MENU

Από την Τετάρτη (29/7) έγινε γνωστή η αποβολή της ρωσικής ομοσπονδίας μπάσκετ από τη FIBA που επιφέρει και τον αποκλεισμό των εθνικών ομάδων της χώρας από τις διεθνείς διοργανώσεις. 

Η FIBA εξέδωσε δήλωσε αναφορικά με την υπόθεση τονίζοντας πως οι ομάδες που ήδη συμμετέχουν σε κάποια διοργάνωση δεν θα... πληγούν, αλλά η ανδρική ομάδα της χώρας θα μείνει εκτός Eurobasket. Όλα, ίσως, μπορούν να αλλάξουν αν οι Ρώσοι πείσουν τη διοικητική ηγεσία της FIBA στο συνέδριο του Τόκιο πως μπορούν να εξασφαλίσουν την υγιή ανάπτυξη του αθλήματος στη χώρα.Αναλυτικά η δήλωση της FIBA:

«Η διοικητική επιτροπή της FIBA αποφάσισε την Τετάρτη (29/7) να αποβάλει την ρωσική ομοσπονδία μπάσκετ λόγω του γεγονός πως η ομοσπονδία ήταν ανίκανη να επιλύσει μακροχρόνια νομικά ζητήματα που δεν επέτρεπαν σε αυτή να λειτουργήσει υπό σωστές συνθήκες και να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του αθλήματος στη χώρα, όπως αποδείχθηκε και από την πρόσφαση εκδοθέισα απόφαση του δικαστηρίου ενάντια στη ρωσική ομοσπονδία.

Συνεπώς, η ρωσική ομοσπονδία στερείται πλέον των δικαιωμάτων που είχε ως μέλος της FIBA και οι ομάδες της δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε επίσημες διοργανώσεις. 

Λαμβάνοντας υπ' όψιν το καλεντάρι των προσεχών και των τρεχουσών διοργανώσεων, ο αποκλεισμός δεν θα ισχύσει για τις ομάδες που συμμετέχουν τώρα σε κάποια διοργάνωση ή σε κάποια που αρχίζει άμεσα όπως το Eurobasket U18 των Γυναικών που ξεκινά στις 30 Ιουλίου, όπως και οι διοργανώσει 3x3.

Η διοικούσα επιτροπή καλεί τη ρωσική ομοσπονδία να καταθέσει ένα πλήρες έγγραφο σχετικά με την κατάσταση στο κεντρικό συμβούλιο της FIBA που θα διεξαχθεί στο Τόκιο στις 8-9 Αυγούστου. Η FIBA έχει την ελπίδα πως η κατάσταση θα λυθεί μέχρι εκείνη την ημερομηνία και με αυτόν τον τρόπο ο αποκλεισμός θα μπορούσε με αυτόν τον τρόπο να αρθεί με αποτέλεσμα να επιτραπεί η υγιής ανάπτυξη του αθλήματος στη Ρωσία και η συμμετοχή των Εθνικών ομάδων στις διοργανώσεις της FIBA». 

Χωρίς Ρωσία το Eurobasket, εκτός αν...