MENU
Χρόνος ανάγνωσης 7’

Τσάπας στο SDNA: «Θα φέρουμε στον Ιωνικό καλύτερο ξένο από τον Κλαρκ»

0

Οι Κυριακές στο κλειστό του Πλάτωνα, στην οδό Πέτρου Ράλλη, δεν θύμιζαν τυπικές ημέρες αγώνων της Β' Εθνικής. Τα ντεσιμπέλ ήταν και παραμένουν περισσότερα, η ποιότητα των παικτών που πατούν παρκέ δεν παρέπεμπε ακριβώς σε πρωτάθλημα τρίτης κατηγορίας και το μείγμα αυτών ήταν άκρως αποτελεσματικό. Οδήγησε άλλωστε τον ιστορικό Ιωνικό Νικαίας ξανά στην Α2, για πρώτη φορά μετά το 2004, φέρνοντάς τον ένα βήμα μακριά από τα «σαλόνια». Η εικόνα στις εξέδρες του μικρού κλειστού της Νίκαιας δεν θα αλλάξει την επόμενη σεζόν, αλλά θα μετατεθεί για... Σάββατο.

Αρκετοί είχαν πιστέψει πως η επιστροφή στην Α2 θα παραμείνει στοιχειωμένη για τον Ιωνικό. Το 2014, σε ασφυκτικά γεμάτο Πλάτωνα, οι Νικαιώτες ηττήθηκαν από το Μαρούσι με 77-86 σε ένα ματς - μισή άνοδος. Δυο χρόνια αργότερα, έμειναν 4οι σε τριπλή ισοβαθμία με Αμύντα και Ηράκλειο. Ωστόσο, το καλοκαίρι του 2017 όλα άλλαξαν. Ο Βαγγέλης Τσάπας, ο παράγοντας που συνέδεσε το όνομά του με την ανάδυση και την εκτόξευση του Φάρου Κερατσινίου και έφτασε μέχρι τον τελικό Κυπέλλου 2016, αποφάσισε να πάρει τα ηνία του Ιωνικού στα χέρια του και να γίνει διοικητικός ηγέτης του. Αυτό ήταν το απαραίτητο «κλικ» που γύρισε το κλίμα. Ο Μάριος Γούναρης έμεινε στον πάγκο, το ρόστερ άλλαξε σε θεαματικό βαθμό, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία αυτού ήταν ο κορμός του περσινού Φάρου που πήρε την άνοδο για την Stoiximan.gr Basket League.

Ήταν σχεδόν αυτονόητο πως η συνταγή θα πετύχει, αφού η διοικητική σταθερότητα υπό τον Τσάπα και την επιτροπή που «έτρεχε» προηγουμένως την ομάδα, η προπονητική πείρα του Γούναρη και η τεράστια, για τα δεδομένα της κατηγορίας, κλάση παικτών όπως ο Βασιλόπουλος, ο Καράμπουλας και ο Κανονίδης έμοιαζε με «φονικό» συνδυασμό.

«Η απόφαση ήταν εύκολη. Την είχα πάρει πριν τελειώσει το περσινό πρωτάθλημα, το είχα στο μυαλό μου και υλοποιήθηκε πολύ εύκολα» θυμήθηκε ο Βαγγέλης Τσάπας για λογαριασμό του SDNA σε μία συνέντευξη για την πορεία της ομάδας από την Νίκαια. Ο Τσάπας, λίγη ώρα πριν αρχίσει το παιχνίδι της 25ης αγωνιστικής με τον ΕΦΑΟΖ, άνοιξε την πόρτα του μικρού γραφείου που υπάρχει δίπλα στα αποδυτήρια του Πλάτωνα και μίλησε για όσα αφορούν στο σήμερα, αλλά και το αύριο του Ιωνικού. Αναφέρθηκε στη σεζόν που σιγά-σιγά ολοκληρώνεται, έστειλε μήνυμα για ποιοτικές προσθήκες κι έναν ξένο καλύτερο ακόμη και από τον Κίκι Κλαρκ που «μαγεύει» φέτος με το Περιστέρι και αποθέωσε τον κόσμο της ομάδας που, όπως δήλωσε, είναι πολύ πιθανό να έχει νέο, πιο σύγχρονο «σπίτι» σε ένα χρόνο από τώρα.

