MENU

Τα τελευταία χρόνια, η... ελληνική παρουσία στα παρκέ του NCAA έχει αυξηθεί ιδιαίτερα. Πολλοί είναι οι νεαροί παίκτες που προτιμούν να αφήσουν τη χώρα μας για τις ΗΠΑ σε νεαρή ηλικία, ενώ, αρκετοί είναι και οι ομογενείς άσοι που διαπρέπουν τα τελευταία χρόνια στο ιδιαίτερα απαιτητικό Κολεγιακό πρωτάθλημα.

H φετινή σεζόν, δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Παρά το γεγονός πως ο Ζακ Όγκαστ βρίσκεται πλέον στη Μπάνβιτ και οι Κωστής Γόντικας και Πάρης Μαραγκός επέστρεψαν στην Ελλάδα για τον Παναθηναϊκό Superfoods και τον Ολυμπιακό αντίστοιχα, εντούτοις το ελληνικό χρώμα στο NCAA είναι αρκετά έντονο!

Τάιλερ Ντόρσεϊ

Κύριος... εκπρόσωπος της χώρας μας στο NCAA είναι ο Τάιλερ Ντόρσεϊ. Ο ομογενής άσος έζησε το καλοκαίρι την πρώτη του προετοιμασία με την φανέλα της «μεγάλης» Εθνικής Ελλάδος, μετά την εξαιρετική παρουσία στους Νέους, και το καλοκαίρι δούλεψε σκληρά ώστε να παρουσιαστεί έτοιμος στη φετινή σεζόν. Άλλωστε, μετά την απόσυρση της διαθεσιμότητάς του από το Draft του 2016, ο νεαρός γκαρντ έχει μεγάλες βλέψεις και στοχεύει ψηλά.

Στη δεύτερη χρονιά του στους Ducks του Όρεγκον, ο Ντόρσεϊ μέτρα μέχρι στιγμής 13,5 πόντους, 4 ριμπάουντ, 1,2 ασίστ σε 29.5 λεπτά συμμετοχής σε 11 παιχνίδια. O ομογενής γκαρντ ξεκίνησε κάπως μουδιασμένα τη φετινή σεζόν, όμως στα τελευταία παιχνίδια έχει ανεβάσει αισθητά την απόδοσή του. Χαρακτηριστική είναι η εμφάνισή του απέναντι στο Savannah State, η οποία... γέμισε με 29 πόντους, (5/8 τρίποντα), 6 ριμπάουντ και 1 ασίστ σε μόλις 20 λεπτά συμμετοχής.

Είναι δεδομένο πως ο Ντόρσεϊ είναι ικανός να ανεβάσει ακόμα περισσότερο την απόδοσή του στη συνέχεια του πρωταθλήματος. Τομείς όπως η σταθερότητα, η συγκέντρωση και η συνέπεια στο σκοράρισμα επιδέχονται βελτίωση, ενώ, η δουλειά σε αυτά τα κομμάτια, σε συνδυασμό με το δεδομένο ταλέντο του, μπορούν να φέρουν τον νεαρό γκαρντ κοντά στο ΝΒΑ.

http://www.youtube.com/embed/JuxWHEumZDM?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1

Κωνσταντίνος Μήτογλου

Ο Έλληνας φόργουορντ πραγματοποιεί μέχρι στιγμής την καλύτερη σεζόν στην καριέρα του στο NCAA. Ο νεαρός άσος που είχε μία θετικότατη παρουσία στα πρώτα του δύο χρόνια στο Κολεγιακό Πρωτάθλημα των ΗΠΑ (9,7 πόντοι, 4,6 ριμπάουντ τη σεζόν 2014/2015 και 9,2 πόντοι, 5,4 ριμπάουντ πέρσι) και, φέτος, δείχνει στο παρκέ ακόμα περισσότερα στοιχεία του ταλέντου του.

Ο Μήτογλου αγωνίζεται 23,9 λεπτά ανά παιχνίδι (όπως και τη σεζόν 2015/2016), όμως οι αριθμοί σε κάθε στατιστική κατηγορία έχουν ανέβει. Ειδικότερα, ο 20χρονος άσος μετρά φέτος 10,4 πόντους, 6,8 ριμπάουντ, 1 ασίστ και 1 τάπα μέσο όρο, έχοντας αναλάβει περισσότερες αρμοδιότητες στο παιχνίδι του Wake Forest.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια του σταματά στους 11 πόντους, ενώ, η κορυφαία εμφάνιση του μέχρι στιγμής ήρθε στην αναμέτρηση με το UTEP. Σε αυτό το παιχνίδι, ο Μήτογλου πέτυχε 18 πόντους με 2 ασίστ και 2 κλεψίματα, σε 27 λεπτά συμμετοχής.

Ο Θεσσαλονικιός φόργουορντ έχει βελτιωθεί πολύ, δείχνει πως έχει προσαρμοστεί για τα καλά στη φιλοσοφία του Wake Forest και του ΝCAA και, το κυριότερο, κάνει φέτος ένα βήμα προς τα εμπρός σε σχέση με την καριέρα του. Το βασικό πλέον για τον Μήτογλου είναι να συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς, ώστε να κλείσει με τον καλύτερο τρόπο η 3η του σεζόν στις ΗΠΑ.

Ιωάννης Δημακόπουλος

Ο Έλληνας σέντερ διανύει την τέταρτη σεζόν του στο Κολέγιο του UC Irvine και πραγματοποιεί την καλύτερη σεζόν του στις ΗΠΑ. Ο 22χρονος άσος αγωνίζεται 19,7 λεπτά ανά παιχνίδι και έχει εκτοξεύσει τους αριθμούς του σε σχέση με την περσινή σεζόν, έχοντας παράλληλα διπλασιάσει την επιθετική του συγκομιδή.

