MENU

Τελείως αιφνιδιαστικά, ο 30χρονος πορτιέρο του Άρη έκανε γνωστό πως σταματάει την ποδοσφαιρική του καριέρα για να αφιερωθεί στις σπουδές του στη Μοριακή Βιολογία. Φυσικά και πρόκειται για μια γενναία απόφαση με τον Φυσέκη να θέλει να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο της Αλεξανδρούπολης.

Ο πρώην γκολκίπερ της ΑΕΚ στις 10 Οκτωβρίου θα γίνει 30 ετών, αλλά θα γιορτάσει πλέον τα γενέθλια του ως σπουδαστής και όχι ως ποδοσφαιριστής, αναφέροντας:

«Κάποιες φορές η ζωή τα φέρνει έτσι, που πρέπει να πάρεις μια απόφαση για το μέλλον σου. Μέχρι τώρα προσπάθησα να συνδυάσω το ποδόσφαιρο με το διδακτορικό μου. Όταν, όμως, έφτασε το πλήρωμα του χρόνου δεν είχα άλλη επιλογή. Έτσι πήρα την απόφαση να σταματήσω το ποδόσφαιρο. Πραγματικά ήταν μια δύσκολη απόφαση. Δεν το ήθελα, αλλά δεν γίνονταν διαφορετικά. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον ΑΡΗ, μια μεγάλη ομάδα, που μου έδωσε την ευκαιρία να φορέσω τη φανέλα της. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την ομάδα και τον υπέροχο κόσμο της».

Ο επιχειρηματίας Σπύρος Βάλλας

Όμως, ο Γιάννης Φυσέκης δεν είναι η μοναδική περίπτωση Έλληνα παίκτη που σταμάτησε το ποδόσφαιρο πριν πάρει... σύνταξη για κάτι άλλο. Ο Σπύρος Βάλλας κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια σε ηλικία 33 ετών για να αφοσιωθεί σε κάποιες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Ο πρώην στόπερ του Ολυμπιακού και της Ξάνθης είχε δεχτεί κρούση από τον Άρη για να συνεχίσει το ποδόσφαιρο, αλλά αποφάσιε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση και να γίνει αποκλειστικά επιχειρηματίας!

Ο Βάλλας αγωνίστηκε τα 11 από τα 15 χρόνια της επαγγελματικής του καριέρας στην Ξάνθη, ενώ επίσης έπαιξε για μια τριετία στον Ολυμπιακό (2003-2006), όπου κατέκτησε δύο νταμπλ (2005, 2006) και στη Λάρισα, με την οποία πανηγύρισε το Κύπελλο Ελλάδας το 2007. Αξίζει να σημειωθεί ότι φόρεσε δύο φορές τη φανέλα της Εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου.

Ο τυχερός Κλέοπας Γιάννου

Εχοντας φορέσει τα γάντια του Ολυμπιακού με σπουδαίες εμφανίσεις ο Κλέοπας Γιάννου σταμάτησε το ποδόσφαιρο στα 26 του επειδή κέρδισε το λαχείο. Τα χρήματα που είχε κερδίσει ήταν πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ, επίσης είχε το επαγγελματικό συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό, αλλά και το πρακτορείο ΠΡΟ – ΠΟ που άνοιξε τον έκαναν να αποσυρθεί μόλις σε ηλικία 26 ετών από την ενεργό δράση. Βέβαια στα 31 επέστρεψε στη Νέα Ιωνία για να... ξεμουδιάσει!

Απόσυρση λόγω όρασης...

Ο Μπάμπης Ταμπάσης συγκίνησε όλη την ποδοσφαρική Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2013 όταν έγινε γνωστό πως κρεμάει τα γάντια του σε ηλικία 27 ετών λόγω μια σπάνιας νόσου που προκαλεί προβλήματα στην όραση του.

Σε ηλικία 19 ετών, μετά από υπόδειξη του Στάθη Χάιτα, ο Πανιώνιος προχώρησε στην απόκτηση του Μπάμπη και για δύο σεζόν αγωνίσθηκε ως δανεικός στον Ηλυσιακό και το Αιγάλεω. Το καλοκαίρι του 2010 έμεινε ελεύθερος από τον Πανιώνιο, καθώς άλλωστε έληξε το συμβόλαιο του και πήγε στον Διαγόρα. Ομως το μεγάλο βήμα το έκανε με την μεταγραφή στον ΠΑΣ Γιάννινα.

Ομως, ξαφνικά, στον αγώνα Κυπέλλου με τον Φωστήρα, τον Ιανουάριο του 2013, διαπίστωσε ότι από τη μία στιγμή στην άλλη, δεν έβλεπε καλά και ζήτησε αλλαγή. Λίγες ημέρες αργότερα, απέναντι στον Πανθρακικό, ήταν και πάλι βασικός, όμως, η ιστορία επαναλήφθηκε και φάνηκε ότι δεν ηταν μία σύμπτωση, υπήρχε πρόβλημα.