Ο ισχυρός άνδρας των Νικαιωτών εξήγησε αρχικά την απόφασή του να ασχοληθεί με την ομάδα το περασμένο καλοκαίρι: «Βοήθησε πολύ η επιτροπή που υπήρχε ήδη στον Ιωνικό. Με τα παιδιά αυτά, που είναι και φέτος μαζί μας, είχαμε κάνει ξανά μία προσέγγιση πριν από 3-4 χρόνια, αλλά δεν είχε ευδοκιμήσει. Ωστόσο, διατηρήσαμε επαφή στο διάστημα που μεσολάβησε. Δεν μπήκε στο μυαλό μου κάποια άλλη ομάδα. Το σκέφτηκα και είμαι εδώ».

Όλα έγιναν πιο εύκολα για τον ίδιο από τη στιγμή που γνώριζε πως οι φίλοι, αλλά και «στρατιώτες» του από τον Φάρο Κερατσινίου θα τον ακολουθήσουν. Ανδρέας Παπαδόπουλος, Φώτης Βασιλόπουλος, Σωτήρης Κατούφας, Βαγγέλας Καράμπουλας, Μάριος Μπατής, Χρήστος Πετροδημόπουλος, Γιώργος Κουντουράς ήταν οι παίκτες που έκαναν μαζί του τη διαδρομή Κερατσίνι-Νίκαια. «Το εγχείρημα αυτό έγινε για τα παιδιά» παραδέχθηκε ο Τσάπας και συνέχισε αναφέροντας πως «το κίνητρο ήταν να παραμείνουμε όλοι μαζί, σαν οικογένεια. Ξεκάθαρα! Μου το έκανε ακόμη πιο εύκολο η επιτροπή που ήταν εδώ, γιατί μας αγκάλιασε από την αρχή. Είναι πολύ σοβαροί άνθρωποι και ξέραμε όλοι ότι μέσα από την συνεργασία μας αυτή θα δούμε κάτι καλύτερο. Στόχος ήταν να πάει η ομάδα ένα-δύο σκαλιά πιο πάνω. Καταλαβαίναμε επίσης ότι η δυναμική του Ιωνικού δίνει τη δυνατότητα σε αυτή την παρέα να παίζει μπροστά σε πολύ κόσμο».

Όσοι ακολούθησαν τον Τσάπα το έκαναν αβίαστα και δεν χρειάστηκε πολλή κουβέντα για να το αποφασίσουν. Οι Γάιος Σκορδίλης, Νίκος Λιακόπουλος, Γιάννης Δημάκος και Κώστας Κακαρούδης είναι αυτοί που έπαιζαν πέρσι στο Φάρο, αλλά δεν είναι τώρα κάτοικοι Νίκαιας. Αυτό δεν σημαίνει πως η σχέση τους μαζί του δεν είναι καλές. Απλώς ο ίδιος είχε διαφορετική... ιδέα για τους τέσσερις παίκτες: «Υπήρχαν τέσσερα παιδιά που δεν ακολούθησαν από πέρσι. Σε αυτούς, εγώ ο ίδιος είπα ότι θεωρούσα πως δεν έπρεπε να έρθουν να παίξουν στη Β' Εθνική. Από όσους τελικά ήρθαν, δεν είχα καμία δυσκολία να τους πείσω να ακολουθήσουν. Θα ήθελαν να είναι μαζί μας και κάποιοι από αυτούς που δεν μας ακολούθησαν, αλλά εξακολουθώ να πιστεύω ότι το σωστό γι' αυτούς δεν ήταν εδώ φέτος. Για του χρόνου, στην Α2, θα δούμε και υπάρχει φυσικά πόρτα ανοικτή».

