MENU

Οι μεταγραφές είναι σίγουρα το πλέον εμπορικό κομμάτι για τα ΜΜΕ. Και ίσως ένα πεδίο για ένα κομμάτι των συναδέλφων που επιθυμούν να δείξουν κάποια μορφής ανωτερότητα έναντι του ανταγωνισμού, έστω και αν με αυτό το κομμάτι δεν ασχολείται το κοινό. Στην digital εποχή, το πράγμα έχει αλλάξει. Μετράει η συνέπεια μέρα με τη μέρα, παρά η είδηση αυτή καθ αυτή. Και που την έβγαλες, την έχει ο άλλος στα δύο λεπτά. Κανείς δεν θα δει τους χρόνους.

Τα κοιτάμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά, στα Μίντια θα είναι κοιτάμε τη κάθε μέρα ξεχωριστά. Γιατί μία στιγμή είναι ικανή να σε τσαλακώσει. Μία κακή εκτίμηση, μία λάθος πηγή πληροφόρησης. Άρα το ζητούμενο πλέον, δεν είναι αυτό που κάποτε ήταν όταν κρεμιόντουσαν οι εφημερίδες στα περίπτερα. Εκεί όταν έχανες είδηση, η ήττα σε συνόδευε μία ολόκληρη μέρα. Τώρα … κανένα απολύτως νόημα σε αυτό το γαϊτανάκι.

Πλέον η εκπαίδευση του κοινού είναι το άλφα και το ωμέγα και η μοναδική πραγματική άμυνα απέναντι στην επίθεση που δέχεται από την υπερπληροφόρηση. Αν το κοινό αντιλαμβάνεται το πως λειτουργεί μία ποδοσφαιρική ανώνυμη εταιρία, θα πέσει σε πολύ λιγότερες παγίδες παραπληροφόρησης στο χάος του διαδικτύου.

Θα χρησιμοποιήσω το παράδειγμα του ΠΑΟΚ με το οποίο είμαι ξεκάθαρα πιο εξοικειωμένος λόγω γνώσης της λειτουργίας του.

Αυτή τη περίοδο λοιπόν, υπάρχει μία μεταγραφολογία όπως σε όλες τις ομάδες. Η επίσημη ενημέρωση της ομάδας, είναι πως ψάχνει έναν ποιοτικό δεξιό μπακ και έναν μεσοεπιθετικό προοπτικής, ο οποίος θα ξεκινήσει ως έκτος μεσοεπιθετικός που θα συμβάλει στο ροτέισον της ομάδας.

Η πρώτη επιλογή είναι ιδιαίτερη, γιατί όταν δεν έχεις αριθμητικό πρόβλημα όπως στη παρούσα φάση ο ΠΑΟΚ, πρέπει αυτός που θα έρθει να είναι ξεκάθαρα καλύτερος από αυτούς που υπάρχουν έτσι ώστε να τον αποδεχτεί το δομημένο γκρουπ. Η δεύτερη επιλογή, είναι επίσης ιδιαίτερη γιατί πρέπει να βρεις έναν νεαρό ποδοσφαιριστή με καλά στοιχεία που θα αποδεχτεί έναν υποβαθμισμένο – αρχικά – ρόλο.

Η επίσημη ενημέρωση του ΠΑΟΚ είναι αυτή και δεν υπάρχει άλλη. Δεν υπάρχει κάποιο κρυφό θέλω που να αλλάξει τα δεδομένα γιατί μετά από τόσα χρόνια που έχουμε τον Λουτσέσκου στον πάγκο, ξέρουμε καλά πως δεν είναι φαν των χειμερινών μεταγραφικών κινήσεων. Όπως βέβαια κάθε σοβαρός προπονητής που σέβεται τον εαυτό του και τη δουλειά του.

