MENU

Η επιστροφή του Πολ Τζορτζ, η νέα εποχή των Σικάγο Μπουλς, τα ερωτηματικά στο Ντιτρόιτ, η «παρέα» του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο Μιλγουόκι και τα... χρωστούμενα των Κλίβελαντ Καβαλίερς.

Ιντιάνα Πέισερς​

Τι έκανε πέρυσι: Δεν μπόρεσε να μπει στα πλέι οφ για... λίγο (ισοβαθμία με Νετς) και τελείωσε τη σεζόν πρόωρα και με αρνητικό ρεκόρ (38-44). Της έλειψε ο Πολ Τζορτζ, που έχασε το μεγαλύτερο διάστημα της χρονιάς, λόγω ενός τραυματισμού που είχε στο καμπ του καλοκαιριού με τις ΗΠΑ.

Το στίγμα: Το ρόστερ της είναι σε μεγάλο βαθμό αλλαγμένο και οι τελικοί της περιφέρειας δεν μοιάζουν με εφικτό σενάριο πια. Φυσικά, ο Πολ Τζορτζ ξεχωρίζει και περιμένει την βοήθεια του ποιοτικού γκαρντ, Μόντα Έλις. Θα της λείψει ο Ρόι Χίμπερτ, που πήγε στους Λος Άντζελες Λέικερς. Γενικά, έχει διάφορα... στοιχήματα. Ο «ζωντανός θρύλος» της λίγκας, Λάρι Μπερντ, παραμένει στην προεδρία του συλλόγου.

Το μεγάλο αστέρι: Ξεκάθαρα ο Πολ Τζορτζ. Ο Αμερικανός φόργουορντ άφησε το ταλέντο του και τις ικανότητές του να ξεδιπλωθούν και εντυπωσίασε το μπασκετικό κοινό τα προηγούμενα χρόνια. Το καλοκαίρι του 2014 στην προετοιμασία των ΗΠΑ για το Μουντομπάσκετ της Ισπανίας και σε μια ανύποπτη φάση τραυματίστηκε σοβαρά, έμεινε σχεδόν όλη τη σεζόν στα «πιτς», όμως πλέον... he is back. Το αποδεικνύουν, άλλωστε, και οι εμφανίσεις του στην preseason.

Ο προπονητής: Ο 42χρονος Φρανγκ Βόγκελ χαίρει της εκτίμησης του Μπερντ και έχει τα... ηνία της ομάδας από το 2011 και μετά. Το 2014 βρέθηκε στο All Star Game. Highlight της μέχρι τώρα καριέρας του η παρουσία του στους τελικούς της Ανατολής με τους Πέισερς να αποκλείονται από τους Χιτ (2012-2013).

Σικάγο Μπουλς

Τι έκανε πέρυσι: Πέρασε μια σεζόν με πολλά σκαμπανεβάσματα, τερμάτισε στην 3η θέση της Ανατολής (50-32) και αποκλείστηκε στον δεύτερο γύρο των πλέι οφ από τους μετέπειτα φιναλίστ του ΝΒΑ, Κλίβελαντ Καβαλίερς. Στο τέλος της σεζόν η διοίκηση ανακοίνωσε τη λύση της συνεργασίας της με τον Τομ Τιμποντό, ο οποίος ήταν στον πάγκο της ομάδας από το 2010.

Το στίγμα: Ο νέος προπονητής, Φρεντ Χόιμπεργκ, θέλει να δει τους «ταύρους» να παίζουν γρήγορο, ωραίο, θεαματικό και επιθετικό μπάσκετ. Το ρόστερ των Μπουλς διαθέτει ποιότητα (Ντέρικ Ρόουζ, Γιοακίμ Νοά, Πάου Γκασόλ, Νίκολα Μίροτιτς, Τζίμι Μπάτλερ) και ένα πλασάρισμα στις πρώτες θέσεις της Ανατολής θεωρείται... αυτονόητο. Στο παρκέ θα αποδειχθεί αν όντως είναι.

Το μεγάλο αστέρι: Ο MVP του 2011 και ένας από τους πιο άτυχους παίκτες που έχουν πατήσει στο παρκέ του ΝΒΑ, ο Ντέρικ Ρόουζ. Τα «γυάλινα γόνατά του», οι πολλές εγχειρήσεις, αλλά και η κακοδαιμονία (έχασε μέρος της preseason λόγω κατάγματος κάτω από το μάτι), τον έχουν πάει πίσω. Αν βρει ρυθμό θα μπορέσει να κάνει τη διαφορά και να δώσει σε όλους αυτό που περιμένουν: έναν παίκτη πρώτης γραμμής. Βασικό προαπαιτούμενο σε όλα αυτά είναι να παραμείνει υγιής.