Κάθε ωραίο παραμύθι θέλει και μία όμορφη αρχή. Το φετινό παραμύθι του Ιωνικού είχε την ιδανική αφετηρία με την ομάδα να διαπρέπει στο Κύπελλο Ελλάδας αποκλείοντας μέσα σε 17 μέρες Διαγόρα Δρυοπιδέων, Περιστέρι, Δόξα Λευκάδας, Τρίκαλα και Ηρακλή και τον κόσμο να δίνει βροντερό «παρών» σε αυτά τα ματς. Το όνειρο σταμάτησε μία ανάσα πριν από τον... Ολυμπιακό, αφού ο ΓΣΛ Φάρος κατάφερε να αφήσει εκτός μία ομάδα που αγωνιζόταν δύο κατηγορίες πιο κάτω. «Δεν το περίμενα ούτε εγώ αυτό που έγινε. Ουσιαστικά ήταν το στοιχείο που άνοιξε διάπλατα για εμάς την πόρτα εδώ πέρα. Αν οι άνθρωποι εδώ είχαν υπολογίσει πως θα έχουν ανοικτή την πόρτα μέχρι ενός σημείου, μετά τα ματς του Κυπέλλου την άνοιξαν ολόκληρη. Και κάποιοι που μπορεί να είχαν ενδοιασμούς, πείστηκαν ότι εδώ υπάρχει χημεία και πως έρχεται κάτι καλό» σχολίασε ο Τσάπας σχετικά με το ιδεατό ξεκίνημα.

Η ατμόσφαιρα στη Νίκαια και η στήριξη του κόσμου έχει ξεπεράσει ακόμη και τις προσδοκίες των παικτών που κάθε εβδομάδα περίμεναν να έρθει η Κυριακή, όπως αποκάλυψε. «Θα σου πω κάτι. Σήμερα (σ.σ. χθες) παίζουμε για την 25η αγωνιστική, κίνητρο βαθμολογικό δεν υπάρχει, η ομάδα έχει ανέβει. Είχαμε κενό 15 ημερών μετά το ματς με τον Διαγόρα κι όμως όλη η προσμονή είναι πότε θα έρθει αυτή η Κυριακή. Σε όλες τις συζητήσεις, αυτό έλεγαν τα παιδιά. Περίμεναν την Κυριακή, για να είναι ξανά γεμάτο το γήπεδο και να ζήσουν αυτή την ατμόσφαιρα. Η αγάπη του κόσμου μας δίνει έξτρα κίνητρο».

Όλοι ήξεραν εξαρχής πως ο Ιωνικός, με το ρόστερ που διαθέτει, θα πάρει την άνοδο για την Α2. Τελικά, τα καταφέρνει έχοντας κάνει μόλις μία ήττα φέτος, κι αυτό γεμίσει ικανοποίηση τον Τσάπα. «Δεν μπορώ να μην είμαι ευχαριστημένος. Μπήκαμε στους 10 του Κυπέλλου, που τεράστιο επίτευγμα για ομάδα Β' Εθνικής. Αυτή τη στιγμή, είμαστε πρωταθλητές με μία μόνο ήττα, τι παράπονο να έχω; Χαλαρώσαμε λίγο κοντά στα Χριστούγεννα, αλλά αυτό είναι πολύ φυσιολογικό. Θα μπορούσαμε να έχουμε αποφύγει την ήττα στο Ηράκλειο, αλλά ακόμη κι αυτό έγινε μάλλον για καλό».

Συνέχισε μάλιστα, λέγοντας για το πώς χειρίστηκε την κατάσταση ο κόουτς Μάριος Γούναρης: «Απόλυτα ικανοποιημένος είμαι, όπως κι απ' όλους. Μία χρονιά σε μία ομάδα πάντα έχει τριβές, αλλά θεωρώ ότι εδώ περάσαμε αυτή τη σεζόν όσο πιο ανώδυνα γινόταν».

