MENU

Παραμονές του αγώνα με τον Ατρόμητο Αθηνών είχα γράψει ότι ο οργανισμός ΠΑΟΚ, πορεύεται χωρίς πυξίδα. Δεν αναφερόμουν μόνο στο αγωνιστικό τμήμα αλλά στο σύνολο του Δικεφάλου που μετά το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, αποσυντονίστηκε εντελώς. Παίκτες, τεχνική ηγεσία, διοίκηση και συνεργάτες, «βούλιαξαν» στην απογοήτευση της αποτυχίας αδιαφορώντας για την επόμενη μέρα. Η συντριβή στο Περιστέρι, ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη για τους. μυημένους στα του ΠΑΟΚ.

Μπορεί η ομάδα να έδειξε διατεθειμένη να αντιδράσει στο ξεκίνημα του αγώνα, πολύ γρήγορα όμως παραδόθηκε στις ορέξεις των αντιπάλων της. Η κακή ψυχολογική κατάσταση των παικτών και η παντελής έλλειψη αυτοπεποίθησης, σαφώς αποτελεί ευθύνη του προπονητή. Ο Άγγελος Αναστασιάδης έχει χάσει από καιρό την επαφή του με τους παίκτες. Έχασε τα αποδυτήρια, όπως λέμε στην ποδοσφαιρική διάλεκτο, αλλά δεν είναι ο μόνος υπεύθυνος για την κατάσταση που επικρατεί στην ομάδα. Όλοι στον ΠΑΟΚ, μηδενός εξαιρουμένου παρασύρθηκαν στη δύνη της αποτυχίας. Καμία αντίδραση, καμία διάθεση να αλλάξουν την κατάσταση. Ίσως γιατί όλοι -ανεξαιρέτως- περιμένουν από τον μεγαλομέτοχο να δώσει κατευθύνσεις και να πάρει αποφάσεις απαλλάσσοντας τους από τις ευθύνες.

Για να καταφέρει ο ιδιοκτήτης να δώσει κατευθύνσεις, να χαράξει πολιτική και να διαχειριστεί μια κατάσταση, πρέπει πρώτα απ΄ όλα να έχει σαφή εικόνα των δεδομένων που αφορούν την δομή και τη λειτουργία της ομάδας. Εδώ δημιουργείται το πρόβλημα. Ο Σαββίδης, λόγω απόστασης, φόρτου εργασίας και του γεγονότος ότι δεν υπάρχουν διακριτοί ρόλοι και σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των στελεχών του, δεν έχει καθαρή εικόνα που θα του δώσει το δικαίωμα να πάρει αποφάσεις που θα δώσουν την ευκαιρία στην ομάδα να πορευτεί με άξονα το αύριο και όχι το χτες που την κρατά καθηλωμένη στη δύνη της αποτυχίας όπως προαναφέρω.

Το Skype αποτελεί μια μορφή επικοινωνίας στη σύγχρονη εποχή, αποδεικνύεται όμως ότι δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος διοίκησης ενός οργανισμού όπως ο ΠΑΟΚ. Όπως επίσης και οι προσωπικές συζητήσεις με στελέχη του και τον Αναστασιάδη δεν επιτρέπουν στον μεγαλομέτοχο να διαμορφώσει καθαρή άποψη καθώς ο καθένας καταθέτει τη δική του άποψη. Έχω αντιληφθεί ότι πολλές φορές μετά από μια σειρά επαφών μέσω Skype εμφανίζεται πιο μπερδεμένος. Αυτός ίσως είναι και ο λόγος που δεν προχωρά στη λήψη αποφάσεων με τα γνωστά αποτελέσματα.

Για να μην το κουράζω, οι λύσεις είναι δυο. Ο ομογενής επιχειρηματίας οφείλει να αντιληφθεί ότι, αν θέλει η επένδυση του να αποδώσει και να πάψει να φθείρεται στα μάτια των φιλάθλων του Δικεφάλου (παρά το γεγονός ότι έχει διαθέσει 42.000.000 ευρώ στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ από την ημέρα που απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών) έχει δυο επιλογές. Να ασχοληθεί ο ίδιος προσωπικά με την ομάδα, αφιερώνοντας περισσότερο χρόνο στον οργανισμό ΠΑΟΚ ή να εμπιστευθεί ανθρώπους που θα λαμβάνουν αποφάσεις χωρίς τη δική του συμμετοχή (όταν παρίσταται ανάγκη) και θα τους κρίνει για το έργο τους και την αποτελεσματικότητα τους. Μεσοβέζικες λύσεις του τύπου «θα ενημερώσουμε τον Ιβάν και θα πάρει αποφάσεις» οδηγούν τον ΠΑΟΚ επί τρία συνεχόμενα χρόνια σε αποτυχίες που δικαιολογημένα έχουν εξαντλήσει την υπομονή και -ακόμα χειρότερα- την εμπιστοσύνη του κόσμου!

Φτάνει πια με τις μεσοβέζικες λύσεις