Ο προπονητής: Ο Φρεντ Χόιμπεργκ άφησε τους πάγκους του NCAA και το Iowa State για να κάνει το μεγάλο βήμα της καριέρας του. Στον Αμερικανό προπονητή δόθηκαν τα «κλειδιά» των ιστορικών Μπουλς και εκείνος έταξε από νωρίς «ταχύτητα και επίθεση». Δείχνει πως θέλει να κάνει αλλαγές και να αφήσει το στίγμα του, χρησιμοποίησε στην preseason τον Μίροτιτς στη βασική πεντάδα αντί του Νοά και επιθυμεί να βρει τα... κουμπιά των Ρόουζ - Μπάτλερ.

Ντιτρόιτ Πίστονς

Τι έκανε πέρυσι: Την περασμένη σεζόν οι Πίστονς τερμάτισαν στην τελευταία θέση της Central Division με ρεκόρ 32-50 και φυσικά δεν μπόρεσαν να μπουν στα πλέι οφ. Προβλημάτισαν τόσο με την εικόνα τους, όσο και με τα αποτελέσματά τους.

Το στίγμα: Η ομάδα δείχνει καλύτερη από πέρυσι, ο Άντρε Ντράμοντ είναι έναν χρόνο ωριμότερος και οι Τζάκσον - Τζένινγκς - Ιλιασόβα θα έχουν αρκετές αρμοδιότητες. Βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν φαντάζουν... φαβορί για να μπουν στην πρώτη οκτάδα της Ανατολής και να φτάσουν στα πλέι οφ. Τα «ερωτηματικά» είναι πολλά...

Το μεγάλο αστέρι: Ο παγκόσμιος πρωταθλητής με τις ΗΠΑ το 2014 στην Ισπανία, Άντρε Ντράμοντ. Ο 22χρονος σέντερ μπορεί να κάνει τη διαφορά κάτω από τη ρακέτα, έχει μάθει πια να διαχειρίζετια τον όγκο του και προέρχεται από δύο σεζόν που ολοκληρώθηκαν με τον ίδιο να έχει double double μέσους όρους (13,5π., 13,2ρ. το 2013-2014 και 13,8π., 13,5ρ. το 2014-2015).

Ο προπονητής: Πρόεδρος και προπονητής ο Σταν Βαν Γκάντι, που έχει γράψει τη δική του ιστορία στο NBA. Βρίσκεται στους πάγκους από το 1981, γνωρίζει τον «μαγικό κόσμο» όσο λίγοι και έχει την ικανότητα να δει το παιχνίδι τόσο από τη σκοπιά του πρόεδρου όσο και από εκείνη του κόουτς.

Μιλγουόκι Μπακς

Τι έκανε πέρυσι: Μία πάρα πολύ καλή σεζόν για τα δεδομένα της ομάδας. Οι Μπακς άφησαν πίσω τους τον... εφιάλτη της σεζόν 2013-2014 και πέρυσι τερμάτισαν 6οι σε ολόκληρη την Ανατολή με ρεκόρ 41-41. Έτσι, πήραν το εισιτήριο για τα πλέι οφ. Εκεί αποκλείστηκαν στον πρώτο γύρο από τους Μπουλς, αλλά τελείωσαν την αγωνιστική τους χρονιά με πολλά χαμόγελα.

Το στίγμα: Το ελπιδοφόρο πρότζεκτ των Μπακς έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον. Γιάννης Αντετοκούνμπο, Τζαμπάρι Πάρκερ και Μάικλ Κάρτερ Ουίλιαμς κάνει τη δική τους τριάδα - φωτιά και το Μιλγουόκι ζει στους ρυθμούς της. Ο ποιοτικός σέντερ Γκρεγκ Μονρό που αποκτήθηκε αναμένεται να δώσει πολλές λύσεις. Φυσικά, στόχος και φέτος είναι τα πλέι οφ και τα «ελάφια» σεζόν με τη σεζόν θα μπορούν να κοιτάζουν όλο και πιο ψηλά.