Η συζήτηση πέρασε ξανά στον κόσμο που στήριξε τους παίκτες σε όλη τη διάρκεια της σεζόν κι αυτοί από τη μεριά τους το ξεπληρώνουν. Αφού ο Τσάπας παραδέχθηκε πως «στην Αθήνα, τέτοιο κόσμο δεν έχω δει είναι η αλήθεια», στάθηκε στα δεδομένα για το νέο γήπεδο, καθώς το κλειστό του Πλάτωνα δεν πληροί τις προδιαγραφές για μία ομάδα που ονειρεύεται Α1 σε... ένα χρόνο και κάτι από τώρα: «Υπάρχει ένα πλάνο κι επίκειται μία ακόμη συνάντηση με τον δήμαρχο, καθώς εδώ δίπλα φτιάχνεται ένα γήπεδο. Είναι ημιτελές προς το παρόν, αλλά αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες σύντομα. Στόχος όλων είναι, αν η ομάδα του χρόνου τέτοιο καιρό συζητά για την άνοδο στην Α1, να έχει καινούργιο γήπεδο, με τη βοήθεια της δημοτικής αρχής φυσικά» σχολίασε προαναγγέλλοντας μία είδηση που θα γεμίσει χαρά τον κόσμο της Νίκαιας.

Ο Τσάπας γνωρίζει πως έχει βάλει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών, μετά το περσινό μεταγραφικό... ντεμαράζ. Ο κόσμος περιμένει ακόμη μεγαλύτερα ονόματα εν όψει Α2 και όλα δείχνουν ότι θα τα... έχει: «Είμαι λίγο μαζεμένος, προσπαθώ να μη λέω μεγάλα λόγια. Σίγουρα όμως θα έχουμε ένα ρόστερ, το οποίο θα πρωταγωνιστήσει. Θα γίνουν 2-3 πολύ δυνατές προσθήκες» απάντησε ο Τσάπας, πριν αναφερθεί στον ξένο που θα έχει δικαίωμα να διαθέτει του χρόνου η ομάδα. Οι οπαδοί της ομάδας ονειρεύονται ένα μεγάλο όνομα βλέποντας μάλιστα πως το Περιστέρι διέπρεψε φέτος στην Α2 με τον μπόμπερ Κίκι Κλαρκ. «Εμείς θα φέρουμε έναν πιο ποιοτικό από τον Κλάρκ» αποκρίθηκε επί του θέματος χαμογελώντας.

Όποιος έχει παρακολουθήσει παιχνίδι ομάδας του Βαγγέλη Τσάπα, έχει καταλάβει πόσο έντονα ζει τις προσπάθειες της ομάδας του ο ίδιος. Φέτος, το άγχος δεν ήταν μεγάλο λόγω της διαφοράς δυναμικότητας που υπήρχε με τους περισσότερους αντιπάλους. Του χρόνου όμως δεν θα είναι έτσι τα πράγματα: «Ανυπομονώ, σε πρώτη φάση, να έρθουν τα ματς του Κυπέλλου. Χρειάζεται και τύχη, αλλά και συγκυρίες».

Πριν από λίγες μέρες οι «Rangers», ο σύνδεσμος οπαδών του Ιωνικού, συναντήθηκαν με τον Τσάπα, έβαλαν στο τραπέζι όλα τα θέματα που αφορούν στην ομάδα και στη συνέχεια εξέδωσαν μία ανακοίνωση που κατέληγε γράφοντας πως «το πάρτι ξεκίνησε και συνεχίζεται». Από την πλευρά του, ο Τσάπας υποσχέθηκε μέσω sdna.gr πως θα κάνει τα πάντα για να μην χαλάσει το πάρτι. «Εγγυώμαι ότι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να μη χαλάσει το πάρτι. Όταν ήρθα εδώ, υποσχέθηκαν ότι θα κάνουμε αυτό που πρέπει, για να επιστρέψει ο Ιωνικός στην Α1. Από εκεί και πέρα, θα ανανέωσουμε ξανά τους στόχους μας».

Το πάρτι, λοιπόν, στη Νίκαια συνεχίζεται. Υποσημείωση: μετατίθεται και του χρόνου θα κορυφώνεται τα Σάββατα!

Τσάπας στο SDNA: «Θα φέρουμε στον Ιωνικό καλύτερο ξένο από τον Κλαρκ»