Στα ΜΜΕ βέβαια, η κουβέντα είναι διαφορετική. Έχει ανοίξει θέμα για απόκτηση φορ για παράδειγμα. Κάτι το οποίο δεν είναι αληθές, γιατί απλούστατα ακολουθήθηκε η εξής διαδικασία. Το κλαμπ, έχοντας προετοιμάσει τον Στέφανο Τζίμα για να μπει στη πρώτη ομάδα στα 18 του, θέλει να υποστηρίξει το πρότζεκτ του. Επειδή όμως ο Ιβάν Σαββίδης έχει δώσει ξεκάθαρη γραμμή στα στελέχη πως ο Ράζβαν Λουτσέσκου πρέπει να έχει λόγο σε ότι συμβαίνει και έχει να κάνει με την πρώτη ομάδα, ρωτήθηκε και αυτός. Η απάντηση του Ράζβαν ήταν ξεκάθαρη. Θα στηριχτεί ο Τζίμας, δεν έχουμε ανάγκη φορ.

Ο Τζίμας προφανώς και θα περάσει την διαδικασία προσαρμογής, η οποία είναι άσχετη με τη στόχευση της ομάδας. Αν ο προπονητής κρίνει πως είναι έτοιμος, προφανώς και είναι έτοιμος για μία ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό. Το πρότζεκτ Τζίμα, είναι αντίστοιχου επιπέδου με του Κωνσταντέλια, άρα η διαδικασία ένταξης δεν μπορεί να έχει μπρος πίσω.

Ένας σύλλογος που επενδύει στις ακαδημίες του, οφείλει να έχει ξεκάθαρο πλάνο για κάθε αθλητή του. Και δεν μπορεί αυτό να αλλάζει επειδή πχ δεν κέρδισε ο ΠΑΟΚ στο Χαριλάου και δημιουργήθηκε θέμα ανασφάλειας στον περίγυρο. Λες και οι άλλοι δεν κάνουν γκέλες, μόνο ο ΠΑΟΚ δεν έχει δικαίωμα σε αυτές.

Το κέρδος για τον ΠΑΟΚ που παραμένει σταθερός στις αρχές του και υποστηρίζει τα πρότζεκτ του, είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που φαντάζεστε. Αρχικά είναι η υπεραξία που δίνει και τα χρήματα που θα μπούνε μακροπρόθεσμα στο ταμείο του. Δεύτερον, είναι το γεγονός πως καταφέρνει να δημιουργήσει ποιότητα και όχι να την αγοράσει, με αποτέλεσμα να υπάρχει μία ισορροπία στο μπάτζετ του. Τρίτον, δημιουργεί ένα αίσθημα συμπάθειας στη κοινή γνώμη η οποία βλέπει πως η μοναδική ελληνική ομάδα διεκδικήτρια τίτλων που «κατασκευάζει» γηγενείς παίκτες υψηλών προδιαγραφών, είναι ο ΠΑΟΚ. Τέταρτον, συνδέει συναισθηματικά το κοινό του με την ομάδα, με τους πλέον ισχυρούς δεσμούς. Δεν μπορεί να γίνει και Αθλέτικ Μπιλμπάο που το έχει πετύχει σε απόλυτο βαθμό, αλλά η σύνδεση υπάρχει σε αντίθεση με τον ανταγωνισμό.

Για τους παραπάνω λόγους λοιπόν, αν ο ΠΑΟΚ πήγαινε για φορ έχοντας τον Τζίμα στη σύνθεσή του, θα στεκόταν απέναντι στις αρχές του. Και θα περνούσε το λάθος μήνυμα.

