Η εθνική Ελλάδος έχασε και από την Βόρεια Ιρλανδία. Μία εθνική που βασικός της φορ ήταν ένας που έπαιζε πριν έξι χρόνια τερματοφύλακας και σκόραρε μάλιστα.
Ψαράδες, δικηγόροι, τερματοφύλακες, σκόραραν σε αυτή τη σειρά που θα μείνει στην ιστορία ως το απόλυτο ξεγύμνωμα των παραγόντων – διασκεδαστών της ΕΠΟ. Οι οποίοι χρησιμοποίησαν την εθνική για προσωπικό τους όφελος. Όπως βέβαια και των … προϊσταμένων τους. Ασέλγησαν πάνω σε ένα έθνος για την ακρίβεια.
Επειδή πολλοί είναι αυτοί που λένε για μένα πως βλέπω το ποδόσφαιρο με ασπρόμαυρα γυαλιά, τα γραπτά μένουν. Είχε προειδοποιήσει πριν το Μουντιάλ για αυτό που ερχόταν και μετά την ήττα από τη Ρουμανία.
Προφανώς και ο Τύπος δεν ήθελε να καταλάβει που πάει η εθνική. Και πραγματικά εγώ προσωπικά, φαν της δεν ήμουν παρά μόνο σε εποχές που υπήρχε υγεία. Στις δύο δηλαδή, του Ρεχάγκελ και του Σάντος. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Στις 23 Μαϊου του 2014, με αφορμή την ένταση που δημιουργήθηκε μεταξύ του Κώστα Κατσουράνη και του Γιάννη Μανιώτη, στον ημιτελικό αγώνα ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός, είχα γράψει την παρακάτω παράγραφο. Ο τίτλος του μπλογκ, ήταν «Σκοτώνουν και την εθνική», μπορείτε να το αναζητήσετε.
«Συγκλονισμένος δηλώνω από το κλίμα που υπάρχει στην εθνική μεταξύ Κατσουράνη και Μανιάτη επειδή για κάποια δευτερόλεπτα έπεσαν κάτι μπινελίκια σε έναν αγώνα με μεγάλη ένταση.
Κάπου διάβασα πως δεν είναι πλέον στο ίδιο δωμάτιο και πως αυτό είναι ένα δείγμα κακής εικόνας για τα όσα συμβαίνουν στην εθνική. Εντωμεταξύ, ο Σάντος δήλωσε πως δεν υπάρχει θέμα, ο Κατσουράνης δήλωσε πως δεν υπάρχει θέμα, ο Μανιάτης δεν δήλωσε πως δεν υπάρχει θέμα, αφήνοντας τις διαρροές να δημιουργούν εντυπώσεις».
Το παραμυθάκι είχε ξεκινήσει από τότε, όμως ο Φερνάντο Σάντος ήξερε να ελέγχει την κατάσταση. Αυτός ο τύπος που αποθέωσε ο Κριστιάνο Ρονάλντο πριν από λίγες ώρες.
Ο Κατσουράνης στη συνέντευξη που έδωσε, αναφέρθηκε σε αυτό το θέμα. «Δεν μιλάμε με τον Γιάννη αυτήν τη στιγμή, νομίζω ότι αν τον συναντούσα τώρα δεν θα μιλάγαμε. Έβαλα κάτω το εγώ μου, έχοντας τόσες συμμετοχές στην Εθνική, και του ζήτησα πολλές φορές συγγνώμη. Δεν έκανε το ίδιο ο Γιάννης. Έκανα το δεύτερο λάθος, αλλά το πρώτο ήταν του Γιάννη. Οπότε, θα έπρεπε να κάνει ανάλογη κίνηση. Μπορεί να είναι δικό του θέμα και της ομάδας του και να έπραξε έτσι. Μόνο και μόνο για την Εθνική όμως έπρεπε να το είχε κάνει».
Ακολούθησε η ένταση Μανιάτη – Τζαβέλλα στη Βραζιλία. Έπαιξαν μπουνιές σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν υπογείως, όμως η φράση που έπαιξε στα ΜΜΕ ήταν του Μανιάτη – ως δια μαγείας – πως εδώ δεν είναι ΠΑΟΚ αλλά εθνική.
Παράλληλα, ο Γιώργος Σαρρής, πρόεδρος της ΕΠΟ τότε, έχοντας παραγκωνίσει τον ποδοσφαιράνθρωπο Φύσσα, ψάχνει μόνος του για προπονητή. Για όποιος ήθελε να δει, ήταν εύκολο να κατανοήσει πως το τέλος της εθνικής πλησιάζει.
Αποκορύφωμα, ήταν η εγκατάσταση ανθρώπου – μάνατζερ – που είχε εμπλοκή στην έλευση Ρανιέρι, στα γραφεία της Συγγρού. Από εκεί οργανώνονταν οι κλήσεις, με κριτήρια αστεία.
Γράφω, αμέσως μετά την ήττα από τη Ρουμανία, στις 8 Σεπτέμβρη του 2014, την φράση που ακολουθεί στο μπλογκ μου με τίτλο «Υπόθεση Κ.Α.Π.Ο.».
«Η τελευταία παράσταση του Φερνάντο Σάντος, ήταν πιθανότατα και η τελευταία της σοβαρής εθνικής, της δεκαετίας που χαμογελάσαμε μαζί της. Η εποχή Ρανιέρι μυρίζει ναφθαλίνη. Θυμίζει εποχές όπου η εθνική είχε αλωθεί και παρουσίαζε ένα σύνολο αφρικανικής χώρας.
Οι επιλογές του Ρανιέρι στο πρώτο επίσημο παιχνίδι της εποχής του, φωτογραφίζουν ένα παζλ συμφερόντων. Δείχνουν πως διάθεση του Ιταλού δεν είναι η διατήρηση της εθνικής στο επίπεδο που την πήρε, αλλά η διατήρηση της θέσης του μέσα από την κάλυψη των συμφερόντων που τον έφεραν σε αυτή». Όμως εγώ, γράφω με ασπρόμαυρα γυαλιά.
Το υπόθεση Κ.Α.Π.Ο. βέβαια, προέκυψε από τον παίκτη του Λεβαδειακού που απορούσε που οι γείτονές του ζητούσαν σημείο του αγώνα που έπαιζε και το έκανα αρχικά γιατί η εθνική είχε καταντήσει στη μετά Σάντος εποχής Κέντρο, Αποκατάστασης, Παικτών, Ολυμπιακού.
Τώρα στα τελευταία βέβαια, που δεν είχε υπεραξία η παρουσία στην εθνική, ξεκουράζονταν τα παιδιά με αποκορύφωμα τον Φορτούνη. Τρεις επιτελικούς μέσους σε πάγκο ομάδας δεν έχω ξαναδεί στη ζωή μου. Ο Τζιόλης όμως μέσα, να σκάσει. Μη τυχόν και δεν βγάλει και φέτος θέμα με τους κοιλιακούς. Κοίτα να τον βάλεις την Κυριακή πάλι και να γίνει μακελειό ξεφωνητού.
Η εθνική διαλύθηκε και όσο υπάρχει αυτή η ΕΠΟ δεν θα αναστηθεί ποτέ. Γιατί η ασόβαρη στάση της, η εικόνα της μαριονέτας, δεν πρόκειται να αλλάξει ότι και να κάνει από εδώ και πέρα.
Και ένας από τους λόγους που ο Κοντονής πρέπει να τελειώνει με δαύτους, είναι ο συγκεκριμένος.