«Εντελώς ξαφνικά, χωρίς κάποια ένδειξη ή "προειδοποίηση", μόλις σκοτείνιαζε ή απλώς σουρούπωνε, αποδυναμωνόταν η όραση μου, δεν μπορούσα να δω καθαρά, το ίδιο συνέβαινε και όταν συννέφιαζε. Η ομάδα μου προσπάθησε να με προφυλάξει, κανείς δεν είπε τίποτα προς τα έξω για τους λόγους που έγινα αλλαγή σε αυτά τα 2 ματς, αλλά, πλέον, ήταν φανερό ότι δεν μπορούσαν να με εμπιστευθούν. Εκεί κατάλαβα ότι, ουσιαστικά, τελείωσαν όλα για εμένα...», είπε ο Ταμπάσης που τελικά ταλαιπωρούνταν από τη νόσο Stargardt.

Στον Μπάμπη έτυχε αυτή η ανίατη νόσος των ματιών που, συνήθως, εμφανίζεται ανάμεσα στα 6 και στα 12 και αναπτύσσεται μετά τα 20. Μόλις στα 27 του χρόνια ο Μπάμπης Ταμπάσης αναγκάστηκε να κρεμάσει τα γάντια του εξαιτίας της νόσου Stargardt, που επηρεάζει την όραση.

Ο συγκλονιστικός Παυλής

Ακόμα ένα πρόωρο ποδοσφαιρικό τέλος λόγω υγείας που συγκλόνισε ήταν του 24χρονου Μιχάλη Παυλή. Ο επιθετικός της ΑΕΚ αναγκάστηκε σε πολύ μικρή ηλικία να σταματήσει το ποδόσφαιρο αφού το σοβαρό πρόβλημα υγείας δεν του επιτρέπει να συνεχίσει και το ανακοινώνει στις 2 Ιανουαρίου του 2014.

Ο Παυλής είχε αποκαλύψει ότι τα τελευταία 2,5 χρόνια δίνει μάχη κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Ο ίδιος δεν το είχε βάλει κάτω και παρά το πρόβλημα που τον ταλαιπωρούσε πολέμησε και κατάφερε να συνεχίσει να αγωνίζεται με την αγαπημένη του ΑΕΚ. Τελικά, όμως η αρρώστια επανήλθε. Ο ίδιος είχε ανακοινώσει το τέλος μέσω του επίσημου σάιτ της Ένωσης:

«Το ωραιότερο παραμύθι της ζωής μου, δυστυχώς τελειώνει εδώ.

Με μεγάλη μου λύπη, ανακοινώνω την απόφασή μου να αποχωρήσω από την ενεργό δράση.

Δυστυχώς το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζω, δεν μου επιτρέπει να συνεχίσω να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στην ομάδα που λάτρεψα από μικρό παιδί και με την οποία είχα, έχω και θα έχω συμβόλαιο καρδιάς. Υπερέβαλλα εαυτό τα τελευταία τέσσερα χρόνια, κάνοντας αρκετές θυσίες για να καταπολεμήσω το πρόβλημά μου. Όμως όπως όλοι γνωρίζετε, το επάγγελμα του ποδοσφαιριστή, απαιτεί απόλυτη συγκέντρωση, συνεχή πίεση, καταπόνηση του οργανισμού και ένταση δουλειάς στο μάξιμουμ. Όλα αυτά ωστόσο δεν μου επέτρεπαν να είμαι καλά στην υγεία μου.

Θέλω να ευχαριστήσω αρχικά την οικογένειά μου και όσους στάθηκαν δίπλα μου για τη στήριξη που μου παρείχαν όλα αυτά τα χρόνια. Οφείλω ένα τεράστιο ευχαριστώ στον υπέροχο κόσμο της ΑΕΚ ο οποίος με αγκάλιασε από παιδί και σε κάθε μου συμμετοχή με έκανε να αισθάνομαι ευλογημένος που φοράω τη φανέλα του μεγαλύτερου συλλόγου στην Ελλάδα. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω την ΑΕΚ για τις ευκαιρίες που μου έδωσε και κυρίως την κατανόηση και τη στήριξη που μου παρείχε στο πρόβλημά μου.

Aπό εδώ και στο εξής δε θα έχω τη δυνατότητα να βοηθήσω την αγαπημένη μου ομάδα μέσα στους αγωνιστικούς χώρους, όμως θα είμαι πάντα «υπηρέτης» του εμβλήματος και των ιδανικών που πρεσβεύει ο σύλλογος, από οποιοδήποτε πόστο. Είμαι βέβαιος ότι η περιπέτεια και η περιπλάνηση της ΑΕΚ στα μονοπάτια των μικρών κατηγοριών θα τελειώσει το συντομότερο δυνατό.

Εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου να επιστρέψει άμεσα και εκεί που της αξίζει. Στο «σπίτι» της και στην κορυφή.

Μετά τιμής, Μιχάλης Παυλής».

Ο επαναστάτης!

Ο Χάβι Πόβες είχε αφήσει όλη την Ισπανία με το στόμα ανοιχτό, όταν σε ηλικία 24 ετών αποφάσισε να μην ξανά κλωτσήσει μπάλα στο… σάπιο όπως χαρακτήρισε ποδόσφαιρο.

Ο παίκτης της Σπόρτινγκ Χιχόν αποφάσισε να παρατήσει το ποδόσφαιρο, καθώς δεν ήθελε να παίρνει τόσα χρήματα την στιγμή που οι συνάνθρωποί του τα έχουν ανάγκη και δεν θεωρεί σωστό να ζει στα πλούτη.

Ο επαναστάτης Χάβι Πόβες δεν έμεινε στα λόγια, αφού ζήτησε από την ομάδα του να διακόψουν τη συνεργασία τους και ενώ πριν μια χορηγός εταιρία έδωσε στους ποδοσφαιριστές από ένα αυτοκίνητο και εκείνος επέστρεψε τα κλειδιά στην διοίκηση.

Ενα από τα περίεργα του ιδεολόγου Πόβες ήταν πως δεν ήθελε να πληρώνεται μέσω τραπέζης, αφού δεν ήθελε τα χρήματά του να βρίσκονται στα χέρια των μεγάλων τραπεζών!

Μάλιστα είχε παραχωρήσει και συνέντευξη αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Όσο περισσότερο γνωρίζεις το ποδόσφαιρο, τόσο περισσότερο συνειδητοποιείς πως όλα γίνονται για το χρήμα. Είναι κάτι σάπιο και αυτό αφαιρεί τον ενθουσιασμό. Ποιος ο λόγος να παίρνεις 800 ή 1000 ευρώ, όταν ξέρεις ότι τα κερδίζεις μέσα από τον κόπο των πολλών ανθρώπων; Δεν θέλω ο Χάβι Πόβες να γίνει είδωλο. Είμαι ακόμα ένας που παλεύει ενάντια στην ανισότητα. Θέλω να είναι όλοι ίσιοι και αυτό να μας ενώσει. Πρέπει να σταματήσουμε να ασχολούμαστε μα ασήμαντα πράγματα και να προσπαθήσουμε να πάμε μπροστά. Όπως πάνε τα πράγματα, ο κόσμο είναι έτοιμος να καταστραφεί. Υπάρχουν ορισμένες προσωπικότητες σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως ο Πελέ, ο Ροναλντίνιο και ο Μέσι, που είναι πρεσβευτές της Unicef, κάτι που μοιάζει καλό εκ πρώτης όψεως, όμως θα μπορούσαν να κάνουν πολλά πράγματα παραπάνω. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν τέτοια επιρροή που θα πρέπει να συμμετέχουν ενεργά μ” έναν πιο άμεσο τρόπο».

Οι διακοπές του Μάρσελ Γιάνσεν

Τέλος, μόλις φέτος ο Μάρσελ Γιάνσεν έμεινε ελεύθερος από το Αμβούργο και στην ηλικία των 29 ετών αποφάσισε να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια χωρίς να έχει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Ο πρώην διεθνής Γερμανός αποκάλυψε κιόλας πως είχε προτάσεις για να συνεχίσει αλλού την καριέρα του, αλλά είπε:

«Σκεφτόμουν αρκετά τις διακοπές. Υπήρχαν πολύ καλές προτάσεις, αλλά για μένα δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Είμαι σε καλή φυσική κατάσταση, θα μπορούσα να συνεχίσω ως ελεύθερος, θα μπορούσα να βγάλω και άλλα χρήματα, αλλά προτιμώ να τα αρνηθώ. Τα τελευταία χρόνια δέθηκα ιδιαίτερα συναισθηματικά με το Αμβούργο. Θα συνεχίσω να ζω στην πόλη και να αγαπώ την ομάδα. Όπως και την Γκλάντμπαχ από την οποία ξεκίνησα. Να πάω τώρα σε μία άλλη ομάδα; Όχι, δεν θέλω να λέω ψέμματα και δεν μπορώ να συνεχίσω για δύο ή τρία χρόνια ακόμα και να είμαι κάπου που δεν μπορώ να το υποστηρίξω 100%. Δεν μπορώ να φιλήσω το σήμα ενός άλλου συλλόγου. Δεν θα ήταν σωστό».

Το περίεργο πρόωρο τέλος ποδοσφαιριστών!