Θέμα κουβέντας στα ΜΜΕ εμφανίστηκε και για δεύτερο τερματοφύλακα. Και εδώ είναι λάθος προσέγγιση μερίδας του Τύπου. Η επιλογή του Ζίφκο Ζίφκοβιτς είναι συνειδητή και αποτελεί την στρατηγική του κλαμπ σε αυτή τη θέση. Θέλει το ξεκάθαρο νούμερο ένα που είναι το πρότζεκτ Κοτάρσκι, θέλει και έναν που γνωρίζει το περιβάλλον και είναι θετικό στοιχείο για το εσωτερικό της ομάδας. Ο ρεαλισμός είναι η απάντηση στην όλη ιστορία, η οποία αν το κατέχεις είναι πολύ απλή. Στα μάτια του Λουτσέσκου ο Ζίφκοβιτς δεν είναι κακός τερματοφύλακας για κάποια παιχνίδια που θα τον χρειαστεί. Αν το βάλουμε κάτω, την Μπεσίκτας και την Μπενφίκα με Ζίφκοβιτς τις πέρασε ο ΠΑΟΚ. Όμως το βασικό θέμα είναι το εξής. Όταν έχεις ένα τόσο ξεκάθαρο πρότζεκτ τύπου Κοτάρσκι, ο οποίος θα αγωνίζεται βρέξει χιονίσει, ποιος τερματοφύλακας πολύ υψηλών προδιαγραφών μπορεί να έρθει στον ελληνικό πρωτάθλημα για να έχει έναν ξεκάθαρα συμπληρωματικό ρόλο;

Αν καταλαβαίνεις όλα τα παραπάνω, στο κομμάτι του ΠΑΟΚ, αντιλαμβάνεσαι κιόλας το τι πραγματικά συμβαίνει και δεν παρασύρεσαι από θέματα που στοχεύουν στα κλικ ή από ανθρώπους που πουλάνε πληροφορία αλλά ουδέποτε την είχαν.

Κλείνοντας, θα ήθελα να δώσω μία συνέχεια στο προηγούμενο μπλογκ μου γιατί μάλλον παρεξηγήθηκα. Προσωπικά, δεν με απασχολεί το κομμάτι διαιτησίας μέχρι να κάνει μία χοντράδα.

Στο μυαλό μου ξέρει πως η δομή της χώρας είναι τέτοια, που οι τρεις του ΠΟΚ στην οικονομία του πρωταθλήματος θα έχουν περισσότερες αβάντες από την δική μου ομάδα. Ήδη συμβαίνει αυτό για να μη γελιόμαστε. Ο ΠΑΟΚ όμως είναι εκπαιδευμένος σε αυτή την πραγματικότητα και δεν χρειάζεται να στέκεται σε αυτή, με κίνδυνο να δώσει άλλοθι στο γκρουπ που δίνει τη μάχη του. Στην εποχή του VAR άλλωστε, οι χοντράδες έχουν περιοριστεί σε σχέση με το παρελθόν. Επίσης, είναι τόσα πολλά τα παιχνίδια υψηλής έντασης, που αν χάσεις το μυαλό σου, χάνεις τα πάντα.

Το ότι ο Λουτσέσκου αναφέρθηκε στο γκολ του Λαμπρόπουλου, δεν σημαίνει πως ο ΠΑΟΚ και ο περίγυρός του ασχολούνται άρρωστα με τη διαιτησία. Εμείς δεν έχουμε ειδικό ένθετο σε κάθε παιχνίδι για να σχολιάσουμε τα δύο σπόρια που δεν μας έδωσε ο διαιτητής, κάτι που κάνουν όλοι οι άλλοι.

Ναι, αν δεν μου δώσει ο Βεργέτης πέναλτι σε αυτό του Βόλου τις προάλλες θα ασχοληθώ. Και αυτό γιατί ο Βεργέτης πέρυσι μπροστά στα μάτια του, δεν έβγαλε δεύτερη κίτρινη στον Ρομαό σε τράβηγμα φανέλας του Κωνσταντέλια που έφευγε στη κόντρα.

Θα ασχοληθώ λοιπόν όταν ο Χ Βεργέτης δεν σέβεται την προσπάθεια που καταβάλω ως σύλλογος και όχι για να δημιουργήσω το προφίλ του δήθεν αδικημένου ενώ επί της ουσίας έχω κατακρεουργήσει τα μισά Βαλκάνια. Όπως κάνουν οι υπόλοιποι δηλαδή… 

Η άμυνα απέναντι στην υπερπληροφόρηση