Το μεγάλο αστέρι: Ο δικός μας, Γιάννης Αντετοκούνμπο. Ο Έλληνας φόργουορντ λατρεύεται στο Μιλγουόκι και όσο περνάει ο καιρός βγάζει ολοένα και καλύτερα στοιχεία. Με τον κόουτς Κιντ ο «Giannis» έχει ταιριάξει, οι Μπακς ήδη ενεργοποίησαν την οψιόν για τον 4ο χρόνο του και πλέον είναι στο χέρι του να... ριζώσει στο ΝΒΑ και να γράψει τη δική του ιστορία. Πολλοί είναι αυτοί που παραδέχονται πως ο Γιάννης είναι μεταξύ των λίγων παικτών του «μαγικού κόσμου» μπορεί να παίξει από το «1» μέχρι το «5».

Ο προπονητής: Ο Τζέισον Κιντ στη δεύτερη σεζόν του στον πάγκο των Μπακς ξεκινάει με υψηλές προσδοκίες, τις οποίες μόνος του δημιούργησε μετά την περσινή εξαιρετική πορεία της ομάδας του. Για τον παίκτη Κιντ δεν χρειάζεται να πούμε πολλά... Για τον κόουτς Κιντ αξίζει να σημειώσουμε πως έχει δημιουργήσει καλή χημεία στην ομάδα, το νεανικό του σύνολο έχει όλα τα φόντα να πρωταγωνιστήσει μελλοντικά και ο ίδιος βλέπει τα «ελάφια» ως την μεγάλη του ευκαιρία να αναδειχθεί προπονητικά.

Κλίβελαντ Καβαλίερς

Τι έκανε πέρυσι: Έφερε τον Λεμπρόν Τζέιμς «σπίτι του», απέκτησε τον Κέβιν Λοβ, έδωσε τα «κλειδιά» στον Ντέιβιντ Μπλατ, έφτασε στους τελικούς του πρωταθλήματος και έχασε το δαχτυλίδι από τους Ουόριορς (4-2). Στο πρώτο μισό της σεζόν είχε προβλήματα, ολοκλήρωσε τη regular season στη 2η θέση της Ανατολής (53-29) και στα πλέι οφ έκανε... πάρτι μέχρι τους τελικούς, βγάζοντας νοκ - άουτ τους Σέλτικς, τους Μπουλς και τους Χοκς. «Πληγώθηκε» στο φινάλε από τους τραυματισμούς των Λοβ και Ίρβινγκ.

Το στίγμα: Unfinished Business! Ανοιχτοί λογαριασμοί! Χρωστούμενα! Οι «Καβς» έχουν αφήσει στην... μέση την πορεία τους για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και στοχεύουν και φέτος αποκλειστικά στην κορυφή. Στις τάξεις τους διαθέτουν τον καλύτερο παίκτη του ΝΒΑ, τον Λεμπρόν Τζέιμς, που στο Κλίβελαντ είναι ο Ηγέτης. Ο «Βασιλιάς» έχει δίπλα του τους σταρ Κάιρι Ίρβινγκ - Κέβιν Λοβ, αλλά και πολύτιμους ρολίστες όπως οι Τζέι Αρ Σμιθ, Ίμαν Σάμπερτ, Τρίσταν Τόμπσον, Μο Ουίλιαμς και Τιμοφέι Μοζγκόφ.

Το μεγάλο αστέρι: Σε ένα ρόστερ με τον King James μέσα κανένας άλλος εν έτει 2015 δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «το μεγάλο αστέρι». Για τον τέσσερις φορές MVP τα λόγια μπορεί να είναι λίγα και περιττά... Από άποψη παιχνιδιού παραμένει ο κορυφαίος άλλων. Παράλληλα, έχει αλλάξει πολύ και έχει αποκτήσει πιο έντονα από ποτέ ηγετικά στοιχεία στον χαρακτήρα του. Είναι εκείνος που στα δύσκολα θα βγει μπροστά, θα «ενώσει» τα αποδυτήρια, θα παραμερίσει προσωπικές κόντρες και θα κάνει τα πάντα για το καλό της ομάδας. Μπορεί να κάνει συχνά του... κεφαλιού του, όμως, πραγματικά, ποιος μπορεί να του πει κάτι;

Ο προπονητής: Ο Ντέιβιντ Μπλατ έφυγε από την Ευρώπη ως πρωταθλητής, κατακτώντας την Euroleague το 2014, πήγε στους «Καβς» των πολλών προβλημάτων και είδε μέσα σε ένα δίμηνο τα πάντα να αλλάζουν με τις προσθήκες των Τζέιμς και Λοβ. Αμφισβητήθηκε έντονα, δεν μπόρεσε να «χαλιναγωγήσει» τον Λεμπρόν, αλλά έφτασε μέχρι τους τελικούς και έβαλε... ευρωπαϊκά στοιχεία τους Καβαλίερς.

Η ανάλυση της Central