MENU

Οι εκθέσεις της Sportradar για ύποπτα παιχνίδια στα ελληνικά πρωταθλήματα, πάνε στο καλάθι των αχρήστων, αφού με βάση τα περιεχόμενα τους και την ελληνική νομοθεσία (ποινική και πειθαρχική), δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να υπάρξουν τιμωρίες, είτε από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, είτε από τα Πειθαρχικά Όργανα του ποδοσφαίρου, είτε ακόμη και από την ποινική δικαιοσύνη.

Ο αθλητικός (και ποδοσφαιρικός) Εισαγγελέας, Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, του αθλητικού νομοσχεδίου, την Δευτέρα (10/11), αποκάλυψε και άλλον έναν λόγο που ορισμένες εκθέσεις είναι χωρίς αντίκρισμα, τονίζοντας μάλιστα, την έκπληξη του.

«Όσον αφορά τη Sportradar,  αυτό που έχω να πω είναι ότι μέχρι σήμερα οι υποθέσεις αυτές τουλάχιστον στο ποινικό κομμάτι, όχι στο πειθαρχικό να διευκρινίσω, γιατί στο πειθαρχικό έχουμε αντικειμενική υποχρέωση από τις ομάδες και τα φυσικά ή τα νομικά  πρόσωπα που συνδέονται με αυτήν, σαφώς εάν δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία οδηγείται στο αρχείο αγνώστων δραστών, γιατί απλά και μόνο ένα αποτέλεσμα, το ότι έχει παιχτεί στο στοίχημα σε πολύ μεγάλα ποσά δεν μπορεί να οδηγήσει κάπου. Και να σας πω και κάτι; Ποιος θα έρθει  να μας πει ότι  το έστησα εγώ; Αυτό ποτέ κανείς δεν θα έρθει να μας το πει και να το αποδεχτεί» τόνισε και αποκάλυψε αμφισβητώντας την αξιοπιστία των εκθέσεων.

«Σας ξαναλέω δε,  και μου είχε κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, υπάρχουν και αναφορές που έρχονται από τη Sportradar όπου είναι διαφορετικό το αποτέλεσμα το τελικό, από το αποτέλεσμα που έχει παιχτεί (σ.σ. εννοεί το αποτέλεσμα που έχει πάρει πάνω του τα στοιχήματα). Πάραυτα μας το στέλνει σαν ύποπτο. Δηλαδή έχει έρθει ο αγώνας 1-2 και το στοίχημα έχει παιχθεί σε υπερβολικό ποσό ότι θα έρθει άσσος, ότι θα κερδίσει η γηπεδούχος. Παρά ταύτα βλέπεις μια αναφορά και λες τι θα τη κάνω τώρα αυτή;».

Πρόσθεσε επίσης, ότι η ποινική δικαιοσύνη με βάση το περιεχόμενο των εκθέσεων, δεν μπορεί να επέμβει.

«Η συγκεκριμένη εταιρεία μέσω των αναφορών της προς την ΕΠΟ και η ΕΠΟ προς εμάς, μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε, ποιοι αγώνες μέσα στα πλαίσια ενός προκαθορισμένου στοιχήματος, όπως το λέμε, έχουν ένα ύποπτο αποτέλεσμα. Όμως, όλα αυτά έρχονται, ακριβώς, όπως το αναφέρει η αναφορά, δηλαδή, από το αποτέλεσμα. Εκεί, δυστυχώς, εμείς δεν μπορούμε να επέμβουμε, τουλάχιστον, στο ποινικό κομμάτι που μας αφορά, γιατί το πειθαρχικό κομμάτι, απαιτεί και μόνο την αντικειμενική ευθύνη μιας ομάδας. Στο ποινικό κομμάτι, λοιπόν, είναι πολύ δύσκολο με τις συγκεκριμένες αναφορές να μπορέσουμε να ανακαλύψουμε, ποιος είναι αυτός ο οποίος θα έχει ουσιαστικά χειραγωγήσει έναν αγώνα, προς ίδιον όφελος ή όφελος γενικό».

Τα βίντεο από επεισόδια, που έχουν τραβήξει ιδιώτες

Όσον αφορά τη χρήση βίντεο από ιδιώτες που θα επιτρέπεται πλέον, για τη σύλληψη ατόμων που προκαλούν επεισόδια στα γήπεδα, ο κ. Σιμιτζόγλου, εξέφρασε τις ενστάσεις του.

«Κύριε Βουλευτά, θα ήθελα να σας πω ότι, ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει κανένας εισαγγελέας και κανένα δικαστήριο που θα πάρει καταδικαστική ή απαλλακτική απόφαση,  μόνο με το βίντεο ενός ιδιώτη. Αυτό και μέχρι σήμερα, υπήρξαν περιπτώσεις όπου δεν σχηματίσαμε καν, ούτε ποινικές ούτε πειθαρχικές δικογραφίες, μόνο και μόνο επειδή δεν μπορούμε να στηριχθούμε σε ένα βίντεο φυσικού προσώπου, που δεν ξέρουμε και ποια είναι η προέλευσή του. Θα πρέπει να υπάρχει ένας έλεγχος γνησιότητας  και ουσιαστικά αυτό το βίντεο συμπληρωματικά με τα υπόλοιπα στοιχεία να οδηγεί στη διαλεύκανση και όχι αποκλειστικά. Αν δε υπάρχει το βίντεο από τον τηλεοπτικό σταθμό, από τις κάμερες της αστυνομίας μέσα στο γήπεδο και αυτό συμπληρώνει και βοηθάει στη διαλεύκανση της αναζήτησης του δράστη, ναι θα χρησιμοποιηθεί. Αποκλειστικά και μόνο αυτό, πιστεύω ότι δεν μπορεί να βοηθήσει».

Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό επί της αρχής κατά πλειοψηφία από Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝΑΛ. Όχι ψήφισαν ΜΕΡΑ25 και ΣΥΡΙΖΑ. ΚΚΕ και Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν για την ολομέλεια. Επόμενη συνεδρίαση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, την Τετάρτη 13/11.

Α.Π.

 

Εισαγγελέας Σιμιτζόγλου για τις εκθέσεις της Sportradar: «Τι να τις κάνω αυτές;»