Ειδικότερα, ο Δημακόπουλος έχει αγωνιστεί μέχρι στιγμής σε 12 παιχνίδια και μετρά 9,9 πόντους μέσο όρο, έχοντας παράλληλα 3,3 ριμπάουντ, 1,3 ασίστ και περίπου 1 τάπα (0,8). Ο Έλληνας άσος έχει ανεβάσει κατακόρυφα την απόδοσή του σε σχέση με την σεζόν 2015/2016 (5,2 πόντοι, 2,6 ριμπάουντ ανά παιχνίδι) και, έχοντας αναλάβει περισσότερες αρμοδιότητες, δείχνει έτοιμος για μία καλή και σταθερή σεζόν, που θα αποτελέσει ένα καλό εχέγγυο για το επόμενο, επαγγελματικό πλέον, βήμα.

Ναζ Λονγκ-Μήτρου

Ένα από τα... ιδιαίτερα ονόματα της λίστας Ο Λονγκ-Μήτρου είναι ομογενής Καναδός με Ελληνίδα μητέρα, ο οποίος έχει αφήσει , μέσω του SDNA, ανοιχτή την πόρτα της... προοπτικής της Εθνικής Ελλάδος.

Ποιος είναι όμως ο Ναζ Λονγκ-Μήτρου? Ο 23χρονος γκαρντ φοιτά στο Iowa State και διανύει φέτος την τελευταία του σεζόν στο NCAA, η οποία είναι -μέχρι στιγμής – η καλύτερη στο Κολεγιακό Πρωτάθλημα.

Ειδικότερα, ο Λονγκ-Μήτρου μετρά 124, πόντους, 5,4 ριμπάουντ και 2,7 ασίστ στα 10 παιχνίδια που έχει αγωνιστεί φέτος, με την κορυφαία του εμφάνιση να έρχεται στην αναμέτρηση κόντρα στου Drake. Σε αυτό το παιχνίδι, ο 23χρονος γκαρντ σταμάτησε στους 37 πόντους (με 8/12 τρίποντα), έχοντας παράλληλα 6 ριμπάουντ και 5 ασίστ σε 34 λεπτά συμμετοχής, δείχνοντας με τον... καλύτερο τρόπο τις σπουδαίες ικανότητές του.

Είναι δεδομένο πως ο Ναζ Λονγκ-Μήτρου, στο τέλος της φετινής σεζόν, θα απασχολήσει... πολύ κόσμο, με τον ομογενή γκαρντ να... σκέφτεται ήδη το επόμενο, επαγγελματικό του βήμα.

Μανούσος Γιαμούκης

Ο Μανού, όπως είναι γνωστός στις ΗΠΑ, διανύει την τρίτη του σεζόν στο Κολέγιο του Davidson, και, μέχρι στιγμής, έχει αγωνιστεί μόλις σε ένα παιχνίδι. Ο 21χρονος γκαρντ δεν έχει σημαντικό ρόλο στο ροτέισον των Wildcats, όμως «μαζεύει» εμπειρίες και ετοιμάζεται για το επόμενο βήμα της καριέρας του.

Ηλίας Θεοδώρου

O Έλληνας φόργουορντ διανύει την τρίτη σεζόν του σε ένα από τα κορυφαία ακαδημαϊκά κολέγια της Καλιφόρνια, στο University of the Pacific. O 20χρονος άσος πραγματοποίησε πέρσι μία αρκετά καλή σεζόν (4,9 πόντοι, 2,4 ριμπάουντ), όμως, φέτος, έχει αγωνιστεί μόλις σε ένα παιχνίδι, σε αυτό κόντρα στο UCLA, στο οποίος μέτρησε 3 πόντους και 1 ριμπάουντ σε 8 λεπτά συμμετοχής.

Γιώργος Αγγέλου

Ο Έλληνας γκαρντ δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός στο ευρύ κοινό, όμως φέτος πραγματοποιεί μία αρκετά καλή σεζόν στο Κολέγιο του St. Francis. Ο γιος του Βαγγέλη Αγγέλου διανύει την τέταρτη σεζόν του στο NCAA και μέχρι στιγμής έχει τα καλύτερα νούμερα της κολεγιακής του καριέρας. Ο 22χρονος άσος πατά παρκέ για 24,7 λεπτά ανά παιχνίδι και μετρά 6 πόντους, 2,1 ασίστ, 1,3 ριμπάουντ, έχοντας ανεβάσει αισθητά τους αριθμούς του σε σχέση με την περσινή σεζόν (3,7 πόντοι, 1,1 ριμπάουντ, 0,5 ασίστ).

Γεράσιμος Κουτουφάς

Ο 21χρονος άσος διανύει την τρίτη σεζόν του στο Κολέγιο του Mansfield, όπου και σπουδάζει μαθηματικά και οικονομία. Ο νεαρός έχει σημαντικό ρόλο στην ομάδα του, κάτι που αποτυπώνεται και στους αριθμούς του. Ειδικότερα, ο Κουτουφάς έχει αγωνιστεί σε 7 παιχνίδια και, μέχρι στιγμής, μετρά 8,6 πόντους και 5,6 ριμπάουντ ανά παιχνίδι, έχοντας αυξημένες αρμοδιότητες σε σχέση με τις προηγούμενες σεζόν.

Οι Έλληνες του NCAA! (vids)