι του Φαλήρου» αν και φυσικά δεν ήξεραν πως το ρεκόρ αυτό θα μείνει στο... χρονοντούλαπο για τουλάχιστον πέντε δεκαετίες.

Το σπουδαίο αήττητο πρωτάθλημα αφιερώθηκε στη μνήμη του Γιώργου Καλαφάτη, του ιδρυτή του συλλόγου, που έφυγε από τη ζωή στις 19 Φεβρουαρίου του 1964...

Η ομάδα του Παναθηναϊκού τη σεζόν 1963-1964: Τάκης Λουκανίδης, Αριστείδης Καμάρας, Τάκης Παπουλίδης, Φραγκίσκος Σουρπής, Μίμης Δομάζος, Γιώργος Ανδρέου, Βαγγέλης Πανάκης, Κώστας Παπουτσάκης, Ανδρέας Παπαεμανουήλ, Τάκης Οικονόμπουλος, Ζαχαρίας Πυτιχούτης, Στέλιος Παναγιωτίδης, Γιάννης Κομιανίδης, Μίχαλης Βουτσαράς, Γιάννης Χολέβας, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Κώστας Τουμπέλης, Ηρακλής Βόμβας, Δημήτρης Θεοφάνης, Σωτήρης Αγγελόπουλος, Νίκος Τζουνάκος.

Η βράβευση των θριαμβευτών μισό αιώνα αργότερα

Πενήντα χρόνια μετά το 1964, το 2014, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός τίμησε τους θριαμβευτές του '64, βραβεύοντάς τους στη «Λεωφόρο Αλεξάνδρας». «Η ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ τιμά την ομάδα της περιόδου 1963/64 για το μεγαλειώδες και ακατάρριπτο ρεκόρ του "αήττητου" πρωταθλήματος. Πριν από την έναρξη της αναμέτρησης με αντίπαλο τον Άρη, το Σάββατο 8 Μαρτίου, οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού θα βρεθούν στο "Απ. Νικολαϊδης" για να τιμηθούν από την ΠΑΕ και να χειροκροτηθούν από τον κόσμο για την επική ομάδα που πρωταγωνίστησε με ήθος, μυαλό και αγωνιστική πρωτοπορία στο ελληνικό πρωτάθλημα. Μια πλειάδα θαυμάσιων ποδοσφαιριστών, ένας εξαιρετικός προπονητής όπως ο Στέφαν Μπόμπεκ, με βοηθό προπονητή τον Λάκη Πετρόπουλο και χιλιάδες φιλάθλων που παρακολουθούσαν ακόμα και τις προπονήσεις, έγραψαν χρυσές σελίδες στην ιστορία του μεγάλου Συλλόγου μας», επισημαίνει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της «πράσινης» ΠΑΕ το '14, που καλούσε τον κόσμο να δώσει μαζικά το «παρών». Όπως και έγινε...

Από τότε μέχρι σήμερα υπήρχαν εκείνοι που «απείλησαν» το πρωτάθλημα - ρεκόρ, ωστόσο κανείς δεν κατάφερε να κάνει κάτι αντίστοιχο. Ο Ολυμπιακός της σεζόν 2012-2013 ήταν αήττητος για 19 αγωνιστικές, όμως την 20η το σερί του «έσπασε» από τον Ατρόμητο μέσα στο «Γ. Καραϊσκάκης» (2-3) στις 03/02/2013. Μια σεζόν μετά, το 2013-2014, οι «ερυθρόλευκοι» παρέμειναν αήττητοι για 26 αγωνιστικές, «φλέρταραν» με το μεγάλο ρεκόρ, όμως έχασαν μέσα στην έδρα τους από τον Παναθηναϊκό (0-3) στις 02/03/2014. Φέτος, οι πρωταθλητές Ελλάδας κρατούσαν το αήττητο σερί τους από την 1η αγωνιστική μέχρι την 22η, όταν τους «έσπασε» η ΑΕΚ (1-0) στις 13/02/2016...

Παναθηναϊκός 1964: Το μοναδικό αήττητο πρωτάθλημα!